İçeriğe atla

Townleyhall anıt mezarı

Brú na Bóinne — Bend of Boyne Arkeolojik Topluluğu
UNESCO Dünya Mirası
Townleyhall Mezarı'nın havadan görünüşü
Konum İrlanda
KriterKültürel: i, iii, iv
Referans659
Tescil1993 (17. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Townleyhall anıt mezarı, Dowth anıt mezarının yaklaşık 2 km kuzeyinde yer alan anıt mezar alanıdır. İrlanda'nın Louth Kontluğu'ndaki megalit Brú na Bóinne kompleksinin bir parçasıdır. Dünya Miras çekirdek alanının dışında ancak tampon bölge içinde bulunur.

1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenmiş, 2013 yılından beri "Brú na Bóinne - Bend of Boyne Arkeolojik Topluluğu" olarak yeniden adlandırılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ravenna</span> Ravenna iline bağlı komün (Emilia-Romagna, İtalya)

Ravenna, İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinde bulunan ve aynı ismi taşıyan Ravenna ili merkezi olan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Lutherstadt Eisleben</span>

Eisleben, Almanya'da Saksonya-Anhalt eyaletinde yer alan bir şehirdir. Şehirdeki tarihi anıtlar, Lutherstadt Wittenberg'deki anıtlar ile birlikte 1996 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hekatomnos Anıt Mezarı</span> Milasta antik anıt mezar

Hekatomnos Anıt Mezarı, Karya'nın kurucu satrapı Hekatomnos'un günümüzde Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan anıt mezarı.

<span class="mw-page-title-main">Harşena Dağı</span>

Harşena Dağı, Amasya il merkezine hakim 272 metre yüksekliğinde bir tepedir. Tepe üzerinde yer alan kalesi ve alt kısımlarındaki kaya mezarları ile 2015 yılında Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ming ve Çing Hanedanlarının İmparatorluk Mezarları</span>

Ming ve Qing Hanedanlarının İmparatorluk Mezarları, UNESCO'nun Dünya Mirası listesine eklediği 14 Ming ve Qing hanedanı mezarları ve mezarlık grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Moğol Altayları Petroglif Kompleksi</span>

Moğol Altayları Petroglif Kompleksi Batı Moğolistan'daki Bayan-Ölgii Kazak Yarı-Özerk Aymağında yer alan üç arkeolojik alan üzerine kurulmuş bir petroglif ve mezar anıtları grubudur. Altay Dağları üzerinde yer alır. Alan, 2011 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Kaya çizimleri en erkeni MÖ 11.000 ila MÖ 6.000 yılları arasında değişen 12.000 yıllık bir süreyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Nanda Devi ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkları</span>

Nanda Devi ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkları, Uttarakhand, Hindistan'da yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Nanda Devi Ulusal Parkı ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkı ve aralarındaki Birleşik Tampon Bölge'den oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı</span>

Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı, Hindistan'daki Gucerat Eyaletinin Panchmahal Bölgesinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Gucerat Sultanı Mahmud Begada tarafından yaptırılan tarihi Champaner şehri etrafında yer alır. Miras alanı, Pavagadh tepelerinden başlayarak Champaner şehrine uzanan burçlarla kaplıdır. Parkın peyzajı, kalkolitik alanlar, erken bir Hindu başkentine ait bir tepe kalesi ve Gucerat eyaletinin 16. yüzyıl başkentinin kalıntıları gibi arkeolojik, tarihi ve canlı kültürel mirasa ait anıtları içerir. 8. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar uzanan basamaklı kuyular ve sulama havuzları gibi sulama sistemleri, saraylar, giriş kapısı ve kemerler, camiler, mezarlar ve tapınaklar, konut kompleksleri, tarımsal yapılar bulunmaktadır. 800 metre yüksekliğindeki Pavagadh Tepesi'nin üzerinde bulunan Kalika Mata Tapınağı, bölgedeki önemli bir Hindu tapınağıdır ve yıl boyunca çok sayıda hacının ilgisini çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazanlık Trak Mezarı</span>

Kazanlık Trak Mezarı, orta Bulgaristan'dai Kazanlık kasabası yakınlarında yer alan, tuğla-kubbeli bir "arı kovanı" (tholos) mezarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Brú na Bóinne</span> İrlandada sit alanı

Brú na Bóinne, İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Nehri'nin bir kıvrımında yer alan bir sit alanıdır. Neolitik Çağ'a tarihlenen dünyanın en önemli tarih öncesi peyzaj alanlarından biridir ve Knowth, Newgrange ve Dowth'un büyük megalit anıt mezarları dahil 90'dan fazla anıt içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dowth</span>

Dowth, M.Ö. 2.500 - 2000 yılları arasında İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Vadisi'nde bulunan ve Neolitik Çağ'a tarihlenen bir anıt mezardır. Brú na Bóinne Dünya Miras Alanı'ndaki üç ana mezardan Newgrange'dan sonra en eski ikinci anıt mezardır. Odasının çok daha alçak olması ve dekorasyonun kısmen yok olması nedeniyle, komşularından daha az tanınmaktadır. 1847'de kısmen kazılmıştı, ancak Vikingler ve daha önceki yağmacılar tarafından çoktan yağmalanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Knowth</span>

Knowth, M.Ö. 2.500 - 2000 yılları arasında İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Vadisi'nde bulunan ve Neolitik Çağ'a tarihlenen bir anıt mezardır. Brú na Bóinne kompleksinin en büyük anıt mezarıdır ve büyük bir höyükten ve 17 küçük mezardan oluşur. Höyük yaklaşık 12 metre yüksekliğinde ve 67 metre uzunluğundadır ve yaklaşık 1 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Newgrange</span>

Newgrange, İrlanda'nın Meath Kontluğu'ndaki Boyne Nehri'nin kuzey tarafındaki Drogheda'nın sekiz kilometre batısında yer alan tarih öncesi bir anıttır. M.Ö. 3200 civarında Neolitik Çağ'da inşa edilmiştir ve Stonehenge ve Mısır piramitlerinden daha yaşlıdır. Site, iç taş geçişli ve odalı geniş bir dairesel höyükten oluşmaktadır. Bu odalarda insan kemikleri ve olası mezar kalıntıları ya da adak sunuları bulundu. Höyük aynı zamanda bir taş daire ile çevrelenmiştir. Sitenin hangi amaçla kullanıldığı konusunda kesin bir tahmin yoktur, ancak dini amaçlarla kullanıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monknewton</span> İrlandada yerleşim birimi (townland)

Monknewtown, İrlanda'nın Meath Kontluğu'ndaki Slane'in 3 km doğusunda yer alan bir kasabadır. Yakındaki birkaç tarihi su değirmenini besleyen Mattock Nehri üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Newgrange cursus</span>

Newgrange cursus, İrlanda'daki Brú na Bóinne Dünya Mirası Alanının bir bölümünü teşkil eden Neolitik bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg Tarihî Merkezi ve Bağlantılı Anıtlar</span>

Saint Petersburg Tarihi Merkezi ve Bağlantılı Anıtlar, Rusya'daki Sankt-Peterburg şehrinin UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenmiş tarihi merkezi ve çevresinde bulunan anıt gruplarıdır. St. Petersburg'un Tarihi Merkezi ve çevresindeki anıtlar, toplu olarak, 1991 yılında Saint Petersburg Tarihi Merkezi ve Bağlantılı Anıtlar adı ile Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Igel Sütunu</span>

Igel Sütunu, Almanya'nın Trier şehrindeki Igel belediyesinde yer alan ve yaklaşık olarak M.S. 250 yılına tarihlen bir Roma kumtaşı sütunudur. Sütun Secundinii kumaş tacir ailesinin mezar anıtıdır. Trier'deki Roma Kalıntıları, St. Peter Katedrali ve Meryem Ana Kilisesi Dünya Mirası Alanının bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Monterozzi Nekropolü</span>

Monterozzi nekropolü, İtalya'nın Lazio kentindeki Tarquinia'nın doğusundaki bir tepede yer alan bir Etrüsk nekropolüdür. Nekropolde yaklaşık 6,000 mezar bulunmaktadır. Bunların en eskileri M.Ö. 7. yüzyıldan kalmıştır. Mezar taşlarının yaklaşık 200'ü fresklerle süslenmiştir. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pantalica Nekropolü</span>

Pantalica Nekropolü, Sicilya, İtalya'nın güneybatısında yer alan ve M.Ö. 7. - 13. yüzyıllara tarihlenen kaya mezarı koleksiyonudur. Nekropolde 5,000'den fazla mezar olduğu düşünülmektedir. Pantalica, Siraküza şehri ile birlikte 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Goa Kiliseleri ve Manastırları</span>

Goa Kiliseleri ve Manastırları, UNESCO tarafından Hindistan'ın Goa eyaletindeki Goa Velha'da bulunan ve 1986 yılında Dünya Mirası Alanı ilan edilen bir dizi dini anıta verilen isimdir.