İçeriğe atla

Toprak Ana (film)

Toprak Ana
Film afişi
YönetmenMemduh Ün
YapımcıMemduh Ün
SenaristDuygu Sağıroğlu
OyuncularFatma Girik
Tamer Yiğit
Talat Gözbak
Suphi Tekniker
Emel Özden
Zerrin Arbaş
Yavuz Selekman
Hikmet Taşdemir
MüzikYalçın Tura
Görüntü yönetmeniCahit Engin
Sanat yönetmeniDuygu Sağıroğlu
StüdyoUğur Film
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli, 35 mm
Yapım yılı1973
Çıkış tarih(ler)iAralık 1973
Süre95 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Toprak Ana, senaryosunu Duygu Sağıroğlu'nun yazdığı ve Memduh Ün'ün yönettiği 1973 yapımı Türk filmdir.[1]

Konu

Filmde, toprak ağasına borçlanan bir ailenin hayatta kalma mücadelesi konu edinilir. Zeliş'le evlenen Ali'nin annesi (Gülsüm), oğluna düğün yapabilmek için Kazım Ağa'ya borçlanır ama ağa onu kandırır ve sonunda Ali'yle annesinin elde ettiği mahsulün neredeyse dörtte üçünü alır. Ali bundan kendini sorumlu tutar; eşiyle birlikte çalışmaya başlarlar ama işler yine karışır ve sorunu çözmek, Ali'nin annesine kalır. Ali, Zeliş'in altınlarıyla bir çift öküz alınca bir süre rahata kavuşurlar. Ancak Ali kaza sonucu sakat kalınca, aile için yeniden zor bir dönem başlar. Yaşananlara dayanamayan Ali, evi terk eder. Daha sonra Ali'nin annesinin ölümü ile çocuklarıyla bir başına kalan Zeliş, açlıktan ölmek üzere olan çocuklarını yaşatabilmek için bileziklerini Kazım Ağa'ya satar. Zeliş'in oğlu Murat, annesinin bileziklerini yıllar sonra Kazım Ağa'dan geri almaya çalışır.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Toprak Ana". www.tsa.org.tr. 1 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Sultan</i> (film, 1978) 1978 filmi

Sultan, Kartal Tibet'in yönettiği, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği, senaryosunu ise Yavuz Turgul'un yazdığı 1978 yapımı dram-komedi türündeki sinema filmi. Başrollerini Türkan Şoray, Bulut Aras, Şener Şen ve Adile Naşit paylaşmaktadır. Sultan'ın özgün müziğini Cahit Berkay Yavuz Turgul ile birlikte besteledi.

<i>Abuk Sabuk 1 Film</i> 1990 yapımı Türk filmi

Abuk Sabuk 1 Film, Nisan 1990'da vizyona giren Türkiye yapımı Şerif Gören'in yönetmenliğini yaptığı absürt komedi temalı film.

<i>Acı</i> (film, 1971) Yılmaz Güneyin 1971 yapımı filmi

Acı, Türkçe bir film. Filmin ana teması pişmanlık üzerine kurulmuş. 15 yıllık hapislik yaşamından sonra, yıllar önce öldürdüğü adamın ailesine gidip bağışlanmasını isteyen, düşman kapısında it olmaya bile razı olan Çiçek Ali rolüyle ilginç bir tip çizmiştir Yılmaz Güney. Filmin son sahneleri oldukça hareketlidir. Dağlarda silahıyla atış talimleri yapan Güney, giydiği beyaz giysileriyle samuraylara gönderme yapmaktadır. Ağaç dallarına, kayalara ve gerdiği iplere çanları bir bir dizer ve çan sesinin geldiği yöne çanlara doğru ateş eder. Önce "Çan" adı altında yazılan filmin adı daha sonra "ACI" olarak değiştirilmiştir.

<i>Doktor Civanım</i> Türk Komedi Filmi

Doktor Civanım, Kemal Sunal'ın başrolünde oynadığı, Kartal Tibet'in yönettiği 1982 yapımı Türk komedi filmidir. 1 Şubat 1983'te vizyona girmiştir. Memduh Ün tarafından yapımcılığı üstlenen filmin senaryosunu Safa Önal ve Memduh Ün yazmıştır. Müziğini ise ünlü müzisyen Cahit Berkay hazırlamıştır. İstanbul'un köylerinden olan Boğazköy'de çekilmiştir. Köyde yaşayan birçok kişi de filmde figüran olarak rol almıştır.

<i>Salako</i> Kemal Sunalın başrolündeki 1974 yapımı film

Salako, Kemal Sunal ve Meral Zeren'in başrolde oynadığı 1974 yapımı film. Filmin yönetmeni Atıf Yılmaz, senaryo yazarı Sadık Şendil'dir. Film Kemal Sunal'ın başrol oynadığı ilk filmdir.

<i>Şark Bülbülü</i> 1979 yapımı Türk komedi filmi

Şark Bülbülü, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı, senaryosunu İhsan Yüce'nin kaleme aldığı ve yapımcılığını Selim Soydan 'ın üstlendiği 1979 yapımı komedi türündeki Türk sinema filmidir.

<i>Deli Deli Küpeli</i>

Deli Deli Küpeli, Osman F. Seden'in yazıp Kartal Tibet'in yönettiği 1986 yapımı komedi ve dram filmi. Cevat Fehmi Başkut'un Buzlar Çözülmeden adlı tiyatro oyununun sinema uyarlamasıdır. Filmde, akıl hastanesinden kaçıp bir ilçeye gelen iki delinin, çeşitli rastlantılar sonucu kaymakam ve hakim sanılmaları anlatılır.

Tanju Gürsu, Türk oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Arsan</span> Türk oyuncu

Asuman Arsan, Türk oyuncudur.

<i>Aysel Bataklı Damın Kızı</i> 1934 yapımı Türk filmi

Aysel Bataklı Damın Kızı, 1934 yapımı siyah-beyaz Türk filmi.

<i>Üç Kağıtçı</i> (film) film

Üçkağıtçı; Kemal Sunal, Ülkü Özen, Turgut Özatay, Nizam Ergüden, Ali Şen ve Reha Yurdakul'un oynadığı, 1981 yapımı Türk filmidir.

<i>Kara Murat Devler Savaşıyor</i> Kara Murat serisinin yedinci filmi (1978)

Kara Murat Devler Savaşıyor, Natuk Baytan'ın yönettiği, senaristliğini Fuat Özlüer ve Erdoğan Tünaş'ın üstlendiği 1978 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Türker İnanoğlu'dur. Filmin başrol oyuncusu Cüneyt Arkın'dır.

<i>Baskın</i> (film) film

Baskın, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1977 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Türker İnanoğlu, Fuat Özlüer ve Erdoğan Tünaş'ın beraber yazdığı filmin başrollerinde Cüneyt Arkın ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Türker İnanoğlu üstlenmiştir. İlyas Salman'ın oynadığı ilk sinema filmidir.

<i>Kara Murat Kara Şövalyeye Karşı</i> Kara Murat serisinin dördüncü filmi (1974)

Kara Murat Kara Şövalyeye Karşı, 1975 yılı Türk yapımı sinema filmi.

<i>Kara Murat Şeyh Gaffara Karşı</i> Kara Murat serisinin beşinci filmi (1976)

Kara Murat Şeyh Gaffar'a Karşı, 1976 yılı Türk yapımı sinema filmi.

<i>Büyük Yemin</i>

Büyük Yemin, yönetmenliğini ve yapımcılıpını Memduh Ün'ün, 1969 yapımı bir Türk filmdir. Film Antalya dağlarında çekilmiştir.

<i>Oğul</i> 1974 yapımı Türk filmi

Oğul yapım ve yönetmenliğini Melih Gülgen'in yaptığı 1974 yapımı Türk sinema filmi

<i>Babanın Oğlu</i>

Baban' ın Oğlu senaryosunu Erdoğan Tünaş'in yazdığı, yapım ve yönetmenliğini Melih Gülgen'ın üstlendiği 1975 yapımı Türk filmidir.

Dertli Pınar, 1978 çıkışlı sinema filmi.

Gülsüm Ana, senaryosu Safa Önal ve Tanju Gürsu'ya ait olan, yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı ve başrolünde Fatma Girik'in yer aldığı 1982 yılı Türk yapımı sinema filmi.