
Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.
Catherine Leroy,, Fransız savaş fotoğrafçısı ve gazeteci.

Bir fotoğrafçı, bir kamera ile fotoğraf çekimi konusunda yetenekli birisidir. Bir amatör fotoğrafçı kendi kullanımı için fotoğraf çekerken, bir profesyonel fotoğrafçı bir iş olarak fotoğraf çeker. Birçok insan evliliklerini, patilerini ya da diğer özel organizasyonları için fotoğrafçı kiralar. Fotoğrafçılar pek çok alanda çalışır.

Othmar Pferschy Cumhuriyet Türkiyesi'ni fotoğraflarıyla ilk kez çok yönlü olarak belgeleyen ve tanıtan Avusturyalı fotoğrafçıdır.

Julia Margaret Cameron, 19. yüzyılın en önemli portre fotoğrafçılarından biri olan İngiliz fotoğrafçı.

Annie Leibovitz, Amerikalı portre fotoğrafçısı.
Lewis Wickes Hine Amerikalı fotoğrafçı. Sanayi işçileri ve göçmenlerle ilgili fotoğraflarıyla tanınan fotoğraf sanatçısı.

Mathew Brady, Amerikan İç Savaşı'nda önemli kişilerin fotoğraflarını çekerek 19.yüzyılın en ünlü fotoğrafçısı oldu. Amerikan İç Savaşı'nı çektiği fotoğraflarla önemli derecede belgelendirdi. Brady, fotoğrafçılığın kurucusu olarak kabul edilir.

Portre, resim, fotoğraf, heykel ve benzeri sanat türlerinde bir kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan eserdir. Bu eserlerin amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtmaktır. Bu sebeple fotoğrafçılıkta portreler enstantane olarak değil, belirli bir kompozisyon dahilinde kişinin poz vermesiyle çekilir. Portrelerde genelde, betimlenen kişi ressama ya da fotoğrafçıya doğru bakar ve bu sayede kişinin izleyiciye en başarılı şekilde aktarılması sağlanır.

Yevgeni Haldey, II. Dünya Savaşı sırasında, 1945 yılında Sovyetler Birliği'nin Almanya'ya karşı zaferinin tescili anlamına gelen Sovyet bayrağını başkent Berlin'de Reichstag'ın tepesine diken Abdülhakim İsmailov isimli Sovyet askerinin fotoğrafını çeken Kızıl Ordu fotoğrafçısıdır.

Richard Avedon, Amerikalı fotoğraf sanatçısı. İlk zamanlarında özellikle moda fotoğrafında çığır açan sanatçı, daha sonraları farklı fotoğraf dallarını deneyimleyip birçok başyapıta imzasını atmıştır.

Edward Henry Weston bir 20. yüzyıl Amerikan fotoğrafçısı. Weston, Amerika'nın en etkili ve yenilikçi fotoğrafçılarından biri ve 20. Yuzyilin fotograf ustalarindan biri olarak anılmaktadır. Kırk yıllık kariyeri boyunca Weston; manzara, natürmort, portre, tarz sahnelerini fotoğraflandı. Söylenir ki onun kadrajinda Batı Amerika'nın insanları ve mekanlarinin bulunmasiyla o modern fotoğrafçılığa özünde Amerikan hatta Kaliforniyalı bir yaklaşım getirmiştir. 1937 yılında Weston, Guggenheim Bursunu alan ilk fotoğrafçı oldu ve iki yıl içinde 8x10 görüşlü fotograf makinesiyle 1,400 civarında negatif uretmistir. Onun en ünlü fotoğraflarından bazıları uzun yıllar yaşadığı yere yakın olan Point Lobos, Kaliforniya'daki, ağaçlar ve kayaların fotoğraflaridir.
Herbert "Herb" Ritts, siyah-beyaz fotoğraf ve portrelerde uzmanlaşmış moda fotoğrafçısı. Diana Ross, Christopher Reeve, Belinda Carlisle, Michael Jackson, Britney Spears, Madonna, Mariah Carey, Michael Jordan, Dalai Lama, Mikhail Gorbachev, Francesco Clemente, George Clooney, Cher, Mel Gibson, Elizabeth Taylor, Brad Pitt, Ronald Reagan, Julia Roberts, Stephen Hawking, Nicole Kidman, Edward Norton, Tom Cruise, Michelle Pfeiffer, Dizzy Gillespie, Elton John, Annette Bening, Antonio Banderas, Richard Gere, Jack Nicholson, Cindy Crawford, David Bowie ve Tina Turner gibi ünlülerin fotoğraflarını çekmiştir. GQ, Vogue ve Time gibi ünlü dergiler içinde çalışmıştır. 2002'de Kaliforniya'da zatürreden ölmüştür.

Yıldız Moran, Türk fotoğrafçı, sözlük yazarı ve çevirmen.
Bennu Gerede, Türk oyuncu, fotoğrafçı.

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir. 

Yemek fotoğrafçılığı, esas olarak yemeği lezzetli göstermeyi amaçlayan ve konusu gıda ürünleri olan fotoğrafçılık dalıdır. Yemek fotoğrafları genel olarak menüler, dergiler, gıda firmalarının reklamları ve yemek kitapları gibi ortamlarda kullanılmaktadır. Teknik çalışmanın ve kompozisyon çalışmasını tamamının yemek fotoğrafçısı tarafından yapabileceği gibi; fotoğrafçı, yemek stilisti ve prop stilisti ile de bir ekip olarak çalışabilmektedir.

Raymond Cauchetier, Fransız Yeni Dalgası'nın birçok ufuk açıcı filminde 1959'dan 1968'e set fotoğrafçısı olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Fransız bir fotoğrafçıydı. Fotoğrafları, kariyerlerinin başındaki Yeni Dalga yönetmenlerinin ve alışılmadık ve çığır açan üretim yöntemlerinin önemli bir kaydıdır. Aperture dergisindeki Cauchetier'in 2009 tarihli bir profili, fotoğraflarının "Yeni Dalganın merkezi çalışmaları" olduğunu ilan etti.
Etem Hamdi Tem, Türk fotoğrafçı.
Max Vladimirovich Alpert, daha çok II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı cephe çalışmalarıyla tanınan önde gelen bir Sovyet fotoğrafçısıydı.