İçeriğe atla

Tonguç Yaşar

Tonguç Yaşar
Doğum1932
İstanbul
Ölüm15 Aralık 2019
İstanbul
AlanıKarikatür, Çizgi film, Animasyon
Ünlü yapıtlarıAmentü Gemisi Nasıl Yürüdü

Tonguç Yaşar (d. 1932, İstanbul - ö. 15 Aralık 2019, İstanbul[1]) Türk karikatürist, çizgi film yönetmeni.

İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da yaptı. Karikatüre 1952 yılında başladı. İlk karikatürü 1952 yılında Hür Adam dergisinde yayınlandı. Akbaba, Dolmuş, Tef, Taş Karikatür ve Yön dergilerinde[2] haftalık, Vatan Gazetesinde günlük karikatürler çizdi. Karikatür alanına getirdiği yeni buluşlar ve güçlü yalın çizgileriyle Türk karikatürünün önemli sanatçılarından sayılır. Karikatürlerinin bir bölümünü 1969 yılında Sülüname adlı bir albümde toplamıştır. Çizgileri yurtdışında yayımlandı. Uluslararası yarışmalarda ödüller aldı.

Karikatürün yanı sıra çizgi film çalışmaları yaptı. Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü isimli filmi ile 1972’de Adana Altın Koza Film Yarışması’nda jüri özel ödülü aldı. Aynı film 1973’te 30 ülkenin 600 filmle katıldığı uluslararası 9. Annecy Çizgi Film Festivali’nde ön elemeyi geçerek gösterime hak kazanan ilk Türk çizgi filmi oldu. TRT Kültür Sanat Bilim Ödülleri Yarışması’nda Yaşa Don Kişot çizgi filmi ile ikincilik ödülünü, Darüşşafaka Sinema Kulübü 1. Uluslararası Sinema Şenliği en iyi film ödülünü aldı.

Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği Nasreddin Hoca Çizgi Film Yarışması’nda birincilik ödülünü alarak bakanlığa iki Nasreddin Hoca filmi yaptı. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Balina ile Mandalina, Sait Faik’ten Topal Martı başta olmak üzere 16 kısa metraj çizgi film yaptı. Film jenerikleri hazırladı.[3]

Yönetmenliğini yaptığı çizgi filmler

Albümleri

  • 1969 Sülüname[4]

Kaynakça

  1. ^ "Karikatürist Tonguç Yaşar vefat etti". 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019. 
  2. ^ "Ölümünün 4. yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anıyoruz..." Karikatürcüler Derneği. 14 Aralık 2022. 14 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  3. ^ Yaşar, Tonguç. "Kamera Arkası". 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015. 
  4. ^ Tonguç, Sülüname e-yayınları no:14 1969

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Erksan</span> Türk yönetmen

İsmail Metin Erksan, Türk film yönetmeni, senarist, öğretim görevlisi, Onursal Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Semih Balcıoğlu</span>

Semih Balcıoğlu, Türk karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kaçan</span>

Hasan Kaçan,, Türk karikatürist, senarist, film yönetmeni, televizyon sunucusu ve oyuncu.

Sezgin Burak, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Selçuk</span> Türk karikatürist

Turhan Selçuk, Türk karikatürist.

Bülent Üstün, Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.

Erol Büyükmeriç,, Türk yazar, şair ve çizerdir.

Karikatürcüler Derneği 1969'da Ferit Öngören, Turhan Selçuk ve Semih Balcıoğlu tarafından kurulmuştur. Karikatürcüler Derneği yurt içinde ve yurt dışında birçok etkinliklere imza attı. Sergiler açarak Türk karikatüründen örnekleri ülke dışında tanınmasına çalıştı ve büyük şehirlerin dışında yetenekli genç karikatürcü yetişmesinde katkıda bulundu.

Ömer Çam, Türk karikatürist ve grafikerdir.

Oğuz Makal, Türk sinema tarihçisi, yazar, yönetmen.

Dağıstan Çetinkaya, Türk karikatürist, illüstratör.

Şadi Dinççağ, Türk karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Talat Artemel</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Talat Artemel, Türk sinema oyuncusu, yönetmen ve senaristtir. Tiyatro sanatçısı Cahide Sonku'nun ilk eşi.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Zorlu</span>

Cafer Zorlu, Türk karikatürist.

<i>Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü</i> Tonguç Yaşarın yönettiği, 1969 yılı Türk yapımı bir animasyon kısa film

Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü, Tonguç Yaşar'ın yönettiği, 1969 yılı Türk yapımı bir animasyon kısa filmdir. Film 1973'te 30 ülkenin 600 filmle katıldığı uluslararası 9. Annecy Çizgi Film Festivali'nde ön elemeyi geçerek gösterime hak kazanan ilk Türk çizgi filmi oldu.

Yalçın Çetin Türk karikatürist.

Türk animasyon tarihi, Türkiye'de 20. yüzyılın ortalarına doğru geleneksel canlandırma teknikleriyle Türk karikatürcülerin kısa filmler oluşturma denemeleriyle başlamış; 1960'ların ortalarında canlandırma, reklam ajanslarının yoğun ilgisine mazhar olmuş ve ticari işlerde yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Uzunca bir süre deneysel çalışmalar ve reklam işleriyle var olan Türk animasyonu, 1970'lerde festival katılımlarıyla birlikte her ne kadar daha sanatsal ürünler vermişse de, 1990'larda eğitim kurumlarınca canlandırma bölümleri açılana ve 2000'lerin sonunda canlandırma devlet tarafından desteklenene değin sektör devamlılık arz edememiştir. 2010'larla birlikte televizyon dizileri, uzun metraj filmler ve kısa animasyonların niceliği ve niteliği artmış; yurt dışına ihraç ve yurt dışından şirketlerle ortak yapımlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de animasyon filmlerle ilk tanışma ise 1930'lu yıllarda yabancı film dağıtımcılarının ülkeye girmesiyle beraber toplu gösterimlerin yaygınlaşması neticesinde cereyan etmiştir. Türkiye'de yayınlanan ilk animasyon, Walt Disney yapımı İskelet Dansı isimli filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Atay Sözer</span>

Atay Sözer, senarist, mizah yazarı ve karikatürist.

Fehmi Yaşar Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve işletmeci.

Erhan Yaşar Babalık Türk karikatürist.