İçeriğe atla

Toyota Mirai

Toyota Mirai
Genel Bakış
ÜreticiJaponya Toyota
Üretim yıl(lar)ı2015-günümüze
MontajToyota, Japonya[1]
Gövde ve Şasi
SınıfOrta sınıf
Gövde tipi4 kapılı sedan
DüzenÖnden motorlu, önden çekişli
BenzerleriToyota FCV
Teknik Özellikler
MotorYakıt hücreli elektrik motoru[2]
Şanzıman1 ileri Prundletronic
Dingil mesafesi2,780 mm[2]
Uzunluk4,890 mm[2]
Genişlik1,815 mm[2]
Yükseklik1,535 mm[2]
Ağırlık1,850 kg[2]

Toyota Mirai, Toyota tarafından 2015 yılından bu yana üretilen bir hidrojen yakıt hücreli otomobil modelidir. Araç, ticari olarak satılan ilk hidrojen yakıt hücreli otomobillerden biridir.[3][4] Mirai, 2014 Los Angeles Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış[5] olup Nisan 2015'te Japonya'da ve Ekim 2015'te ABD'de satışa sunulmuştur.

Mirai (未来), Japoncada gelecek anlamına gelmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Japanese Production Sites". Toyota. 6 Mart 2015. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015. 
  2. ^ a b c d e f Mark Kane (18 Kasım 2014). "Toyota Mirai Fuel Cell Sedan Priced At $57,500 – Specs, Videos". InsideEVs.com. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015. 
  3. ^ "Toyota Unveils 2015 Fuel Cell Sedan, Will Retail in Japan For Around ¥7 Million". transportevolved.com. 25 Haziran 2014. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015. 
  4. ^ "What is a Fuel Cell Vehicle?". 31 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015. 
  5. ^ Millikin, Mike (17 Kasım 2014). "Akio Toyoda announces name of Toyota's new fuel cell sedan in web video: Mirai". Green Car Congress. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Toyota Motor Corporation, değişen alanlarda üretim yapan ve büyük bir model yelpazesine sahip olan, 2016 verilerine göre dünyanın en büyük otomotiv şirketidir. Yakın zamanda Ford'u geçerek dünyanın en büyük otomobil firması olan Toyota'nın 2007 yılında dünya üzerinde en çok otomobil üreten firma olan; ancak büyük bir ekonomik kriz içindeki General Motors'u tahtından edeceği düşünülmektedir. 2007 ilk çeyrek dünya satış rakamlarına göre General Motors'u geçmiş ve en çok satılan otomobil markası olmuştur. 2008 yılı itibarıyla dünyanın en büyük otomobil üreticisidir. 77 yıldır bu unvana sahip olan General Motors'tan bu unvanı ele geçirmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Corolla</span> Araba

Toyota Corolla Japon otomobil üreticisi Toyota tarafından üretilen kompakt sınıf otomobildir. Üretilmeye başlandığı 1966 yılından günümüze kadar 11 nesildir. 32 milyonu aşkın üretim adediyle dünyanın en çok satan otomobili olma unvanını elinde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Yaris</span>

Toyota Yaris, Japon otomobil üreticisi Toyota tarafından 1998 yılından itibaren üretilen B segmenti bir otomobildir. Japonya’da Toyota Vitz adıyla satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Prius</span> hibrit elektrikli otomobil

Toyota Prius, dünyanın ilk seri üretim hibrid otomobilidir. 2005 yılında Avrupa'da yılın otomobili seçilmiştir. Boyutları, donanımı ve fiyatı itibarı ile orta sınıf bir otomobil olarak kabul edilmektedir. Prius kelimesi Latin kökenlidir ve "ilk", "orijinal", "üstün" veya "gitmeden önce" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt hücresi</span>

Alışıla gelmiş elektrik üretim sistemleri yakıtın içindeki enerjiyi elektriğe dönüştürmek için ilk olarak yanma reaksiyonunu kullanır. Yanma reaksiyonunun verimli bir şekilde gerçekleşmesi için yakıtın ve oksitleyicinin (oksijen) tam olarak karışması gerekir. Bundan sonra elektrik enerjisi üretilene kadar bir dizi ara işlem gereklidir. Her ara işlem enerji kaybına yol açar dolayısıyla verimi düşürür.

<span class="mw-page-title-main">Metal hidrür yakıt hücresi</span>

Metal hidrür yakıt hücresi, alkali yakıt hücrelerinin bir alt sınıfı olup hâlen araştırma ve geliştirme aşamasındadır. En belirgin özellikleri, hidrojeni hücre içinde kimyasal olarak bağlayıp depolayabilmeleridir.

Doğrudan borhidrür yakıt hücresi, alkali yakıt hücrelerinin bir alt kategorisi olup yakıt olarak sodyum borhidrür kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Doğrudan metanol yakıt hücresi</span>

Doğrudan metanol yakıt hücresi, proton değişim membranlı yakıt hücresi'nin alt kategorisi olup yakıt (metanol (CH3OH)) doğrudan yakıt hücresine beslenir. Metanolün depolanması hidrojene nazaran daha kolaydır, zira yüksek basınç ve düşük sıcaklık gibi şartlar gerektirmez (metanol -97.0 °C ile 64.7 °C arasında sıvıdır).

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Crown</span> Toyota tarafından 1955 yılından beri üretilen üst orta sınıf otomobil modeli

Toyota Crown, Toyota tarafından 1955 yılından beri üretilen üst orta sınıf otomobil modelidir. Genellikle Japonya ve bazı Asya pazarlarında satılmaktadır. Aracın rakipleri Avrupa'da BMW 5 Serisi, Mercedes E Serisi ile Audi A6 ve Japonya pazarında ise Honda Legend ve Nissan Fuga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer yakıt</span> nükleer enerji elde etmek için kullanılan maddeler

Nükleer yakıt, nükleer enerji elde etmek için kontrollü nükleer füzyon ya da nükleer fisyon yapmak amacıyla kullanılan maddelerdir. Nükleer yakıtlar tüm yakıtlar içinde enerji yoğunluğu en yüksek olanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota iQ</span>

Toyota iQ, Toyota tarafından 2008 yılından bu yana üretilen mini sınıf otomobil modelidir. 2008 yılında Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup Japonya'da Ekim 2008 tarihinde ve Avrupa'da Ocak 2009 tarihinde satışa sunulmuştur. Kuzey Amerika pazarında Scion iQ adı ile satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Honda Insight</span>

Honda Insight, Honda tarafından üretilen elektrikli hibrit otomobil modelidir. Aracın 1999-2006 yılları arasındaki ilk nesli üç kapılı küçük sınıf hatchback olup 2009-2014 yılları arasında üretilen ikinci nesli ise beş kapılı alt orta sınıf hatchback'tir. Insight, Honda'nın Integrated Motor Assist sistemini kullanan ilk araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Vios</span> Toyota Tarafından üretilen otomobil

Toyota Vios Japon firması Toyota tarafından Asya-Pasifik bölgesinde üretilen dört kapılı küçük sınıf otomobil bir sedan araçtır. İlk kez 2002 yılında üretilmeye başlanan Vios modeli günümüzde hâlen üretilmekte olan otomobillerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Venza</span>

Toyota Venza, Toyota tarafından 2008 yılından bu yana üretilen bir orta sınıf crossover SUV modelidir. Araç ilk olarak 2008 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup Camry ile aynı şasiyi paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Platz</span>

Toyota Platz, Toyota tarafından 1999-2005 yılları arasında üretilen bir küçük sınıf otomobil modelidir. Araç, Toyota Tercel'in yerini almış olup Yaris'in sedan modelidir. 2005 yılında yerini Belta'ya bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt hücreli otomobil</span>

Yakıt hücreli otomobil, elektrik motorunu çalıştırmak için bir yakıt hücresi kullanan veya bir akü veya süper kapasitörle birlikte kullanan bir elektrikli otomobil türüdür. Araçlardaki yakıt hücreleri, genellikle havadan oksijen ve sıkıştırılmış hidrojen kullanarak motora güç vermek için elektrik üretir. Çoğu yakıt hücreli araç, yalnızca su ve ısı yayan sıfır emisyonlu araçlar olarak sınıflandırılmaktadır. İçten yanmalı taşıtlarla karşılaştırıldığında, hidrojenli taşıtlar, hidrojenin tipik olarak reforme edilmiş doğalgazdan türetildiği hidrojen üretimi sahasında kirleticileri merkezileştirmektedir. Hidrojenin taşınması ve depolanması da kirletici maddeler yaratabilir.

<span class="mw-page-title-main">HCNG</span>

HCNG veya H2CNG, sıkıştırılmış doğalgaz ve enerji ile yüzde 4-9 hidrojen karışımıdır. İçten yanmalı motorlar ve ev aletleri için yakıt gazı olarak kullanılabilir.

Hidrojen yakıtı, oksijenle yakılan sıfır karbonlu bir yakıttır. İçten yanmalı motorlarda ve yakıt hücrelerinde kullanılabilir. Uzun yıllardır yakıt hücreli otobüslerde kullanılmaktadır ve binek otomobiller gibi ticari yakıt hücreli araçlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca uzay araçlarının çalıştırılmasında da yakıt olarak kullanılmaktadır. 2018 itibarıyla hidrojenin büyük bir bölümü (~%95) buhar reformasyonu ya da kısmi metan oksidaysonu ve kömür gazlaştırma gibi fosil yakıtlardan elde edilir. Geriye kalan bölümü suyun elektrolizi, güneş termokimyası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elde edilir.

Proton exchange veya polimer elektrolit membran (PEM), genellikle iyonomerlerden yapılmış, protonları iletirken aynı zamanda oksijen ve hidrojen gazı gibi bir elektronik yalıtkan ve reaktan bariyeri görevi görecek şekilde tasarlanmış yarı geçirgen bir membrandır. Bir proton değişim membranın temel işlevi şudur: reaktanların ayrılması ve membran boyunca doğrudan bir elektronik yolu bloke ederken protonların taşınması.