İçeriğe atla

Tosun Terzioğlu

Tosun Terzioğlu
Doğum1942
İstanbul
Ölüm23 Şubat 2016 (73-74 yaşlarında)
İstanbul
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
EğitimNewcastle-upon-Tyne Üniversitesi (L.)
Frankfur Üniversitesi (D).
MeslekMatematikçi, akademisyen
OrganizasyonSabancı Üniversitesi (kurucu rektör)
ODTÜ (1977-1982 Fen Edebiyat Fakültsi Dekanı)
Ebeveyn

Tosun Terzioğlu (1942, İstanbul - 23 Şubat 2016, İstanbul), Türk matematikçidir.

1977-1982 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı idi. 1997'de Sabancı Üniversitesi'nin kurucu rektörü oldu ve 12 yıl rektörlük görevini sürdürdü.

Yaşamı

1942 yılında İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini Robert Kolej'de, lisans derecesini Newcastle-upon-Tyne Üniversitesi'nde (İngiltere, 1965), doktora derecesini Matematik dalında Frankfurt Üniversitesi'nde 1968 yılında aldı.[1] Daha önce çalıştığı üniversiteler Wuppertal Üniversitesi, Michigan Üniversitesi ve ODTÜ'dür. Michigan Üniversitesi ve Wuppertal Üniversitesi'nde araştırmacı olarak bulundu.[2]

1992-1997 yılları arasında TÜBİTAK Başkanlığı, 1993-1997 yıllarında NATO Bilim Komitesi Türkiye temsilciliği, 1996-1997 yıllarında Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 1997 yılından beri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığını ve 1989 yılından itibaren Türk Matematik Derneği Başkanlığını yapmaktaydı. TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibiydi. Araştırma alanı fonksiyonel analizdi. Türkiye Bilimler Akademisi, Türk Matematik Derneği, TESEV, Türkiye Bilişim Vakfı, Tarih Vakfı, Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Vakfı, BITAV ve Türkiye Zeka Vakfı üyesiydi. Bilim Akademisi'nin kurucularındandı.[3]

Babası Nazım Terzioğlu da matematikçidir. Ünlü bilim insanı 23 Şubat 2016'da ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Tosun Terzioğlu – Matematik". Bilim Akademisi. 21 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  2. ^ "Prof. Dr. Tosun Terzioğlu" (PDF). Tubitak.gov.tr. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Kurucuların Özgeçmişleri". Bilim Akademisi. 11 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

Akademik görevi
Önce gelen:
Kemal Gürüz
TÜBİTAK Başkanı
12 Kasım 1992 - 10 Şubat 1993 (vekil)
10 Şubat 1993 - 13 Eylül 1997
Sonra gelen:
Dinçer Ülkü

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

Türk Matematik Derneği, Türkiye'de matematikçi Cahit Arf önclüğünde 1948 yılında kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Masatoşi Gündüz İkeda</span> Japon asıllı Türk matematikçi

Masatoşi Gündüz İkeda, cebirsel sayılara katkılarıyla tanınan Japon asıllı Türk matematik bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilhan Eryurt</span> Türk gök fizikçi

Dilhan Eryurt, Türk astrofizikçiydi. Araştırmaları ile Güneş'in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunmuş bir bilim insanıdır.

Mehmet Nimet Özdaş, Türk bilim insanı.

TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1966'dan beri her yıl, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından temel bilimler, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler dallarında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalar gösteren Türk ya da çalışmalarını Türkiye'de yapan yabancı bilim insanlarına verilen ödüldür. Türkiye'de bilim dalında verilen en üst düzey ödül olarak kabul edilir. "Türk Nobelleri" olarak da adlandırılır.

Mustafa İlhan, Türk tıp profesörü.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Akdeniz</span>

Kamil Gediz Akdeniz, Türk fizikçi ve felsefeci.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

Hülya Şenkon, Türk matematikçidir.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Terzioğlu</span> Türk matematikçi

Nazım Terzioğlu, Türk matematikçi.

Tevfik Okyay Kabakçıoğlu, Türk astronom, matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Prof. Dr. Rahmi Güven - Fizikçi ve matematikçi. 1948 yılında Karaman'da doğdu. Annesi Ümmühan Güven, babası doktor Ziya Güven'dir. Prof. Dr. Asuman Güven Aksoy ve Prof. Dr. Bilgehan Güven'in ağabeyidir.

Mehmet Ali Alpar, Türk astrofizikçi ve Bilim Akademisi kurucu başkanı. Nötron yıldızları ve pulsarlar üzerine çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Ulubelen</span> Türk kimyager

Ayhan Ulubelen, analitik kimyager ve akademisyen

Orhan Şerafettin İçen, Türk matematikçidir.