İçeriğe atla

Torfeno Branişte

Koordinatlar: 42°34′52″K 23°16′12″D / 42.58111°K 23.27000°D / 42.58111; 23.27000
Torfeno Branişte
BulgarcaТорфено бранище / ‘Turf Koruma Alanı’
Torfeno Branişte (Çim Rezervi), Vitosha Dağı'nda doğal bir koruma alanı
DevletBulgaristan
Koordinatları 42°34′52″K 23°16′12″D / 42.58111°K 23.27000°D / 42.58111; 23.27000
Kapladığı alan 8 km2 (785.44 ha)[1]
Kuruluş tarihi 1935
Ziyaretçi sayısı Ziyarete kapalı
Çerni Vrıh'ın kuzeyinde Torfeno Branişte'nin üst kısmı, Lavcheto Zirvesi ('Küçük Aslan', 2052   m) sağda.
Vrıh Uşite'den Torfeno Branişte'nin alt kuzey kısmı ('Ears Peak'); Arka planda Çerni Vrıh

Torfeno Branişte (BulgarcaТорфено бранище / ‘Turf Koruma Alanı’) Bulgaristan'daki Vitoşa Dağı'nda Bistrişko Branişte koruma alanı ile birlikte bir doğa koruma alannıdır. Koruma alanı 728,8 ha alan kaplamaktadır. Kapsama alanı içinde Vladayska, Boyanska ve Dragalevska nehirlerinin üst havzaları da dahil olmak üzere Çerni Vrıh (2290 m), Uşite (1906 m) ve Çernata Skala (1869 m) tepeleri arasındaki Büyük Plato ve Kapaklivets Platosu yer almaktadır.

Torfeno Branişte, yüzlerce kara yosuunu ve su yosunu türüyle Vitosha'nın Subalpin bölgesindeki bozulmamış çim topluluklarını korumak için 1935 yılında kuruldu.[2] Çim yüzeyi 0.6 ila 2 m kalınlığında olup yıllık 1 mm artar.

Koruma alanına erişim kesinlikle yasaktır çünkü koruma statüsünün yanı sıra Torfeno Branişte bir içme suyu toplama havzasıdır.

Ekoloji

Sürekli nemli, asidik ortam, eşsiz bir ekosistem gelişmesine katkıda bulunmuştur. Koruma alanının daha iç kısımları Sphagnum Capillifolium, Sphagnum Warnstorfii ve diğer sfagnum toplulukları ile kaplanmaktadır. Bölge, neredeyse ağaçsızdır, nadiren de olsa söğüt, ardıç ve yaban mersini ve ara sıra dağ çamı gibi bazı çalı toplulukları görülebilmektedir. Zemin florası esas olarak Cyperaceae familyasından bitkilerden oluşur. Gentiana, kırmızı Aven, Geum coccineum ve Saxifraga Rotundifolia da nispeten yaygın bitkilerdir. Aynı zamanda Bulgaristan'da nadir yerli etçil bitkilerinin görülebildiği birkaç yerden biridir - Pinguicula Balcanica, Drosera Rotundifolia ve küçük göletlerde bulunan Utricularia türleri - Utricularia Minor ve Utricularia Australis. Çok nadir durumlarda, Trollius europaeus bitkisinin açık sarı çiçeklerini görülebilmektedir. Koruma alanının faunası da zengindir. Geyik, kurt, yaban domuzu ve nadiren ayıların rezervi geçtiği bilinmektedir. Yüksek kısımlarda, çok nadir görülen Spalax Leucodon da bulunabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Torfeno Branişte". 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  2. ^ "New data on the distribution of Menyanthes trifoliata, Carex limosa and Comarum palustre in "Torfeno Branishte" Reserve, "Vitosha" Natural Park, Bulgaria". 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı</span> Türkiyede bir milli park

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzuyayla Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0132)

Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli ili, Kartepe ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. 2011 yılında park ilan edilen saha zengin bir bitki örtüsüne ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir.

Turyanchay Eyalet Tabiatı Koruma Alanı - 6 Mayıs 1958'de Agdash ve Yevlah bölgelerinde, deniz seviyesinden 400–650 m yukarıda bulunur. Büyük Kafkasya'nın güney eteklerindeki Bozadağ topraklarında yer alır. Batıdan doğuya 35 km, kuzeyden güneye ise 5 km boyutlarındadır. Alanda 60'tan fazla ağaç türü vardır. IUCN Kırmızı Listesi'nde bulunan ardıç ve şifalı bitkilere ev sahipliği yapan bu alanda modern faunaların yaklaşık 200 çeşidine rastlanır. Bu anlamda, fıstık ormanlarına, ardıç çalılarına, yaban hayatına, toprak erozyonuna (erozyon) ve Bozdağ'ın doğal manzarasına dikkat edilmelidir. Küçük tepeler gri dağın bir parçasını oluşturur. Erozyona uğrayan dağın güney kısımlarındaki topraklarda bitki örtüsü neredeyse yoktur. İklimi yazları ılık ve sıcak, kışları kuru ve soğuktur. Meşe ağaçları koruma alanının % 73'ünü kaplar. Kesilen ağaçlar alanında pelin, hububat, uzun ömürlü ve çeşitli ardıç çalıları, meşe, karaağaç, kavak, kızılağaç, söğüt, kokulu ağaç, meşe ve diğer bitkiler yetiştirilmiştir. Rezervin yaban hayatı az sayıda hayvandan oluşmasına rağmen, bileşimi çok çeşitlidir. 24 memeli, 20 sürüngen, 112 kuş, 3 su ve 3 kara hayvanı türü vardır.

Cehei Göleti Doğa Koruma Alanı kuzeybatı Romanya'nın Sălaj ilindeki Crasna nehri taşkın yatağında yer alan ve bu alana özgü su bitkileri ve faunası olan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Botuş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Ali Botuş, ayrıca Alibotoush, Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki sınırda yer alan Slavyanka'nın küçük dağlık bölgesinde bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Bulgaristan topraklarında bulunan ve adını Slavyanka'nın eski adından alan dağın kuzey bölümünü kaplar. Blagoevgrad ili, Sandanski ve Hadzhidimovo belediyelerinde bulunmaktadır. 1951'de Balkan Yarımadası'ndaki endemik Bosna çamının en büyük ormanlarını bu alanda yer aldığı açıklandı. Toprakları birkaç kez daha genişletildi ve 638 ha ya da 16,38 km2'lik bir alana yayıldı. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bistrişko Branişte</span>

Bistrişko Branişte, Bulgaristan'daki Vitoşa Dağı'nda yer alan ve Golyam Rezen, Malak Rezen ve Skoparnik doruklarının doğu yamaçlarını, Golyam Kupen Zirvesi'nin kuzey yamaçlarını ve Vitoşka Bistritsa Nehri ile Yançevska Nehri'nin üst vadilerini kapsayan bir doğa koruma alanıdır. Yüzey alanı 1061.6 ha, rakımı 1430 ve 2277 m arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Orelyak Tabiatı Koruma Alanı</span>

Orelyak, Bulgaristan'ın güney batısındaki Pirin sıradağlarının orta kesiminde bir doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ilii, Gotse Delchev Belediyesinde yer almaktadır. 22 Şubat 1985'te Orta Pirin'in en yüksek zirvesi olan Orelyak Dağı'ndaki ve çevresindeki eski kayın ormanlarını korumak için ilan edildi. 757 hektarlık (7,57 km2) bir alana yayılmıştır..

<span class="mw-page-title-main">Poda Koruma Alanı</span>

Poda Doğa Koruma Alanı, 1989 yılında Bulgaristan Su ve Çevre Bakanlığı tarafından ilan edilen bir doğa koruma alanıdır. Bulgaristan'da tamamen bir sivil toplum kuruluşu olan Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) tarafından yönetilen ve sürdürülen ilk korunan alandır. BSPB, Bakanlar Kurulu Yönetim Planı tarafından kabul edilen faaliyetleri hazırlar ve uygular, ancak fonunu tamamen giriş ücretleri, satılan hediyelik eşyalar ve bağışlardan alır. Bu düzenleme ile doğanın korunması, çevre eğitimi ve eko-turizm için sürdürülebilir bir model olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Altın-Emel Millî Parkı</span>

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kopet Dağ Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Aşkabat ilinde yer alan bir koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Devlet Doğal Koruma Alanı</span>

Karagöl Devlet Doğal Koruma Alanı, Laçın Rayonu ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin Gerus Bölgesi sınırında bulunan ve şu anda Ermenistan'ın işgali altında olan ve sınır Gölü olarak kabul edilen Karagöl'ün doğal koruma alanıdır. Özellikle ilgi çeken yüksek dağ göllerinden biridir. Dağlık Karabağ volkanik platosunda, deniz seviyesinden 2658 metre yükseklikte yer almaktadır. Aydınlık dağları, Karagöl (Sevinç), deniz seviyesinden 2658m yükseklikte, Karabağ volkanik dağlarının güney kesiminde, Hakkari nehri'nin sağ kolu olan Ağoğlan nehir kaynağı, bir kısmı Işıklı dağlar (3548m) kuzey eteklerinde kuzey-gerbdən Demirdaş ve küçük Işıklı dağları, kuzeyden Cankurtaran dağı ile doğu ve aşağıda morin tiresi çevrilidir. Bu göl, soyu tükenmiş bir volkanın kraterini andıran kalıntı bir su kaynağıdır. Stratigrafik olarak, Garagel bölgesi Yukarı Pliyosen'in eski kayalarındadır. Gölün uzunluğu 1950 metre, genişliği 1250 metredir. Kıyı şeridi uzunluğu ise 5500 metredir. Derinliği de 7-8 metreyi bulmaktadır. Alanın toplam genişliği 3 km²'dir. 10 milyon manat ödenekle 17 Kasım 1987 tarihli Azerbaycan SSC Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. Hesaplamalara göre, göldeki su hacmi 10 milyon m³'tür. Göl suyunun görünür derinliği 4.6 metredir. Gölün tabanı kıyıya yakınlığa bağlı olarak farklı boyutlarda taşlardan oluşur. Merkeze doğru kayaların büyüklüğü azalır ve son olarak, orta kısmı ise hurda çökellerinden oluşur.

Azerbaycan faunası veya Azerbaycan hayvanlar alemi, Azerbaycan'da belirli bir toprak veya su alanında yaşayan farklı hayvan türlerinin çeşitliliğini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dajti Millî Parkı</span>

Dajti Milli Parkı, Arnavutluk'un merkezinde yer alan, 1966 yılında kurulan ve 2006 yılından bu yana 293,84 km2 (113,45 sq mi) alana yayılan bir milli parktır. Park, Adriyatik Denizi'nin 40 km (25 mi) doğusunda ve Tiran'ın 26 km (16 mi) doğusunda yer almaktadır. Bölge, Arnavutluk Korunan Alanlar Dairesi (AKZM) ve Tiran Belediyesi Parklar ve Rekreasyon Dairesi (APR) arasında paylaşılan yetki alanı içinde bulunmaktadır. Kuzeybatıda Shtamë Geçidi Milli Parkı, batıda Kraste-Verjon Koruma Alanı ve doğuda Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı ile çevrilidir. Park, çok çeşitli ekosistemler ve biyolojik çeşitlilik için elverişli koşullar sunan, son derece parçalı, sağlam bir topoğrafya ile dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aksu-Zhabagly Tabiatı Koruma Alanı</span> Kazakistanda bulunan bir tabiat koruma alanı

Aksu-Zhabagly Tabiatı Koruma Alanı Kazakça: Ақсу-Жабағылы қорығы, Aqsu-Jabağyly Qoryğy; Rusça: Aксу-Жабаглинский заповедник, Aksu-Zhabaglinskiy zapovednik), Orta Asya'nın en eski tabiatı koruma alanıdır. Kazakistan Cumhuriyeti'nin güney eyaletinde yer almaktadır. Tanrı Dağları'nın kuzey-batı sıradağlarını kapsar. Adı, bölgenin en büyük nehri olan Aksu'dan ve bölgenin kuzey kesiminde yer alan Zhabagly sıradağlarından gelmektedir.

Adana Pozantı Karanfildağ YHGS, Adana ili sınırları içerisinde bulunan koruma alanı.