İçeriğe atla

Tonga, Tuvalu

Nanumanga.

Tonga, Tuvalu'da, Nanumanga'nın içinde bulunan bir köydür .

Nüfus

Tonga'nın toplam nüfusu 358 olup Tuvalu'nun en kalabalık yedinci köyüdür. Nanumanga adasının ana köyüdür ve ada nüfusunun %52 oranını oluşturur. Adadaki diğer tek köy Tokelau'dur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tonga</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Tonga ya da resmî adı ile Tonga Krallığı,, Büyük Okyanus'ta yaklaşık 169 adadan oluşan ada ülkesi. Toplam kara yüzölçümü yaklaşık 700 km2 olan ülke, Güney Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 700.000 km2 büyüklüğünde bir alanı kaplar. 2021 itibarıyla nüfusu 104.494 olan ada ülkesinin nüfusunun %70'i başkent Nuku'alofa'nın bulunduğu Tongatapu adasındadır. Ülke nüfusunun geri kalanı, ülkedeki 35 adada yaşamaktadır. Tonga, kuzebatısında Fiji ile Wallis ve Futuna (Fransa), kuzeydoğusunda Samoa, batısında Yeni Kaledonya (Fransa) ile Vanuatu, doğusunda Niue ve güneybatısında Kermadec ile sınırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Tuvalu; Büyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. İngiliz Milletler Cemiyetine üye olup devlet başkanı olarak Birleşik Krallık kralını kabul eder. A.B.D.'ye bağlı bir eyalet olan Hawaii Adası ile Avustralya arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati, Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu, 26 km²lik bir yüz ölçümüne sahiptir. Tuvalu, dünyada Vatikan, Monako ve Nauru'dan sonra en küçük, Vatikan'dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülkedir.

Ada ülkeleri:

<span class="mw-page-title-main">Niue</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Niue, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Niue'nin başkenti Alofi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya Futbol Konfederasyonu</span> Uluslararası kuruluş

Okyanusya Futbol Federasyonu FIFA'ya bağlı 6 kıta konfederasyonundan en küçüğüdür. OFC Erkekler Uluslar Kupası'nı düzenleyen konfederasyona Amerikan Samoası, Cook Adaları, Fiji, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tahiti, Tonga, Vanuatu, Yeni Kaledonya ülkelerinin futbol federasyonları tam üye, FIFA üyesi olmayan Kiribati, Niue Adası ve Tuvalu futbol federasyonları ise sınırlı üyelerdir. 1 Ocak 2006'ya kadar konfederasyona bağlı olan Avustralya bu tarihten itibaren AFC'ye katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2007 Dünya Halter Şampiyonası, 17-26 Eylül 2007 tarihleri arasında Tayland'ın Chiang Mai şehrinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Fongafale</span>

Fongafale Tuvalu'nun Funafuti adacıklarının en büyüğüdür. Yılan gibi şekli olan 12 kilometre uzunlukta ve 10 ila 400 metre genişliktedir. Doğusunda Büyük Okyanus ve batısında da lagün bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Adaları</span> Pasifik Okyanusu adalarından oluşan coğrafi bölge

Pasifik Adaları, Pasifik Okyanusu'ndaki adalardır. Üç büyük adalar grubu Polinezya, Mikronezya ve Melanezya'dır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Arjantin ziyaretçileri, Arjantin dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">1998 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları</span>

1998 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, 11-21 Eylül tarihleri arasında, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 16. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları. Oyunlar tarihinde bir etkinlik ilk defa Asya'da düzenlendi.

2006 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, 15-26 Mart tarihleri arasında, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 18. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları.

<span class="mw-page-title-main">Güney Pasifik Üniversitesi</span>

Güney Pasifik Üniversitesi,, bir grup Okyanusya ülkeleri arasında kurulan hükûmetler arası bir örgüt ve kamu araştırma üniversitesidir. 1968 yılında kurulmuş olup Pasifik kültürü ve çevresi üzerine öğretim ve araştırma yapmak için uluslararası bir merkezdir. Ana kampüsü Fiji'nin başkenti Suva'da yer almaktadır.

Nanumanga Mağaraları, Polinezya'nın batısında yer alan Tuvalu'da, Nanulanga'nın kuzey kıyılarında su altında bulunan bir mağara. 1986 yılında iki dalgıç tarafından keşfedildi. Mağaralar, deniz seviyesinden 37 ve 46 m aşağıda, mercan kayalıklarının dibinde bulunmaktadır. Mağara tavanında ve duvarlarda bulunan koyu renk lekeler ve zeminde görülen siyahlaşmış mercan parçaları, eski yerleşimciler tarafından ateş kullanıldığı fikrini ortaya koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polinezyalılar</span> Etnik halk grubu

Polinezyalılar, Pasifik Okyanusu'ndaki geniş bir Okyanusya bölgesi olan Polinezya'ya özgü, birbirleriyle yakından ilişkili halkların oluşturduğu etnik ve dilsel bir gruptur. Bu halklar, urheimatları Güneydoğu Asya'ya dayanan daha büyük Avustronezyalı etnik-dilsel grubunun bir parçasıdır ve Avustronezya dil ailesinin Okyanusya alt ailesine ait bir dal olan Polinezya dillerini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Nanumanga</span>

Nanumanga veya Nanumaga bir resif adası ve Okyanusya adası Tuvalu'nun bir bölgesidir. 491 nüfusa ve yaklaşık 3 km² yüzölçümüne sahiptir.

İslam, ada ülkesi Tuvalu'da bir azınlık dinidir. 1985 yılında Ahmedi Müslümanlar tarafından İslam'ın getirilmesiyle, ülkede hepsi Ahmediye hareketinin üyesi olan yaklaşık 50 Müslüman bulunmaktadır. Ülkenin küçük nüfusu nedeniyle, bu rakam Tuvalu'nun %0,5'ini temsil etmektedir. Tuvalu'nun başkenti Funafuti'de bulunan Tuvalu Camii, ülkedeki tek camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tokelau, Tuvalu</span>

Tokelau, Tuvalu Nanumanga, Tuvalu adasında bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tonga-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatic relations between Tonga and Turkey

Tonga-Türkiye ilişkileri, Tonga ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 26 Ocak 1976'da başladı.

Tonga Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Tonga kızamık salgını</span>

2019 Tonga kızamık salgını, Ekim 2019'da Tongalı bir ragbi takımı oyuncularının Yeni Zelanda'dan dönmesinden sonra başladı. Yaygınlaşan salgında 5 Ocak 2020 itibarıyla 612 kızamık vakası görülmüştü.