İçeriğe atla

Torumtay Türbesi

Koordinatlar: 40°38′59″K 35°49′12″D / 40.64972°K 35.82000°D / 40.64972; 35.82000
torumtay türbesi
Harita
Genel bilgiler
KonumGökmedrese, İstiklal Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
ŞehirAmasya
Koordinatlar40°38′59″K 35°49′12″D / 40.64972°K 35.82000°D / 40.64972; 35.82000
Temel atma1278

Torumtay Türbesi Amasya merkezde bulunan bir türbedir[1]

1267 yılındaki Amasya valisi Seyfeddin Torumtay tarafında inşa edilen Gökmedrese camii mezar ve medrese odası olarak kapalı bir külliye şeklinde oluşuyor. Gökmedrese adını sekizgen biçimdeki türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan aldığı kabul görülüyor. Sadece kesme taştan yapılmış mimarisi,süslemeleri ve olgun oranları bakımından Anadolu da ki eyvan biçimli portalı olarak kabul edilen sayılı camilerden bir tanesidir. Türbe tuğladan yapılmış ve tek renkli olan koyu yeşil çinilerden oluşturulan zikzak motifli yapıdır.[2] Selçuklu dönemindeki türbelerden farklı olarak süslemeler bu türbede daha çok yapının üst kısımlarında bulunur, diğer türbelerde genelde pencere ve kapı etraflarında bulunuyor. Moloz taşının da kullanıldığı iç taraf duvar örgüsünün ve tuğlanın kullanıldığı tonoz, sıva katının altına gizlenmiştir.[3] Torumtay türbesi Amasya valisi Seyfettin Torumtayın ölümünden sonra 1278 de yapılan türbedir . Türbe içinde Seyfetddin Torumtayın yanı sıra çocuklarının ve torunlarının mezarları da bulunuyor. tamamı ile kesme taştan yapılmış olan bu türbenin güney cephesinin iki üst köşelerinde yüksek kabartma motiflerin,[4] Selçuklu taş işçiliğinin özgün bir örneği olduğu biliniyor. Alt katta cenazeliklerin bulunduğu mekandaki sandukalarda Torumtaya ait olan ve üzerine celi hatla yazılan Kuran-ı kerim ayetleri bulunuyor

Kaynakça

  1. ^ İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
  2. ^ "Amasya Torumtay Türbesi Kültür Portalı". 31 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2022. 
  3. ^ "Amasya Torumtay Türbesi ktb.gov.tr". 31 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2022. 
  4. ^ "torumtay türbesi". Facebook. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kabartma</span>

Kabartma veya diğer adıyla rölyef, yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelere denir.

<span class="mw-page-title-main">Anıt</span>

Anıt ya da Abide, önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Gök Medrese (Sivas)</span> Sivas, Türkiyede bir medrese

Gök Medrese ya da diğer adıyla Sahibiye Medresesi, Sivas'ta yer alan medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Yivli Minare</span> Antalyadaki Anadolu Selçuklu devri camisi

Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Burmalı Minare Camii</span>

Burmalı Minare Camii ya da diğer adlarıyla Ulu Camii ve Mahkeme Camii, Amasya ilinde yer alan tarihî mahiyette dinî yapı. Adını burmalı minaresinden alan cami bitişiğindeki Selçuklu kümbeti ve Osmanlı dönemi minaresi ile dikkat çekmektedir. 1237 yılında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II. Gıyâseddin Keyhüsrev zamanında Ferruh b. Selçuk tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı Medrese</span>

Kızıl Medrese ya da Kırmızı Medrese, Şırnak ilinin Cizre ilçesinin merkezindeki Dağkapı Mahallesi'nde yer alan tarihî yapı.

Âteşbâz-ı Velî ya da gerçek adıyla Yûsuf bin İzzeddin, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden. 13. yüzyılda adına Konya'da bir türbe yapılmıştır. Ayrıca adına kızıl tuğlalardan bir türbe yaptırılan tarihteki ilk aşçı olarak bilinmektedir.

Gömeç Hatun Türbesi, Konya'da, Musalla Mezarlığı'nda, 13. yüzyıldan kalma Anadolu Selçuklu tarzında inşa edilmiş olan türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ahmed Fakih Camii</span>

Hoca Ahmed Fakih Camii, Konya'nın Meram ilçesinde 13. yüzyıl Selçuklu dönemi cami ve külliyesi.

Sadrettin Konevi Camii, Konya'da 13. yüzyıl Selçuklu dönemine ait tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi</span>

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi veya Amasya Müzesi, 1958 yılında Amasya'da kurulmuş etnografya, arkeoloji ve mumya müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Türbesi</span>

Şirvanşahlar Türbesi, Şirvanşahlar Sarayı'nın alt avlusunda bulunan üç binadan biridir. Mezarın tepesinden bakıldığında, kesme yıldızlarla süslenmiş ve altıgen kubbeyle tamamlanan dikdörtgen gibi görünüyor. Orta Çağ'da kubbe üzerindeki yıldız şeklindeki eğimlere mavi renkli bir taş yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hazreti Süleyman Camii</span> Sur, Diyarbakırda cami

Hazreti Süleyman Camii ya da bilinen diğer adlarıyla Kale Camii, Nasiriyye Camii, Meşhed Camii veya Murtaza Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. İnaloğulları Beyliği tarafından inşa edilen cami ayrıca içerdiği türbe mezarlardan ötürü 27 Sahabe Türbesi olarak da bilinir. Günümüzdeki cami, İnaloğulları ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf bin Küseyir Türbesi</span>

Yusuf bin Küseyir Türbesi, 1161–1162 yıllarında Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde inşa edilmiş türbe. Türbenin mimarı Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sen Timur Türbesi</span>

Sen Timur Türbesi, Tokat şehrinin merkezinde bulunan, Moğol emîrlerinden Nûreddin bin Sentimur'un mezarı olarak yapılmış 14. yüzyıla ait tarihî yapı.

Sultan Mesud Türbesi 12. yüzyılda yapıldığı bilinen türbe Amasya merkezi ilçesinde bulunan arkeoloji müzesi bitişiğinde yer alan türbedir. Bu türbenin kim tarafından yapıldığı bilinmediği için inşa kitabesi yoktur. Bu türbe inanç turizmine dayanır.

Kadılar Türbesi, Amasya merkez'de bulunmaktadır.

Erenler Türbesi, Tokat' ın Erbaa ilçesinde Erenler Mezarlığı'nın yanında bulunmaktadır, kitabesi yoktur. Mimarisi ve planlaması 14. yüzyılda başladığından türbenin çevresinde 14.yüzyıldan kalma birçok sayıda mezar taşı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alemşah Kümbeti</span> Eskişehir’de türbe

Alemşah Kümbeti ya da Sultan Şah Türbesi, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesinde bulunan bir çeşit türbedir.