İçeriğe atla

Toplumsal Varoluş Mitingleri

Toplumsal Varoluş Mitingleri
Protestocular Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği önünde
Yer Lefkoşa
Sayı
50,000-80,000

2011 Kuzey Kıbrıs protestoları, Kıbrıs Türkleri tarafından Türkiye'nin Kıbrıs politikalarını protesto etmek amacıyla ülkenin başkenti Lefkoşa'da gerçekleşen bir dizi mitinglerdir.[1][2] İlk miting 28 Ocak 2011'de gerçekleşmiştir.

Dönemin Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Recep Tayyip Erdoğan[3] ve Türk kamuoyu tarafından gösterilen sert tepkiler nedeniyle, 2 Mart 2011 ve 7 Nisan 2011 tarihlerinde aynı isimle ikinci ve üçüncü gösteriler düzenlenmiştir. Düzenlenen gösterilere katılım 50,000-80,000[4][5] kişi arasında gerçekleşmiştir. Kuzey Kıbrıs'ın resmi rakamlara göre nüfusunun 290,000 olması, bu gösterileri adanın bölünmesinden sonra kuzeyde gerçekleşen en büyük toplu hareketlerden biri yapmaktadır.[6]

Gösterilere katılan halk Kıbrıs Cumhuriyeti bayrakları ile beraber adanın birleşmesi ve Türkiye'nin Kıbrıslı Türkler üzerinde uyguladığı ekonomik, kültürel ve sosyal baskıların sona ermesini talep eden pankartlar taşımışlardır.[7] Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliğine Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı asma girişimi son mitingde gerçekleşmiştir.[8] Protestolar Türkiye ve Kıbrıs Harekâtı'na karşı agresif karakterinden dolayı Türkiye'de ağır olarak eleştirilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Ros-Lehtinen, Ileana (15 Haziran 2012). "Time for Turkey to leave Cyprus in peace" [Türkiye'nin Kıbrıs'ı terk etme zamanı]. The Washington Times (İngilizce). Washington. 20 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  2. ^ Bernath, Markus (8 Şubat 2012). "Zypern-Türken gegen Ankara" [Kıbrıslı Türkler Ankara'ya Karşı]. Der Standard (Almanca). Viyana. 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  3. ^ Jones, Dorian (9 Şubat 2011). "Turkish Cypriot protests set back Turkey's EU membership bid" [Kıbrıslı Türk protestoları Türkiye'nin AB üyeliğini geriletiyor]. Deutsche Welle (İngilizce). Bonn. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  4. ^ Fenwick, Sarah (3 Mart 2011). "The Turkish Cypriots Protest - Does Erdogan Hear Them?" [Kıbrıslı Türklerin Protestosu - Erdoğan Duyabiliyor Mu?] (İngilizce). CyprusNewsReport.com. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2011. 
  5. ^ "KTÖS: "Ankara elini yakamızdan çek"". Sendika.Org. 3 Mart 2011. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2011. 
  6. ^ "Turkish Cypriots stage new anti-austerity rally" [Kıbrıslı Türkler yeni bir kemer sıkma karşıtı miting düzenlediler]. Kathimerini (İngilizce). Neo Faliro. 2 Mart 2011. 4 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  7. ^ "Turkish Cypriots protest" [Kıbrıslı Türk protestosu]. Parikiaki (İngilizce). Londra. 2 Mart 2011. 27 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  8. ^ "Kıbrıs'ta Türk elçiliğine Rum bayrağı!". Dünya Bülteni. 8 Nisan 2011. 4 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türkleri</span> Kıbrısta yaşayan Türkler

Kıbrıs Türkleri veya Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Adası'nda yaşayan Türklerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1571 yılındaki Kıbrıs Adası'nı ele geçirmesinden sonra Anadolu'dan Kıbrıs Adası'na göç etmiş ve 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin adaya müdahale etmesinden sonra adanın ikiye bölünmesiyle birlikte çoğunluğu KKTC'de yaşamını sürdüren kesimine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

Kanlı Noel, 20 Aralık 1963'ü 21 Aralık'a bağlayan gece Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumları'nın Kıbrıs Türkleri'ne karşı başlattığı çatışmalardır. Saldırılar Akritas Planı doğrultusunda gerçekleşti ve Türklerin adadan silinmesi hedeflendi. Olaylarda toplam 364 Kıbrıs Türk'ü ile 174 Kıbrıs Rum'u ölmüştür. 1963-64 yıllarındaki çatışmalar, çeşitli aralıklarla 10 Ağustos 1964 tarihine kadar devam etse de "Kanlı Noel" adıyla tasvir edilen ilk çatışmalar; 27 Aralık 1963 tarihinde imzalanan ateşkes ve 30 Aralık 1963 tarihinde imzalanan Yeşil Hat Anlaşması'yla sonuçlandı.

"Ya Taksim, Ya Ölüm", 1950'li yılların sonunda Türkiye'de ve Kıbrıs'ta, Kıbrıs adasının tamamının Türkiye'ye bağlanması ve Yunanistan ile Rumlara karşı yapılan mitingler. Bu mitingler, gösterilerde söylenen "Ya Taksim, Ya Ölüm" siyasi sloganı ile telaffuz edilmiş ve Türkiye'nin Taksim politikasına yönelik bir isimlendirme olarak anılmıştır.

Kıbrıs Sorunu, Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun. Britanyalıların Kıbrıs Sözleşmesi sonrasında adayı kolonileştirmeleri ile halklar arası çatışmalar artış gösterdi. Bu tarihlerde taksim isteğinde bulunan Türkler ile enosis isteyen Rumlar birbirleri ile çatışmaya başladı. Kıbrıslılar tamamen öz belirtim hakkı istiyordu. Britanyalılar, sorunu "Rum-Türk anlaşmazlığına" bağladı ve sonunda 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki 3 anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Okulu</span>

Lefkoşa İngiliz Okulu, Kıbrıs'ta, Lefkoşa'nın güney kesimindeki Strovolos bölgesinde bulunan bir okuldur. Koruluk bir alan içinde bulunmaktadır. Okul müdürü Deborah Duncan'dır. 1043 öğrencisi bulunmaktadır. Canon Frank Darvall tarafından 1900 yılında kurulmuştur.

İbrahim Aziz, Güney Lefkoşa'nde ikamet eden bir Kıbrıs Türkü siyasi analizcidir. Aziz'in 1998 yılında Yeni Kıbrıs Derneği'nin başkanlığını yaptığı bilinmektedir. AKEL'in eski bir üyesidir ve 1981 yılında partiden ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında 1960'ta kurulan ancak 1970'lerde kesilen diplomatik ve ticari ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pile</span> Kıbrıs adasında Yeşil Hat içinde bulunan köy

Pile, Kıbrıs adasında Yeşil Hat içinde bulunan bir köy. Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından idare edilen alan içerisinde iki toplumlu karma bir köy olarak Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumlarından oluşur. Günümüzde bu özel durumundan dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti yasaları beraber geçerlidir. Köyün genel güvenliği BM'ye ait olup, devriyeler düzenlenmektedir. Pile, adanın doğu kesiminde, İngiliz Egemen Üs Bölgesi Dikelya'nın bitişiğinde yer almaktadır. Yasal açıdan bakıldığında, Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kontrol edilen diğer tüm bölgeler gibi yönetilmektedir, ancak BM barış güçleri tarafından denetlenmektedir.[2]

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıslılar Birliği</span> Kıbrısta bir siyasi kuruluş

Kıbrıslılar Birliği, Kıbrıs'ta ilerici ve Kıbrıs milliyetçisi bir siyasi kuruluştur. Kıbrıslılar Birliği, üniter Kıbrıs devleti, Kıbrıs'ta 1963-64 krizi sonrasında ortadan kalkan anayasal düzenin yeniden sağlanması ve Türkiye'nin Kıbrıs'taki varlığının sonlanması amaçları için faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oz Karahan</span>

Oz Karahan, Kıbrıslı siyasi aktivist, köşe yazarı ve Kıbrıslılar Birliği'nin mevcut başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti demografisi</span> ülke demografisi

Kıbrıs nüfusu genel olarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak iki büyük etnik topluma bölünmüştür; Bu toplumlar pek çok kültürel özellikleri paylaşır fakat etnik, din, dil ve anavatanlarına yakın bağlarla ayrılırlar. 1964'te toplumlararası çatışmalar başlamadan önce Kıbrıs nüfusu ada genelinde yayılmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk milliyetçiliği</span>

Kıbrıs Türk milliyetçiliği, Kıbrıs'ta Rumlar'ın domine ettiği Kıbrıs Cumhuriyeti'nden ayrı bir ülke kurmayı hedefleyen bir tür etnik milliyetçiliktir. Adanın iki entite arasında bölüşülmesi fikrine taksim denmektedir. Kıbrıs Türk milliyetçilerinin bir özelliği de Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı olmayan bir ülkede yaşamayı istemeleridir.

Tumazu Davası, Kıbrıslı Rumlar ve diğerleri tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliklerine ve HSBC Bank USA'ye karşı bir grup davasıydı. Başlangıçta davada Türkiye'ye yöenlik iken 16 Şubat 2010'da Türkiye beraat etti. Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni resmi olarak tanımadığından KKTC Temsilcilikleri ticari bir varlık olarak faaliyet göstermektedir. Temsilci bürolarının personeli diplomatik vizeye sahip değildir ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde ticari vize kullanarak faaliyet göstermektedir. Washington'daki Tsimpedes Yasası, "kuzeyde tutulan arazi ve mülklere erişimin ve bunlardan yararlanmanın reddi" için dava açtı. İlk olarak 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sırasında yerinden edilen Kıbrıslı Rumlar tarafından açılan davaya, satın aldıkları mülklerin bedelini ödeyen ancak hiçbir zaman yasal mülkiyet hakkı verilmeyen diğer Kıbrıslı olmayanlar da katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne karşı uluslararası ambargolar şu anda çeşitli alanlarda uygulanıyor. Ambargo, Birleşmiş Milletler politikası tarafından desteklenmekte ve Avrupa Birliği tarafından uygulanması, 1994 yılında alınan Avrupa Adalet Divanı (ECJ) kararı ile onaylanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk yerleşim bölgeleri</span>

Kıbrıs Türk yerleşim bölgelerinde, 1963-64 yıllarındaki toplumlar arası şiddet olayları ile 1974 yılında Türkiye'nin Kıbrıs'a barış harekatı sırasında Kıbrıslı Türkler yaşamıştır.