TKP şu anlamlara gelebilir;
- Türkiye Komünist Partisi
- Toplumcu Kurtuluş Partisi
- Türkiye Köylü Partisi, 1952 yılında kurulan ve 1958 yılında kapatılan Türk siyasi partisi.
- Kiribati'yi Kucaklayan Parti
- Tikopia dili

Türkiye Komünist Partisi, 1920 yılında kurulan, Türkiye'de faaliyet göstermiş komünist siyasi parti.
Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki eski bir siyasi partidir. 18 Mart 1976 tarihinde, Halkçı Parti'den üyeler tarafından kurulan ve 3 Haziran 2007'de kendini feshederek Toplumcu Demokrasi Partisi'ne katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti siyasi partisi.
Türkiye Komünist Partisi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
- Türkiye Komünist Partisi (1920) (1920-1987)
- Türkiye Komünist Partisi (2001) (2001-günümüz)
- Halkın Türkiye Komünist Partisi (2014-2017)
- Türkiye Komünist Partisi/Birlik (1980-1992)
- Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (1972-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi (1978-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi/Kıvılcım (1974-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi-Devrimci Kanat
- Türkiye Komünist Partisi-Reorganizasyon (illegal sol grup)
- Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist 1987'de kurulan gizli bir siyasi parti
- TKP/ML Hareketi (1976-1994)
- TKP/ML Yeniden İnşa Örgütü (1978-1995)
- Türkiye Komünist Emek Partisi (1980-1990'lar)
- Marksist-Leninist Komünist Parti (1994-günümüz)
- Türkiye Komünist Fırkası (1920-1921)
- Türkiye Birleşik Komünist Partisi (1990-1991)
- Toplumcu Kurtuluş Partisi (Türkiye) (2012-günümüz)
- Komünist Parti (2014-günümüz)
Demokratik Halk Partisi, 1978 yılında Ulusal Birlik Partisi'nden ayrılan bir grup sosyal demokrat milletvekili tarafından kuruldu. Genel başkanlığını 1978'den 1981'e kadar Nejat Konuk, daha sonra da İsmet Kotak yaptı. 1981 yılındaki genel seçimlerde Gazimağusa'dan İsmet Kotak ve Lefkoşa'dan Nejat Konuk meclise girdiler. Daha sonra Nejat Konuk partiden istifa etti. Demokratik Halk Partisi, KKTC'nin ilanına kadar görevde olan hükûmette Ulusal Birlik Partisi ve Türk Birliği Partisi ile beraber yer aldı. Partiyi hükûmette İsmet Kotak ve dışarıdan atama olarak Ahmet Yusuf Atamsoy temsil ettiler. 1985 seçimlerinde barajı geçemeyen parti, daha sonra yine Ulusal Birlik Partisi'nden ayrılanların kurduğu Toplumsal Atılım Partisi ile birleşti ve iki partinin birleşmesinden doğan yeni parti Atılımcı Halk Partisi adını aldı. Atılımcı Halk Partisi 1990 seçimlerine diğer muhalefet partileri Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi ve Sosyalist Devrim Partisi gibi Demokratik Mücadele Partisi bünyesinde katıldı. İsmet Kotak ve İrsen Küçük meclise girdiler. Demokratik Mücadele Partisi'nin Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Toplumcu Kurtuluş Partisi kanadı, bir televizyon programını müdahale olarak bahane ederek meclisi boykot ettiler. İrsen Küçük Ulusal Birlik Partisi'ne katıldı ve İsmet Kotak'ın Hür Demokrat Parti'yi kurmasıyla, parti tamamen yok oldu.

Vatan Partisi, 1920 yılında kurulup 1952 yılında dağılışa uğrayan Türkiye Komünist Partisi'nin üyeleri tarafından Hikmet Kıvılcımlı önderliğinde 22 Ekim 1954 tarihinde kurulmuş, Türkiye Komünist Partisi'nin teorik misyonunu sahiplenmiş komünist parti.
TDP şu anlamlara gelebilir;
- Isıl Tasarım Enerjisi, bilgisayar terimi
- Toplumcu Demokrasi Partisi, KKTC'de bir siyasi parti
- Türkiye Değişim Partisi, Türkiye'de bir siyasi parti
Türkiye Komünist Fırkası, Kurtuluş Savaşı döneminde, 18 Ekim 1920’de Atatürk'ün emriyle kurulmuş siyasi parti. "Resmî komünist partisi" olarak da bilinir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 3 Haziran 2007 tarihinde Toplumcu Kurtuluş Partisi ile Barış ve Demokrasi Hareketi'nin kendilerini feshederek, birleşmeleri sonucu kurulan bir siyasi partidir.

1998 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 6 Aralık 1998 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

1993 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 12 Aralık 1993 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.
1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden sonra 23 Haziran 1985 tarihinde yapılan ilk seçimlerdir.

Halkın Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Partisi'nde 2014 yılı Nisan ayında başlayan ayrışmanın ardından 12. Kongre etrafında toplanan Erkan Baş, Metin Çulhaoğlu, Kurtuluş Kılçer, Erkan Kılıç, Can Soyer ve Doğan Ergün'ün de dahil olduğu partililerin kurduğu Marksist-Leninist siyasi partidir.
Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB), gençlik içinde ilk olarak Halkın Kurtuluşu, ardından Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) görüşleri doğrultusunda faaliyet yürüten gençlik örgütü. Tüzüğünde "Komünizm okulu" olarak tanımlanan TGKB, örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir komsomol örgütlenmesi idi.

Sosyalist Cumhuriyet Partisi, Sosyalist Cumhuriyet Partisi olmadan önce İşçi Partisi'nden istifa eden bir grup tarafından 2010 yılında Türkiye İşçi Köylü Partisi adıyla kurulmuştur. Geçmişte İşçi Partisi'nde Merkez Komite üyeliği ve Köylü Bürosu Başkanlığı görevlerinde bulunan İsmail Durna ve emekçilerden oluşan grup, İşçi Partisi'nin 2006 yılındaki tüzük ve program değişikliğini revizyonizm olarak nitelendiriyordu. Parti, tüzüğünde "İşçi sınıfının, köy emekçilerinin ve sosyalist aydınların siyasal partisi" olarak tanımlanıyordu.

Toplumcu Kurtuluş Partisi, Ürün dergisi çevresi ve daha önce Türkiye Komünist Partisi saflarında siyaset yapmış bireylerin birleşerek önce "Suphi'den Bilen'e Gelenek Yaşıyor Girişimi", ardından "TKP Kurucular Kurulu" isimleriyle yaptıkları çalışmalar sonucunda 6 Şubat 2012 tarihinde yasal kuruluşunu tamamlayan genel merkezi Ankara'da bulunan partinin ; 12 Kasım 2016'da Ankara'da yapılan olağanüstü kongrenin aldığı karar ile isim değişikliği sonucu aldığı haldir.

Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler, kısaca TKP-YG veya TKP Yeni Güçler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren sol görüşlü siyasi parti. Başkanlığını Mehmet Çakıcı yürütmektedir. Çakıcı'nın önderliğini ettiği bir grubun Toplumcu Demokrasi Partisinden (TDP) istifası üzerine 2016'da kuruldu.

2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) yerel yönetimlerin idarecilerinin belirlenmesi amacıyla 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen seçimlerdir. Bu kapsamda ülkedeki 28 belediyenin başkanları ve belediye meclis üyeleri; 237 muhtar ve 948 ihtiyar heyeti üyesi seçildi.
Türkiye'deki yasa dışı siyasi partiler, esas olarak eylemlerinde Türkiye'yi hedefleyen, (a) kendilerini kendi kendilerine verdikleri adlarında belirtildiği şekilde siyasi parti olarak kabul eden, (b) yasalar uyarınca kurulmayan veya kurulamayan örgütleri listeler.