İçeriğe atla

Toprak anlaşmazlıkları listesi

Toprak anlaşmazlıkları listesi, dünya çapındaki toprak anlaşmazlıklarının bir listesidir. Hem geçmiş, hem de modern zamanlarda mevcut anlaşmazlıkları kapsar. Kalın, bir hak iddiacısının tam denetimini gösterir; italik, bir ya da daha fazla hak iddiacısının kısmî denetimini gösterir.

Egemenliği tanınmış devletler arasındaki anlaşmazlıklar

Afrika

Bölge Hak İddiacıları Notlar
Abyei Sudan
 Güney Sudan
Bölgede; hem Sudan, hem de Güney Sudan hak iddia ediyor. Kuzey tarafından devralındı, Mayıs 2011.
Badme Etiyopya
 Eritre[1]
Temelinde 1998'de başlayan Eritre-Etiyopya Savaşı vardır. Şu anda Etiyopya tarafından kontrol edilmektedir.
Bakassi  Kamerun
 Nijerya
Bu bölge Uluslararası Adalet Divanının bir kararını takiben Nijerya tarafından Kameruna teslim edildi, ama Nijerya Senatosu bölgenin teslimatının yasadışı olduğuna hükmetti.
Banc du Geyser  Madagaskar
 Komorlar
 Fransa
Bassas da India, Europa Adası ve Juan de Nova Adası Fransa
 Madagaskar[1]
Bir Tawil Hiç kimse
 Mısır-administered
De jure sahipsiz bölgedir. Mısır ve Sudan; sahibi oldukları Hala'ib Üçgeninin sınırları konusunda fikir ayrılığında iken Bir Tawil'i hiçbiri talep etmemektedir. Yani ikisi de Hala'ib Üçgeninde hak iddia ederken, hiçbiri Bir Tawil için hak iddia etmemektedir.
Bure  Etiyopya
 Eritre[2]
Caprivi Strip sınırı tripoint/quadripoint  Botsvana
 Namibya
 Zambiya
 Zimbabve
Ceuta[] İspanya
 Fas
Chafarinas Adaları İspanya
 Fas
Chagos  Birleşik Krallık
 Mauritius
 Seyşeller
Birleşik Krallık, Britanya Hint Okyanusu Topraklarının bir parçası olarak yönetmektedir.
Gicumbi İlçesi'nin (Kuzey Eyaletinde) bir kısmı  Ruanda
 Uganda
Glorioso Adaları  Fransa
 Madagaskar
 Seyşeller
 Komorlar
Hala'ib Üçgeni Mısır
 Sudan[3]
Önceden ortak yönetim altındaydı; şimdi Mısır tam de facto kontrole sahip.
Heglig  Sudan
 Güney Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor. 2012 Nisanının ortalarında Güney Sudan tarafından kontrol altına alındı, uluslararası alanda Sudan'ın bir parçası olduğu kabul edilir.
Ilemi Üçgeni  Kenya
 Güney Sudan
Jodha  Güney Sudan
 Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
Kabale İlçesinin bir parçası  Uganda
 Ruanda
Kafia Kingi  Güney Sudan
 Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
Kaka  Güney Sudan
 Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
KaNgwane  Güney Afrika
 Esvatini
Esvatini belirttiği topraklara sömürge dönemlerinde el konulduğunu savunuyor.[4] Esvatini tarafından talep edilen bu bölge; şimdilerde Jozini'nin kuzey parçalarını, KwaZulu-Natal'deki uMhlabuyalingana yerel belediyelerini, Nkomazi'nin güney parçalarını, Umjindi'nin güneydoğu parçalarını ve Mpumalanga'daki Albert Luthuli yerel belediyelerinin uzak doğu parçalarını oluşturan KaNgwane'nin eski bantustanıdır.
Kahemba bölgesinin bir parçası  Angola
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti
2007'de Kahemba bölgesinin ortak sınırı üzerinde anlaşmazlığa düşülmüş bölge hakkındaki raporu takiben, Kongolu içişleri bakanı aslında Angola'nin parçası olan bölgeyi yönetti ve sınırı sömürge dönemlerindeki hat boyunca ayırmak için teknik heyet göndermeyi kabul etti.[5] Temmuz 2007'de, ülkeler anlaşmazlığı sonlandırmayı kabul etti.[6]
Koualou köyü  Burkina Faso
 Benin
Kpeaba köyü  Gine
 Fildişi Sahili
Gineli birlikler köyü Ocak 2013'ten beri işgal ediyor.[7]
Logoba/Moyo District bölgesi yakınları  Güney Sudan
 Uganda
Lunchinda-Pweto vilayeti  Zambiya
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Mayotte Fransa
 Komorlar[1]
2009 referandumunda, halk bölgenin Fransa'nın denizaşırı bölgesi olmasını destekledi ve 31 Mart 2011'de öyle oldu.
Mbamba Bay, Lake Nyasa'deki adalar  Tanzanya
 Malavi
Malavi 1890 Anglo-Germen antlaşmasına dayanarak kıyıyı talep ettiği gibi, Lundo Adasının ve Mbambo Adasının gölün bir parçası olduğunu iddia ediyor. Malavi Gölü maddesine göz atınız.
Mbañie Adası, Cocotiers ve Congas Adası  Gabon
 Ekvator Ginesi[8]
Melilla[9] İspanya
 Fas
Migingo Adası civarı ve uzak kuzeyi; Lolwe, Oyasi, Remba, Ringiti ve Sigulu adaları civarı ve Victoria Gölü'ndeki tüm denizcilik hakları.  Kenya
 Uganda
Ntem Nehri'ndeki birkaç ada  Kamerun
 Ekvator Ginesi
Okpara Nehri'nin yakınlarındaki birkaç köy  Benin
 Nijerya
Orange Nehri sınır hattı  Namibya
 Güney Afrika
Güney Afrika sınırın kuzey kıyısı boyunca olduğunu savunurken, Namibya sınırın nehrin ortasından olması gerektiğini savunuyor.
Peñón de Alhucemas İspanya
 Fas
Peñón de Vélez İspanya
 Fas

Kaynakça

  1. ^ a b c Field Listing :: Disputes - International 14 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The World Factbook (İngilizce)
  2. ^ African Affairs - Sign In Page 17 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  3. ^ "Why are Egypt and Sudan in dispute over the Hala'ib Triangle?(Quizzical)(Kısa Makale)". 13 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2013.  (İngilizce)
  4. ^ "SWAZILAND: Land claim falls on deaf SA ears". IRIN. 16 Aralık 2003. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012.  (İngilizce)
  5. ^ "Congo Acknowledges Disputed Border Area Is In Angola Origin". Embassy Kinshasa cable. 16 Mart 2007. 27 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012.  (İngilizce)
  6. ^ "Angola, DR Congo end border row". BBC. 31 Temmuz 2012. 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2012.  (İngilizce)
  7. ^ "ICoast, Guinea vow peaceful resolution to border dispute". AFP.  (İngilizce)
  8. ^ Compte rendu du déplacement d'une délégation du groupe interparlementaire France-Afrique centrale au Gabon, en Guinée équatoriale et à Sao Tomé-et-Principe 1 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransa Senatosu'nun parlamento raporu, 2003. (Fransızca)
  9. ^ "Zapatero stirs anger of Morocco - International Herald Tribune". 3 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tokio Hotel</span> Alman pop rock grubu

Tokio Hotel, bir Alman pop rock grubu. Grubun çalışmaları arasında dört adet “bir numara” single bulunmaktadır. Şimdiye kadar en çok liste başarısını Almanya ve Avusturya’da elde etmişlerdir. Ayrıca, Fransa, İtalya, İsrail, İsveç, Belçika ve İsviçre’de de bazı liste başarıları kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan veya sınırlı şekilde tanınan devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bazı yönetimler bağımsızlıklarını ilan etmiş ve egemen devletler olarak uluslararası toplumdan diplomatik tanınma talebinde bulunmuşlardır, ancak evrensel olarak bu şekilde tanınmamışlardır. Bu oluşumlar genellikle kendi toprakları üzerinde de facto kontrole sahiptir. Geçmişte bu türden bir dizi oluşum var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çocukların askerî kullanımı</span>

Çocukların askerî kullanımı, birbirinden bağımsız üç şekilde görülebilir: Çocuklar doğrudan saldırılarda yer alabilir ; hademe, casus, haberci, gözcü ya da seks kölesi olabilir ya da politik çıkar için canlı kalkan olarak veya propaganda için kullanılabilir.

<i>Watchmen</i> (film)

Watchmen, Zack Snyder tarafından yönetilen 2009 tarihli süper kahraman filmidir. Alan Moore ve Dave Gibbons'ın 1986 tarihli çizgi roman serisi Watchmen'in temel alındığı filmin önemli rollerinde Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Malin Åkerman, Billy Crudup, Jeffrey Dean Morgan, Matthew Goode, Stephen McHattie, Matt Frewer ve Carla Gugino yer almıştır. Filmin çekimleri, gösterim tarihi 6 Mart 2009 olduğu için 2007 yılının Ekim ayında başladı. Snyder, önceki filmi 300 Spartalı'da çizgi romandaki hikâyeye göre modellemeler yapmıştı, ancak Watchmen'in çekimlerinde bunu kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Kara Ocak</span> Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen katliam

Kara Ocak, Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası, 1990 Ocağı’nda 19'unu 20'sine bağlayan gece Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'ye girmesiyle gerçekleştirilen katliamdır.

<span class="mw-page-title-main">Cemmu ve Keşmir</span>

Cemmu ve Keşmir, Hint altkıtasının kuzey kesiminde yer alan ve Hindistan kontrolündeki bir eyaletti. Eyalet, 2019 yılında çıkarılan yeni düzenleme sonucunda feshedilerek Cemmu ve Keşmir ile Ladakh olmak üzere merkezi hükûmetçe yönetilen iki birlik toprağına dönüştürülmüştür. Büyük çoğunluğu Himalaya Dağları üzerinde bulunmuş olan eyaletin başkenti kışın Cemmu, yazın ise Srinagar'dı. Eyalet 222,236 km2 alana sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Pan-İranizm</span>

Pan-İranizm / İranizm / İrancılık Osetler, Kürtler, Zazalar, Farslar, Tacikler, Paştunlar ve Beluciler dahil İranî halkların birleşmesini öneren irredantist siyasi düşüncedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Standart Atmosfer</span>

Uluslararası Standart Atmosfer (ISA), Dünya atmosferinin sıcaklık, basınç, yoğunluk, viskozite gibi özelliklerinin irtifaya bağlı olarak nasıl değiştiğini gösteren bir atmosfer modeli. ISA kısaltması, İngilizce International Standard Atmosphere kavramının akronimidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan Savaşı</span>

Çin-Hindistan Savaşı diğer bilinen adıyla Çin-Hindistan Sınır Çatışması, 1962 yılında Çin ile Hindistan arasında yaşanan sınır savaşı.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları anlaşmazlığı</span>

Kuril Adaları anlaşmazlığı, ayrıca Kuzey Toprakları anlaşmazlığı olarak da bilinir, Japonya ve Rusya arasındaki bir anlaşmazlık. Anlaşmazlığa konu adalar, aynı zincirdeki anlaşmazlık konusu olmayan diğer adalarla birlikte II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edildi. Anlaşmazlık konusu adalar Sahalin Oblastı'na bağlı Yuzhno-Kurilsky Rayonu'nun parçası olarak Rusya'nın yönetimindedir. Adalar üzerinde hak iddia eden Japonya, Kuzey Toprakları adını verdiği adaları Hokkaidō'ya bağlı Nemuro alt prefektörlüğünün parçası olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kongo Birliği</span>

Uluslararası Kongo Birliği ya da Uluslararası Kongo Derneği, 17 Kasım 1879'da Kongo'daki çıkarlarını daha çok artırmak isteyen Belçika Kralı II. Leopold tarafından kurulmuş bir dernektir. Belçika hükûmetine Kongo Araştırma Komitesi'nin yerini aldı, Kongo'nun keşfi için oluşturulan Uluslararası Afrika Birliği kuruluşunun bir parçasıydı. Uluslararası Kongo Derneğinin hedefleri Kongo Havzasının kontrolünü sağlamak ve ekonomik kaynaklarını ele geçirmekti. Berlin Konferansı, Birliği kontrol ettiği bölgeler üzerinde egemen olarak kabul etti ve 1 Ağustos 1885'te, yani Berlin Konferansı'nın bitirilmesinden dört buçuk ay sonra, Bölgede Kongo Bağımsız Devleti adında yeni bir devlet kuruldu. Birliğin kurucusu II. Léopold yeni devletin kralı ilan edildi. Böylece, Birlik işlevini kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kongosu</span> Orta Afrikada eski Fransız kolonisi

Fransız Kongosu ya da Orta Kongo Bir zamanlar Kongo Cumhuriyeti'nin bugünkü bölgesini ve Gabon'un bazı kısımlarını ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan bir Fransız kolonisiydi. 1910'da, daha büyük Fransız Ekvatoral Afrikası'sının bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Demokratik Kongo Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Demokratik Kongo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1974'ten beri Kinşasa'da büyükelçiliği vardır ve Demokratik Kongo, Ankara'daki büyükelçiliğini 2011 yılında açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Angola ve KDC sarıhumma salgını</span>

20 Ocak 2016'da Angola sağlık bakanı, başkent Luanda'nın bir banliyösü olan Viana belediyesine bağlı Angola'da yaşayan Eritre ve Kongo vatandaşları arasında 23 sarıhumma vakası ve 7 ölüm bildirdi. İlk vakalar 5 Aralık 2015'ten itibaren Eritreli ziyaretçilerde rapor edilmiş ve Ocak ayında Senegal Dakar'daki Pasteur WHO referans laboratuvarı tarafından doğrulanmıştır. Salgın, hızla yayılabilen kentsel sarıhumma bulaşma döngüsü olarak sınıflandırıldı. Sarıhumma virüsünün türünün Angola'daki 1971 salgınında tanımlanan bir türle yakından ilişkili olduğuna dair bir ön bulgu, Ağustos 2016'da doğrulandı. ProMED-mail'den moderatörler, daha fazla yayılmayı önlemek için hemen bir aşı kampanyası başlatmanın önemini vurguladılar. CDC, 7 Nisan 2016'da salgını İzleme Seviyesi 2 olarak sınıflandırdı. DSÖ, orta düzeyde halk sağlığı sonuçları olan acil durum müdahale çerçevesinde bunu 2. derece bir olay olarak ilan etti.

Kivu Ebola salgını, 2018'den 2020'ye kadar Orta Afrika'daki Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) ortaya çıkan bir Ebola virüsü salgınıdır 1 Ağustos 2018 ile 25 Haziran 2020 arasında 3.470 bildirilen vaka ile sonuçlandı. Kivu salgını, ilk vakası 13 Ağustos 2018'de doğrulanan Ituri Eyaletini de etkiledi. Kasım 2018'de salgın, DRC tarihindeki en büyük, ve 2013–2016 Batı Afrika salgını'ndan sonra dünya çapında kaydedilen tarihteki ikinci en büyük Ebola salgını oldu, Haziran 2019'da virüs, ailesiyle birlikte Uganda'ya giren 5 yaşındaki Kongolu bir çocuğa bulaşarak Uganda'ya ulaştı, ancak kontrol altına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı</span>

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı, Çin ile Hindistan arasındaki bazı toprakların üzerindeki egemenlik hakkında henüz çözülmemiş bir toprak anlaşmazlığı. Bu anlaşmazlık iki büyük toprak ve birçok diğer küçük alan kapsamaktadır. Büyük topraklardan biri olan Aksay Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Tibet Özerk Bölgesi bölgelerine bağlı bir toprak olarak Çin tarafından yönetilmektedir, ancak Hindistan, buranın Ladakh birlik toprağına ait olduğunu savunmaktadır. Öteki büyük tartışmalı toprak, McMahon Hattı'nın güneyinde yer alan ve eskiden "North-East Frontier Agency" olarak bilinen Arunaçel Pradeş bölgesidir. McMahon Hattı, Çin'in anlaşmaya katılmaksızın Britanya Hindistanı ile Tibet arasında imzalanan 1914 yılı Simla Sözleşmesi tarafından belirlendi. Çin, Simla Sözleşmesi'nin imzalandığı zaman Tibet'in bağımsız olmadığını savunup anlaşmanın geçerliliğini reddetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">III. Sixtus</span> Papa

Aziz Papa III. Sixtus ya da Xystus, 3 Temmuz 432'den ölümüne kadar Katolik Kilisesinin papasıdır. En çok saltanatı sırasında Roma'nın yeniden inşasıyla bilinir. Yortu Günü 28 Mart tarihinde Katolikler tarafından kutlanır.