İçeriğe atla

Topal Mehmed Paşa

Topal Mehmed Paşa, (? - 1659), Osmanlı donanmasında 1656-1657 arasında kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamı.

Görevleri

Kaptan-ı deryalığı

Osmanlı donanmasının 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı sırasında 1656 yılında Çanakkale'de uğradığı yenilginin ardından Kaptan-ı derya Sarı Kenan Paşa'nın azledilip Eğriboz Muhafızlığına sürülmesinden sonra, Seydi Ahmed Paşa'nın kısa süreliğine bu görevde kalmasının ardından, 1656 Aralık ayında Kaptan-ı deryalığa getirildi.

Bir yıl önceki hezimetin ardından toparlanabilen zayıf donanmayla Venedik donanmasının Çanakkale Boğazı önündeki ablukasını kırmak için denize açıldı. 17-19 Temmuz 1657 tarihinde iki donanma arasında meydana gelen muharebede Osmanlı donanması karadan Köprülü Mehmed Paşa'nın desteğiyle zafer kazanarak Venediklileri çekilmeye mecbur bıraktıysa da, zaferde Topal Mehmed Paşa'nın denizcilik bakımından bir katkısı olmadı (muharebenin başında Osmanlı donanması 9 kadırga kaybetmişti).

Bununla birlikte, Topal Mehmed Paşa Ağustos ayında Ege Denizi'ne açılarak 31 Ağustos'ta Venedik işgalindeki Bozcaada'yı, ardından ise 12 Kasım'da Limni'yi kuşatıp geri alan Osmanlı donanmasına komuta ettiği gibi,[1] Limni'deki çarpışmalarda faal olarak cephe hattında yeraldı ve yaralandı.

1657 Aralık ayında görevinden azledildi.

Sonraki görevleri ve idamı

Azledildikten sonra Sakız Muhafızlığına getirilen Topal Mehmed Paşa burada idare şekli nedeniyle halkın şikayetlerine konu oldu ve Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa tarafından idam edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Büyük Osmanlı Tarihi", Joseph von Hammer, c.11, s25-30
Askerî görevi
Önce gelen:
Seydi Ahmed Paşa
Kaptan-ı Derya
Aralık 1656 - Aralık 1657
Sonra gelen:
Deli Hüseyin Paşa

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Mehmed Paşa</span> 89. Osmanlı sadrazamı

Köprülü Mehmed Paşa, IV. Mehmed Dönemi'nde 1656-1661 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış bir bürokrattır. Osmanlı İmparatorluğu'nun Duraklama Devri'nde devleti idare etmiş, görev süresi boyunca yaşanan politik ve toplumsal karışıklıkların etkisini azaltmış ve Osmanlı İmparatorluğu'nun eski itibarını kazanmasında rol oynamıştır. Amasya'ya bağlı Köprü (Vezirköprü) kasabasından Ayşe Hanım'la evlenip bir süre orada yaşadığı için Köprülü olarak tanınmıştır.

Kara Mehmed Paşa, 1822-1823 yılları arasında Osmanlı kaptan-ı deryalığı görevini yapmış denizci.

<span class="mw-page-title-main">Seydi Ahmed Paşa</span>

Seydi Ahmet Paşa Osmanlı Devleti'nde IV. Mehmet döneminde Budin Eyaleti valiliği ve serdarlığı yapmış Çerkes asıllı Osmanlı devlet adamı ve asker.

Çavuşzade Mehmed Paşa, (1622-1682), vezirlik, eyalet valiliği ve kaptan-ı deryalık yapmış bir Osmanlı devlet adamı.

Sarı Kenan Paşa , vezirlik ve kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaada Kuşatması (1657)</span>

Bozcaada Kuşatması, Osmanlı Donanması'nın 1657 yılında, bir yıl önce Venedik'in eline geçmiş olan Bozcaada'yı geri almasıyla sonuçlanan deniz harekâtı; 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın bir evresi.

<span class="mw-page-title-main">Limni Kuşatması (1657)</span>

Limni Kuşatması, Osmanlı Donanması'nın 1657 yılında, bir yıl önce Venedik'in eline geçmiş olan Limni adasını geri almasıyla sonuçlanan deniz harekâtı; 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın bir evresi.

(İkinci) Çanakkale Deniz Muharebesi, Kaptan-ı Derya Zurnazen Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 21 Haziran 1655'te Venedik Cumhuriyeti Donanması ile Çanakkale Boğazı önlerinde yaptığı deniz muharebesi, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın bir evresi.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Deniz Muharebesi (1656)</span>

(Üçüncü) Çanakkale Deniz Muharebesi, Kaptan-ı Derya Sarı Kenan Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 23 Haziran 1656'da Venedik Cumhuriyeti Donanması ile Çanakkale Boğazı önlerinde yaptığı deniz muharebesi, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın bir evresi. Osmanlı Donanması, İnebahtı Deniz Muharebesi'nden (1571) beri en büyük yenilgisini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Deniz Muharebesi (1657)</span>

(Dördüncü) Çanakkale Deniz Muharebesi, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın bir evresi.

Fazlı Paşa ya da Damat Fazlullah Fazlı Paşa (?-1658); beylerbeyi ve Kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Hüsambeyzade Ali Paşa ya da Rodoslu Ali Paşa, Osmanlı donanmasında 1650-1652 ve 1660-1661 arasında kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Andıra Deniz Muharebesi (1697)</span>

Andıra Deniz Muharebesi, 1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

Firari Kara Mustafa Paşa ya da Halıcı Damadı Mustafa Paşa, Osmanlı devlet adamı.

Kaplan Mustafa Paşa, Osmanlı devlet adamı ve asker

Palabıyık Yusuf Paşa ya da Çelebi Yusuf Paşa, Osmanlı kaptan-ı deryası.

Boynuyaralı Mehmed Paşa ya da diğer lakabıyla Boynueğri Mehmed Paşa, IV. Mehmed saltanatında Nisan 1656 - 14 Eylül 1656 tarihleri arasında kısa süre sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Moralı İbrahim Paşa ya da Moralı Aşçı Hacı İbrahim Paşa veya Çorlulu Kethüdâsı İbrahim Paşa, Türk devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Voynuk Ahmed Paşa</span>

Voynuk Ahmed Paşa, Osmanlı kaptan-ı deryası.

Damat Fazlı Paşa ya da Musahip Fazlı Paşa, Osmanlı devlet adamı ve kaptan-ı deryası (ö.1658).