İçeriğe atla

Topliçe Ayaklanması

Topliçe Ayaklanması
Birinci Dünya Savaşı
Tarih21 Şubat–25 Mart 1917 (1 ay 4 gün)
Bölge
Sonuç Ayaklanma bastırıldı
Taraflar
Sırbistan Krallığı Sırp isyancılar
Çetnikler
Bulgaristan Krallığı Bulgaristan Krallığı
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Sırbistan Krallığı Kosta Vojinović
Sırbistan Krallığı Kosta Pećanac
Sırbistan Krallığı Uroš Kostić-Rudinac
Sırbistan Krallığı Milinko Vlahović
Bulgaristan Krallığı Alexander Protogerov
Bulgaristan KrallığıPetar Darvingov
Bulgaristan Krallığı Tane Nikolov
Güçler

Çetnik müfrezeleri:

  • Topliçe
  • Yablanik
  • İbre-Kopaonik
  • Pirot
  • Krayina
Morava Oblast kuvvetleri
İMDÖ
Kayıplar
Yaklaşık 20.000 ölü (2.500-3.000 savaşçı ve yaklaşık 18.000 sivil kurban) Bilinmeyen


Topliçe Ayaklanması (Sırpça: Топлички устанак), Birinci Dünya Savaşı sırasında Bulgaristan'ın işgal ettiği Sırbistan'da Bulgar işgal kuvvetlerine karşı meydana gelen kitlesel bir ayaklanmaydı. İsyancılar, yerel Sırpların Bulgar ordusunda askere alınması, zorunlu çalıştırma ve yerli halka dayatılan vatandaşlıktan çıkarma politikası emri verdiği için Bulgar makamlarına karşı şikayetlerle motive edildi.[1] İsyan, Çetnikler olarak bilinen Sırp gerilla savaşçıları tarafından desteklendi.

Topliçe ayaklanması 21 Şubat'tan 25 Mart 1917'ye kadar sürdü. Birinci Dünya Savaşı boyunca işgal altındaki bir ülkedeki tek ayaklanmaydı; isyanda ve sonrasında 20.000 kadar Sırp'ın öldüğü tahmin ediliyor.[2]

Arka plan

Ekim 1915'te, 1914 sonbaharı boyunca üç Avusturya-Macaristan işgaline karşı koymayı ve püskürtmeyi başaran Sırbistan Krallığı, kendisini yeniden saldırı altında buldu. Bu kez, Avusturya-Macaristan Üçüncü Ordusu, Alman Onbirinci Ordusu ve Birinci ve İkinci Bulgar ordularını içeren iki yönden ortak bir Avusturya-Macaristan, Alman ve Bulgar istilasıydı.[3] Sayıca üstün İttifak Devletlerine karşı Sırp Ordusu, Aralık 1915'te yenildi. Ancak, Sırp askeri ve siyasi liderleri teslim olmak yerine, tahliye ve yeniden toplanma için Adriyatik kıyısına ulaşmayı umarak ordunun güneye, Arnavutluk'a doğru uzun ve çetin bir şekilde geri çekilmesine karar verdiler. Bu, işgalci İttifak Devletlerin Sırbistan Krallığı topraklarının tamamını işgal etmesiyle sonuçlandı. Hemen ganimet paylaşımında Bulgaristan Krallığı, Bulgar milliyetçiliğinin hedefi olan Pomoravlje bölgesini aldı.[4]

Başlangıç

Topliçe bölgesinde Kosta Pecanac

İsyanın başlıca nedeni işgalcilerin uyguladığı politikalardı. Sırp okullarının kapatılması, Sırp dilinin ve geleneklerinin yasaklanması, kitapların yakılması ve yağma, el koyma ve tutuklama dahil olmak üzere sürekli vatandaşlıktan çıkarma, halkı kışkırttı.[5] Romanya'nın Ağustos 1916'da savaşa girmesi, Sırp halkında Selanik cephesinde bir atılım umudu uyandırdı, bazıları silahlanıp ormanlara gitti. Kosta Vojinović direniş örgütlenmesine başladı ve 1916 yazında, gelecekteki Ibar-Kopaonik Müfrezesinin çekirdeği olan Leposavić'te bir grup kurdu. Eylül 1916'nın sonunda, Sırp Yüksek Komutanlığı yedek piyade teğmeni ve kıdemli Chetnik Voyvoda Kosta Pećanac'ı uçakla Topliçe'ye gönderdi.[6] Müttefikler ve Sırp Ordusu Selanik cephesini kırıp Üsküp'e vardığında faaliyete geçecek gizli bir direniş örgütü kurmakla görevlendirildi. Sırp hoşnutsuzluğunun zirvesi, Bulgaristan'ın 18-50 yaşlarındaki yerel Sırpların askerlik hizmeti için zorunlu askere alınacağını duyurmasıyla geldi. Bulgar askere alım komisyonlarından dağlara büyük kaçışlar başladı. İlk silahlı çatışmalar 20 Şubat'ta kaçan askerler ve Bulgar kovalamacaları arasında başladı.[7] Gerilla liderleri, bir ayaklanma başlatıp başlatmamayı oylamak için 21 Şubat 1917'de Leskovac yakınlarında gizlice bir araya geldi. Tarihçi Andrej Mitrović'e göre genel bir ayaklanma kararı alınmış olsa da, kararlarını verdiklerinde ayaklanma çoktan başlamıştı.

Ayaklanma

Topliçeli kadın, Bulgar askerleri tarafından kızgın demirle dövülmesi sonucu oluşan yaraları sergiliyor.

İsyan; Topliçe, Yablanika, Jastrebac bölgelerini ve Kopaonik'in doğu ve orta kısımlarını kapsıyordu. İsyancılar Kurşunlu'yu (27 Şubat), Lebane'yi (1 Mart), Ürgüp'ü (3 Mart) ve Blace'yi (5 Mart) kurtardı. Topliçe bölgesinde patlak veren isyan, Batı Morava'nın sağ yakası (Vlasotince, Crna Trava, İvranye bölgesi) ve Sokobanja ve İsferlik bölgeleri dahil olmak üzere Batı Morava vadisindeki bölgelere yayıldı.[8]

Çetnik komutanlar isyandan sonra Bulgar komutan Tane Nikolov'a teslim oluyor.

12 Mart'ta Alexander Protogerov komutasında Tane Nikolov liderliğindeki İMDÖ güçlerini içeren Bulgar karşı saldırısı başladı. Bulgar ve Avusturya-Macaristan yetkilileri birlikte çalıştı. İMDÖ komutanı ve Bulgar subayı Todor Aleksandrov, Bulgar paramiliter kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen en şiddetli eylemlerin başındaydı.[9] Birkaç gün süren çatışmalardan sonra Bulgarlar 14 Mart'ta Ürgüp'e ve Avusturya-Macarlar 16 Mart'ta Kurşunlu'ya girdiler. 25 Mart itibarıyla oradaki düzen tamamen sağlandı. Çatışmalarda siviller de dahil olmak üzere birkaç bin kişi öldü. Nisan 1917'de Pecanac, gerillalarıyla birlikte bir tren istasyonuna saldırdı. 15 Mayıs'ta Pecanac eski Bulgaristan sınırına girdi ve yakılan Bosilegrad'ı işgal etti.[10] Daha sonra çetesi, Avusturya-Macarlar tarafından kontrol edilen Kosova'ya çekildi. Müttefikler Haziran ayında Selanik'te yeni bir cephe açtılar, ancak Sırp ordusu Bulgar hatlarını geçemedi. Ekim 1917'de Avusturya-Macaristan komutanlığı, kalan Sırp isyancıları dağlarda yakalamak için tamamen Arnavut paramiliter müfrezeleri oluşturdu ve Aralık 1917'de isyanın lideri Kosta Vojinović öldürüldü.

Miras

Topliçe Ayaklanması anısına 2017'de basılan Sırbistan posta pulu

Ayaklanma, I. Dünya Savaşı'nda Sırbistan tarihinde dikkate değer bir olaydır. İttifak Devletleri ordularının işgal ettiği topraklardaki tek isyandı.[11]

Savaşlar

  • Bojnik (24 Şubat), Bulgarlara karşı Sırp zaferi
  • Mačkovac (26 Şubat), Bulgarlara karşı, Sırp zaferi
  • Kurşunlu (27 Şubat), şehrin Sırplar tarafından kurtarılması
  • Lebane (1 Mart), şehrin Sırplar tarafından kurtarılması
  • Ürgüp (3 Mart), şehrin Sırplar tarafından kurtarılması
  • Blace (5 Mart), Avusturya-Macarlara karşı, Sırpların kasabayı kurtarması
  • Jankova klisura, Avusturya-Macarlara karşı, Sırp zaferi
  • Brus, Avusturya-Macarlara karşı, Sırp zaferi
  • Ürgüp (14 Mart), İttifak Devletleri tarafından tekrardan işgali

Kaynakça

  1. ^ Higham, Robin; Showalter, Dennis E. (30 Aralık 2003). Researching World War I: A Handbook (İngilizce). Bloomsbury Academic. ISBN 978-0-313-28850-0. 
  2. ^ Jelavich, Charles; Jelavich, Barbara (20 Eylül 2012). The Establishment of the Balkan National States, 1804-1920 (İngilizce). University of Washington Press. ISBN 978-0-295-80360-9. 
  3. ^ Hall, Richard C. (3 Mayıs 2010). Balkan Breakthrough: The Battle of Dobro Pole 1918 (İngilizce). Indiana University Press. ISBN 978-0-253-00411-6. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  5. ^ Mitrović, Andrej (2007). Serbia's Great War, 1914-1918 (İngilizce). Purdue University Press. ISBN 978-1-55753-476-7. 
  6. ^ Историјски часопис 42-43 (1995-1996): Historical Review 42-43 (1995-1996) (Sırpça). Istorijski institut. 1 Ocak 1997. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  8. ^ Младеновић, Божица (1 Eylül 2007). Топлички устанак 1917.: збирка докумената (Sırpça). Istorijski institut. 
  9. ^ Pešić, Novica (2007). Kosta Vojinović Kosovac: vojvoda Topličkog ustanka (İngilizce). Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca. ISBN 978-86-84083-11-3. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan İmparatorluğu</span> 1867 ile 1918 yılları arasında Orta Avrupada var olan bir monarşi

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Orta Avrupa'da hüküm sürmüş ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu oluşturan Avusturya İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı aslında içişlerinde bağımsız iki ayrı ülkeydi fakat dışişleri açısından, Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı'na mensup tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydi. Resmî para birimi Kron'du.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı Balkan Cephesi</span> I. Dünya Savaşında Balkanlarda meydana gelen muharebeler

Balkan Cephesi, I. Dünya Savaşı dahilinde Balkanlar'da meydana gelen muharebeleri kapsayan cephedir. I. Dünya Savaşı, Avusturya-Macaristan ve Sırbistan arasında yaşanan çatışmalarla başlamış olması açısından Balkanlar'da çıkmıştır. Balkan Cephesi'ndeki savaşa sonradan Rusya, Osmanlı İmparatorluğu, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkeler de katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'na katılan ülkeler</span> Vikimedya liste maddesi

I. Dünya Savaşı'nın başlamasının çok öncesinde ve savaşa yakın zamanlarda gruplaşmalar olmuş ve bu gruplaşmalar sonucu İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri olmak üzere iki grup ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Konstantin (Yunanistan kralı)</span> Yunanistan Kralı

I. Konstantinos 18 Mart 1913'ten 11 Haziran 1917'ye ve 19 Aralık 1920'den 27 Eylül 1922'ye kadar Yunanistan Kralıydı.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

1737-39 Sırp ayaklanması, Osmanlı'nın Avusturya ile savaşta olduğu zamanda çıkan isyandır.

Avrupa'da Osmanlı savaşları Osmanlı İmparatorluğu ile eski Orta Çağ'dan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan çeşitli Avrupa devletleri arasındaki bir dizi askeri çatışma idi. İlk çatışmalar 13. yüzyılda Bizans-Osmanlı savaşları, ardından da 14. yüzyılda Bulgar-Osmanlı savaşları ve Sırp-Osmanlı Savaşları başlamıştır. Bu devrin büyük bölümü, Osmanlı'nın Balkanlara açılmasıyla karakterize edildi. Osmanlı İmparatorluğu, 15. ve 16. yüzyıllarda Orta Avrupa'ya daha fazla girdi ve Avrupa'daki toprak taleplerinin zirvesinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Kongresi</span> 1878de büyük Avrupa güçlerinin temsilcilerinin toplantısı

Berlin Kongresi, dönemin Avrupa'daki altı büyük gücünün, Osmanlı İmparatorluğu ve dört Balkan devletinin temsilcilerinin bir araya geldiği bir toplantıdır. 93 Harbi sonrası Balkan Yarımadası'ndaki devletlerin topraklarını belirlemeyi amaçlayan ve Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında üç ay önce imzalanan Ayastefanos Antlaşması'nın yerini alan Berlin Antlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin ve Frujin İsyanı</span>

Konstantin ve Fruzhin İsyanı, Osmanlı yönetimine karşı olan ilk Bulgar ayaklanmasıdır. 15. yüzyılın başlarında iki Bulgar soylu tarafından organize edildi ve bir Hristiyan koalisyonu tarafından desteklendi, ancak Bulgaristan'a bağımsızlık kazandıramadı.

Sırp Birinci Ordusu, I. Dünya Savaşı sırasında savaşan bir Sırp sahra ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Kruševac saldırısı</span>

Kruševac saldırısı, II. Dünya Savaşı sırasında 23 ve 27 Eylül 1941 tarihleri arasında Alman işgali altındaki Sırbistan topraklarında Yugoslav isyancıların, Mihver kuvvetlerinin elindeki Kruševac'a yaptığı saldırıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tikveş Ayaklanması</span>

Tikveş Ayaklanması, 1913 yılının haziran ayı sonlarında Makedonya'nın Tikveş bölgesinde gerçekleşen bir ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan, Arnavutluk ve Karadağ'ın Kurtuluşu (1918)</span>

Sırbistan, Arnavutluk ve Karadağ'ın Kurtuluşu, I. Dünya Savaşı'nın son haftalarında Balkanlar'da gerçekleştirilen bir askerî harekâttı. 29 Eylül ve 11 Kasım 1918 tarihleri arasında Doğu Müttefik Ordusu, bu üç ülkeyi İttifak Devletleri'nin işgalinden kurtardı.

<span class="mw-page-title-main">İşgal altındaki Sırbistan'daki Çetnikler (1916–1918)</span>

Sırbistan Krallığı, 1 Ocak 1916'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı tarafından işgal edildi. Ordu Kurmayları, Çetnik gazisi Kosta Pećanac'ı bir gerilla ayaklanması organize etmesi için Topliçe Bölgesi'ne gönderdi. İşgal altındaki topraklarda birkaç Çetnik (gerilla) müfrezesi kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar işgali altındaki Sırbistan</span>

Bulgar işgali altındaki Sırbistan, Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı'nın birleşik ordularının Sırbistan'ı işgal etmesinin ardından 1915 Sonbaharında başladı. Sırbistan'ın yenilgisi ve kuvvetlerinin Arnavutluk boyunca geri çekilmesinin ardından ülke, Bulgar ve Avusturya-Macaristan işgal bölgelerine bölündü.

<span class="mw-page-title-main">Valandova harekatı</span>

Valandova harekâtı, 20 Mart 1915'te İç Makedon Devrimci Örgütü tarafından işgalci Sırp birliklerine karşı Makedonya'nın güneydoğu kısmında üç noktada gerçekleştirilen silahlı bir saldırıydı.

Radomir Putnik GOLH, KCMG ilk Sırp Mareşali ve Balkan Savaşları'nda ve Birinci Dünya Savaşı'nda Sırp ordusunun Genelkurmay Başkanıydı. 1876'dan 1917'ye kadar Sırbistan'ın katıldığı her savaşta görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dobruca Harekâtı</span>

Dobruca Harekâtı, I. Dünya Savaşı'nın Romanya Harekâtı sırasında gerçekleşen büyük bir operasyondu. 2 Eylül ile 25 Ekim 1916 tarihleri arasında, çoğunluğu Bulgar Üçüncü Ordusu'ndan oluşan ortak bir Bulgar-Alman-Osmanlı kuvveti ile bir Rumen-Rus kuvveti arasında gerçekleşti. Savaş, 1916'nın sonlarına doğru Rumen Harekatı'nın bir parçasıydı. İttifak Devletleri'nin zaferiyle sona erdi.