İçeriğe atla

Toros gelengisi

Spermophilus taurensis
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Rodentia
Familya:Sciuridae
Oymak:Marmotini
Cins:Spermophilus
Tür: S. taurensis
İkili adlandırma
Spermophilus taurensis

Spermophilus taurensis, Spermophilus cinsine bağlı bir hayvan türüdür.[1][2] Türkiye Toros Dağlarına özgüdür. 2007'de ilk Spermophilus xanthoprymnus olarak tanımlandı.[3] Toros gelengisi,[4] veya Toros yersincabı olarak da bilinir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 
  2. ^ Multigenic and morphometric differentiation of ground squirrels (Spermophilus, Sciuridae, Rodentia) in Turkey, with a description of a new species [], ScienceDirect
  3. ^ Gündüz, İslam; Jaarola, Maarit; Tez, Coskun; Yeniyurt, Can; Polly, P. David; Searle, Jeremy B (2007), "Multigenic and morphometric differentiation of ground squirrels (Spermophilus, Scuiridae, Rodentia) in Turkey, with a description of a new species", Molecular Phylogenetics and Evolution, 43 (3), ss. 916-35, doi:10.1016/j.ympev.2007.02.021, PMID 17500011 
  4. ^ tramem.org

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadolu gelengisi</span> Gelengi cinsi bir yer sincabı

Anadolu gelengisi, Anadolu yer sincabı veya Anadolu tarla sincabı Sciuridae familyasının Marmotini oymağından Spermophilus cinsine bağlı bir kemirgen türüdür. Ermenistan, İran ve Türkiye'de bulunur. Bilimsel adı kabaca “alt kısımları sarı olan tohum sever” olarak çevrilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Chlamydia pneumoniae</span>

Chlamydia pneumoniae, Chlamydiae şubesinin Chlamydiaceae familyasında yer alan Chlamydia cinsine ait bir bakteri türüdür.

<i>Allactaga</i>

Allactaga Dipodidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili sincap</span>

Çizgili sincaplar (Chipmunk), sincapgiller (Sciuridae) familyasından küçük, çizgili kemirgenlerdir; özellikle de yer sincaplarıdır (Marmotini). Çizgili sincaplar, öncelikle Asya'da bulunan Sibirya çizgili sincabı haricinde Kuzey Amerika'da bulunur.

Muhtarophis barani veya Amanos yılanı, Colubridae familyasında bulunan Muhtarophis cinsine bağlı bir yılan türüdür. Türkiye'ye de bulunan Amanos Dağlarına özgüdür ve 2007 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint gerbili</span>

Hint gerbili, gerbilgiller (Gerbillinae) alt familyasından kemirgen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arktika gelengisi</span>

Arktika gelengisi, sincapgiller (Sciuridae) familyasından Arktika'da Sibirya, Alaska ve Kanada'da yayılım gösteren gelengi cinsinden gündüzcül kemirgen türü. Koloni hâlinde yaşar. Yırtıcıları arasında Kutup tilkisi, Kutup porsuğu, vaşak, boz ayı ve kartallar sayılabilir. Kış uykusuna yatar.

<span class="mw-page-title-main">Gelengi</span>

Spermophilus veya gelengi, Sciuridae (sincapgiller) familyasının Marmotini oymağına bağlı Kuzey yarımkürede yayılım gösteren bir kemirgen cinsidir. Latince cins adı Spermophilus "tohum sever" anlamına gelir.

<i>Barbus</i>

Barbus, Cyprinidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Adını insanlardan alan canlılar listesi</span>

Biyolojide organizmalara verilen bilimsel adlar sıklıkla bir kişiye ithafen verilebilmektedir. Bilimsel adlar genellikle bilimsel dergilerde adı verilen taksonların tanımlamaları ve diğer taksonlardan ayırt edici özellikleri ile birlikte yayımlanır. Latince gramer kurallarına uygun olarak bir erkeğin adından üretilen tür ya da alt tür adlarının sonu genellikle -i ya da -ii ile biterken bir erkek grubu ya da erkek ya da kadınlardan oluşan grup isimleri -orum ile biter. Benzer şekilde bir kadın isminden gelen adlar sıklıkla -ae ile biterken iki ya da daha fazla sayıda kadın için -arum ile biter.

<span class="mw-page-title-main">Benekli gelengi</span>

Benekli gelengi ya da benekli yer sincabı Doğu Avrupa'da yaşayan sincap cinsinden bir kemirgendir. Spermophilus suslicus türünün üç alttürü vardır: S. s. boristhenicus, S. s. guttatus, and S. s. suslicus. Habitat kaybı sebebiyle soyu tehdit altındadır.

<i>Herpestes</i>

Herpestes, Herpestidae familyasına ait bir kuyruksüren cinsidir. Familyanın tip cinsidir ve birkaç alt türle birlikte on canlı türü içerir. Bilimsel adı Herpestes, Johann Karl Wilhelm Illiger tarafından 1811'de önerildi. 1887'de soyu tükenmiş bir tür tanımlandı.

<i>Leptusa</i>

Leptusa, Homalotini oymağına bağlı bir hayvan cinsidir. Bu cinsin türleri en yoğun olarak Türkiye'nin kuzeydoğusunda görülür. Cinsin 9 türü Rize'de, 7 türü Trabzon'da, 5 türü Ordu'da, 4 türü Artvin'de, 4 türü Gümüşhane'de, 4 türü Giresun'da, 3 türü Samsun'da, 3 türü Kocaeli'de ve 3 türü Sakarya'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Castorimorpha</span>

Castorimorpha, Rodentia takımında sınıflandırılan bir memeli alt takımıdır. 2017 yılında yapılan ve retropozon belirteçlerinin kullanıldığı araştırmada en yakın akrabalarının Anomaluromorpha ve Myomorpha olduğunu gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Myomorpha</span>

Myomorpha, Rodentia takımı içinde sınıflandırılan bir memeli alt takımıdır. Kapsadığı 1524 fare benzeri kemiricilerle tüm memeli türlerinin neredeyse dörtte birini oluşturur. İçerdiği türler çenelerinin ve azı dişlerinin yapısına göre gruplandırılır. En önemli özellikleri arasında mediyal ve lateral masseter kaslarının her ikisinin de öne doğru yer değiştirdiği dolayısıyla da kemirme için uyum sağladıkları myomorfik zigomasseterik sistemdir. Memeliler arasında yalnızca Hystricomorpha ve Myomorpha üyelerinde görülen bir özellik de mediyal masseter kasının göz çukurunun içinden geçmesidir. Bu alt takım üyeleri Antarktika dışında dünyanın her yerinde ve her türlü habitatta yaşar. Genellikle tohumla beslenen gececil hayvanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sciuromorpha</span>

Sciuromorpha, Rodentia takımında sınıflandırılan bir alt takımdır.

<i>Biswamoyopterus</i>

Biswamoyopterus, bir uçan sincap cinsidir. Bilinen üç büyük uçan sincap türü içerir. Bunlardan B. laoensis tüm sincap türlerinin en uzunlarıdan biridir. Kuzeydoğu Hindistan, Güneybatı Çin ve Laos'taki ormanlarda yaşar. Boyutlarına rağmen bu cinsteki türler çok zor bulunur. Bu nedenle taksonları geç sıralanmıştır. Ayrıca dağılım alanları örtüşen ve daha yaygın olan Petaurista cinsi ile karıştırılabilirler.

<i>Avrupa yer sincabı</i> Gelengi cinsinden bir yer sincabı

Türkiye'de halk arasında Trakya Gelengisi olarak da bilinen Avrupa yer sincabı ya da diğer adıyla Avrupa souslik'i, Sciuridae familyasının Marmotini oymağından Spermophilus cinsine bağlı bir kemirgen türüdür. Spermophilus cinsindeki birkaç Avrupa türü arasındadır. Tüm sincaplar gibi o da kemirgenler takımının bir üyesidir. Güney Ukrayna'dan Anadolu'ya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Sırbistan, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve kuzeyde Polonya'ya kadar doğu ve orta Avrupa'da bulunur, ancak Karpat Dağları tarafından ikiye bölünür.

<i>Pseudoryzomys</i>

Pseudoryzomys, Sigmodontinae altfamilyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<i>Hydrochoerus hesperotiganites</i>

Hydrochoerus hesperotiganites, Hydrochoerus cinsine bağlı bir kemirgen türüdür.