
Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.
Birikim, sosyalist kültür dergisi sloganı ile yayımlanan aylık dergi. 1975'te, Murat Belge, Ömer Laçiner ve Can Yücel öncülüğünde başlayan yayımı 1980'de sıkıyönetim kararıyla durdurulmuştur. 12 Eylül Darbesi ile verilen 9 yıllık aranın ardından Mayıs 1989'da yeniden yayımlanmaya başlamıştır. Yayımını kesintisiz olarak sürdürmektedir. Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, Yazı İşleri Müdürü ise Barış Özkul'dur.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.
İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.
Türk Düşüncesi, Aralık 1953'ten Nisan 1960'a kadar 63 sayı olarak çıkan Türkçe fikir ve sanat dergisidir. Yönetmen ve başyazarı Peyami Safa idi. “Aylık fikir ve sanat dergisi” mottosu altında çıkan dergi, Türk milliyetçisi-muhafazakar çizgide yayın hayatına devam etti. İstanbul'da yayın faaliyetlerini yürüten dergi, aylık olarak yayımlanmıştı. Yayın düzenlemelerinden kaynaklı istikrarlı bir yayın serüveni olmamış ve bazen yayına aralar verilmişti. 33. sayısından sonra Ağustos ayında yayına ara verilmiş ve tekrar Aralık ayında yayına devam etmişti. Nisan-Mayıs 1958 sayısından sonra ise Ocak 1960 yılına kadar yine ara vermişti. Komünizm, İrtica, İnkılab, Masonluk ve Kıbrıs özel sayıları da çıkardı. İç sayfalarda makaleler, şiirler, hikâyeler ve romanlar yer almış ve son sayfalarında ise "Nekroloji" başlığı altında o ay ölen kayda değer kişiler hakkında bilgilere verilmişti.

cogito, Yapı Kredi Yayınları tarafından üç ayda bir mevsimlik olarak yayımlanan felsefe, kültür ve düşünce dergisidir. 1994 yılından beri bazen iki sayı bir arada olmak üzere düzenli olarak çıkmaktadır. Tematik olarak her sayıda bir konu/kavram incelenmektedir. Kapak olarak belirlenen konularda çok sayıda telif ve tercüme makaleye yer verilmektedir. Bazı sayılarının birden fazla baskısı bulunmaktadır.
Doğu Batı, ilk sayısı Kasım 1997'de yayımlanan 3 aylık akademik ve entelektüel bir düşünce dergisidir. Tarih, felsefe, psikoloji, sosyoloji, düşünce tarihi, kültürel araştırmalar gibi konularda makaleler yayımlar.

Ülkü, Halkevleri'nin yayın organı olarak Şubat 1933 ile Ağustos 1950 tarihleri arasında yayımlanan dergi. Üç seri halinde yayımlanan derginin amacı, halk evlerinin ve dolaylı olarak cumhuriyetin ideolojisini yaymaktı. Konu başlıkları genel olarak edebiyat, dil, sosyoloji, güzel sanatlar, ekonomi, halk terbiyesi, spor ve halk evleri hakkındaki haberlerdir.
Selanik'te M. Zekeriya (Sertel) ve Ahmet Hamdi Beylerin çıkardığı ilk Türk felsefe dergisidir. Abdullah Feyzi Bey'in "Muhit-i Mesai" dergisinin yerine çıkmaya başlamıştır. Ağustos 1911 - Nisan 1912'de toplam 17 sayı yayımlanmıştır.

National Geographic Türkiye, National Geographic dergisinin Türkçe edisyonu olarak yayımlanan aylık dergi. Dergide; coğrafya, bilim, keşif ve araştırma alanlarında içerikler bulunmaktadır. Haziran 2022 sayısıyla son kez yayımlanarak yayın hayatına veda etmiştir.

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.
Meşveret, Ahmed Rıza’nın 1895'te kurduğu ve Paris'te Fransızca ve Türkçe yayınlanan gazetedir.
Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası, 1916 yılında Celal Nuri (İleri) tarafından İstanbul' da yayınlanan haftalık siyasi ve edebi dergi.

Felsefelogos, genel yayın yönetmenliği Sinan Özbek tarafından yapılan, Aralık 1997'de yayın hayatına başlayan ve altı aylık periyotlarla yayınlanan bir felsefe dergisidir. İlk iki sayısı İzmir'de yayın faaliyetini sürdüren Etki Yayınları'ndan çıkmıştır. Bulut Yayınları'nın kurulması ile Felsefelogos yola Bulut Yayınları ile devam etmiştir. Bir süredir kendi yayınevini kurma hazırlığında olan Felsefelogos oluşumu 2008 yılı sonu itibarıyla, yine kendi yayın kurulunun bir oluşumu olan Fesatoder derneği tarafından yayınlanmaya başlanmıştır.

Genç Kalemler, 1910-1912 yıllarında Selanik'te yayınlanan milliyetçi bir fikir dergisidir.
Mecmua-i Fünûn, 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'da yayımlanan aylık Türkçe bilim dergisi.
Ulûm, 1869-1870 arasında Ali Suavi tarafından Fransa'da yayımlanan Türkçe siyasi gazete.
Yeni Dergi, İstanbul, Türkiye'de aylık olarak yayımlanan bir edebiyat ve sanat dergisiydi. İlk sayısı Ekim 1964'te yayımlandı ve Mayıs 1975'te yayımlanan 128. sayısıyla yayın hayatı sona erdi. Dergi; "Kafka", "Lorca", "Düşünce Özgürlüğü", "Yeni Roman", "Masal ve Edebiyat", "Nazım Hikmet'in Suçsuzluğu", "İntihar", "Marxçı Eleştiri", "Küba Edebiyatı" gibi özel sayılar da düzenledi.

Kutadgubilig yılda iki kere yayımlanan akademik, hakemli dergidir. Ocak 2002'den beri "felsefe-bilim araştırmaları" alt başlığı ile yayımlanmaktadır. Yayın yönetmeni Prof. Teoman Duralı'nın sözleriyle: Felsefe–Bilim Araştırmaları” kullanımı ile bilimin felsefeden, felsefenin bilimden ayrılamayacağı vurgulanıyor. Bu dergide hem felsefeciler hem bilim araştırmacıları bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunacak ve birbirlerini eleştirecek; bilimin deneysel yönü ile felsefenin teorik yönlerini aynı potada mezcetmeye çalışacaklar. Dergi 11. yüzyılda Yusuf Has Hacib'in yazdığı ve İslam sonrası Türk edebiyatının ilk telif felsefe eseri olan Kutadgu Bilig'in adını taşımaktadır Dergide en az yüzde elli oranında, İngilizce özetleriyle birlikte Türkçe telif yazılar yayımlanmaktadır. İngilizcenin yanı sıra Arapça, Almanca, Rusça felsefe ve bilim çalışmaları ve tercümeler de ihtiva etmektedir. Derginin yayım kurulunda Teoman Duralı, Ayhan Bıçak, Cengiz Çakmak, İhsan Fazlıoğlu, İsmail Kara, Ömer Naci Soykan, Sadık Türker gibi akademisyenler bulunmaktadır. TÜBİTAK- ULAKBİM ve Philosopher's Index tarafından dizinlenmektedir. Mart 2015 itibarıyla 27. sayı yayımlanmıştır.
Hareket, 1939 ile 1982 yılları arasında çeşitli aralıklarla 7 dönem halinde yayımlanan sağ görüşlü siyasi dergi.