İçeriğe atla

Tox

Tox, uçtan uca şifreleme sunan eşler arası anlık mesajlaşma ve görüntülü arama protokolüdür. Projenin belirtilen hedefi, herkes için güvenli ancak kolay erişilebilir iletişim sağlamaktır. Protokolün bir referans uygulaması, GNU GPL-3.0 veya sonrası koşulları altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanmıştır.

Hikaye

GitHub'a ilk taahhüt 23 Haziran 2013'te Irungentoo adlı bir kullanıcı tarafından gönderildi. Alpha sürüm öncesi test ikili dosyaları, 3 Şubat 2014'ten itibaren kullanıcılara sunuldu. 12 Temmuz 2014'te Tox, geliştirme aşamasında bir alfa aşamasına girdi ve bu olay için yeniden tasarlanmış bir indirme sayfası oluşturuldu.

Özellikler

Trafiğin şifrelenmesi

Kullanıcılara genel ve özel bir anahtar atanır ve tamamen dağıtılmış, eşler arası bir ağda birbirlerine doğrudan bağlanırlar. Kullanıcılar, arkadaşlarına mesaj gönderme, arkadaşlarıyla veya yabancılarla sohbet odalarına katılma, sesli/görüntülü sohbet etme ve birbirlerine dosya gönderme olanağına sahiptir. Tox üzerinden tüm trafik, kimliği doğrulanmış şifreleme ve mükemmel iletme gizliliği sağlayan NaCl kitaplığı kullanılarak uçtan uca şifrelenir.

IP adresinin arkadaşlara ifşa edilmesi

Eşler arası bir ağın tüm amacı sizi doğrudan arkadaşlarınıza bağlamak olduğundan, Tox arkadaşlarınızla iletişim kurarken IP adresinizi gizleme girişiminde bulunmaz. Tox bağlantılarınızı Tor (anonim ağ) üzerinden tünelleme şeklinde bir geçici çözüm mevcuttur. Ancak, arkadaş olmayan bir kullanıcı yalnızca bir Tox Kimliği kullanarak IP adresinizi kolayca keşfedemez; IP adresinizi yalnızca kişi listenize eklediğinizde birine açıklarsınız.

Mimari

Çekirdek

Tox çekirdeği, protokolü ve API'yi oluşturan bir kitaplıktır. Kullanıcı ön uçları veya istemciler, çekirdeğin üzerine inşa edilmiştir. Çekirdeği kullanan herkes bir istemci oluşturabilir. Çekirdek geliştirici Irungentoo tarafından yazılan ve çekirdeğin tasarımını açıklayan teknik belgeler halka açıktır.

Protokol

Tox'un çekirdeği, OSI modelinin uygulama katmanının ve muhtemelen sunum katmanının bir örneği olan Tox protokolünün bir uygulamasıdır. Proje tarafından yapılmayan Tox protokolünün uygulamaları mevcuttur.

Tox, ses akışı için Opus ses formatını ve video akışı için VP8 video sıkıştırma formatını kullanır.

Şifreleme

Tox, libsodium aracılığıyla NaCl kripto kütüphanesinde bulunan kriptografik ilkelleri kullanır. Tox, özellikle anahtar değişimleri için Curve25519'u, simetrik şifreleme için xsalsa20'yi ve MAC'ler için Poly1305'i kullanır. Tox protokolü birçok farklı uygulama tarafından kullanılabileceğinden ve tox ağı kullanılan istemciyi yayınladığından, istemcilerin aynı özellikleri destekleyen istemcilere gönderirken ek şifreleme kullanması da mümkündür.

İstemciler

İstemci, Tox protokolünün diğer kullanıcılarıyla iletişim kurmak için Tox çekirdek kitaplığını kullanan bir programdır. Çok çeşitli sistemler için çeşitli istemciler mevcuttur; aşağıdaki liste eksiktir.

Name İşletim sistemleri Ne ile yazıldı Geliştirme durumu ve yorumlar
Antidote iOSSwiftGeliştirme durdu (projenin GitHub sayfasına bakın)
Antox AndroidScala, JavaGeliştirme durmuş, son güncelleme Aralık 2017'de
aTox AndroidKotlinAktif
Cyanide Sailfish OSC++Geliştirme durmuş son güncelleme Ocak 2017'de
gTox LinuxC++ (GTK+ 3)Geliştirme durdu (projenin GitHub sayfasına bakın)
qTox Linux, FreeBSD, OS X, WindowsC++ (Qt) Aktif
Toxic Linux, FreeBSD, OpenBSD, DragonflyBSD, NetBSD, Solaris, macOS, AndroidC (Ncurses) Aktif
Toxy WindowsC# (WPF) Bakımsız (projenin GitHub sayfasına bakın)
Toxygen Linux, WindowsPython (Qt ile PySide) Aktif
TRIfA AndroidC, Java Aktif
µTox Linux, FreeBSD, OS X, WindowsCAktif
xWinTox Linux, FreeBSD, Solaris C/C++ (FLTK) Geliştirme durmuş, son güncelleme Aralık 2015'te
Isotoxin WindowsC++Geliştirme durmuş, son güncelleme Mart 2018'de
ratox Linux, BSD, OS XCGeliştirme Durmuş
WebTox Web-based HTML5 (client) + Go (server) Geliştirme durmuş, son güncelleme Ocak 2016'da
yat Linux, Windows, macOSValaAktif

İlgili Araştırma Makaleleri

Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Telnet iki bileşenden oluşur: (1) iki tarafın nasıl iletişim kuracağını belirleyen protokolün kendisi ve (2) hizmeti sağlayan yazılım uygulaması.Kullanıcı verileri, İletim Kontrol Protokolü (TCP) üzerinden 8 bitlik bayt yönlendirmeli bir veri bağlantısında Telnet kontrol bilgisi ile bant içi serpiştirilir. Telnet, 1969'da RFC 15 ile başlayarak geliştirildi, RFC 855'te genişletildi ve ilk İnternet standartlarından biri olan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) İnternet Standardı STD 8 olarak standartlaştırıldı. encryption sağlayan bazı Telnet eklentileri geliştirilmiştir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (İng:username) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet, BBS sistemlere İnternet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Çok kullanıcılı işletim sistemleri genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden gerçekleştirilir.

Ağ katmanı veya 3. katman, veri paketinin farklı bir ağa gönderilmesi gerektiğinde, veri paketine yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği katmandır. Örneğin IP iletişim kuralı bu katmanda görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal özel ağ</span> Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisi

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Transport Layer Security</span> Internet Şifreleme Protokolü

Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) ve onun öncülü/selefi olan Güvenli Soket Katmanı (SSL), bilgisayar ağı üzerinden güvenli haberleşmeyi sağlamak için tasarlanmış kriptolama protokolleridir. X.509 sertifikalarını kullanırlar ve bundan dolayı karşı tarafla iletişime geçeceklerin kimlik doğrulaması asimetrik şifreleme ile yapılır ve bir simetrik anahtar üzerinde anlaşılır. Bu oturum anahtarı daha sonra taraflar arasındaki veri akışını şifrelemek için kullanılır. Bu, mesaj/veri gizliliğine ve mesaj kimlik doğrulama kodları için mesaj bütünlüğüne izin verir. Protokollerin birçok versiyonu ağ tarama, elektronik mail, İnternet üzerinden faks, anlık mesajlaşma ve İnternet üzerinden sesli iletişim gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durumda/içerikte/bağlamda en önemli özellik iletme gizliliğidir. Bundan dolayı kısa süreli oturum anahtarı, uzun süreli gizli simetrik anahtardan türetilememelidir.

<span class="mw-page-title-main">OSI modeli</span>

Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.

İnternet Protokolü Güvenliği (IPsec), Internet Protokolü (IP) kullanılarak sağlanan iletişimlerde her paket için doğrulama ve şifreleme kullanarak koruma sağlayan bir protokol paketidir. IPsec, içinde bulundurduğu protokoller sayesinde, oturum başlarken karşılıklı doğrulama ve oturum sırasında anahtar değişimlerini gerçekleştirme yetkisine sahiptir. İki bilgisayar arasında (host-to-host), iki güvenlik kapısı arasında(network-to-network), bir güvenlik kapısı ve bir bilgisayar arasında(network-to-host) sağlanan bağlantıdaki veri akışını korumak için kullanılır. IPsec kriptografik güvenlik servislerini kullanarak IP protokolü ile gerçekleştirilen bağlantıları korumak için kullanılır. Ağ seviyesinde doğrulama veri kaynağı doğrulama,veri bütünlüğü, şifreleme ve replay saldırılarına karşı koruma görevlerini üstlenir.

İnternet anahtar değişim protokolü ya da Internet Key Exchange internet üzerinde güvenli bir şekilde veri alışverişi için kullanılan anahtarların değişimini sağlayan protokoldür.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">SoftEther VPN</span> Baymuhammet

SoftEther VPN, Tsukuba Üniversitesi'nden Daiyuu Nobori'nin yüksek lisans tezi araştırması kapsamında geliştirilen ücretsiz bir açık kaynak kodlu, çapraz platform, çoklu protokol destekli VPN çözümüdür. SoftEther VPN, SSL VPN, L2TP/IPsec, OpenVPN ve Microsoft Güvenli Yuva Tünel Protokolü gibi VPN iletişim kurallarını tek bir VPN sunucusundan verilecek şekilde desteklemektedir. 4 Ocak 2014 tarihinde GPLv2 lisansını kullanarak yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

Uçtan uca şifreleme (E2EE), sadece uç noktadaki kullanıcıların okuyabildiği bir iletişim sistemidir. Hedefi, İnternet sağlayıcıları, ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel gizli dinleyicilerin, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişmesini engellemektir.

Skype protokolü, Skype tarafından kullanılan, Skype güvenliği ve işlevselliğinin korunması için tescilli bir İnternet telefon şebekesidir. Protokolün özellikleri Skype tarafından halka açıklanamamıştır ve protokolü kullanan resmi uygulamalar kapalı kaynaklıdır.

Skype, Skype Technologies S.A. tarafından geliştirilen İnternet Üzerinden Ses Protokolü (VoIP) sistemidir. Sesli aramaların özel amaçlı bir ağdan ziyade İnternet üzerinden geçtiği eşler arası (peer-to-peer) bir ağdır. Skype kullanıcıları diğer kullanıcıları arayabilir ve onlara mesaj gönderebilir.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.