İçeriğe atla

Topol-m

Topol-M
SS-27 "Orak B"

2012 Moskova Zafer Bayramı Geçit Töreni için provalar sırasında MZKT-79221 mobil fırlatıcı üzerinde bir Topol-M (kabında).
Çeşidi Kıtalar arası balistik füze
Uyruğu Rusya
Hizmet geçmişi
Hizmet Aralık 1997 - günümüz
Kullanıcılar Rusya Stratejik Füze Birlikleri
Üretim tarihi
Tasarımcı Moskova Termal Teknoloji Enstitüsü
Üretici Votkinsk Makine İmalat Fabrikası
Üretildiği tarih Aralık 1994–2010
Özellikler
Ağırlık 47,200 kg
Uzunluk 22.7 m

Etkili menzil 11.000 km (6.800 mi)[1]
Savaş başlığı 1 Mt savaş başlığı[3]

Motor Üç aşamalı Katı yakıtlı roket
Azami hızı 7.320 metre/saniye (26.400 km/sa; 16.400 mph; Mach 22)[4]
Kılavuz sistemi Inertial with GLONASS[2]


RT-2PM2 «Topol-M» (Rusça: РТ-2ПМ2 «Тополь-М», NATO raporlama adı: SS-27 "Sickle B", diğer isimleri ile: SS-27 Mod 1, RS-12M1, RS-12M2), Rusya tarafından konuşlandırılan en son kıtalararası balistik füzelerden biridir (RS-24) ve füzenin dağılmasından sonra geliştirilen ilk füzedir. Sovyetler Birliği üretimi RT-2PM Topol mobil kıtalararası balistik füzesinden geliştirilmiştir.

Rusça tanımlamasında РТ "ракета твердотопливная", raketa tverdotoplivnaya ("katı yakıt roketi") anlamına gelirken, УТТХ - "улучшенные тактико-технические хistikактеристистики"(uluchshenniye taktiko-tekhnicheskie kharakteristiki) gelişmiş taktiksel-teknik özellikler demektir. Rusçada "Topol" (тополь) "beyaz kavak" anlamına gelir. Moskova Termal Teknoloji Enstitüsü tarafından özel olarak tasarlanmış ve üretilmiştir ve Votkinsk Makine Fabrikası'nda inşa edilmiştir.

Özellikler

Topol-M, VLS, üç aşamalı, katı yakıtlı, silo tabanlı veya mobil araç bazlı kıtalararası balistik füzedir. Füzenin uzunluğu 22,7 m ve birinci aşamanın gövde çapı 1,9 m'dir. Fırlatma sırasındaki kütle, 1.200 kg faydalı yük dahil 47.200 kg'dır. Topol-M, 800 kt güçle tek bir savaş başlığı taşır, ancak tasarım MIRV savaş başlıkları ile uyumludur. Baş tasarımcı Yury Solomonov'a göre, füze tuzaklarla birlikte dört ila altı savaş başlığı taşıyabilir. Minimum menzilinin 2.000 km ve maksimum menzilinin 10.500 km olduğu tahmin edilmektedir. Yerleşik bir GLONASS alıcısı kullanan ataletli, otonom uçuş kontrolüne sahip üç katı roket aşamasına sahiptir. 200m muhtemel dairesel hata payı ile herhangi bir Rus Kıtalararası balistik füzesinden daha yüksek doğruluğa sahip olduğu söylenmektedir. Roketin gövdesi karbon fiberden yapılmıştır.

Topol-M, güçlendirilmiş bir füze silosu içinde veya MZKT-79221 "Evrensel" 16 tekerlekli taşıyıcı-kurucu-fırlatıcı araç üzerine monte edilmiş bir APU fırlatıcıyla konuşlandırılabilir. Bu mobil fırlatıcı, yolsuz arazide hareket edebilir ve rotası boyunca herhangi bir noktadan bir füze fırlatabilir. Silo tabanlı Topol-M füzesinin adının RS-12M2, mobil versiyonun ise RS-12M1 olduğuna inanılıyor.

Dmitry Medvedev, Topol-M ile donatılmış Stratejik Roket Kuvvetlerinin bir alayını ziyareti sırasında
Topol-m

Kaynakça

  1. ^ "SS-25 (RS-12M Topol) - Missile Threat". 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ www.missiledefenseadvocacy.org. "Missile Defense Advocacy Alliance » SS-27 / Topol-M". missiledefenseadvocacy.org. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 16 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2021. 
  4. ^ "Topol-M: Missile Defense Penetrator by Michal Fiszer". Mputtre.com. 30 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">LGM-30 Minuteman</span>

LGM-30 Minuteman, ABD yapımı kıtalararası balistik füze. Dağınık tertipteki sabit beton mevzilerde ve Demiryolu trenlerinde seyyar olarak kullanılan, nükleer harp başlığı ile teçhiz edilmiş, üç kademeli, katı yakıtlı, benzer balistik füzelerden daha basit, daha küçük ve hafiftir ve yüksek derecede otomatik, uzak harekâtta bulunacak şekilde imal edilmiştir. LGM-30 Minuteman III sürümü çok sayıda bağımsız olarak hedeflerine yöneltilebilen dönüş bölmeleri bırakabilir ve bunların nüfuz etme gücü hedeflere etkili olur. Amerika'da karada üslenmiş tek kıtalararası balistik füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">MIM-14 Nike Hercules</span>

MIM-14 Nike Hercules, Amerikalı Western Electric firması tarafından üretilen ve 1950'li yılların teknolojisini taşıyan bir yüksek irtifa hava savunma füzesidir. Tasarım amacı Sovyet bombardıman uçaklarının ve balistik füzelerinin yüksek irtifada önlenmesidir. Yerden radar güdümlü bir füzedir. 144 km menzil ve 45 km irtifa kapasitesine sahiptir. Katı yakıtlı roket motorunun sağladığı 3.65 mach hızla hedefe yönelir. 500 kg ağırlığındaki harp başlığı parça ve infilak tesirlidir. Sistem mobil hareket kabiliyetine sahip değildir. Nükleer başlık taşıyabilir ve teoride kısmi olarak kara hedeflerine karşı saldırı yeteneği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">9M113 Konkurs</span> SSCB yapımı tanksavar füzesi

9M113 Konkurs ; Türkçesi (yarışma)) SSCB tarafından üretilen ve kablo güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. Günümüzde GRAU "9M113" adı ile tanımlamıştır. NATO rapor adı ise AT-5 Spandreldir.

<span class="mw-page-title-main">Kıtalararası balistik füze</span> Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan balistik füzelerdir

Kıtalararası balistik füze (KABF) asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabilir. Erken model KABFlerin hedefi tam vurmak konusunda yetenekleri kısıtlıydı, bu yüzden genelde şehir gibi büyük hedefler için kullanılıyorlardı. Daha sonra hedefi isabet kabiliyeti artınca askeri hedeflere karşı kullanılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü nesil tasarımlar isabet konusunda bayağı ilerlediği için en küçük hedeflere bile başarılı nokta atışı yapabildi.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri</span>

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, Rusya'yı havadan ve hava sahası dışından gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Kısa menzilli balistik füze</span> menzili 1000 km veya daha az olan balistik füzeler

Kısa menzilli balistik füze (KMBF), menzili 1000 km veya daha az olan balistik füzelerdir. Ayrıca nükleer başlık taşıyabilme kapasitesine sahiptirler. Balistik füzelerin modern askerî harekâtlarda kullanılması II. Dünya Savaşı yıllarına rastlamaktadır. Nazi Almanyası’nın 1942’nin sonlarından itibaren geliştirdiği V-2 balistik füzelerin atası sayılır. Bu füzeler içlerine yerleştirilen ilkel bir otomatik pilot sisteminin yardımıyla, 800-1000 metre irtifada, 500 km/saat bir hızla uçabilmekte ve 1000 kg patlayıcı madde ihtiva eden harp başlığını 250 km uzaklığa ulaştırabilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Orta menzilli balistik füze</span>

Orta menzilli balistik füze (OMBF) KMBF'den daha fazla menzile sahip olan balistik füze çeşididir. KMBFler de olduğu gibi nükleer başlık taşıma kapasitesine sahiptir. Kurumlara göre değişmekle birlikte ABD Savunma Bakanlığı'na göre menzili 1000 ile 3000 km arasında olan balistik füzeler OMBF sınıfına girer.

J-600T Yıldırım, düşman hava savunma birimleri, C3I merkezleri, lojistik ve altyapı tesisleri gibi yüksek değerli hedeflere saldırmak için tasarlanmış ve dost topçu silahlarına ateş desteği sağlayarak yüksek hareket kabiliyeti sağlayan bir balistik füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">9K720 İskander</span> Rus yapımı kısa menzilli balistik füze

9K720 İskander, Rus yapımı bir kısa menzilli balistik füze sistemidir. İskander'in bir dizi misket bombası, termobarik, yüksek patlayıcı parçalanmalı savaş başlığı, sığınak delici ve radarsavar görevleri için bir elektromanyetik darbe de dahil olmak üzere birçok farklı konvansiyonel savaş başlığı bulunmaktadır. Aynı zamanda nükleer başlık da taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Füzenin (Искандер-М), 2020 yılına kadar eski OTR-21 Toçka sistemlerinin yerini alması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">R-36 (füze)</span> Sovyet Stratejik Roket Kuvvetlerinin 1960lardaki kıtalararası balistik füze ailesi

R-36, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, üç savaş başlığı taşıyabilmekte olup ilk Sovyet MIRV füzesidir. Orijinal modelinin NATO rapor adı SS-9 Scarp olup R-36M ise SS-18 Satan olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">RT-23 Molodets</span>

RT-23, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, soğuk fırlatmalı olup silo ve demiryolu aracı tabanlı varyantları bulunmaktadır. İlk aşama için katı yakıt ve itiş vektörü kullanan, her biri 550 kt verim sağlayan 10 MIRV başlıklı üç aşamalı bir füzedir.

<span class="mw-page-title-main">RS-24 Yars</span>

RS-24 Yars, Rus yapımı bir MIRV termonükleer kıtalararası balistik füzedir. Füze, ilk olarak 29 Mayıs 2007 tarihinde denenmiş olup RT-2PM Topol'den daha ağırdır. RS-24 Yars'ın eskiyen R-36 ve UR-100N füzelerinin yerini alması planlanmaktadır.

Kısa Menzilli At-Unut Tipi Tanksavar Silahı KARAOK, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan yeni 125 mm'lik taşınabilir, hafif, ateşle ve unut, kısa menzilli tanksavar güdümlü füzedir.

<span class="mw-page-title-main">Taktik balistik füze</span>

Taktik balistik füze (TBM) kısa menzilli, muharebe meydanlarında kullanım için tasarlanmış bir balistik füze çeşididir. Menzili tipik olarak 300 kilometreden daha azdır. Taktik balistik füzeler genellikle hareketlidir (mobil) ve düşman tesislerini, toplanma alanlarını, topçularını ve ön hatların arkasındaki diğer hedeflerini vurabilmek için çeşitli savaş başlıkları taşır.

<span class="mw-page-title-main">MBDA Otomat</span>

Otomat, İtalyan savunma şirketi MBDA tarafından geliştirilen bir anti-gemi ve kıyı savunma füzeleri ailesidir. Füze sistemi ilk olarak 1960'larda İtalyan Donanması için geliştirilmiş ve o zamandan beri dünya çapında bir dizi ülkeye ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MAZ-543</span> Sovyet ağır askeri kamyon

MAZ-543 veya MAZ-7310, MAZ tarafından üretilen Sovyet yapımı bir lançerli taşıyıcı araç modelidir. Araç, 1950'lerin sonunda geliştirilmiş olup 8×8 konfigürasyona sahiptir.