İçeriğe atla

Tortuga

Tortuga

Tortuga ya da Isla Tortuga, resmi olarak Île de la Tortue, Karayiplerde yer alan bir adadır. Haiti'nin kuzeybatı açıklarında bulunur.

Adı (Isla Tortuga) hem İspanyolca hem Fransızca "Kaplumbağa Adası" anlamına gelir. 17. yüzyılda önemli bir korsan limanı olmuştur.[1]

Korsanlık tarihi

Tortuga 1494 yılında Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya ikinci yolculuğunda keşfedildi. Kolomb'un denizcilerinin adaya bu adı vermelerinin sebebi şeklinin bir kaplumbağayı andırmasıdır.

Adaya ilk olarak birkaç İspanyol koloniciler geldi. 1625 yılında Fransız ve İngilizler adaya ulaştı ve sonra Hispaniola adasına yerleşmeye karar verdiler. 1629'da İspanyollar Don Fadrique de Toledo önderliğinde adaya saldırdılar ve başarılı olarak ele geçirdiler. Fransız ve İngilizler adadan sürüldü. Tortuga kale ve surlarla korunmaya alındı. Hispaniola'yı almak amacıyla İspanyol ordusunun adadan ayrılması ile Fransızlar Tortuga'yı tekrar ele geçirdiler ve İspanyolların kurduğu korumayı güçlendirip geliştirdiler. 1630'da Fransızlar doğal bir limana Fort de Rocher'ı inşa ettiler. 1630'dan sonra ada Fransız ve İngiliz kolonileri tarafından paylaşıldı ve korsanlar için sık kullanılan bir üs haline geldi. 1633'te yerleşmeye yardımcı olmak üzere ilk Afrikalı köleler getirildi. Ancak köle kullanımı başarılı olmadı ve 1635'te sona erdi. Adada köleler üzerinde kontrol hakimiyeti kurulamamıştı ve Fransız-İngiliz koloniler arası süregelen çatışmalar vardı. Aynı sene İspanyollar geri dönüp adayı fethetti ancak tekrar geri döndüler, ada büyük bir önem taşımayacak kadar küçüktü. İspanyolların bu geri gidişi adayı tekrar İngiliz ve Fransız korsanlara bıraktı. 1638'de İspanyollar üçüncü kez dönerek adayı İngilizlerden ve yeni gelen Hollandalılardan temizlediler, ancak kısa süre içinde aynı koloniciler tarafından geri sürüldüler.

1640 yılına gelindiğinde Tortugalı korsanlar kendilerine "sahil'in kardeşleri" (brethren of the coast) diyorlardı. Korsan nüfusu çoğunlukla İngiliz ve Fransızlardan oluşuyordu, bunların yanında az sayıda Hollandalı vardı. 1645'te düzen ve kontrol getirmek isteyen ve korsanların kanunsuz hayatını düzenlemeyi ümit eden dönemin Fransız yöneticisi adaya kabaca 1.650 civarında fahişe getirtti.

1670'lere gelindiğinde korsanlık çağı düşüşe girmişti ve pek çok korsan ağaç keserek adadan ihraç etme işine başladı. Ancak bu zamanlarda Henry Morgan adında İngiliz bir korsan kendi reklamını yapmaya başladı ve diğer korsanları Tortuga'ya, onun emri altında denize açılmaya davet etti. Bu birlik Fransızlar tarafından bir saldırı timi olarak kullanıldı ve Fransızların Karayiplerde çok daha etkili bir güce ulaşmasını sağladı. Sonuç itibarıyla korsanlar hiçbir zaman tam olarak kontrol edilemedi ve Tortuga'yı tarafsız bir korsanlık merkezi olarak tuttular. 1680'de İngiliz hükûmeti yabancı bayrak altında gemicilik yapmayı yasakladı ve bu kanun korsanlara büyük bir darbe indirdi. 1684'te korsanlık çok azalmıştı. Pek çok korsan eski arkadaşlarını yakalamak üzere resmi güçlerce kiralandı ve birkaç yıl içinde korsanlık çağı sona erdi.

Adının geçtiği yerler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Method of Securing the Ports and Populations of All the Coasts of the Indies". World Digital Library. 1694. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Haiti</span> Karayip Denizinde bir ada ülkesi

Haiti ya da resmî adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısımdadır. Küba ve Jamaika'nın doğusunda Bahamalar'ın güneyinde bulunur. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülke Karayipler'in yüzölçümü en büyük üçüncü; 11 milyon nüfusu ile Karayipler bölgesinin en kalabalık nüfuslu ülkesi konumundadır. Başkenti Port-au-Prince'tir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları</span> A.B.D.nin Karayiplerde yer alan denizaşırı bölgesi

ABD Virjin Adaları, Karayip Denizinde bulunan ABD'ye bağlı adalar topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Virjin Adaları</span> Takımadalar

Virjin Adaları, Atlas Okyanusu ile Karayip Denizi arasında bulunan, Küçük Antiller bölgesine dâhil edilen adalar topluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Dominika</span> Karayipler, Küçük Antillerde yer alan bir ülke

Dominika, resmî adıyla Dominika Topluluğu, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Başkenti Roseau adanın batı kıyısındadır. Coğrafi olarak Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nda bulunur. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinik bulunur. Dominika'nın yüzölçümü 750 km², en yüksek noktası 1447 m'lik Morne Diablotins'tir. 2011 verilerine göre adada 71.293 kişi yaşamaktadır.

<i>Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti</i> Walt Disney yapımı macera filmi

Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti (İngilizce: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), Johnny Depp, Orlando Bloom ve de Keira Knightley'in başrollerini paylaştığı Walt Disney yapımı macera filmi. Ocak 2004 itibarı ile film ABD'de 305.413.918 $, uluslararası olarak 348.850.097 $ hasılat ile toplam kazancı 654.264.015 $'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği ilk hafta 46.630.690 $ gelir elde etmiştir.

<i>Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu</i> Karayip Korsanları serisinin üçüncü bölümü

Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu, Karayip Korsanları serisinin üçüncü bölümüdür. Filmin çıkışından 18 gün sonrası itibarı ile ABD'de $255.610.936, uluslararası olarak $493.000.000 hasılat ile toplam kazancı $748.610.936'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği gün $13.240.044, ilk hafta $114.732.820 gelir elde etmiştir. Dünyanın en yüksek bütçeli filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Sparrow</span> Karayip Korsanları adlı film serisinden bir kurgusal karakter

Kaptan Jack Sparrow, Gore Verbinski tarafından yönetilen Walt Disney yapımı Karayip Korsanları film serisinde Johnny Depp tarafından canlandırılan kurgusal bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Santo Domingo</span> Dominik Cumhuriyetinin başkenti

Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti. Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir. Hispaniola Adası güneydoğu kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morgan</span>

Amiral Sir Henry Morgan, Galli denizci ve Karayip Adalarında varlık gösteren korsan. Galler'den çıkan en tanınmış ve en başarılı korsanlardandır, bölgede İspanyol hakimiyetini İngiltere lehine zora sokmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kara Sakal</span> İngiliz Korsan

Edward Teach ya da Edward Thatch, Blackbeard (Karasakal) ismiyle bilinir. 18. yüzyılın başları boyunca West Indies ve doğu sahillerindeki Amerikan kolonileri civarında faaliyet gösteren İngiliz korsan olarak ün salmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korsan Günlükleri</span>

Korsan Günlükleri, Michael Crichton'ın anadilinde 2009 yılında basılan romanı.

<span class="mw-page-title-main">Nevis</span>

Nevis, Karayipler'deki Küçük Antiller'in kuzeyinde bulunan ada. Saint Kitts adasıyla birlikte Saint Kitts ve Nevis'i oluşturmaktadır. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır. Adanın 350 km doğu-güneybatısında Puerto Rico adası ve 50 km batısında Antigua adası bulunur. Adanın alanı 93 km² olup nüfusu 2006 itibarıyla 12,106 kişidir. Adanın başkenti Charlestown kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Üç köşeli ticaret</span> Üç liman veya bölge arasında ticaret

Üç köşeli ticaret veya üç kenarlı ticaret veya üçgen ticaret bir birinci bölgeden ihraç edilebilen mallar için ikinci bir bölgede (limanda) ithal için talep olmadığı, ama aynı zamanda bu ikinci bölgenin ihraç edebileciği mallar için birinci bölgede ithal talebi olduğu hallerde ortaya çıkar. Üç köşeli ticaret sisteminde üçüncü bir bölge bulunur ve bu bölgede gereken nitelik birinci bölgenin ihraç mallarına talep olması ve aynı zamanda ikinci bölgeye ihraç edebileceği mallar olmasıdir. Üç köşeli ticaret sistemi genel bir ticaret şekli olmakla beraber, pratikte bu tip ticarete en bariz örnek 16. yüzyıllar sonlarından 19. yüzyıl başlarına kadar olan dönemde Avrupa, Batı-Afrika, Kuzey Amerika üçgeni üzerinde olan ve Batı Afrika-Kuzey Amerika "orta pasajı"'nda ticari malın "Afrikalı köleler" olduğu ticaret sistemidir.

<i>Assassins Creed IV: Black Flag</i> 2013 çıkışlı video oyunu

Assassin's Creed IV: Black Flag, Ubisoft Montreal tarafından geliştirilen ve Ubisoft tarafından yayımlanan 2013 yapımı bir aksiyon-macera video oyunudur. Assassin's Creed serisinin altıncı büyük oyunu olan bu yapım, tarihi zaman dilimi açısından 2012'de çıkan Assassin's Creed III'ten önce geçmekte, ancak modern zaman sekansları III'ün sonrasını takip etmektedir. Black Flag, ilk olarak Ekim 2013'te PlayStation 3, Xbox 360 ve Wii U için, bir ay sonra ise PlayStation 4, Windows ve Xbox One için piyasaya sürüldü. Aralık 2019'da Assassin's Creed Rogue ile birlikte The Rebel Collection kapsamında Nintendo Switch'e port edildi. Daha sonra, Eylül 2021'de Google Stadia için yayımlandı.

Hikaye, gerçek dünyada geçen olayların kurgusal tarihine dayanmakta ve barışı ve özgür iradeyi korumak amacıyla mücadele veren Suikastçılar ile barışı kontrol yoluyla sağlamak amacı güden Tapınakçılar arasındaki binlerce yıllık mücadeleyi takip eder. Oyunun çerçeve öyküsü, oyuncunun modern zaman Tapınakçılarının bir paravanı olan Abstergo Industries'in bir çalışanı olarak yer aldığı 21. yüzyılda geçer ve oyuncu, Suikastçı-Tapınakçı çatışması ve İlk Medeniyet olarak bilinen bir öncü ırk ile ilgili sırları ortaya çıkarmaya zorlanır. Ana hikâye ise 1715-1722 yılları arasında, Korsanlık Altın Çağı'nda Karayipler'de geçer ve Assassin's Creed III'ün ana karakteri Ratonhnhaké:ton / Connor'ın büyükbabası ve antagonist Haytham Kenway'in babası olan ünlü Galli korsan Edward Kenway'in, hem Suikastçılar hem de Tapınakçılar tarafından aranan bir gözlem yeri olan efsanevi bir bölgeyi ve zenginliği arayışını konu alır. Hikâyenin önemli bir unsuru ise, Karayipler'de bağımsız Korsan cumhuriyeti kurma faaliyetleridir.

Önceki oyunlardan farklı olarak, oyun, serinin üçüncü şahıs bakış açısına dayalı kara keşfi, yakın dövüş ve gizlilik sistemi gibi unsurları korurken, daha çok açık dünya haritasında gemi tabanlı keşfe odaklanır. Çok oyunculu mod içermektedir, ancak yalnızca kara tabanlı modlar ve ayarlarla sınırlıdır. Oyunun geçtiği yerler, Havana, Nassau ve Kingston olmak üzere üç ana şehirle birlikte Batı Hint Adaları'nı ve sayısız ada, batık gemi ve kaleyi kapsamaktadır. Oyuncular, büyük deniz hayvanlarını zıpkınlayabilir ve kara hayvanlarını avlayabilirler. Bir Assassin's Creed oyununda, deniz keşfi ilk defa büyük bir rol oynar; Edward, oyunun başlarında İspanyol filosundan ele geçirdiği Jackdaw adlı bir brigantini komuta eder. Black Flag'i desteklemek için bir dizi indirilebilir içerik (DLC) paketi yayımlandı; bunlardan biri olan Assassin's Creed Freedom Cry, 2014'te bağımsız bir oyun olarak piyasaya sürülen bir hikâye genişlemesidir. Black Flag'in ana hikâyesinden on yıl sonra geçen Freedom Cry, Edward'ın eski levazım subayı ve Suikastçı olan Adéwalé'yi konu alır.

Assassin's Creed IV: Black Flag eleştirmenlerden büyük beğeni topladı ve 2013'ün en çok satan oyunlarından biri oldu; 2014 itibarıyla 11 milyondan fazla kopya satıldı. Eleştirmenler, açık dünya oynanışı, geliştirilmiş deniz savaşları, yan görevler, grafikler, hikâye, karakterler ve korsan temasını övdü. Ancak, modern zaman hikâyesi ve savaş sistemi daha karışık tepkiler aldı, ayrıca tarihi görevlerin bazı yönleri tekrarlayıcı bulunması sebebiyle eleştirildi. Oyun, Spike VGX 2013'te En İyi Aksiyon-Macera Oyunu ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül ve adaylık aldı. Kasım 2014'te Black Flag'ı, Assassin's Creed Rogue ve Assassin's Creed Unity takip etti.

Amerika'nın kolonizasyonu, İskandinav denizcilerin 10. yüzyılda, bugünkü Grönland ve Kanada'nın belli bölgelerini keşfederek buralara yerleşmesiyle başladı. İskandinav folkloruna göre, kızılderililerle yerleşimciler arasında cereyan eden şiddetli çatışmalar neticesinde bu yerleşimler terk edilmek zorunda kalındı. Gerçek Avrupa kolonizasyonu, Christopher Columbus'un 1492 yılında Uzakdoğu'ya yeni ticaret rotaları bulmak için, İspanya sponsorluğunda, batıya doğru çıktığı keşif gezisinde, kazara Amerika Kıtası'nı keşfetmesiyle başladı. Hemen sonra Avrupalılar kıtanın derinliklerine inerek, fetih ve kolonizasyon hareketine giriştiler. Columbus, 1492-1493 yıllarında yaptığı ilk iki seyahatte, Bahamalar'a ve aralarında Hispaniola, Puerto Rico ve Küba'nın da bulunduğu bazı Karayip Adaları'na ulaştı. 1497 yılında İngiltere Krallığı adına Bristol'den yola çıkan John Cabot, Kuzey Amerika'da karaya çıktı. Bir yıl sonra Columbus, üçüncü seferinde Güney Amerika sahillerine ulaştı. Christopher Columbus'un seferlerinin sponsoru olan İspanyol İmparatorluğu, Kuzey Amerika'dan Güney Amerika'nın en aşağı noktasına kadar, Karayip Adaları da dahil olmak üzere, en büyük sömürgelere sahip ilk Avrupa ülkesi oldu. İlk İspanyol şehri, 1496 yılında kurulan, bugün Dominik Cumhuriyeti sınırlarında kalan Santo Domingo'dur. San Juan, Porto Riko 1508'de, Veracruz ve Panama City ise 1519 yılında kurulmuştur. 1565 yılında İspanyollar tarafından kurulan St. Augustine, Florida şehri, ABD'nin üzerinde yerleşim bulunan en eski şehridir.

Korsanlık tarihi, korsanlığın tarih içerisinde gelişmesini, korsan olarak tanınmış bazı isimlerin biyografilerini ve zamanın şartları da gözönünde bulundurarak ele alan tarihin alt dallarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz-Türk korsanlığı</span>

İngiliz-Türk korsanlığı veya İngiliz-Berberi korsanlığı, 17. yüzyılda Berberi korsanları ile İngiliz korsanları arasında Katolik denizciliğine karşı işbirliğini ifade eder.

1492 ve 1504 yılları arasında İtalyan denizci ve kâşif Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik Hükümdarları adına Karayipler'e ve Orta ve Güney Amerika'ya dört transatlantik deniz seferi düzenledi. Bu yolculuklar Yeni Dünya'nın geniş kitlelerce bilinmesine yol açtı. Bu atılım, Keşifler Çağı olarak bilinen dönemi başlatarak Amerika kıtasının sömürgeleştirilmesini, bununla bağlantılı biyolojik alışverişi ve Atlantik ötesi ticaretin de başlangıcı oldu. Etkileri ve sonuçları günümüze kadar devam eden bu olaylar, sıklıkla modern çağın başlangıcı olarak anılır.