İçeriğe atla

Torklu tornavida

Torx uçlu manuel torkmetre

Torklu tornavida, belirli bir torkta sıkmayı sağlayan, yeterli ancak aşırı olmayan sıkma sağlayan bileşenlere sahip bir tornavidadır. Yeterince sıkılmamış bir vida bağlantısı çalışırken gevşeyebilir ve aşırı sıkma parçalara zarar verebilir; örneğin, bir arabanın tekerleğini yerinde tutan somunlar çok gevşekse veya aşırı sıkma nedeniyle hasar görmüşse, tekerlek yüksek hızda yerinden çıkabilir. Tork tornavidaları mekanik üretim, imalat ve bakımda kullanılır; kullanımları kalite güvencesinin bir parçasıdır.

Çoğu tork tornavidası, torkun bir aralıktaki herhangi bir değere ayarlanmasına izin verir. Hepsinde, önceden ayarlanmış torka ulaşıldığında ayrılan bir tork sınırlayıcı kavraması vardır.

Tork tornavidaları 0.04N⋅m.'den 27Nm'ye kadar tork üretebilir. Tek bir takım tüm aralığı kapsamasa da, düşük, orta ve yüksek tork aralıkları mevcuttur.

Tork tornavidaları ve tork anahtarlarının benzer amaçları ve mekanizmaları vardır.

Tork sınırlayıcı kavrama

Kavrama, bir tork tornavidasını tanımlayan bileşendir. Bu, girintili plakalar arasında yuvarlanan, bir ucunda bir yay ile sıkıştırılan ve diğer tarafın bir vida veya tutturucu tahrik ettiği çelik bilyelerle elde edilir. Tork sınırlayıcı kavrama, aletin alıcı ucunda tutturucuya uygulanan tork miktarını sınırlayan aletin parçasıdır. Daha basit aletlerde kavrama ayarları, tork değerlerinden ziyade rastgele sayılarla (örneğin mevcut en düşük tork için 1'den en yüksek tork için 20'ye kadar, gerçek tork ile zorunlu olarak doğrusal bir ilişki olmaksızın) işaretlenebilir.

Tork tornavidaları, "kam-üstü", "yastıklı kavrama" ve "otomatik kapanma" dahil olmak üzere çeşitli kavrama türleriyle mevcuttur. Bu kavrama türlerinin çoğu elektrikli tornavidalarda, havalı tornavidalarda, darbeli tornavidalarda, manuel tork tornavidalarında ve akülü tork tornavidalarında kullanılır. Her tip, belirli bir tork değerini önceden ayarlama yeteneğine sahiptir. Bazı durumlarda, tork çıkışını doğrulamak için bir aletin kalibrasyon laboratuvarında sertifikalandırılması gerekebilir; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki NIST gibi bir kuruluş tarafından bir sertifika verilebilir.

Kam Üstü

Eksantrik kavraması genellikle manüel tork tornavidasında bulunur, burada kavramanın basitçe "tıkanması" veya "kamının üzerinden geçmesi", yani maksimum tork elde edildiğini gösterir.

Yastık kavrama

Yastık kavrama veya "kaymalı kavrama" stilleri hem elektrikli tornavidalarda hem de havalı tornavidalarda bulunur. Bu kavrama stili, kavrama devrilme ve kaymaya devam ettiği için son torka ulaşıldığında "kam-üstü" moduna benzer. Operatör gazı bırakana kadar çalışmaya devam edecektir.

Otomatik kapanma

Otomatik kapama (auto shutoff) kavraması, maksimum torka ulaşıldığında aleti kapatır. Otomatik kapatma araçları kritik uygulamalar için tasarlanmıştır. Hassas tork kontrolü sağlarlar ve rölantiyi ortadan kaldırarak enerji tüketimini azaltırlar.

Sürücü kaynağı

Tork manuel olarak (operatörün bileği ile), bir elektrik motoru veya bir pnömatik tahrik ile sağlanabilir.

Manuel tork tornavida

Manuel tork tornavidası düz ve kabzalı modellerde yapılır. Manuel tork tornavidalarının tork aralığı 0.04Nm ile 20Nm arasında olabilir.

Elektrikli tork tornavida

Vidalama, dönme hareketiyle tork uygulanmasını gerektirir. Delme aynı açıklamaya yanıt verir; genel amaçlı elektrikli aletler ("matkap / tornavidalar") hem vidalama hem de delme için tasarlanmıştır, kayan bir kavrama ve delme işlevine eklenen düşük hız ile. Endüstriyel bir ortamda, belirli işlevleri için optimize edilmiş özel araçlar daha sık kullanılır.

Kablolu

Kablolu elektrikli tork tornavidaları genellikle üç farklı tasarımda yapılır: tabanca tutacağı, açılı ve sıralı. Bu tip, çoğunlukla elektronik montaj ve küçük parça montajı gibi endüstriyel montaj uygulamaları için kullanılan tiptir. Fırçalı elektrik motorları ve daha verimli fırçasız motorlar kullanılmaktadır. Tork tipik olarak 0.02Nm ile 1000Nm arasında değişebilir. Hız ise 1rpm ile 2000rpm arasında ayarlanabilir.

Transdüserli elektrikli tornavidaları fiziksel özelliklerine göre üç grupta toplayabiliriz:

- Kabzalı (pistol) tip : Kullanıcının sıkıcıyı 10Nm'ye kadar tek eliyle tutabilmesine olanak sağlar. Ergonomi nedeniyle bundan fazlası tavsiye edilmez. Bazı durumlarda erişilebilirlik için daha iyidir.

- Açı tipi : Açılı tip sıkıştırıcı ile kullanıcı iki eliyle 100Nm'ye kadar sıkma yapabilir. Yardımcı araçlarla daha yüksek torkları da sıkmak mümkündür. Bazı durumlarda, sıkma noktasına erişim için daha iyidir.

- Düz tip: Normal bir tornavidaya benzer, 2Nm'den yüksek torkları sıkmak mümkün değildir. Genellikle makinelerde ve manipülatörlerde sabitlenerek kullanılır. Çoğunlukla büyük araç ve uçuş endüstrisinde olmak üzere makinelerde 1000Nm'ye sıkma proseslerinde kullanılabilir. ör: tekerlek sıkma

Kablosuz

Akülü tork tornavidası pillerle, genellikle 3,6 ila 18 volt voltajlara sahip şarj edilebilir pillerle çalışır. Ev içi kullanım için özel tornavidalar 3,6 ila 4,8 volt arasında çalışma eğilimindedir ve nispeten düşük maksimum torka sahiptir; matkap / sürücüler daha yüksek voltajlarla çalışır ve daha yüksek maksimum tork sağlayabilir. Akülü tork tornavidaları, tork kontrolü olmayan akülü tornavidalarla aynı uygulamalar için kullanılır.

Pnömatik tork tornavida

Pnömatik tork tornavidası, daha yüksek tork seviyeleri gerektiren montaj için yaygın olarak kullanılır. Bu araçlar genellikle otomotiv, havacılık ve denizcilik üretiminde kullanılmaktadır. Pnömatik aletler, sabit bir basınçlı hava kaynağı gerektirir. Bu tür tork tornavidası için tork, 0.15Nm ile 1000Nm arasında torku, 100rpm ve 2000rpm arasında da hızı değişebilir. Bu aletler, basınçlı hava kaynaklarının yakınında olmalı, imalatta bir sorun olmamalı, ancak genel bakım için daha az uygun olmalıdır. Tork, elektrikle çalışan aletler kadar doğru bir şekilde kontrol edilemeyebilir. Aynı zamanda kalite yönünden elektrikli sıkıcılara göre daha az güvenilir ve hassastır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Termostat</span> sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol aracı

Termostat, fiziksel bir sistemin sıcaklığını algılayan ve sistem sıcaklığının istenen ayar derecesine yakın tutulması için çalışan bir kontrol aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Jiroskop</span> jiroskop, Türkçe adıyla düzdöner, yönü ölçmek veya elde etmek için kullanılır.

Jiroskop veya Türkçe adıyla düzdöner, dönüş ekseninin kendi kendine herhangi bir yönü kabul etmekte özgür olduğu dönen bir çark veya disktir. Açısal hız ve dengenin korumasına göre dönerken bu eksenin yönü devrilmeden veya dayanağın yönünden etkilenmez. Bundan dolayı jiroskoplar yönü ölçmek veya elde etmek için yararlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marş motoru</span> içten yanmalı bir motoru çalıştırmak için kullanılan motor

Marş motoru otomobillerde ilk hareketi sağlayan parçadır. Araçta marşa basıldığı anda marş motorunun dişlisi ile krank miline bağlı volan dişlisi birbiriyle kavraşarak marş motorunun oluşturduğu dönme momenti, volan dişlisi aracılığı ile krank miline aktarılır. Böylece motora ilk hareket verilmiş olur.

<span class="mw-page-title-main">Debriyaj</span>

Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tork</span> bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimi

Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir cismin bir eksen etrafındaki dönme, bükülme veya burulma eğilimini dönme ekseni merkezine indirgeyerek ölçen fiziksel büyüklüktür. Torkun büyüklüğü moment kolu uzunluğuna, uygulanan kuvvete ve moment kolu ile kuvvet vektörü arasındaki açıya bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cıvata</span>

Cıvata, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak ucuna somun takılarak sıkıştırılan bir bağlantı elemanı. Yapı mühendisliğinde bulon olarak da anılır. Genellikle somun ile birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Honda Civic</span> C Segment (Kompakt)

Honda Civic, Honda tarafından ilk olarak küçük araç olarak üretilmeye başlandı. Küçük araç olarak üretilen Civic, zamanla değişikliklere uğrayarak hem daha lüks hem de boyut olarak daha büyüyerek kompakt araç sınıfına doğru adım atmış oldu. Teknik olarak orta boy bir araç da olsa şu an hala kompakt sınıfında kabul edilir. Honda Civic, günümüzde Honda Accord ve Honda Jazz arasında kalır. 2006 yılı itibarıyla dünya çapında 16,5 milyon satış rakamına ulaşmış, bunun 7,3 milyonu Amerika Birleşik Devletleri'de satılmıştır. Bir dönem, Kanada'da en çok satan araç olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Honda HR-V</span>

Honda HR-V, Honda'nın 1998 yılında üretmeye başladığı MPV'dir. Araç 3 veya 5 kapılı ve 1,6 litrelik motor bulunuyor. Otomatik şanzıman seçeneği de bulunan araç 112 hp güç ve 147 Nm torka sahiptir. HR-V 2006 yılına kadar tasarım olarak değişmemiştir fakat ön tasarımda farklı modelleri bulunmaktadır.
Üretim Japonya'da yenilenen kasa, motor ve tasarımıyla New HR-V olarak halen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Rejeneratif frenleme</span> Bir enerji geri kazanım mekanizması

Rejeneratif frenleme, hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya potansiyel enerjisini anında kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar depolanabilecek gerek duyulana kadar saklanabilecek hale dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nissan 240SX</span>

180SXSilvia240SX,1988 yılında tanıtılan 200SX (S12) modelinin yerine bir sonraki model yılı için Nissan tarafından Kuzey Amerika pazarına uygun tasarlandı. 240SX çoğu 2.4 litre ile donatılmış sıralı 4 silindirli motoru. KA24E'nin tek bir tepe kam mili vardı ve KA24DE'nin çift tepe kam mili vardı. 240SX'in iki ayrı nesli olan S13 (1989-1994) S14 (1995-1999) Nissan S platformuna göre üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Bijon somunu ve cıvatası</span>

Bijon somunları ve bijon cıvataları, lastik tekerlekli motorlu taşıtların ve römorkların jantlarını, tekerlek göbek flanşlarına tespit etmek için kullanılan somun veya cıvata şeklindeki bağlantı elemanlarıdır. Bijon somunları, flanşa sıkı geçme olarak yerleştirilmiş saplamalara vidalanır. Bijon cıvataları ise, göbek flanşı üzerindeki diş açılmış deliklere vidalanır.

<span class="mw-page-title-main">Su freni</span>

Su freni, mekanik enerjiyi emmek için kullanılan bir tür sıvı kavramadır ve genellikle su dolu bir muhafazaya monte edilmiş bir türbin veya pervaneden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çemberleme</span>

Çemberleme, bantlama olarak bilinen bir ambalaj işlemi olup ambalajlanacak veya bir arada tutulacak mal veya ambalajları plastik veya metal bandı bir arada tutmak için kullanılır. Plastik band ayrıca çemberleme olarak da adlandırılır. Çemberleme en yaygın olarak ambalaj endüstrisinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Perçinleme makinesi</span>

Malzemeleri birleştirmek için perçinleri otomatik olarak ayarlamak (sıkmak) için perçinleme makinesi kullanılır. Perçinleme makinesi, elle perçinlemeye kıyasla daha çok tutarlılık, üretkenlik ve daha az maliyet verir.

<span class="mw-page-title-main">Volvo I-Shift</span>

Volvo I-Shift, Volvo'nun yan kuruluşu Volvo Powertrain AB tarafından Volvo Trucks ve Volvo Buses için geliştirilen, 12 ileri ve 4 geri vitesli otomatikleştirilmiş bir manuel şanzımandır. 2001'de kamyonlar ve daha sonra 2004'te otobüsler için kullanılabilir hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Keyton M70</span>

Keyton M70, Fujian Motors Group'un bir markası olan Keyton (Quiteng) tarafından 2014 yılından beri üretilen bir mikrovan ve mikro kamyondur. Keyton veya Qiteng; çeşitli kompakt MPV, mikrovan ve nakliye minibüsü araçlarının üretimini yapan FQT Motor altındaki bir markadır.

<span class="mw-page-title-main">Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman</span>

Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (AMT), motorlu taşıtlara yönelik bir şanzıman türüdür. Esasen, debriyajı ve/veya vites değiştirmek için otomatik aktüatör ile donatılmış geleneksel bir manuel şanzımandır.