İçeriğe atla

Toplu taşıma haritası

Mayıs 2018 itibarıyla New York City Metro haritası. Haritada metroların yanı sıra diğer toplu taşıma sistemleri de yer alıyor.
Haziran 2013 itibarıyla New York City Metro haritası.[a]

Toplu taşıma haritası, toplu taşıma sistemindeki rotaları ve istasyonları (otobüs, tramvay, metro, banliyö treni veya feribot rotaları) göstermek için kullanılan şematik diyagram biçiminde bir topolojik haritadır. Ana bileşenler, istasyonları veya durakları belirtmek için adlandırılmış simgelerle birlikte, her rotayı veya hizmeti gösteren renk kodlu çizgilerdir.

Toplu taşıma haritaları toplu taşıma araçlarında, peronlarda veya basılı tarifelerde bulunabilir. Başlıca işlevleri kullanıcıların toplu taşıma sistemlerini verimli bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmaktır. Geleneksel haritaların aksine, toplu taşıma haritaları genellikle coğrafi olarak doğru değildir; bunun yerine düz çizgiler ve sabit açılar kullanılır ve genellikle istasyonlar arasında sabit bir mesafe gösterilir.

Tarihçe

Toplu taşıma sistemlerinin haritalanması ilk başta genel olarak coğrafi olarak doğruydu, ancak tek hatların soyut rota haritalarının izi 1908'e kadar (Londra District Hattı) kadar geriye sürülebilir. Coğrafi özelliklerin kaldırıldığı ve hat güzergahlarının yapay olarak düzleştirildiği demiryolu haritacılığı 1890'lar gibi bir tarihte ortaya çıkmıştır. Ancak bütün bir demiryolu ulaşım ağının diyagramatik temsilini 1929’da ilk başlatan kişi Londra ve Kuzey Doğu Demiryolları'ndan George Dow’dur. Çalışmaları, konunun tarihçileri tarafından, 1933'te ikonik Londra Metrosu haritasını piyasaya süren Harry Beck’in ilham kaynağının bir parçası olarak görülür.

Bu öncü çalışmanın ardından, dünya çapında birçok toplu taşıma şirketi kendi ağları için bu şematik görünümü taklit ederken, bazıları coğrafi olarak doğru olan versiyonları yayınlamaya devam etti.

Berlin U-Bahn, Berlin S-Bahn, Boston T, Paris Métro ve New York City Metrosu’nun ilk haritaları da diyagramatik formun bazı unsurlarını sergiliyordu.

RaRo Ajansı tarafından tasarlanan Madrid Metro haritası (2007), çapraz çizgileri tamamen ortadan kaldıran ilk toplu taşıma ağı haritalardan biri oldu. Sadece birbirine dik açıda olan yatay ve dikey çizgilerden oluşuyordu. Şikayetlerin ardından şirket 2013 yılında[1] eski haritaya geri döndü.

Toplu taşıma haritaları artık giderek dijitalleştiriliyor ve çevrimiçi olarak çeşitli biçimlerde gösterilebiliyor.

Bileşenler

Miami/Güney Florida bölgesel demiryolu toplu taşıma sisteminin şematik toplu taşıma haritası. Ölçekli değildir, kapladığı alan yaklaşık 100 mil (160 km) kuzey-güney yönünde 10 mil (16 km) genişliğindedir.

Bir toplu taşıma haritasının ana amacı, yolcuların, özellikle de sisteme aşina olmayanların, iki nokta arasında seyahat etmek için doğru rotaları kullanmalarına yardımcı olmaktır. Haritada hatları, istasyonları ve aktarma noktalarını göstermek için sembollerin yanı sıra bir coğrafi tanımlama sistemi de kullanılır. Aynı zamanda haritanın basit kalması ve bölgenin coğrafyasına aşina olmayanlar tarafından da kullanılabilir olması gerekir.

İstasyonlar, adlarıyla birlikte çizgiylerin üzerinde sembollerle işaretlenmiştir, böylece diğer haritalarda veya seyahat programlarında bunlara atıfta bulunulabilir.

Renk kodlaması, haritanın her rotayı kolay bir şekilde belirtmesine olanak tanıyarak kullanıcıların her belirli rotanın nereye gittiğini hızlı bir şekilde belirlemesine olanak tanır; İstenilen hedefe gitmemesi durumunda renkler ve semboller, kullanıcının hatlar arasında uygun bir aktarım noktası belirlemesine olanak tanır. Havalimanlarını göstermek için uçak gibi semboller kullanılabilir ve banliyö veya şehirlerarası tren seferleri gibi diğer ulaşım ağlarına aktarmaya izin veren istasyonları tanımlamak için tren sembolleri kullanılabilir. Ücret hesaplamasında bölgesel fiyatlandırmanın yaygınlaşmasıyla birlikte, birden fazla bölgeye yayılan sistemler, belirli bir istasyonun hangi bölgede bulunduğunu bildiren bir sisteme ihtiyaç duymaktadır. Yaygın yöntemler arasında arka plan renginin tonunu değiştirmek veya bölge sınırları boyunca zayıf bir çizgi çizmek yer alır.

Birçok toplu taşıma organizasyonu, sadece metrobüs veya raylı sistemlerin göründüğü birden fazla harita yayınlar. Bu, yolcuların kullanacakları ağı daha rahat anlamasına yardımcı olur. Diğer bir versiyon, kullanıcıların rotaları daha iyi anlamalarına olanak sağlamak için sistemin coğrafi olarak doğru haritalarını yayınlamaktır.

Kültürde yeri

Kent içi raylı sistem ve metro haritası tasarımı ve kullanımı konusunda giderek artan sayıda kitap, web sitesi ve sanat eseri bulunmaktadır. Artık otobüsler ve ulusal demiryolu hizmetleri gibi diğer toplu taşıma ağlarından kanalizasyon sistemlerine kadar her şeyi temsil etmek için kullanılan metro haritası stilinde yüzlerce diyagram örneği var.

Şehir içi demiryolu haritasının en bilinen uyarlamalarından biri Simon Patterson'un taşbaskı eseri The Great Bear'dı . İlk kez 1992'de gösterilen ve Turner Ödülü'ne aday gösterilen The Great Bear, Londra Metrosu haritasındaki istasyon adlarını kaşiflerin, azizlerin, film yıldızlarının, filozofların ve komedyenlerin adlarıyla değiştiriyor. Scott Rosenbaum ve Ralph Gray gibi diğer sanatçılar da metro haritasının ikonik stilini alıp sanatsal eserler yaptılar.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ The current subway map is at https://new.mta.info/map/5256 24 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Kaynakça

  1. ^ "Metro recupera el plano geográfico". El País (İspanyolca). 31 Mayıs 2013. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2018.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moskova Metrosu</span> Moskovada bulunan metro durağı

Moskova Metrosu, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan dünyanın en eski ve büyük metrolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Metrosu</span> Ankarada hizmet veren metro sistemi

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Metrosu</span> Metro Hattı

Viyana metrosu Avusturya'nın başkenti Viyana'da kurulu hızlı toplu taşıma ağıdır. Beş hattan oluşan metro ağı çoğunlukla yeraltından ilerlemektedir. Yalnızca U6 ve U1'in orta kısmı, U2'nin Krieau'dan Seestadt'ta kadar yerüstündedir. Modern metro ağının ilk kısmı 1976 yılında kullanıma açılmıştır. Ancak U4 ve U6 hatları ilk kez 1898 yılında kullanıma açılmıştır. Metro ağı Viyana S-Bahn sistemine entegre edilmiştir. Bunun anlamı Viyana'daki tüm tramvay, otobüs ve demiryollarında aynı bilet kullanılmaktadır. İstasyon isimleri genellikle cadde veya mahalle isimlerinden veya yakınında bulunduğu bilinen binalardan gelmektedir. Ancak metro hatlarının özel isimleri bulunmamaktadır. U-Bahn kelimesinden U önekiyle birlikte hatlar U1, U2 şeklinde numaralandırılmıştır. Sistemin toplam uzunluğu 78,4 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Pekin Metrosu</span>

Pekin metrosu Çin'in Pekin kentinde ve şehre bağlı banliyölerde kurulmuş hızlı toplu taşıma sistemidir. 8 hat, 200 kilometrenin üzerinde uzunluğu ve 123 istasyonuyla günlük 3,4 milyon yolcuya hizmet vermektedir. Pekin Metrosu ülkedeki en kalabalık metro olup, Şangay metrosu'nun ardından ülkenin en uzun ikinci metro ağıdır. 22 Ağustos 2008'de günlük 4.92 milyon yolcuyla rekor kırılmıştır. Varolan metro ağı şehrin ihtiyaçlarına cevap vermemektedir. Yeni hatlar Haziran 2008'de Olimpiyat oyunları öncesinde açılmıştır. 2015'te 561 kilometre metro ağına ulaşılması planlanmaktadır. Metro hattı ilk kez kullanıma 1969 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Metrosu</span>

Frankfurt metrosu veya Almanca olarak Frankfurt U-Bahn, Frankfurt S-Bahn ve Frankfurt Strassenbahn ile birlikte Frankfurt'un toplu taşıma sisteminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. U-Bahn sözcüğü Almanca U-Bahn|Untergrundbahn sözcüğünün kısaltmasıyla oluşturulmuş olup Türkçe karşılığıyla yeraltı demiryolu anlamına gelmektedir. U-Bahn 1968 yılında açılmış olup günümüzde 85 istasyondan oluşmaktadır. 58.6 kilometre uzunluğunda olup, toplam ağın %59'u yeraltındadır. Günlük ortalama 300.000 yolcu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M4 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Metrosu</span>

Londra metrosu veya diğer bilinen adıyla Londra yer altı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra ve yakın çevresindeki Essex, Hertfordshire ve Buckinghamshire kentlerini birbirine bağlayan raylı toplu taşıma sistemidir. 1863 yılında kullanıma giren metro, dünyanın en eski yeraltı ulaşım sistemi olarak bilinmektedir. Londra metrosu ayrıca dünyada elektrikli trenin kullanıldığı ilk hattır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Metrosu</span>

Berlin U-Bahn, Almanya'nın başkenti Berlin'deki hızlı bir metrodur ve şehrin toplu ulaşım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir banliyö tren hatları ağı ve daha çok şehrin doğu kesimlerinde çalışan bir tramvay ağı olan S-Bahn ile birlikte, başkentin ana ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Aktarma Merkezi</span> Fatih, İstanbulda bir aktarma merkezi

Yenikapı Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesindeki Yenikapı Meydanı'nda yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait hemzemin raylı sistem istasyonu, Metro İstanbul'a ait yer altı metro istasyonları ve İETT otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Metrosu</span>

Münih metrosu, Almanya'nın Bavyera Eyaleti'nin başkenti Münih'in metro ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Metrosu</span>

Nürnberg metrosu, Almanya'nın Bavyera Eyaleti'deki Nürnberg ve Fürth kentlerinin metro ağıdır. Almanca adı olan U-Bahn, Untergrundbahn yani "yeraltı demiryolu" kelimesinin kısaltmasıdır. 1 Mart 1972 tarihinde faaliyete geçmiş olan metro ağı, belediyeye ait bir iştirak olan Verkehrs-Aktiengesellschaft Nürnberg ya da kısaca VAG Nürnberg tarafından işletilmektedir. 15 Mart 2008'den beri makinistsiz çalışan sistem, Almanya'nın ilk tam otomatik metro metro sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">M13 (İstanbul Metrosu)</span> İnşa hâlindeki İstanbul Metrosu hattı

M13 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında ilk istasyonu Söğütlüçeşme son istasyonu ise Yenidoğan olan 24,6 km uzunluğundaki 15 istasyonlu metro projesidir. Metro hattı ilk başta M5 Metro Hattı'na ait bir şube hattı olarak projelendirilmiş, ancak yoğun talep üzerine güzergâhın iki yönde de uzatılmasıyla hattın ayrı bir metro hattına dönüştürülmesine karar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü ray</span> demiryollarının elektrik iletimi tipi

Üçüncü ray, bir demiryolu hattının rayları arasında veya yanına yerleştirilen yarı-sürekli bir katı iletken vasıtasıyla raylı taşıtlara elektrik enerjisi sağlayan bir raydır. Genellikle, kendi koridorlarında dış ortamdan tamamen veya neredeyse tamamen ayrılmış hizalamaları olan toplu ulaşım veya metro sisteminde kullanılmaktadır. Üçüncü raylı sistemler daima doğru akım elektriğinden tedarik edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay-tren</span>

Tramvay-tren, tramvayların hem kentsel bir tramvay ağını, hem de geleneksel trenlerin kullandığı demiryolu hatlarında hareket eden bir hafif raylı toplu taşıma sistemidir. Sistem, bir tramvayın esnekliğini ve ulaşılabilirliğini bir trenin yüksek hızıyla birleştirerek, ana demiryolu istasyonları ile bir şehir merkezi arasındaki mesafede köprü kurmaktadır.

M20 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa yakasında, ilk istasyonu Sefaköy, son istasyonu ise TÜYAP olan metro hattı projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa'da toplu taşıma</span>

Bursa'da toplu taşıma, 3 milyondan fazla nüfusa toplu taşıma hizmeti veren sistemlerdir. İldeki toplu taşıma işlemleri özel ve kamuya ait otobüs, raylı sistemler, teleferik ağları ve deniz araçlarıyla gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistemi</span> İstanbulda hizmet veren bir raylı sistem

Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistemi ya da U3 Banliyö Treni, İstanbul'da Sirkeci ile Kazlıçeşme arasında hizmet vermekte olan banliyö treni sistemidir.