İçeriğe atla

Ton (birim)

Bir ton 1000 kilograma veya 1 megagrama eşittir

Ton (sembolü: t), metrik birim sisteminde 1.000 kilograma eşit kütle birimi. Metrik ton olarak da bilinir. Aynı kütlenin SI birimi olarak karşılığı megagramdır (sembolü: Mg).

  • 1 ton (t) = 1.000 kilogram (kg)
  • 1 ton (t) = 1.000.000 gram (g)
  • 1 ton (t) = 1.000.000.000 miligram (mg)
  • 1 ton (t) = 1,10 kısa ton (st - short ton)
  • 1 ton (t) = 0,984 uzun ton (lt - long ton) (İmparatorluk tonu)

İlgili Araştırma Makaleleri

Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür. Bu birimin adı metrik sistemde sık sık geçmektedir. 1 litre 1 desimetreküpe eşittir. 1 rakamı ile karışmaması için küçük l yerine büyük L ya da el yazısı (ℓ) kullanımı kabul edilmiştir. Ayrıca 1 litre 1.000 mililitredir.

<span class="mw-page-title-main">Amper</span> elektrikte akım şiddeti birimi

Amper, elektrikte akım şiddeti birimidir. Birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akımının şiddeti denir. Bir iletkenin belli bir kesitinden saniyede bir Coulomb elektrik yükü geçerse, akım şiddeti 1 A olur.

<span class="mw-page-title-main">Patlıcan</span> Amerika kökenli yeşillik türü

Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö. 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çavdar</span> tahıl türü ve bitki

Çavdar, Poaceae (buğdaygiller) familyasından bir tahıl bitkisi.

Gram, metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Newton (birim)</span>

Newton, SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton'un adı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kilogram</span> kütlenin temel birimi

Kilogram Uluslararası Birimler Sistemi'nde kütlenin temel birimidir. Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir. Adında bir SI öneki (k) içeren tek SI temel birimidir. Ayrıca, farklı laboratuvarlarda ölçülebilecek temel fiziksel bir özellik yerine, insan yapımı bir cisme dayandırılmış tek SI birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kilo-</span>

Kilo, "bin" anlamında bir ön ek. Genellikle metrik sistemdeki birimlerle beraber kullanılır.

İnç, 2,54 cm uzunluğundaki uzunluk ölçüsü birimidir. işareti ile ifade edilir. İngiliz birimleri, Emperyal birimler, Birleşik Devletler geleneksel birimleri gibi farklı sistemlerin bir parçasıdır. Uzunluk değeri sistemden sisteme değişebilir. Alan hesaplamalarında inç kare, hacim hesaplamalarında ise inç küp adını alır.

Kilogram-kuvvet, kütlesi 1 kg olan bir cismin, standart yerçekimi altında uyguladığı kuvvetin adı olup kg-f ya da genellikle sadece kg veya kilopound (kp) ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrometre</span> uzunluk birimi, metrenin milyonda biri

Mikrometre, Milimetrenin binde birine, metrenin milyonda birine eşit uzunluk birimi. µm sembolü ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Detveyt</span> kütle birimi

Detveyt ton Birim; (dwt): Bir ağırlık ölçü birimidir. Ölü ağırlık anlamına gelen İngilizce kelimeden gelir. Uluslararası deniz ticaretinde kullanılan bir ölçü birimidir. Türkçede detveyt olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pikometre</span>

Pikometre, metrik sistemde, metrenin trilyon'da biri. Bilimsel gösterimle 1×10−12 m olarak tanımlanabilir. Sembolü pm'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kilowatt saat</span> enerji birimi

Kilowatt saat,, 1000 watt saat veya 3.6 megajoule'e eşdeğer bir enerji birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Metreküp</span> hacmin temel ölçü birimi

Metreküp, SI'dan türetilen hacim birimidir. Bir kenar uzunluğu bir metre olan küpün hacmidir. Diğer adı, özellikle marangozlukta kullanılan metrik önekli ster idi. Diğer alternatif adı ise kilolitredir.

Mikrogram, metrik sistemde kullanılan bir kütle birimidir. Bir gramın milyonda birine (1/1.000.000) eşit, ya da bir miligramın binde birine (1/1000) eşittir. Makroskopik ölçekte kullanılan en küçük birimlerden birisidir. "µg" sembolü Uluslararası Birim Sisteminde ve genellikle bilimsel literatürde kullanılmasına rağmen ABD merkezli JCAHO tarafından hastanelerde el yazısı ile Yunan alfabesindeki "µ" ve m karışabileceği için ilaçların hata ile aşırı dozda verilmesini engellemek amacıyla mcg kısaltmasının kullanılması önerilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metrik sistem</span> Metre, metrekare, metreküp gibi kökü metreye dayanan ölçü sistemi

Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı, uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir. Yıllar içinde, metre ve kilogram tanımları revize edilmiş ve metrik sistem diğer birçok birimleri de içine alacak şekilde genişletilmiştir. Metrik sistemin on dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarında değişik varyantları görülmüş olsa da terim şimdi sıklıkla dünyanın hemen hemen her ülkesinde resmî ölçüm birimi olan "Uluslararası Birimler Sistemi" ("SI") ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Gray Uluslararası Birimler Sisteminde kullanılan bir birimdir. Bu birim radyasyona maruz kalan bir maddede soğrulanan enerji miktarının ölçümünde kullanılır. Kısaltması Gy dir. Birim adını İngiliz fizikçi Louis Harold Gray'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Birimler Sistemi</span> metrik sistemin çağdaş biçimi

Milletlerarası Birimler Sistemi veya Uluslararası Birimler Sistemi, metrik sistemin günümüz dünyasına entegre edilmiş çağdaş biçimidir. Dünyanın hemen her ülkesinde kabul görmüş tek resmî ölçü sistemi konumundadır. Yedi temel birim ve özel adlar ve sembollerle türetilmiş 22 birim, diğer türetilmiş birimleri ifade etmek için kombinasyon hâlinde kullanılmaktadır.

Uzun ton, aynı zamanda imparatorluk tonu veya yer değiştirme tonu olarak da bilinir, avoirdupois ağırlık sisteminde veya İmparatorluk ölçü sisteminde "ton" olarak adlandırılan ve 1016,04 kg'a karşılık gelen birimin adıdır. On üçüncü yüzyılda standartlaştırılmıştır. Birleşik Krallık'ta ve diğer bazı İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde, 1799'da tanımlanan kütle bazlı metrik tonun yanında kullanılır.