İçeriğe atla

Toros, Erdemli

Toros
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Mersin'in Türkiye'deki konumu
Mersin'in Türkiye'deki konumu
Koordinatlar: 36°54′N 34°06′E / 36.9°K 34.1°D / 36.9; 34.1
Ülke Türkiye
İlMersin
İlçeErdemli
Coğrafi bölgeAkdeniz
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu324
İl plaka kodu33
Posta kodu33730

Toros, Mersin ili Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Alata Çayı'nın başlangıç noktası olan mahalle, rakım olarak yüksektedir. Yaz aylarında özellikle hıyar, domates ve fasulye tarımı yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Köylünün genel geçim kaynağı tarım ve az da olsa hayvancılıktır.

Tarihçe

Mahalle, adını kuzeyinde ve batısında yer alan Toros Dağları'ndan almaktadır. Ayrıca, güneyinde Tozlu mahallesi, güneydoğusunda ise Sorgun mahallesi bulunur. Mahalle ayrıca Konya ve Mersin arasındaki en kısa mesafeli yolun üzerinde bulunmaktadır. Söz konusu yolun yapım çalışmaları hâlen devam etmektedir.

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarsus</span> Mersinin ilçesi

Tarsus, Mersin ilinin en doğusundaki ilçesidir. İlçe doğuda Adana, batıda Mersin merkez, kuzeyde Pozantı ve Çamlıyayla, güneyde Akdeniz ile çevrilidir. Tarihte en yaygın Kilikya olarak anılan bölgede bulunan ilçenin Hitit Uygarlığı başta olmak üzere köklü bir uygarlık geçmişi vardır. Hititler döneminde Tarsus, Kizzuvatna eyaletinin bir kentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Erdemli</span> Mersinin ilçesi

Erdemli, Mersin ilinin bir ilçesidir. İlçenin giriş ve çıkışları çam ağaçlarıyla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamovalı, Milas</span> Milasın mahallesi

Çamovalı , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Milas'a 18 km, Bodrum'a 40 km,Ören'e 45 km,Güllük'e de yaklaşık 20 km kadar mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Yaslıca, Bozova</span>

Yaslıca, Şanlıurfa-Adıyaman kara yolunun 54. km'sinde olup, Bozova ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İbikkaya, Çüngüş</span>

İbikkaya (Derdere), Diyarbakır ilinin Çüngüş ilçesine bağlı bir mahalledir. Çüngüş ilçesine 12 km uzaklıktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde yer almaktadır. Güneydoğu Toros Dağları silsilesi üzerinde bulunduğundan oldukça dağlık bir bölgede bulunur. Zazaca Derdere ve Türkçe İbikkaya diye adlandırılır. Kuzeyi Çüngüş'e bağlı Geçitköy, Güney Doğu İstikameti Çermik'e bağlı Pınarlı Mahallesi, Batısı Fırat Nehri ve Doğusu Çermik'e bağlı Kuyu Mahallesi ile çevrili Diyarbakır sınırları içerisindeki en batı kısmındaki mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çarıklar, Anamur</span> Anamurun mahallesidir Mahallede bol miktarda sera¹ vardır.Bu seralarda çoğunla muz ekilir ve satılır Mahalle köylük bir arazidedir ¹Özel hava şartlarının elde edildiği ve sebze meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı alan"

Çarıklar, Mersin ili Anamur ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kuşçular, Tarsus</span> Tarsusda bir köy

Kuşçular mahallesi Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yenişehir, Mersin</span> Mersinin ilçesi

Yenişehir, Mersin ilinin 13 ilçesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eminlik, Tarsus</span>

Eminlik, Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tekmen, Mersin'in Bozyazı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kazanlı, Mersin büyükşehir belediyesi içinde yer alan bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Değirmendere, Toroslar</span>

Değirmendere, Mersin ili Toroslar ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy ismini, Deliçay üzerinde kurulu eski su değirmenlerinden almıştır. Değirmendere Köyü, Mersin İli Toroslar İlçesi'ne bağlı Mersin'e yaklaşık 40 km. uzaklıkta bir yayla mahallesidir. Değirmendere Köyü'nde her eve içme suyu, elektrik ve telefon ağı hizmeti getirilmiştir. Altyapı hizmeti büyük oranda belediye tarafından bitirilmiştir. Mahallede ikamet edenlerin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesini birbirinden ayıran ve Toros Dağlarının uzantısı olan Bolkar Dağlarına yakın oluşu nedeniyle iklimi tipik Akdeniz İklimi ile Karasal İklimin bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Duruhan, Aydıncık</span> Mersinde bir mahalle

Duruhan, Mersin ili Aydıncık ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Demirışık, Mezitli</span> Mersin ilinin Mezitli ilçesine bağlı mahalle

Demirışık, Mersin ilinin Mezitli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Uçarı, Anamur</span> Anamur mahallesi

Uçarı, Mersin ilinin Anamur ilçesine bağlı bir mahalledir. Temel geçim kaynağı tarımdır. Muz ve çilek başta olmak üzere, altın çilek, pepino, keçi boynuzu, narenciye ve badem yetişir. Mahallenin küçük bir sahili bulunmaktadır ve arkası Toroslar ile çevrilidir. Küçükbaş hayvancılık da yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Çaltıbozkır, Silifke</span>

Çaltıbozkır, Mersin İli Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Balandız, Silifke</span> Mersine bağlı bir köy

Balandız Mersin ili Silifke ilçesine bağlı bir dağ köyüdür. Köy Toros Dağlarında Silifke'yi Gülnar ilçesine bağlayan il yolu üzerindedir. 36.3451°K 33.7478°D koordinatlarinda olup, Silifke'ye 22, Mersin'e 105 kilometre uzaklıktadır. Köyün yerleşik nüfusu 2020 rakamlarıyla 157 olmakla birlıkte, 930 metre rakımda kurulu bir köy olduğu için Silifkeliler'in yaylasıdır ve yazın nüfus büyük ölçüde artmaktadir.

<span class="mw-page-title-main">Soğucak, Toroslar</span>

Soğucak, (Belenkeşlik) Mersin'in merkez ilçelerinden Toroslar'a bağlı bir beldedir. Mersin'in 24 kilometre kuzeyinde, Toros Dağları güney yamaçlarında, 825 metre rakımlı bir beldedir. Kuzeyinde Bekiralan köyü, doğusunda Gözne beldesi vardır. 2020 rakamlarına göre nüfusu 730'dur. Fakat yayla olarak kullanıldığı için yazın nüfus çok daha yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Işıklı, Silifke</span>

Işıklı Mersin ili Silifke ilçesinde yer alan bir Yörük köyüdür. 36.1883°K 33.6627°D koordinatlarındaki köy Toros Dağlarının güneyinde denizden bir dizi tepe ile ayrılmış bir vadide, Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolunun üzerinde olup, Akdere beldesinin batısında ve Yeşilovacık beldesinin doğusundadır. Silifke'ye 37 ve Mersin'e 118 kilometre uzaklıktadır. Köyün kuzeyinde yer altı sularının beslediği küçük bir çağlayan vardır. 2019 rakamlarına göre köyün nüfusu 1448 dir. Başlıca geçim kaynağı meyve ve sebze tarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bekiralanı, Toroslar</span>

Bekiralanı, Mersin ilinin Toroslar ilçesine bağlı bir mahalledir.