İçeriğe atla

Torpido Yılmaz

Torpido Yılmaz
YönetmenCevat Okçugil
YapımcıMehmet Çaydamar
SenaristTemel Tezol
OyuncularYılmaz Güney
Tülin Elgin
Görüntü yönetmeniNejat Okçugil
StüdyoSeher Film
CinsiSinema filmi
TürüMacera
Yapım yılı1965
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Torpido Yılmaz, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tülin Elgin'in oynadığı yönetmenliğini ise Cevat Okçugil'nin yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.[1]

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Bir Çirkin Adam</i> Yılmaz Güneyin 1969 yapımı filmi

Bir Çirkin Adam, Yılmaz Güney'in yazdığı, yönettiği ve başrolünü oynadığı 1969 yapımı film.

<i>Zavallılar</i> (film, 1974) 1974 türk filmi

Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Tülin Özen</span> Türk oyuncu

Tülin Özen, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<i>Metamorfoz</i> (albüm)

Metamorfoz, Tarkan'ın 26 Aralık 2007'de çıkardığı 7. stüdyo albümüdür. Albüm piyasaya sürülmeden kısa süre önce internette çok satanlar listesine girdi. Albüm Avrupa, Asya'da yayınlandı. İlk klip Vay Anam Vay şarkısı dikkatleri üstüne çekmiştir. Hop hop şarkısı ile bu sisteme, bu düzene, tüm siyasetçilere gönderme yapmıştır, "kulu kula kul etmiş, bizi aldatmış bu düzen" sözleri gibi felsefi yönü etkili sözler içermektedir, Pare Pare, Arada Bir, Dilli Düdük şarkıları çok beğenildi, bu şarkılara video klip çekti. Albüm ilk çıktığı zaman müziklerin gerçek enstrümanlar ile değil de elektronik ortamda oluşturulmuş olması büyük tepki aldı, bu yönü çok eleştirilse de nota ve söz kalitesi çok beğenildi. Albüm bu yüzden ilk günler 50.000 kadar satıyordu, daha sonraki günlerde satışlar katlandı, Türkiye'de kısa sürede 400.000'i geçti. Tarkan bu yüksek satışlardan sonra şarkıların remiks versiyonunu yapıp albüme ekleyerek 2CD olarak Metamorfoz Remixes albümünü 2 Ağustos 2008 tarihinde birçok ülke ile birlikte Avrupa, Asya, Japonya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya'da piyasaya sürdü. Metamorfoz Remixes albümü dahil, Türkiye'de 750,000'lik bi satış grafiği yakalamış, dünyada toplam 1.100.000 satışı geçmiştir. 2008'de Türkiye'de en çok satmış albümdür. Albüm sözlerinden dolayı Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi.

<span class="mw-page-title-main">Elgin Baylor</span> Amerikalı basketbolcu ve basketbol koçu (1934 – 2021)

Elgin Gay Baylor 13 sezon boyunca NBA takımı Minneapolis Lakers/Los Angeles Lakers'ta forma giyen ve forvet pozisyonunda görev yapan Amerikalı eski basketbol oyuncusudur. 22 sene boyunca görev yaptığı Los Angeles Lakers takımından son olarak Genel Menajer olarak ayrılmıştır. Yüksek şut yüzdesi, rebound ve pas yeteneği ile ünlenmiştir. "Jump shot" olarak anılan şut stilinin öncü oyuncusu olarak kabul edilir. Elgin Baylor Basketboldaki ve NBA ligindeki tüm zamanların en başarılı oyunculardan bir olarak kabul edilir.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

<i>Ala Geyik</i> (film, 1959) 1959 filmi

Ala Geyik, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Bu Vatanın Çocukları</i>

Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Krallar Kralı</i>

Krallar Kralı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Gülsüm Kamu'nun oynadığı yönetmenliğini ise Bilge Olgaç'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Kovboy Ali</i>

Kovboy Ali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Müjgan Ağralı'nın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Yedi Dağın Aslanı</i>

Yedi Dağın Aslanı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Sokakta Kan Vardı</i> Vedat Türkalinin yönettiği 1965 yapımı Türk filmi

Sokakta Kan Vardı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Esen Püsküllü'nün oynadığı yönetmenliğini ise Vedat Türkali'nin yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Beyaz Atlı Adam</i>

Beyaz Atlı Adam, başrollerinde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Remzi Jöntürk'ün yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Eşkiya Celladı</i>

Eşkiya Celladı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Remzi Jöntürk'ün yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

<i>Balatlı Arif</i>

Balatlı Arif, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Santa Cruz Kontluğu</span> Arizona eyaletinde bölge

Santa Cruz Kontluğu ABD'nin Arizona eyaletinin güneyinde bulunan bir kontluktur. 2010 sayımına göre nüfusu 47.420'dir. Kontluk merkezi Nogales'tir. 1899'da kurulmuştur.

<i>Karakomik Filmler 2</i> 2019 yapımı Türk komedi filmi

Karakomik Filmler 2, Cem Yılmaz'ın iki film birden konseptli, Deli ve Emanet isimli iki orta metrajdan oluşan Türk yapımı komedi filmleri. Deli filminde Cem Yılmaz ile birlikte Özkan Uğur, Cem Davran, Hakan Gerçek, Büşra Develi ve Emin Gürsoy gibi oyuncular yer alırken, Emanet filminde ise Cem Yılmaz ile birlikte Çağlar Çorumlu, Özge Özpirinçci, Tansu Biçer ve Celil Nalçakan gibi oyuncular yer almaktadır.

Can Pazarı, 1976 çıkışlı Türkiye-İran ortak yapımı bir macera sinema filmi.