İçeriğe atla

Topçu roketi

M270 MLRS

Topçu roketi, roketatarlarla için donatılan bir roket türdür. Topçu roketi sistemleri çeşitleri arasında çok namlulu roketatar bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Roket</span> itiş için kullanılan pirokinetik motor; yanıcı silah için bkz. Q2037215

Roket bir uzay aracı, hava aracı, araç, atkı veya bombadır. Roket, roket motorundan itme gücü elde eder. Roket motoru egzozu tamamen roket içinde taşınan roket itici yakıtından oluşur. Roket motorları etki ve tepki ile çalışır ve sadece egzozlarını yüksek hızda ters yönde dışarı atarak roketleri ileri doğru iter ve bu nedenle uzay boşluğunda çalışabilir. Etimolojik kökeni İtalyancada "bobin" anlamına gelen rocchetto olup, silindirik şekil benzerliğinden ötürü modern anlamında sahiplenilen kelimenin kullanımı 20. yüzyıl başlarında savaş gemilerinin öz itmeli ateşleme mermilerine dayanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre Türkçeye Fransızca roquette kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alay</span>

Alay, bir albayın komutası altında üç ya da dört taburdan oluşan askeri birimdir. Bir askeri teşkilatlanma olarak çok eski tarihe dayanmaktadır. 16. yüzyıl ortalarında Fransız süvari birliklerine de alay denmekteydi. Daha sonraki yüzyıllarda alayların kendi sancak, üniforma ve armaları geliştirilmiş ve belirli alaylar belirli bir kişilik, askeri kariyer edinmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">T-122 Sakarya</span> Türk yapımı çok namlulu roket atar sistemi

T-122 Sakarya, Roketsan tarafından üretilen 122 mm çapındaki topçu roketi. Çok namlulu roketatar'dan fırlatır.

<span class="mw-page-title-main">Panzerwerfer</span>

Panzerwerfer iki farklı tipi olan, Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli çok namlulu roketatar aracıdır. Kundağı motorlu bu araçlardan ilkine 15cm Panzerwerfer 42 auf Selbstfahrlafette Sd.Kfz.4/1 ve 15cm Panzerwerfer 42 auf Schwerer Wehrmachtsschlepper denirdi.

<span class="mw-page-title-main">Wurfrahmen 40</span>

Wurfrahmen 40 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu topçu sınıfı bir araçtır. SdKfz 251 model yarı paletli aracın kasasının yan taraflarına yerleştirilmiş 300 mmlik roket fırlatıcı çerçevelerden oluşan bir düzenekten ibaretti. Çok namlulu roketatar Nebelwerfer modelinden çok daha etkili idi.. Kısa adı Stuka zu Fuss. Bu silah 300 mm nin yanında 280 mm lik patlayıcı ve 320 mm yangın bombası da atardı. Atılan roketler her ne kadar geniş bir alana yayılsa da başlıklarında ki yüksek patlayıcıdan ötürü düştüğü bölgede çok etkili olurlardı.

<span class="mw-page-title-main">T34 Calliope</span>

T34 Roket Fırlatıcı (Calliope) Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank şasesi üzerine roket fırlatma aparatı eklenmiş çok namlulu roketatar tankıydı. Toplam 60 adet 4,6 inçlik fırlatma tüpü bulunan fırlatıcı düzenek Amerikan yapımı M4 Sherman tankı üzerine monte edilmişti. 1943 yılında çok az sayıda üretildi. Amerikan 2. Zırhlı Tümenine bağlı olarak Ağustos 1944 yılında Fransa cephesinde kullanıldı.

Çok namlulu roketatar, birden fazla roket atma kabiliyetine sahip, tekerlekli ve paletli araçlara monteli silahlardır. Serbest güdümlü veya daha başka güdüm sistemlerine sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Weishi</span>

Weishi roketi Çin menşeli füzedir. Sichuan Aerospace Industry Corporation tarafından 1980 yılında geliştirilmeye başlanmıştır ve çok namlulu bir roketatardır. Literatürde WS kısaltması ile geçer. Bu füze Türkiye tarafından Kasırga ismi ile envantere alınmıştır.

Roketsan ile M.K.E ortak tasarımı 70 milimetre çapında 40 adet topçu roketinden oluşan silahtır. Genellikle Land Rover Defender 130 marka pick-up üstünde kullanıldığı gibi sabit versiyonuda mevcuttur. Ra Roket Atarın kısaltılmışıdır. MLRS ise İngilizce "Multiple Launch Rocket System'in" kısaltılmışıdır. Türkçe çevirisi çok namlulu roket atar'dır. Güdümsüz fakat etkili bir rokettir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde PKK'ya karşı yapılan operasyonlarda etkin bir biçimde kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Gelecektede etkin bir biçimde kullanılması düşünülmektedir. Şu anda envanterde 48 adet mevcuttur, fakat ihtiyaca göre artırımı düşünülmektedir. Kullanımı, bakımı, üretimi kolay bir silahtır. Taşıması kolaydır. Tasarım ve üretim %100 yerlidir. Batı'da Natoda Muadili MLRS-270 Rusyada BM-30'dur. Maksam tarafından üretilmektedir. Amerikan Hydra 70 roketleri örnek alınarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M270 MLRS</span>

MLRS, İngilizce ismi olan 'Multiple Launch Rocket System'in kısaltması olup Çok Namlulu Roketatar Sistemi'dir. Birden fazla roketi barındıran orduda topçulara destek olması için kullanılan güdümsüz veya güdümlü roket atabilen bir sistemdir. Uydu güdümlü roketlerle saatte 90 km hızla giderken 187 km'ye nokta atışı yapabilir. Adı çöl kaplanı (desert tiger) olarak bilinir. Türk ordusu envanterinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HIMARS</span>

HIMARS, M142 standart ABD Ordusunun Orta Taktik Araç kamyon üzerine eklemlenmiş bir hafif çoklu roketatar sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Kara Kuvvetleri</span>

Finlandiya Kara Kuvvetleri, Finlandiya Savunma Kuvvetleri'nin kara kuvvetleridir. 1918 yılında kurulmuş olup piyade, saha topçuları, uçaksavar topçuları, teknisyen, haberleşme ve lojistik birlikleri olmak üzere altı branşa ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasırga roket sistemi</span>

Kasırga roket sistemi (TRG-300) ROKETSAN tarafından üretilen bir Türk çok namlulu roketatar sistemidir. Sistemin dört adet 300 mm roket fırlatma tüpü vardır ve roketleri 120 km menzile sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Roket (silah)</span>

Bir roket, roket motoruyla çalışan, kendinden tahrikli, güdümsüz bir silah sistemidir. Roketler öncelikle orta ve uzun menzilli ağır silahlar sistemleri olarak kullanılır. Tarihsel olarak havadan yüzeye, bazıları havadan havaya ve hatta birkaç yerden havaya atılarak önemli bir kullanım gördüler. Modern yüzeyden yüzeye roket sistemlerinin örnekleri arasında BM-27 Uragan ve M270 MLRS Roket Sistemi bulunur. VA-111 Şkval gibi su altında hareket eden roketler ve füzeler, torpido olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar bomba atar</span>

Uçaksavar bomba atar - piyadeler için giyilebilir hava savunma savaşı silahıdır. Alçaktan uçan uçaklara omzundan güdümsüz roket fırlatan çok namlulu roketatar sistemidir. Taşınabilir hava savunma sistemi'nin öncülü idi. Panzerfaust, Strela-2 gibi örnekleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Roketatar</span> Askeri silah teçhizatı

Roketatar, patlayıcı içerikli mühimmat taşıyan ve hedefe ulaştığında patlamaya ayarlı olan bir roketi fırlatmak için kullanılan silahtır.

MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS), ABD savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen bir karadan karaya füzedir (SSM). Katı yakıtlı 190 mil (310 km) menzile sahiptir ve 13 fit yüksekliğinde ve 24 inç (610 mm) çapındadır.

T-107 MBRL,Türk yapımı bir topçu sistemidir.107 mm çapında çoklu fırlatma tüplerine sahiptir.Türk Silahlı Kuvvetleri"nin ihtiyaçlarına yönelik olarak ROKETSAN tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.