İçeriğe atla

Tortola

Koordinatlar: 18°25′24″K 64°37′05″B / 18.42333°K 64.61806°B / 18.42333; -64.61806
Tortola
Harita
Coğrafya
BölgeKarayip Denizi
Koordinatlar18°25′24″K 64°37′05″B / 18.42333°K 64.61806°B / 18.42333; -64.61806
TakımadasıVirjin Adaları
Yüzölçümü&0000000000000055.70000055,7 km2
Zirve 530
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Yerleşim yerleri
  • 9,400
Demografi
Nüfus&0000000000002010.0000002.010

Tortola (/tɔːrˈtlə/ ), Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır.[1] Adada 9400'ü Road Town'da olmak üzere toplam 23.908 nüfusuyla 557 kilometrekare (215 milkare) bir yüzey alanına sahiptir. Adaçayı Dağı, deniz seviyesinden 530 metre (1.740 fit) yüksekliktedir ve adanın en yüksek noktasıdır.

Britanya Virjin Adaları (BVI), Britanya bayrağı altında olmasına rağmen ABD Virgin Adaları ve Porto Riko'ya yakınlığı ve sık ticaret yapması nedeniyle resmî para birimi olarak ABD dolarını kullanıyor. Ada, dünya çapında iş yapan birçok offshore şirketine ev sahipliği yapmaktadır. Finansal hizmetler ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

6 Eylül 2017'de Britanya Virjin Adaları, bölgede etkili olan Irma Kasırgası nedeniyle büyük hasar gördü.[2] En şiddetli yıkım Tortola'da oldu. Kasırgadan sonraki çıkan haberlerde adadaki durum "yıkım" olarak tanımlandı.

Tarihçe

Yerel gelenek kaynaklar, Kristof Kolomb'un adaya İspanyolcada "kaplumbağa güvercini" (Streptopelia) anlamına gelen Tórtola adını verdiğini anlatır. Aslında Columbus adaya Santa Ana adını verdi. Hollandalı sömürgeciler buraya, Hollanda'nın bir parçası olan bir kıyı adası olan Tholen'den esinlenerek Ter Tholen adını verdiler. Britanya yönetimi ele alınca isim Tortola'ya dönüştü.

İspanyol Kraliyeti için Karayipler'e veya Batı Hint Adaları'na yaptığı ikinci yolculuğunda Kristof Kolomb, günümüzde Britanya ve ABD Virgin Adaları olarak adlandırılan yerleri gördü. Takımadalara 5. yüzyılda Hristiyan şehidi Aziz Ursula'nın 11.000 bakiresinin adını verdi. İspanyollar adalara yerleşmek için birkaç girişimde bulundu, ancak Karasakal ve Kaptan Kidd gibi korsanlar adanın ilk daimî sakinleriydi.

16. yüzyılın sonlarında, Hollandalıların iddialarına karşı bölgeye başarıyla yerleşen İngilizler, Tortola ve çevresindeki adalarda kalıcı bir plantasyon kolonisi kurdu. Yerleşimciler adaları şeker kamışı endüstrisi için geliştirdiler; büyük plantasyonlar yerel şeflerden satın alınan ve Atlantik boyunca taşınan Afrikalıların köle emeğine bağlıydı. İlk yerleşimcilerin çoğunluğu 18. yüzyılın sonlarında geldi: Amerikan Devrim Savaşı'ndan sonra On Üç Koloni'den gelen sadıklara, kalkınmayı teşvik etmek için Kraliyet tarafından burada arazi hibeleri verildi. Sayıları Britanyalı sömürgecilerinden fazla olan kölelerini de yanlarında getirdiler. Şeker endüstrisi, köleliğin kaldırılmasına kadar bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca Tortola'nın ekonomik tarihine egemen oldu.

19. yüzyılın başlarında, Britanya'nın uluslararası köle ticaretini kaldırmasının ardından Kraliyet Donanması, yasadışı köle gemilerini engellemek için Karayipler'de devriye gezdi. Koloni, kurtarılmış Afrikalıları bu gemilerden o zamanlar yerleşim olmayan Kingstown bölgesindeki Tortola'ya yerleştirdi. St. Phillip Kilisesi, Amerika'daki en eski özgür siyah kiliselerden biri olarak 19. yüzyılın başlarında bu toplulukta inşa edildi.

1834'te Britanya kolonilerinde köleliğin kaldırılmasının ardından çiftçiler, şeker endüstrisinde ücretsiz emeğin ödenmesi ve yönetilmesi yoluyla kâr elde etmekte zorlandılar. O zamanlar Küba ve bazı Güney Amerika ülkelerinde şeker endüstrisinde hâlâ köle emeği vardı. Buna ek olarak, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen şeker pancarının rakip bir ürün sunmasıyla şeker endüstrisinde de değişiklikler oldu. Şeker tarımının daha az karlı hale geldiği kriz sırasında, beyaz toprak sahibi nüfusun büyük bir kısmı Britanya Virjin Adaları'nı terk etti. 1867'de adada bir deprem ve tsunami etkili oldu.

1970'lerin sonlarında Britanyalı iş insanı Ken Bates, komşu ada Anegada'nın büyük bir bölümünü 199 yıllığına kiralamaya çalıştı ancak bu girişim engellendi. Yerel bir aktivist olan Noel Lloyd, yerel hükûmeti plandan vazgeçmeye zorlayan bir protesto hareketine öncülük etti.[3] Bugün Tortola'daki bir parka Noel Lloyd'un adı verilmiştir ve onun onuruna bir heykel bulunmaktadır.[4]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Tortola". British Virgin Islands. 6 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2013. 
  2. ^ Bosotti, Aurora (8 Eylül 2017). "Hurricane Irma damage UPDATE: British Virgin Islands DESTROYED by deadly storm". express.co.uk. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2018. 
  3. ^ Japhix (4 Kasım 2011). "Noel Lloyd story published in UK magazine". BVI News. 8 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "The Noel Lloyd Positive Action Park". British Virgin Islands tourism. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları</span> A.B.D.nin Karayiplerde yer alan denizaşırı bölgesi

ABD Virjin Adaları, Karayip Denizinde bulunan ABD'ye bağlı adalar topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Virjin Adaları</span> Takımadalar

Virjin Adaları, Atlas Okyanusu ile Karayip Denizi arasında bulunan, Küçük Antiller bölgesine dâhil edilen adalar topluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Virjin Adaları</span> Karayiplerde bulunan Birleşik Krallıka bağlı adalar topluluğu

Britanya Virjin Adaları, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası olan ve Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı olan adalar topluluğudur. Virjin Adaları'nda, ABD Virjin Adaları ve İspanyol Virjin Adalarının dışında kalan adalar topluluğudur. Başkenti Road Town olan Britanya Virjin Adaları, toplamda Tortola, Virjin Gorda, Anegada ve Jost Van Dyke gibi yerleşimin olduğu dört büyük ve irili ufaklı yaklaşık elli adacıktan meydana gelmektedir. Bu dört büyük ada dışında yaklaşık on beş adada da küçük yerleşimler görülebilmektedir. Britanya Virjin Adaları'na bağlı en büyük ada başkent Road Town'ın da bulunduğu Tortola adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sömürgecilik</span> Bir devletin başka toplumları siyasal ve ekonomik olarak egemelik altına alma politikası

Sömürgecilik; kolonicilik, kolonyalizm ya da müstemlekecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevis</span>

Nevis, Karayipler'deki Küçük Antiller'in kuzeyinde bulunan ada. Saint Kitts adasıyla birlikte Saint Kitts ve Nevis'i oluşturmaktadır. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır. Adanın 350 km doğu-güneybatısında Puerto Rico adası ve 50 km batısında Antigua adası bulunur. Adanın alanı 93 km² olup nüfusu 2006 itibarıyla 12,106 kişidir. Adanın başkenti Charlestown kentidir.

2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri CONCACAF Birinci Tur maçları, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler'den turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ilk aşamasıdır.

Jaynene Jno Lewis, İngiliz manken. 2014 yılında ülkesinde yapılan yarışmada 'Miss Universe British Virgin Islands' seçilmiştir. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentinde yapılan Miss Universe güzellik yarışmasına katılmıştır.

Khephra Sylvester, İngiliz manken. 2017 yılında 'Miss Universe British Virgin Islands' seçilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nin Las Vegas kentinde yapılan Miss Universe güzellik yarışmasında Britanya Virjin Adaları'nı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Virgin Gorda</span>

Virgin Gorda, Britanya Virjin Adaları'nın en büyük üçüncü adası olmakla birlikte, Britanya Virjin Adaları'nın en kalabalık ikinci adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Natalio Wheatley</span> Britanya Virjin Adaları başbakanı

Natalio Dixon Wheatley, Britanya Virjinli siyasetçi. Wheatley, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen, Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olarak Birleşik Krallık bölgesi olan Britanya Virjin Adaları'nda 5 Mayıs 2022 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Fahie</span> Britanya Virjin Adaları eski başbakanı

Andrew Alturo Fahie, Britanya Virjinli siyasetçi. Fahie, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen, Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olarak Birleşik Krallık bölgesi olan Britanya Virjin Adaları'nda 2019'dan 2022'ye kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. Ayrıca 2016'dan 2022'ye kadar Britanya Virjin Adaları'ndaki Virgin Adaları Partisi'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Virjin Adaları bayrağı</span> Ulusal bayrak

Britanya Virjin Adaları bayrağı, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Britanya Virjin Adaları tarafından kullanılan bayrak. Britanya Virjin Adaları bayrağı günümüzdeki hâli ile 15 Kasım 1960 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Virjin Adaları</span>

İspanyol Virgin Adaları, ya da daha eski ismi olan Geçit Adaları olarak adlandırılan ve Porto Riko Virjin Adaları ya da Batı Virjin Adaları olarak da bilinen ve Culebra ve Vieques adalarından oluşan, günümüzde Karayipler'de yer alan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin denizaşırı ada bölgelerinden biri konumunda olan Porto Riko Milletler Topluluğu'na bağlı adalar.

<span class="mw-page-title-main">Zencefil Adası</span>

Ginger Adası, Karayipler'deki Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'nda üzerinde yerleşim olmayan bir adadır. Bölgedeki son gelişmemiş özel mülk olan adalardan biridir. Ada, kabaca 258 dönümlük büyüklüğündedir. Britanya Virjin Adaları'ndaki en iyi dalış alanlarından ikisinin yeridir: "Alice Harikalar Diyarında" ve "Ginger Bozkırları". Adanın sahibi Aggie Sailing Team'dir. İskele olmadığı ve ada çok büyümüş olduğu için çoğu insan adaya gitmez.

Virjin Adaları Kreolü veya Virjin Adaları Kreol İngilizcesi, Virjin Adaları ve yakındaki Saba, Saint Martin ve Sint Eustatius'taki SSS adaları'nda konuşulan ve sırasıyla Saba İngilizcesi, Saint Martin İngilizcesi ve Statian İngilizcesi olarak bilinen birkaç çeşitten oluşan İngilizce tabanlı bir kreoldür.

<span class="mw-page-title-main">Buck Adası (Britanya Virjin Adaları)</span>

Buck Island, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı bir adadır. Ada, özel mülk olarak bir ailenin kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Adası</span>

Peter Adası, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı 720 hektar büyüklüğünde özel mülk konumunda olan bir adadır. Road Town, Tortola'nın yaklaşık 5 mil (8,0 km) güneybatısında yer almaktadır. Ada, adını 17. yüzyılın başlarında Hollanda Batı Hindistan Şirketi'ne bağlı Tortola'nın Patronu Abraham Adriensen'in kardeşi Pieter Adriensen'den almıştır. Pieter Adriensen ve Joost van Dyk, Angola'dan gelen köle ticaretini ve korsanlığı kolaylaştırmak için Peter Adası'ndaki Büyük Liman'da bir kale ve köle ağılları inşa etti.

<span class="mw-page-title-main">Carvel Kayası (Britanya Virjin Adaları)</span>

Carvel Rock, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı 8,100 metrekareden az bir alana sahip olan ıssız bir kayalık adadır. Takımadaların güney ucunda, Ginger Adası ile Cooper Adası'nın güneyinde ve kabaca arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Cockroach Adası</span>

Cockroach Adası, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı ıssız bir adadır.