İçeriğe atla

Trabzon Tramvayı

Trabzon Tramvayı
Genel
Hizmet alanıTrabzon, Türkiye
Taşıma türüTramvay
Hat sayısı1
İstasyon sayısı18
Günlük yolcu sayısı57.000 (tahminî)[1]
Hizmet
Hizmete giriş2025
İşletmeci(ler)Trabzon Büyükşehir Belediyesi
Teknik
Sistem uzunluğu7,8 km
Hat açıklığı1,435 mm

Trabzon Tramvayı, Türkiye'nin Trabzon ilinde yapımı planlanan tramvay sistemidir. 2025 yılında hizmete girmesi, 7,8 km uzunluğunda olması ve 18 istasyondan oluşması planlanmaktadır.

Tarihçe

Mart 2019'da cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, trafik sıkışıklığını hafifletmek ve Trabzon'un Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olma konumunu yansıtmak amacıyla bir hafif raylı sistem inşa edileceğini duyurdu.[2] Açıklamanın ardından 3 yıllık planlama ve veri toplama çalışması Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından üstlenildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı'nın açıkladığı üzere veri toplama, rota belirleme ve tasarım 2022'nin başlarında tamamlandı.[3] Projenin 140 milyon Euroya mal olması beklenmektedir.

İnşaatın başlama tarihi ve inşaatın tahmini bitiş tarihi açıklanmadı.[4] Tramvayın ek aşamaları kavramsallaştırılmıştır ancak tam olarak planlanmamıştır. Tramvayların ortalama 40 km/s hızla çalışması beklenmektedir.

İstasyonlar

Projenin ilk aşaması 7,8 km uzunluğunda olup 18 istasyon içermektedir. Tüm istasyonlar güvenli ve açıkça tanımlanmış hemzemin yaya geçitleri sunacaktır. Sistem hemzemin ve bazen de viyadük üzerinde çalışacaktır. Birinci aşamanın 7,8 km uzunluğunda olması planlanmaktadır.

Trabzon tramvayı tamamlandığında şehir merkezinden doğu-batı doğrultusunda, Trabzon'un batısına ve Trabzonspor'un evi olan Şenol Güneş Spor Kompleksi'ne ulaşacaktır.

Adı İstasyon İlçe
1 Trabzon Meydan Ortahisar
2 Trabzon Şehir Müzesi
3 Müftü Camii
4 Zağnos
5 Ortahisar Belediyesi
6 Trabzon Büyükşehir Belediyesi
7 Trabzon Lisesi
8 Numune Hastanesi
9 Hasan Saka Cadde
10 Yenimahalle
11 Ayasofya
12 Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüğü
13 Orman Bölge Müdürlüğü
14 Beşirli Tenis Kompleksi
15 Çevre Şehircilik
16 Beşirli
17 Stadyum
18 Şehir Hastanesi

Güzergâh şeması

Kaynakça

  1. ^ "Trabzon tramvay güzergâhı açıklandı". Güne Bakış. 9 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 
  2. ^ "Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesinin Güzergahı Açıkladı". Rayhaber. 4 Mart 2019. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 
  3. ^ "Trabzon Tramvay Güzergahı Açıklandı". Rayhaber. 10 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 
  4. ^ "Trabzon'da raylı sistem projesinin detayları belli oldu". Haber 61. 9 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankaray</span> Ankarada hizmet veren hafif raylı sistem

Ankaray, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı sistemdir. Hizmete girdiği 30 Ağustos 1996 itibarıyla, Ankara'nın ilk, Türkiye'nin -İstanbul'daki M1 hattı'ndan sonra- ikinci hafif raylı sistemidir. Ankaray kelimesi, Ankara ile ray kelimelerinin birleştirilmiş hâlinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">EsTram</span> Eskişehir Şehir İçi Raylı Sistemi

EsTram, 8 hattan oluşan, şehrin hastanelerini ve üniversitelerini birbirine bağlayan toplam 74 istasyondan oluşan Eskişehir'deki tramvay sistemidir. EsTram'a binişlerde Eskart kullanılır. Toplam hat uzunluğu 55 km'dir ve Yapı Merkezi tarafından anahtar teslim olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M4 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T2 Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, şehrin en merkezî noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, ilk istasyonu Taksim son istasyonu ise Tünel olan ve 5 istasyondan oluşan 1,64 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseray</span> Kayseride hizmet veren tramvay sistemi

Kayseray, 1 Ağustos 2009 tarihinde Kayseri'de hizmete başlayan bir tramvay sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İzmir Tramvayı)</span> İzmir Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı veya Karşıyaka-Çiğli Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 20,8 kilometre (12,9 mi) uzunluğundaki 28 istasyonlu tramvay hattıdır. Hattın 8,8 kilometre (5,5 mi) uzunluğundaki kısmı 11 Nisan 2017'de hizmete alınmıştır. Hattın kalanı ise 27 Ocak 2024'te işletime alınmıştır. Hat Çiğli Tramvayı (T3) ile entegre çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tramvay hatları</span> İzmir, Türkiyedeki tramvay ağları

İzmir tramvay hatları, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">T5 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T5 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Eminönü son istasyonu ise Alibeyköy Cep Otogarı olan ve 14 istasyondan oluşan 10,1 km uzunluğundaki tramvay hattıdır. Eminönü'nden başlayan hat Haliç'in batı kıyısı boyunca Silahtarağa'ya kadar devam eder ve buradan itibaren Alibey Deresi'ne paralel şekilde giderek Alibeyköy Cep Otogarı'nda son bulur.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Tramvayı</span> Gaziantep, Türkiyede tramvay sistemi

Gaziantep Tramvayı, Türkiye'nin Gaziantep ilinde bulunan ve GAZİULAŞ tarafından işletilen tramvay ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

M3 Metro Hattı, İzmir Metrosu'nun güneyde Menderes ile kuzeyde Konak arasında inşa edilmesi planlanan 22,3 km uzunluğundaki metro hattıdır. On sekiz istasyonu bulunan hat, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecektir. Sürücüsüz araçların hizmet vereceği hat, M2 hattından sonra sistemdeki ikinci sürücüsüz metro hattı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Metrosu</span> metro sistemi

Mersin metrosu, Türkiye'nin Mersin şehrinde yapımı devam eden metro sistemidir. 13,4 kilometrelik hat üzerinde on bir istasyon bulunacaktır. Sistem, Akdeniz Bölgesi'nin ikinci metro hattı ve üçüncü raylı sistem hattı olacaktır. Mersin'in kurtuluşunun 100. yıl dönümüne denk gelen 3 Ocak 2022 tarihinde inşaat çalışmaları başladı.

İstanbul'da proje aşamasındaki raylı sistem hatları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Metro İstanbul ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) tarafından projelendirilmiş raylı sistem hatlarının listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki tramvay ağı

İstanbul Tramvayı, İstanbul'da hizmet veren modern tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T1 Tramvay Hattı, T4 Tramvay Hattı ve T5 Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">M6 (Ankara Metrosu)</span> Proje aşamasındaki Ankara Metrosu hattı

M6 Metro Hattı, Ankara'da yapımı planlanan metro ve tramvay projelerinden birisidir. Gar'dan başlayıp Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne kadar metro hattı, sonrasında da Çubuk'a kadar tramvay olarak planlanarak sona ermekte olan hattın, 54 kilometre (34 mi) uzunluğunda ve 17 istasyona sahip olması planlanmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edilecek olan hattın projelendirme çalışmaları devam etmektedir.

Konya metrosu, Türkiye'nin Konya kentinde inşaat hâlinde olan metro ağıdır. Konya metrosunun 2025 yılında açılması, 21,1 km uzunluğunda olması, tek bir hattan ve 22 istasyondan oluşması planlanmaktadır.

T3 Ring Tramvay Hattı, T3 İç (Mavi) Hattı veya Çiğli Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 12 kilometre (7,5 mi) uzunluğundaki 14 istasyonlu tramvay hattıdır. 27 Ocak 2024'te hizmete giren hat, T1 (Alaybey – Kâtip Çelebi Üniversitesi Tramvay Hattı hattı ile entegre çalışmaktadır.

T7 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Feshane son istasyonu ise Bayrampaşa Meydan olan ve 5 istasyondan oluşan 3,2 km uzunluğundaki inşa hâlindeki tramvay hattı projesidir.