İçeriğe atla

Toplum danışmanlığı

Rehberlik ve danışmanlık, bir bireyin kendisinin ve çevresinin etkisine nasıl tepki verdiğinin tam olarak farkında olmasına yardımcı olma sürecidir. Danışmanlık, bir grup ilgili insanda meydana gelen işlev bozukluklarını tedavi eden herhangi bir profesyonel danışmanlık için genel bir terimdir. Bu terim, toplum desteğinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yoluyla psikolojik bozukluklarla mücadele etmeye çalışan önleyici bir danışmanlık sistemini tanımlar . Bir topluluk, bir ortaklığı paylaşan etkileşimli bireyler grubu olarak tanımlanır. Bu ortaklık, ikamet yerinden kariyer ilgisine kadar herhangi bir şey olabilir, ancak bir toplum danışmanı bu ortak özelliği konsey insan grupları için kullanacaktır.

Önemi

Bireylerin içinde faaliyet gösterdiği topluluk, kimlikleri ve başkalarıyla bağlantıları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.[1]  Bir toplum danışmanı, rahatsızlığın kaynağını belirlemeye ve ele almaya yardımcı olmak için artan miktarda psikolojik sıkıntı yaşayan insan gruplarıyla çalışabilir . Bu tür müdahaleler, ruh sağlığı kaynaklarını iyileştirmek için yoksul ve desteklenmeyen topluluklarda kullanılmaktadır.[2] İşlevsel olmayan ortamlar, bireylerin sosyal ve psikolojik bozukluklar geliştirmesine neden olabilir. Savunmasız ve marjinalleştirilmiş çocuklar, azınlıklar veya düşük sosyoekonomik statüdeki bireyler gibi toplumlar orantısız bir şekilde psikolojik bozukluklar yaşama riski altındadır. Bir topluluğun bütüncül tedavisi yoluyla, danışmanlar zihinsel sağlık sorunlarını büyük ölçüde hafifletmeye yardımcı olabilir.[3]  Toplum danışmanlığı, ruh sağlığı hizmetlerine daha iyi erişim sağlamak için liderlik sağlar.

Uygulamalar

Çocuklar

Çocuklar, tedavi edilmeyen zihinsel sağlık sorunları nedeniyle gelişimsel ve sosyal gecikmeler yaşayabilir. Bir toplum danışma kliniğini ziyaret eden 364 çocuktan elde edilen arşiv verilerinin analizi, tedavinin çocuklar için içselleştirme ve dışsallaştırma davranış problemlerini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. Bununla birlikte, analiz ayrıca tedaviye başlayan çocukların yarısından fazlasının mevcut toplum danışmanlığı hizmetlerinin tamamını tamamlamadığını da ortaya koydu. Yüksek okul terk oranları genellikle etkili toplum danışmanlığı sağlamanın önünde önemli bir engel olarak kabul edilir.[4]

Yetişkinler

Erken psikolojik işlev bozukluğu için danışmanlık almayan yaşlı bireyler veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde travma yaşamış bireyler toplum terapisinden yararlanabilirler.[5]  Vietnam Savaşı gazileri üzerinde yapılan bir araştırma, toplum temelli yeniden uyum danışmanlığının travma sonrası stres bozukluğunu (TSSB) önemli ölçüde azaltabileceğini ve yaşam memnuniyetini iyileştirebileceğini göstermiştir.[6]  Bu sonuçlardan araştırmacılar, toplum danışmanlığının TSSB tedavisine ihtiyaç duyan gaziler için daha etkili hizmetler üretebileceğini varsaydılar. TSSB gibi psikolojik bozuklukları gidermeye çalışan programlar ve hizmetler, yetişkinlerin refahını önemli ölçüde iyileştirebilir.

Madde Bağımlılığı

Toplum danışmanları, uyuşturucu bağımlısı kişileri bütünsel olarak tedavi etmek için kullanılan disiplinler arası ekiplerin üyeleri olarak da hareket edebilir.[7] Toplum desteği ve sağlıklı alışkanlıkların teşviki, bağımlılıkla mücadele eden bireylerin refahını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Alkolizmden kurtulmayı inceleyen bir çalışmada, 50 katılımcıya toplum danışmanlığına dayalı bir müdahaleye ya da bir kontrol koşuluna atanmıştır. Sonuçlar, müdahaledeki bireyler için kullanım oranlarında önemli bir azalma olduğunu gösterdi; bu, toplum danışmanlığının bireylere bağımlılıktan kurtulma sürecinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Leaders and legacies : contributions to the profession of counseling. John D. West, Cynthia J. Osborn, Don Bubenzer. New York: Brunner-Routledge. 2003. ISBN 978-1-135-94481-0. OCLC 846494779. 
  2. ^ Manalo, Emmanuel (Temmuz 1992). "DYSLEXIA OR CARELESSNESS IN READING? A CASE REPORT". Reading Psychology. 13 (3): 241-257. doi:10.1080/027027192130304. ISSN 0270-2711. 
  3. ^ Lewis, Judith A. (1989). Community counseling. Michael D. Lewis. Pacific Grove, Calif.: Brooks/Cole Pub. Co. ISBN 0-534-10248-4. OCLC 19922775. 16 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 
  4. ^ Tsai, Mei-Hsiang; Ray, Dee C. (Haziran 2011). "Children in therapy: Learning from evaluation of university-based community counseling clinical services". Children and Youth Services Review (İngilizce). 33 (6): 901-909. doi:10.1016/j.childyouth.2010.12.011. 25 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 
  5. ^ Hershenson, David B. (1996). Community counseling : contemporary theory and practice. Paul W. Power, Michael Waldo, David B. Hershenson. Boston: Allyn and Bacon. ISBN 0-205-17274-1. OCLC 33045980. 
  6. ^ Daniels, Lori R.; Boehnlein, James K.; McCallion, Phillip (2015). "Life-review and PTSD community counseling with two groups of Vietnam War veterans". Traumatology. 21 (3): 161-171. doi:10.1037/trm0000045. ISSN 1085-9373. 
  7. ^ Doukas, Nick (3 Nisan 2015). "A Contemporary New Role for Counselors in Recovery: Recovery Coaches in Communities of Recovery". Alcoholism Treatment Quarterly (İngilizce). 33 (2): 244-247. doi:10.1080/07347324.2015.1018786. ISSN 0734-7324. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Yaygın kullanımda ve tıpta sağlık, Dünya Sağlık Örgütüne göre, "yalnızca hastalık ve sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir". Zaman içinde farklı amaçlar için çeşitli tanımlar kullanılmıştır. Sağlık, düzenli fiziksel egzersiz ve yeterli uyku gibi sağlıklı faaliyetlerin teşvik edilmesi ve sigara veya aşırı stres gibi sağlıksız faaliyetlerin veya durumların azaltılması veya bunlardan kaçınılması yoluyla teşvik edilebilir. Sağlığı etkileyen bazı faktörler, yüksek riskli bir davranışta bulunup bulunmama gibi bireysel seçimlerden kaynaklanırken diğerleri toplumun insanların gerekli sağlık hizmetlerini almasını kolaylaştıracak veya zorlaştıracak şekilde düzenlenmiş olması gibi yapısal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Genetik bozukluklar gibi diğer faktörler ise hem bireysel hem de grup seçimlerinin ötesindedir.

Psikiyatri ya da ruh hekimliği, ruhsal durumların teşhisi, korunması ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlar ruh hali, davranış, bilişsellik ve algılarla ilgili çeşitli konuları içerir.

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, bir koruyucu ruh sağlığı hizmetidir. Eğitim kurumları bu hizmetin uygulama alanlarından bir tanesidir. Ruh sağlığı açısından normal, ancak gelişimsel ve uyum sorunları olan herkesin bu hizmetlere ihtiyacı vardır. Örneğin, yeni okula gelmiş bir öğrencinin uyum sorunu olabilir, arkadaşsızlık çekebilir, bir başka öğrencinin sınavlara ilişkin kaygısı olabilir ya da bir üst eğitim kurumu veya meslek seçimiyle ilgili yardım isteyebilir gibi. İşte, tüm bu sorunlara, psikolojik danışma ve rehberlik programlarından mezun olan psikolojik danışmanlar yardımcı olabilirler. Eğitim ortamında öğrencilere, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunulduğu takdirde, öğretim ve yönetim işleri kolaylaşacak, hem geleceğin yetişkinleri olan çocuk ve gençlerin, dolayısıyla toplumun ruh sağlığı korunmuş hem de çağdaş eğitim ortamı sağlanmış olur. Rehberlik hizmet alanına ve problem alanın göre kendi içinde ayrılmaktadır. Hizmet alanına göre; eğitim, sağlık ve sosyal rehberlik olarak ayrılır. Problem alanına göre ise kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik olarak ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hastalık</span> organizmaları olumsuz etkileyen anormal durum

Hastalık, bir organizmanın tamamının veya bir kısmının yapısını veya işlevini olumsuz yönde etkileyen ve hemen herhangi bir dış yaralanmaya bağlı olmayan belirli bir anormal durumdur. Hastalıklar genellikle belirli belirti ve semptomlarla ilişkili tıbbi durumlar olarak bilinir. Bir hastalığa patojenler gibi dış faktörler veya iç işlev bozuklukları neden olabilir. Örneğin, bağışıklık sisteminin dahili işlev bozuklukları, çeşitli bağışıklık yetmezliği, aşırı duyarlılık, alerjiler ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli farklı hastalıklara neden olabilir.

Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB dikkat, dürtüsellik ve öz düzenlemeyle ilgili sorunlarla kendini gösterir ; Bazen şiddetli fiziksel huzursuzluk da ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aile hekimliği</span> tıbbi uzmanlık dalı

Aile hekimliği, bir tıp disiplinidir. Diğer tıp branşları gibi kendine özgü bir eğitimi, uygulaması ve araştırma konuları bulunan, dahili tıp bilimleri içinde değerlendirilebilinen klinik bir branştır. Çocuk, genç ve yaşlı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan bir tıp uzmanlık dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halk sağlığı</span> örgütlü çabalar ve toplumun ve bireylerin bilinçli tercihleri yoluyla sağlığın teşvik edilmesi

Halk sağlığı; toplumun, kuruluşların, toplulukların ve bireylerin organize çabaları ve bilinçli seçimleri yoluyla yaşamı uzatan, yaşam kalitesini iyileştiren, "hastalıkları önleme bilimi ve sanatı" olarak tanımlanmıştır. Organize edilmiş toplum faaliyetleri sonunda, çevre-sağlık koşullarını düzelterek, kişilere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken teşhis ve tedavisini yapacak bir sağlık örgütünü kurarak, toplumsal faaliyetleri her kişiye sağlığını sürdürebilecek bir yaşam düzeyi sağlayacak şekilde hastalıklardan korumayı, yaşam sürelerini uzatmayı, beden sağlığı ile çalışma gücünün artırılmasını sağlamayı amaçlayan bir bilimdir. Bu yöntem modern tıbbı ve hastaneleri destekleyerek iş yükünü hafifletir. Aynı zamanda salgın hastalıkların önlenmesi ve durdurulmasını sağlar.

Diyetisyen, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programını en az dört yılda tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak diyetisyen unvanını kazanıp; diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir. Lisans eğitimi ardından lisanüstü eğitimini tamamlayan diyetisyenler, uzman diyetisyen ünvanına sahip olmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Pedagog</span>

Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır. Pedagoglar, toplum tarafından kabul gören normlar doğrultusunda çocuklardaki bedensel, zihinsel, duygusal ve psikososyal gelişimlerini inceler, buralarda meydana gelen sapmaların düzeltilmesinde rol alırlar. Türkiye'de bu unvana sahip olmak için Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalında 4 yıllık ihtisas yapmak gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Anksiyete bozukluğu</span> günlük durumların aşırı, mantıksız bir kaygıya sebep olduğu bilişsel bozukluk

Anksiyete bozuklukları, belirgin ve kontrol edilemeyen anksiyete ve korku duyguları ile karakterize edilen bir grup zihinsel bozukluklardır. Bu durumlar, bireylerin sosyal, mesleki ve kişisel işlevselliğini önemli ölçüde bozar. Anksiyete, huzursuzluk, alınganlık, kolay yorulma, konsantrasyon güçlüğü, kalp hızında artış, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi fiziksel ve bilişsel belirtilere yol açabilir ve belirtiler bireyler arasında değişiklik gösterebilir.

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) veya posttravmatik stres bozukluğu (PTSD), travma yaratan bir olayın yaşanmasından sonra, o olayın günlük yaşamda veya rüyada tekrar yaşanması, o olayı hatırlatan durumlardan kaçınmaya yol açan bir aşırı uyarılmışlık, kaygı ve kolayca irkilmeyi içeren bir kaygı bozukluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Klinik psikoloji</span> Ruhsal bozukluklara adanmış psikoloji dalı

Klinik psikoloji bireyin zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluklarını inceleyen psikoloji dalıdır. Psikoterapi yöntemlerini sıklıkla kullanan klinik psikoloji, araştırma, öğretim ve program geliştirme konularıyla da uğraşmaktadır. Klinik psikoloji bir uzmanlık alanı olarak, bireylerin yanı sıra ailelerin ve çok çeşitli toplulukların yaşam boyu karşılaştıkları sorunları gidermeye çalışır. Genel olarak çalışma alanı, sorunları test ve görüşme gibi tekniklerle değerlendirme, tanı koyma, çözüm için müdahale etme ve bilimsel araştırma alanlarını kapsar. Eğitim, öğretim ve danışma gibi müdahalelerin yanı sıra ciddi psikopatolojik durumların tedavisi ile de ilgilenir. Bu çalışmaları yürüten meslek mensupları psikiyatri mütehassısları ile klinik psikologlardır.

Bir sağlık profesyoneli, sağlık çalışanı, sağlık uygulayıcısı veya sağlık hizmeti sağlayıcısı insanlara ailelere veya topluluklara sistematik bir şekilde önleyici, iyileştirici, tanıtım veya rahabilite edici sağlık hizmeti sağlayan kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ruh sağlığı</span> Psikolojik iyi olma veya bir mental sorunun olmaması durumu.

Ruh sağlığı, psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Tatmin edici düzeyde duygusal ve davranışsal işlevlerini sürdürebilen bir kişinin durumudur. Pozitif psikoloji ve Bütünsellik bakış açılarından, ruhsal sağlık, bir bireyin yaşamdan tat alabilmesi ve yaşam aktiviteleri ile psikolojik dayanıklılık kazanabilmeye yönelik çabaları arasında denge kurmasını içerebilir.

Sağlık psikolojisi bir tıbbi psikoloji altdalıdır. Sağlık, hastalık ve sağlık hizmetlerindeki psikolojik ve davranışsal süreçlerin incelenmesidir. Psikolojik, davranışsal ve kültürel faktörlerin fiziksel sağlık ve hastalığa nasıl katkıda bulunduğunu anlamakla ilgilenir. Psikolojik faktörler sağlığı doğrudan etkileyebilir. Örneğin, hipotalamik-hipofiz-adrenal ekseni etkileyen kronik olarak meydana gelen çevresel stres faktörleri kümülatif olarak sağlığa zarar verebilir. Davranışsal faktörler de bir kişinin sağlığını etkileyebilir. Örneğin, belirli davranışlar zamanla zararlı olabilir veya sağlığa iyi gelebilir. Sağlık psikologları biyopsikososyal bir yaklaşım benimser. Başka bir deyişle, sağlık psikologları sağlığı sadece biyolojik süreçlerin değil, aynı zamanda psikolojik, davranışsal ve sosyal süreçlerin ürünü olarak anlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık hizmetleri</span> hastalığın önlenmesi ve refahın teşviki

Sağlık, sağlık hizmetleri veya sağlık hizmeti, insanlarda hastalık, rahatsızlık, yaralanma ve diğer fiziksel ve zihinsel bozuklukların önlenmesi, teşhisi, tedavisi yoluyla sağlığın korunması veya iyileştirilmesidir. Sağlık hizmetleri, sağlık profesyonelleri ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları bu sağlık hizmetinin bir parçasıdır. Diş hekimliği, eczacılık, diyetisyenlik, ebelik, hemşirelik, tıp, optometri, odyoloji, psikoloji, mesleki terapi, fizik tedavi, atletik eğitim ve diğer sağlık meslekleri sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra halk sağlığında yapılan çalışmaları kapsar.

Nörogelişimsel bozukluklar, yaşamın erken döneminde merkezî sinir sistemi gelişiminin farklılaşması ile ortaya çıkan bozukluklardır. DSM-5'te nörogelişimsel bozukluklar anlıksal (entelektüel) yetersizlik, iletişim bozuklukları, otizm açılımı kapsamında bozukluk, dikkat eksikliği/aşırı haraketlilik bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu, devinsel (motor) bozukluklar ve "diğer nörogelişimsel bozukluklar" olmak üzere kategorize edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Odyolog</span> İşitme ve denge bozuklukları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Odyolog, her yaştan birey için işitme, denge ve diğer işitsel bozukluklarının önlenmesi, teşhis edilmesi, tedavi ve rehabilite edilmesinde hasta odaklı bakım sağlayan sağlık uzmanıdır. Odyoloji bilim ve sağlık alanının uygulama yetkisi ‘’odyolog’’ olarak isimlendirilen meslek elemanı tarafından temsil edilmektedir. ‘Odyolog’ luk 2011 yılı itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından meslek tanımı yapılan ve resmen tanınan bir meslektir.

Ev ortamında alabileceğiniz her türlü sağlık hizmeti, evde sağlık hizmeti olarak adlandırılır. Evde sağlık hizmetlerinde sunulan hizmet yelpazesi sınırsızdır. Bireyin kişisel durumuna bağlı olarak, bakım, hemşirelik hizmetlerinden laboratuvar tetkikleri gibi uzman tıbbi hizmetlere kadar değişebilir. Siz ve doktorunuz, evde ihtiyaç duyabileceğiniz bakım planını ve hizmetleri belirleyeceksiniz. Evde bakım hizmetleri şunları içerebilir:

<span class="mw-page-title-main">Bibliyoterapi</span>

Bibliyoterapi (kitap terapisi), bireylerin psikolojik, duygusal ve sosyal sorunlarını çözme, anlamlandırma ve iyileştirme sürecinde kitaplardan ve yazılı materyallerden faydalanma yöntemidir. Bu terapi biçimi, okumanın iyileştirici gücünden yararlanarak insanlara duygusal destek sunmayı amaçlar. Bibliyoterapi, edebi eserlerin yanı sıra kişisel gelişim kitapları, şiirler ve bilimsel metinler gibi birçok yazılı kaynağın tedavi amacıyla kullanıldığı bir süreçtir. Bu yöntemde, bireyler kendi yaşantılarına benzer durumlarla karşılaşabilecekleri, kendilerini keşfetme yolunda yol gösterici olabilecek ya da düşünce dünyalarını derinleştirebilecek kitaplarla buluşturulurlar.