İçeriğe atla

Trabzonlu Evgenios

Hagios Evgenios Diocletianus döneminde şehit edildi ve Trabzon'da kendisine adanmış bir kült gelişti. Yortu günü 21 Ocak'tır. Evgenios, şehit Candidus, Valerian ve Aquila ile birlikte Diocletianus (h. 284-305) ve Maximianus (h. 305-311) döneminde zulüm gördüler. Dörtlü, Trabzon'un yukarısındaki dağlarda saklandılar, ancak sonunda bulundular ve alay komutanı Lycius'un önüne getirildiler. Kırbaçlandılar, ateşle işkence gördüler ve nihayetinde başları kesildi.[1] Evgenios, daha sonra Mithratis olarak bilinen şehre bakan "boz tepe" üzerindeki görüntünün yok edilmesiyle tanınır.[2]

Mirası

Trabzon İmparatorluğu'nun Komninos hükümdarları, azizi ülkelerinin koruyucusu olarak kabul ettiler. İddia edilen mucizeleri arasında Trabzon'a 1224'te Selçuklu Türkleri tarafından şehir kuşatmasını püskürtmek için yardım etmesi de dahildir.[3] İmgesi Trabzon sikkelerinde sık sık karşımıza çıkar. İosif adıyla Trabzon Metropoliti olan İoannis Lazaropulos, 14. yüzyılda Hagios Evgenios'un mucizelerini tek bir kitapta toplasa da, bu azizin çevresindeki kült ve hac Trabzon sınırlarının ötesinde hiçbir zaman gerçekten gelişmedi.[4]

Trabzon'da kendisine adanmış bir manastır vardır: Rosenqvist, Minthrion Dağı'ndaki bir yapı ile ilişkili bir kiliseden ve şehir duvarlarının içindeki bir metochion'dan oluştuğunu söyler. Manastırın en azından dokuzuncu yüzyılın başlarında var olduğuna dair kanıtlar vardır; 1346'da oluşturulan bir Tipikon, manastır topluluğunun yaşamının ayrıntılarını verir.[5]

Amerika Ortodoks Kilisesi'ne göre, onun duası şöyledir:


Kaynakça

  1. ^ "Orthodox Church in America: Martyr Eugene at Trebizond". 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  2. ^ William Miller, Trebizond: The last Greek Empire of the Byzantine Era: 1204-1461, 1926 (Chicago: Argonaut, 1969), p. 10
  3. ^ Miller, Trebizond, p. 22
  4. ^ Miller, Trebizond, p. 66
  5. ^ Jan Olof Rosenqvist, The Hagiographic Dossier of St Eugenios of Trebizond in Codex Athous Dionysiou 154 (Uppsala: University Press, 1996), pp. 81-85
  6. ^ "Orthodox Church in America: Martyr Eugene at Trebizond: Troparion — Tone 4". 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Jan Olof Rosenqvist, "Local Worshipers, Imperial Patrons: Pilgrimage to St. Eugenios of Trebizond," Dumbarton Oaks Papers, 56 (2002), pp. 193–212.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İoannis Hrisostomos</span> önemli erken dönem kilise babası

İoannis Hrisostomos veya Altınağızlı Yuhanna, Konstantinopolis Başepiskoposu olarak görev yapmış önemli bir Kilise Babası'ydı. Vaazlarıyla ve halka açık konuşmalarıyla, iktidarın ve din adamlarının otoritelerini kötüye kullanımını kınadığı tutumuyla, Altınağızlı Yuhanna'nın İlâhî Âyin Metni ve asketik (çileci) duyarlılıkları ile tanınır. Yunanca khrisostomos (Χρυσόστομος) unvanı "altın-ağızlı" anlamına gelir ve ünlü hitabet yeteneğini belirtir. Batı kiliselerinde John Chrysostom olarak anılır. Altınağızlı Yuhanna, Erken Hristiyanlık döneminde en üretken yazarlardan biriydi, ancak hem İskenderiyeli Origenes hem de Hippo'lu Augustinus onu geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helena (imparatoriçe)</span> Roma imparatoru 1. Konstantinin annesi

Azize Helena Azize Helen, Helena Augusta ya da Konstantinopolisli Helena Roma İmparatoru Konstantius Chlorus'un eşi ve I. Konstantin'in annesi. Gerçek Haç'ın kutsal emanetlerini bulduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">İrini (Trabzon imparatoriçesi)</span>

İrini Paleologina, 6 Nisan 1340 tarihinden 17 Temmuz 1341 tarihine kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoriçesi. Bizans imparatoru III. Andronikos'un gayrı meşru kızıdır.

III. Aleksios Megas Komninos veya Aleksios III, Aralık 1349 tarihinden ölümüne kadar kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. İmparator Basileios ile ikinci eşi Trabzonlu İrini'nin küçük oğludur. Doğum adı İoannis olmasına rağmen 12 yaşında ölen ağabeyinin ya da Büyük büyük dedesi II. Aleksios hatırasına Aleksios ismi ile tahta geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Theofano (VI. Leon'un eşi)</span> Bizans İmparatoriçesi

Theofano Martiniake Bizans İmparatoru VI. Leon'nin ilk karısı.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrios (aziz)</span> Hristiyan şehit

Selanikli Aziz Dimitrios (Yunanca: Ἅγιος Δημήτριος τῆς Θεσσαλονίκης) milattan sonra 4. yüzyıl başlarında yaşamış bir Hristiyan şehidi ve azizidir.

<span class="mw-page-title-main">Agatho</span> 79. Katolik Kilisesi papası (574-681; pd. 678-681)

Agatho 26 Haziran 678'den 681 yılındaki ölümüne kadar papa olarak görev yapmıştır. Hem Roma Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz olarak kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon'un Fethi</span> Osmanlı kuşatması ile Trabzonun fethi

Trabzon'un Fethi veya Trabzon Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun, Trabzon İmparatorluğu başkenti Trabzon'u 15 Ağustos 1461 günü başarı ile sonuçlanan kuşatmasıdır. Kuşatma, eş güdümlü ama bağımsız manevralar yapan büyük bir Osmanlı ordusu ve donanmasının uzun bir seferinin doruk noktasıydı. Trabzonlu savunucular, Osmanlılar kuşatmaya başladıklarında onlara destek ve insan gücü sağlayacak bir ittifaklar ağına bel bağlamışlardı, ancak İmparator David Megas Komnenos'un en çok ihtiyaç duyduğu anda başarısız oldular.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon İç Savaşı</span> Orta çağda bir iç savaş

Trabzon İç Savaşı, Trabzon İmparatorluğu'nun tahtının devamı için 1340'larda gerçekleşen bir dizi çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cuma Camii</span>

Yeni Cuma Camii veya Hagios Evgenios Kilisesi, Trabzon'un Yenicuma Mahallesi'nde yer alan bir tarihi yapı. Eskiden kilise ve cami olarak kullanıldı. Günümüzde cami olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Stratelates</span> Doğu Ortodoks azizi

Aziz Theodor Stratelates, Herakleia Theodor olarak da bilinir (281-319), Doğu Ortodoks Kilisesi, Doğu Katolik Kiliseleri, Kıptî Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi'nde Yüce şehit olarak kutsanmış şehit ve asker azizdir. Theodor Tiron ile.

Trabzon Kuşatması 1222-1223 yıllarında, Melik isimli bir komutan yönetimindeki Selçuklu Türklerinin Trabzon İmparatorluğu'nun başkenti Trabzon'a karşı başarısız bir kuşatmasıydı. 14. yüzyılın sonlarında İoannis Lazaropulos'un Hagios Evgenios'un Özeti'ne göre, şehir ele geçirilmek üzereydi, ancak alışılmadık derecede şiddetli bir fırtına tarafından kurtarıldı. Selçuklu saldırıları püskürtüldü ve geri çekilirken orduları, Trabzon yönetimindeki sert dağ kabileleri olan Matzukkaitis saldırıları ile imha edildiler ve Melik ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz İstefanos</span>

İstefanos, Hristiyanlığın ilk şehidi olarak kabul edilir, Elçilerin İşleri'ne göre, Kudüs'teki bir kilisede diyakozluk yapıyordu ve öğretileriyle bazı sinagogların cemaatlerini kızdırdı. Duruşmasında dine küfretmekle suçlanarak, kendisini yargılayan Yahudi yetkilileri kınayan bir konuşma yaptı ve ardından taşlanarak öldürüldü. Daha sonra Pavlus olarak bilinen, bir Hristiyan havarisi olacak olan Ferisi ve Roma vatandaşı Tarsuslu Saul, İstefanos'un öldürülmesine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pontuslu Evagrius</span>

Pontuslu Evagrius, Hristiyan bir keşiş ve mistik teolog idi. İkinci Konstantinopolis Konsili tarafından Origenist olduğu gerekçesiyle heretik ilan edilmesine rağmen birçokları tarafından Kilise Babası hatta aziz olarak kabul edilir.

İoannis Lazaropulos, 1364'ten Kasım 1367'ye kadar Trabzon Metropoliti ve dini bir yazardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Olaf (Norveç kralı)</span> 1015 ile 1028 arası Norveç kralı

II. Olaf Haraldsson, daha sonra Aziz Olaf ve Kutsal Olaf olarak anılacaktır, 1015'ten 1028'e kadar Norveç Kralıdır. Norveç'in Vestfold kentinde küçük bir kral olan Harald Grenske'nin oğlu, kendisine ölümünden sonra Rex Perpetuus Norvegiae ve 29 Temmuz 1030'da Stiklestad Muharebesi'ndeki ölümünden bir yıl sonra Piskopos Grimketel tarafından Nidaros'ta aziz ilan edilmiştir. Kalıntıları, mezarının üzerine inşa edilen Nidaros Katedrali'nde muhafaza edilmiştir. Onun azizliği, İskandinavya'daki Vikingler / İskandinavlılar tarafından Hıristiyanlığın yaygın biçimde benimsenmesini teşvik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Romalı Agnes</span>

Romalı Agnes, bakire bir Hristiyan şehidi, bir aziz olarak Katolik Kilisesi, Oryantal ve Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından tanınmaktadır. Bunlarla beraber Anglikan Cemaati ve Lütherci Kiliseler tarafından da tanınmaktadır. Ayinlerde anılan birkaç bakire şehitten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hripsime</span>

Hripsime, ayrıca Rhipsime, Ripsime, Ripsima, Ripsimia, Ripsimus, Arbsima veya Arsema olarak da adlandırılır, Roma kökenli bir şehittir; kendisi ve şehit arkadaşları, Ermenistan'ın ilk Hristiyan şehitlerinden bazıları olarak saygı görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anatolios (Konstantinopolis patriği)</span>

Anatolios, 451 ile 3 Temmuz 458 yılları arasındaki Konstantinopolis patriğiydi. Doğu Ortodoks ve Roma Katolik Kilisesi tarafından aziz olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Haralambos</span>

Aziz Haralambos Ege bölgesinde Aydın ili topraklarında antik bir şehir olan Menderes Magnesiası'nda, aynı adı taşıyan piskoposlukta bulunan erken dönem Hristiyan rahibidir. Grekçe: Χαράλαμπος olan ismi Yunancada sevinçle parlayan anlamına gelir. Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211) döneminde Magnesia Prokonsülü Lucian zamanında yaşadı. Bir kaynağa göre, 202 yılında şehit edildiğinde Haralambos 113 yaşındaydı.