İçeriğe atla

Trabzon'da futbol

Trabzon'da futbol, Trabzon şehri veya Trabzon ili sınırları içindeki futbola verilen genel ad. Trabzon, bugüne kadar süper lig düzeyinde iki takımla temsil edilmiştir. Bu takımlardan biri hâlâ Süper Lig'de mücadele eden ve 7 şampiyonluğu bulunan Trabzonspor'dur. Diğer takım ise bugün bölgesel amatör ligde yarışan Akçaabat Sebatspor'dur. Akçaabat Sebatspor, 2 yıl süper ligde yarışmıştır. Ayrıca 1461 Trabzon, 2012-2013 sezonunda süper lige terfi müsabakalarına katılmaya hak kazanmasına rağmen Trabzonspor ile olan kurumsal bağı nedeniyle yükselme maçlarına davet edilmemiştir.

Tarih

Trabzon'un ilk kulübü ve Trabzonspor'un kurucu kulübü İdmanocağı, 1924'te kuruldu

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden itibaren Anadolu'da gelişmeye başlayan spor etkinlikleri; Trabzon'da da özellikle atletizm ve futbol dallarında etkisini göstermeye başladı. Trabzon'da ilk atletizm karşılaşmaları 17 Mart 1922'de yapıldı.[1] Futboldaysa, İdmanyurdu'nun 1913'te Rum gençlerinin oluşturduğu bir takımla oynadığı maç; Trabzon'daki ilk futbol karşılaşması olarak tarihe geçti. Bu maça Osmanlı bayrağının renklerinden (kırmızı-beyaz) oluşmuş formalarla çıkan İdmanyurdu, maçı 2-0 kazandı.[2] 1914'te çıkan I. Dünya Savaşı ile birlikte, Trabzon futbolunun gelişimi yavaşladı ve yeni kulüplerin kurulması 1920'li yıllara kadar uzadı.[2]

Trabzon'un ilk futbol kulüpleri İdmanyurdu (1913) ve İdmanocağı (20 Ocak 1921) olarak tarih sayfalarında yer buldu.[2] Bu takımları Cumhuriyet ile yaşıt bir kulüp olan bugünkü adıyla Akçaabat Sebatspor ve İdmangrubu (10 Şubat 1921) izledi.[2] Akçaabat Sebatspor, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın üyelerinden biri oldu.[3] Yıldan yıla Trabzon'da yeni takımlar da kurulmaya başlandı. Bunlardan biri de 1923'te kurulan Necmiati oldu. Bu kulübün 1930'da düzenlediği bir konseri Atatürk de izledi.[4] Ayrıca Atatürk 1927'de İdmanocağı Kulübüne bir büst ve bayrak hediye etti. Bu iki hediye, günümüzde Şamil Ekinci Müzesi'nde sergilenmektedir.[4]

Trabzon'da futbolun filizlendiği bu ilk yıllarda; kentteki liseler altyapı görevini görürken: İdmanocağı ve İdmangücü şehrin en sevilen iki kulübü oldu.[4] Bu iki kulüp arasındaki çekişme Trabzonspor kurulana dek sürdü. 1923'te oynanmaya başlayan resmî lig maçları sonucunda ilk şampiyon olarak İdmanocağı tarihe geçti.[4]

İdmanocağı'nın bu şampiyonluğundan sonra: Trabzon Lisesi vb. lise takımları ligi bir süreliğine domine etse de; 1925 ve 1940'lı yıllar arasında İdmangücü ve İdmanocağı arasındaki rekabet daha da kızıştı. Bu süre içerisinde, İdmanocağı'nın 1929-1935; İdmangücü'nün de 1935-1942 yılları arasındaki art arda şampiyonlukları dikkat çekti.[4] 1942'den sonra; II. Dünya Savaşı'nın olumsuz etkileri Trabzon futbolunda duraklama dönemi yarattı. Bu yıllarda lise takımları altı yıllık bir şampiyonluk dizisi yakaladı. Ancak daha sonra şampiyonluklar yine Trabzon'da futbolun iki temel taşı olan İdmanocağı ve İdmangücü'ne geçti. Bu iki takımı Akçaabat Sebatspor ve Necmiati takip ediyordu. Mevcut dönemde Necmiati iki şampiyonluk kazanmayı başardı. Akçaabat Sebatspor ise devletten de aldığı yardımla (İsmet İnönü'nün takımın fahri başkanı olup, 40 Lira bağış yapmasıyla.) yalnızca Trabzon'da değil; ülke çapında da başarılı sonuçlar aldı.[5] 20. yüzyılın ortalarında kurulan Martıspor ve Karadenizgücü gibi takımlarda yarışa dahil oldu.[6] Bu iki takım daha sonra; İdmangücü ve İdmanocağı ile birlikte Trabzonspor'un kurucu kulüpleri oldu.[6]

1962'ye gelindiğinde; federasyonun aldığı kararla il kulüpleri kurulmaya başladı. Trabzon'daki yerel ligin ulaştığı düzey ve rekabet Trabzonspor'un kurulmasını 1967'ye kadar geciktirdi.[1] Bu rekabet, Gençlerbirliği, Galatasaray ve Beşiktaş gibi takımlarda ünlü olan Nazmi Bilge ve Naci Bastoncu gibi önemli oyuncuların yetişmesini sağladı.

Trabzon'un başlıca ilk kulüpleri

Trabzon'daki ilk futbol kulüpleri, 1967'de Trabzonspor kurulana dek, Trabzon Vilayet Futbol Ligi'nde mücadele eden takımlara verilen ad.

  • İdmanocağı
  • İdmangrubu: 10 Şubat 1921'te kurulmuş Trabzon Vilayet Ligi'nin kurucu kulüplerinden biridir. Takımın fahri başkanı Mustafa Kemal Atatürk'tür.[7]
  • İdmangücü
  • İdmanyurdu: İdmanyurdu Trabzon'un ilk futbol kulübü. 1913'te Rum gençlerinin oluşturduğu bir takımla oynadığı maç; Trabzon'daki ilk futbol karşılaşması olarak tarihe geçmiştir. Vilayet Ligi'nde dört şampiyonluğu vardır.
  • Akçaabat Sebatspor
  • Necmiati
  • Martıspor: 1956'da kurulan ve Trabzonspor'un kurucu kulüplerinden olan futbol kulübü.
  • Yolspor
  • Karadenizgücü: Trabzon merkezli, Trabzonspor'un kurucu kulüplerinden olan bir futbol kulübü.

Kaynakça

  1. ^ a b Trabzon Belediyesi, (2006), Trabzon, s.100
  2. ^ a b c d "İSTANBUL'DAKİLERLE EŞ ZAMANLI OLARAK TRABZON'DA DA KULÜPLER KURULDU". ajansspor.com. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2010. 
  3. ^ "TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU KURULUYOR". TFF. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2009. 
  4. ^ a b c d e Trabzon Belediyesi, (2006), Trabzon, s.99
  5. ^ "İsmet İnönü:Kulübün fahri başkanı". haberler.com. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2009. 
  6. ^ a b "Kurucu kulüplerimiz yaşatılıyor". trabzonspor.org.tr. 8 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  7. ^ "Trabzon'daki İlk Spor Kulüplerinin Tarihçeleri". 23 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trabzonspor</span> Türk spor kulübü

Trabzonspor, 2 Ağustos 1967'de kurulan Trabzon, Türkiye merkezli spor kulübü. Özellikle futbol şubesiyle tanınan kulüp, profesyonel futbol ligleri tarihinde şampiyon olan 6 kulüpten biri ve şampiyon olmayı başaran ilk Anadolu kulübüdür. Kulübün başkanlığını Ertuğrul Doğan yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Aker Stadyumu</span>

Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon'un İnönü Mahallesi'nde bulunan ve 26 Ocak 2017'ye kadar Trabzonspor'un maçlarını oynadığı stadyumdur. Stadyum ayrıca "1. Karadeniz Oyunları" ve "2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları"nda ana stadyum görevini üstlenmiştir. Ayrıca "2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası"nın yapıldığı statlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Akçaabat Sebatspor</span>

Akçaabat Sebatspor, 1923'te Trabzon'un Akçaabat ilçesi merkezli eski bir Türk futbol kulübüdür. 2018 yılında kapanmıştır. İç saha maçlarını Akçaabat Fatih Stadyumu'nda oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Suat Özyazıcı</span> Türk futbolcu

Ahmet Suat Özyazıcı, Türk eski futbolcu ve teknik direktör. Trabzonspor ilk şampiyonluğunu ve üç şampiyonluk hariç diğer tüm şampiyonluklarını onun yönetiminde kazanmıştır. Kendisine, taktikleri başarıyla uygulayabilmesinden ötürü taraftar ve yorumcular tarafından "Brezilyalı" benzetmesi yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzonspor M. Şamil Ekinci Müzesi</span> Trabzonda bulunan bir spor müzesi

Şamil Ekinci Müzesi Trabzon'da bulunan bir spor müzesidir.

Trabzonspor Kulübü başkanları listesi Kuruluşundan itibaren 18 farklı kişinin başkanlık görevinde bulunduğu Trabzonspor'un mevcut başkanlığını Ertuğrul Doğan yapmaktadır.

2003-04 Süper Lig, Süper Lig'in 46. sezonudur. 8 Ağustos 2003'te Samsunspor-Beşiktaş maçıyla başlayan lig, 15 Mayıs 2004'te oynanan 34. hafta maçlarıyla tamamlandı. Sezon sonunda 76 puan toplayan Fenerbahçe 15. Süper Lig şampiyonluğunu elde ederken, ligi son üç sırada tamamlayan Bursaspor, Adanaspor ve Elazığspor küme düştüler. Fenerbahçe üçüncü yıldızını kazandı. Birinci devreyi Fenerbahçe'nin 8 puan önünde nağmağlup lider tamamlamasına rağmen Beşiktaş, ligi 3. sırada ve Fenerbahçe'nin 14 puan gerisinde bitirmiştir.

2004-05 Süper Lig, Süper Lig'in 47. sezonudur. 6 Ağustos 2004'te Rizespor - Fenerbahçe maçıyla başlayan lig, 28 Mayıs 2005'te oynanan 34. hafta maçlarıyla tamamlandı. Sezon sonunda 80 puan toplayan Fenerbahçe 16. Süper Lig şampiyonluğunu elde ederken, ligi son üç sırada tamamlayan Akçaabat Sebatspor, İstanbulspor ve Sakaryaspor küme düştüler.

<span class="mw-page-title-main">Trabzonspor (kadın futbol takımı)</span>

Trabzonspor ya da sponsorluk anlaşması gereğince Trabzonspor Petrol Ofisi, 16 Ekim 2007 tarihinde Trabzonspor Kulübü bünyesinde kurulan kadın futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon İdmanocağı SK</span>

Trabzon İdmanocağı, Trabzon şehrinde kurulan ilk spor kulübüdür. Futbol takımı Trabzon Futbol Ligi, Türkiye Futbol Birinciliği ve Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'nda mücadele etmiştir. Kulüp aynı zamanda kadın voleybol ve kadın futbol dallarında da etkindir. Bölgesel Amatör Ligde mücadele etmektedir.

Hasan Şengün, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Samsunspor ve Trabzonspor'un eski futbolcularındandır.

Necmiati ya da Necm-i Ati, eski yazılışıyla Necm-i Âtî, 13 Mart 1923'te kurulan, forma renkleri sarı ilen lacivert olan Trabzon, Türkiye merkezli spor kulübü. Kulüp, zamanın Gümüşhane milletvekillerinden Yusuf Ziya'nın başını çektiği bir yönetim kurulunca kurulmuştur. Kulüp, voleybol, futbol, çim hokeyi olmak üzere üç dalda etkindir. Necmiati Kadın Voleybol Takımı, Kadınlar Voleybol 3. Ligi'nde, kulübün futbol takımıysa Trabzon Süper Amatör Küme'de mücadele etmektedir. Uzun yıllar Trabzon Süper Amatör Küme'de oynayan Necmiati, ligden düştükten 2011 yılına dek bir daha yükselmeyi başaramamıştır. Ancak 2010-11 sezonundaki yeniden yapılanma ile Necmiatispor attığı 103 golle, gol rekoru kırarak tekrar süper amatör kümeye yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon İdmangücü SK</span> Trabzon, Türkiye merkezli spor kulübü

Trabzon İdmangücü, 1924 yılında kurulan Trabzon, Türkiye merkezli spor kulübü. Renkleri yeşil-beyaz'dır.

Trabzon Futbol Ligi, Trabzon iline bağlı kulüplerin katıldığı, 1922 ile 1959 yılları arasında gerçekleştirilen futbol ligidir. Trabzon'da futbol, 1910'larda oynanmaya başlamıştır. İdman Ocağı 12 şampiyonlukla bu ligde en başarılı olmuş takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammet Reis</span> Türk futbolcu

Muhammet Reis, Türk futbolcudur. Orta saha pozisyonunda görev almakta olup, 3. Lig ekiplerinden Iğdır'da forma giymektedir.

Trabzonspor Profesyonel Futbol Takımı sezonları listesi, Türkiye spor kulübü Trabzonspor'un futbol şubesinin, profesyonelliğe geçtiği 1966-67 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1966'da Trabzon'un İdmangücü, Martıspor ve Karadenizgücü takımları birleşmesiyle profesyonel olmuştur.

Sürmenespor 2009-10 sezonunda Türkiye 3. Ligi'nde mücadele etmiştir. 3. Lig'de maçlar beş adet "Kademe Grubu" ile başlamıştır. Kademe gruplarını ilk iki sırada bitiren 10 takım "Yükselme Grubu"na yükselmiştir. Yükselme Grubu'nu ilk iki sırada bitiren takımlar Türkiye 2. Ligi'ne yükselmiştir. Kademe gruplarında ilk iki sırayı alamayan takımlar "Klasman Grupları"nı oluşturmuştur. Takımlar, "Kademe Grupları"nda aldıkları puanları muhafaza etmek suretiyle "Klasman Grupları"nda maçlarına devam etmişlerdir. Bu şekilde beş adet Klasman Grubu belirlenmiştir. Klasman Grupları'nı ilk sırada bitiren beş takım ile Yükselme Grubu'nu 3., 4. ve 5. bitiren sekiz takım Fethiye - Muğla'da "play-off" oynamaya hak kazanmıştır. Bu turnuvayı kazanan takım Türkiye 2. Ligi'ne katılmaya hak kazanmıştır.

İdmanyurdu, Trabzon şehrinde kurulan ilk futbol kulübüdür. İstanbul'da kurulan futbol kulüpleri ile mücadele edebilmek için 1913 yılında eş zamanlı olarak kurulmuştur.

İlyas Akçay, Türk futbolcu ve teknik direktör. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyeri sonrasında teknik direktörlük yapmıştır.