İçeriğe atla

Tomorr Millî Parkı

Koordinatlar: 40°42′0″K 20°8′0″D / 40.70000°K 20.13333°D / 40.70000; 20.13333
Tomorr Millî Parkı
ArnavutçaParku Kombëtar i Malit te Tomorrit
IUCN kategori II (millî park)
Tomorr Dağı
Alan türü Millî park
Devlet Arnavutluk
İlBerat, Elbasan
Koordinatları 40°42′0″K 20°8′0″D / 40.70000°K 20.13333°D / 40.70000; 20.13333
Kapladığı alan 26,106 hektar (0,26106 km2)[1]
Kuruluş tarihi 1956
Kontrol kuruluşu Ulusal Korunan Alanlar Dairesi

Tomorr Millî Parkı (ArnavutçaParku Kombëtar i Malit te Tomorrit), güney Arnavutluk'ta, Tomorr masifinin orta ve yüksek kısımlarında yer alan, 2012 yılı itibarıyla 261,06 kilometrekare (100,80 sq mi) alan kaplayan[2] bir milli parktır. 2019'da maden alanlarını kapsayacak şekilde genişletildi. Millî parkın büyük bir kısmı Berat ili sınırları içinde yer almaktadır ve sadece 1,278 hektar (3,16 akre) civarında bir alan Elbasan ili içinde yer alır.[3] Park 1956 yılında kurulmuştur ve ulusal düzeyde dağlık biyoçeşitliliğin ve ekosistem bütünlüğünün korunması açısından en önemli korunan alanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Park, Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmektedir.[4]

Tomorr, kalker ve karsttan oluşan bir antiklinaldir. Dağ, doğuda Berat'a yakın Osum ve Tomorrica nehirlerinin vadileri arasında yükselir ve güney Arnavutluk'un en yüksek doğal noktalarından biridir.

Park, Palearktik Akdeniz ormanları, ormanlık alanlar ve çalılıklar biyomunun Pindus Dağları karma ormanları, karasal ekobölgesi içinde uzanır. Çeşitlilik gösteren jeolojisi ve topoğrafyası, benzersiz bir flora ve fauna çeşitliliği ile sonuçlanmıştır. Tomorri Millî Parkı'nın ormanları, çeşitli yaprak döken ve iğne yapraklı ağaç türlerinden ve çok çeşitli çiçeklerden oluşur. Parkı oluşturan ormanlar, Avrupa kayını, Bosna çamı, Türk fındığı, linaria, büyük sarı centiyana, güz çiğdemi, Yunan beyaz üvezi, Avrupa ökseotu, kantaron ve diğer birçok türe ev sahipliği yapar.[5][6] Millî park içerisinde kurt, tilki, yaban domuzu, karaca, yaban keçisi, tavşan, kartal, baykuş, atmaca gibi çok sayıda büyük memeli türü bulunmaktadır. Küçük memeliler arasında orman faresi ve ağaç faresi gösterilebilir.[7]

Millî parkın öne çıkan ziyaret noktaları arasında Osum kanyonu, Osum nehri ve aynı zamanda hem Hıristiyanlar hem de Bektaşiler tarafından kutsal olarak kabul edilen Tomorr masifi yer almaktadır.

Osum Nehri ve arka planda Tomorr Dağı
Osum kanyoun
Yükseklerden Berat iline bakış ve arka planda Tomorr Dağı
Tomorr masifi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "PËRSHKRIMI I RRJETIT AKTUAL TË ZONAVE TË MBROJTURA" (PDF). mjedisi.gov.al (Arnavutça). s. 7. 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  2. ^ "Vlerësimi Strategjik Mjedisor për Planin e Integruar Ndersektorial te Bregdetit" (PDF). planifikimi.gov.al (Arnavutça). s. 44. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI" (PDF). mjedisi.gov.al (Arnavutça). s. 1. 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  4. ^ "Important Plant Areas of the south and east Mediterranean region" (PDF). portals.iucn.org (İngilizce). s. 75. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "Biodiversity of the Albanian national parks and its problems" (PDF). ressources.ciheam.org. s. 29. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  6. ^ "Rare plants and their conservation status in Tomorri National Park". zs.thulb.uni-jena.de. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  7. ^ "Small terrestrial mammals of Albania: distribution and diversity (Mammalia, Eulipotyphla, Rodentia)". zookeys.pensoft.net (İngilizce). Tiran. 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Bibliyografya

  • Bollobani (2019). "Geotourism potentials of the National Park "Mali i Tomorrit"". International Journal of Geoheritage and Parks. Elsevier B.V. on behalf of Beijing Normal University. 7 (1): 15-23. doi:10.1016/j.ijgeop.2019.03.001. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı</span> Milli Park

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.

<span class="mw-page-title-main">Theth</span> İşkodra, Arnavutlukta bir köy

Theth, Arnavutluk'un İşkodra iline bağlı İşkodra belediyesinde bulunan bir köydür. Köy ülkenin kuzeyinde Theth Millî Parkı'nın merkezinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Valbona Vadisi Millî Parkı</span>

Valbona Vadisi Millî Parkı, Arnavutluk'un kuzeyinde Kökes ilinde bulunan bir millî parktır. Park, Bayram Curri şehrinden 25–30 km kuzeybatısında Arnavutluk Alpleri'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Llogara Millî Parkı</span>

Llogara Millî Parkı, Arnavutluk'un güneyinde Avlonya ilinde bulunan bir millî parktır. Park, 1966 yılında hükûmet tarafından koruma alanı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yoho Millî Parkı</span>

Yoho Millî Parkı, Kanada'da Rocky Dağları'nda bulunan bir millî parktır. Park, Britanya Kolumbiyası'nın güneydoğusunda Amerika Kıta Bölünmesi'nin batı eğiminde yer almaktadır ve güneyde Kootenay Millî Parkı ve doğuda Banff Millî Parkı ile komşudur. Yoho, Jasper, Kootenay ve Banff millî parkları ile Britanya Kolumbiyası'ndaki üç eyalet parkı olan Hamber Eyalet Parkı, Assiniboine Eyalet Parkı ve Robson Dağı Eyalet Parkı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Kanada Kayalık Dağları Millî Parkı'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Butrint Millî Parkı</span> Milli Park

Butrint Ulusal Parkı güney Arnavutluk'da bir millî parktır. Park 9,424 hektar (0,09424 km2) bir alan kapsıyor. 9,424 hektar (0,09424 km2) tatlı su gölleri, sulak alanlar, tuz bataklıkları, açık ovalar, sazlıklar ve adaların bulunduğu bir arazi. Parkda 1.200'den fazla hayvan ve bitki türü bulunuyor. Koruma altında olan alan butari gölü ve lagünü, Vivari'nin doğal kanalı, Ksamil adaları ve bir arkeolojik site içerir.

<span class="mw-page-title-main">Muránska Platosu Millî Parkı</span>

Muránska Platosu Millî Parkı, Slovakya'nın en genç millî parklarından biridir. Çekirdek alan 21.318 hektar ve koruma alanı 21.698 hektardır. 14 daha küçük korunan bölge içerir. Merkezi Revúca'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Isalo Millî Parkı</span> Madagaskarın güneybatısındaki millî park

Isalo Milli Parkı, Madagaskar'ın Ihorombe Bölgesi'nde, Fianarantsoa eyaletinin güneybatısında yer alan bir milli parktır. Kendisine yakın kasaba Ranohira ve en yakın şehirler Toliara ve Ihosy'dir. Rüzgar ve suyun aşındırarak oluşturduğu kayalık çıkıntılarla, yaylalara, geniş ovalarla ve 200 m derinliğe kadar kanyonlarla kaplı bir kumtaşı alanıdır. Nehirleri ve akarsuları ve mevsimsel su yolları vardır. Yüksekliği 510 ve 1268 m arasında değişmektedir. Elevation varies between 510 and 1268 m.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta çevre</span>

Arnavutluk Çevresi, eşsiz flora ve fauna ve küçük bir devlette bulunan çeşitli yeryüzü şekilleri ile karakterizedir. Aynı zamanda doğal coğrafi ekosistemi, su sistemlerini, hava durumunu, yenilenebilir kaynakları ve üzerlerindeki etkileri temsil eden farklı ekolojik bölgelerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Millî Parkı</span>

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı, 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rāzna Millî Parkı</span> Letonyanın doğusundaki bir millî park

Raznas Milli Parkı Letonya'nın doğusunda yer alan milli parkın bulunduğu bölge Latgal platosuna aittir. Raznas Milli Parkı 59.615 hektardır. Milli park ülkenin Rezeknen bölgesine ve kısmen Dagdsk ve Ludzen bölgelerine aittir. Raznas Milli Parkı "Natura 2000" sınıflandırmasına dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Korab-Koritnik Tabiat Parkı</span>

Korab-Koritnik Doğa Parkı, Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur. 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı</span>

Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı, Arnavutluk'un merkezinde, Dajti Milli Parkı sınırına bitişik bir koruma alanıdır. 2.526.642 hektar (25.266,42 km2) alan kaplamaktadır. Debre ve Tiran illerindeki üç belediye ile Xibra, Martaneş ve Shëngjergj ile kendi bölgesi içerisindeki birkaç köye sınırı vardır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), bölgeyi Kategori V olarak listelemiştir. Bölge, aynı zamanda Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dajti Millî Parkı</span>

Dajti Milli Parkı, Arnavutluk'un merkezinde yer alan, 1966 yılında kurulan ve 2006 yılından bu yana 293,84 km2 (113,45 sq mi) alana yayılan bir milli parktır. Park, Adriyatik Denizi'nin 40 km (25 mi) doğusunda ve Tiran'ın 26 km (16 mi) doğusunda yer almaktadır. Bölge, Arnavutluk Korunan Alanlar Dairesi (AKZM) ve Tiran Belediyesi Parklar ve Rekreasyon Dairesi (APR) arasında paylaşılan yetki alanı içinde bulunmaktadır. Kuzeybatıda Shtamë Geçidi Milli Parkı, batıda Kraste-Verjon Koruma Alanı ve doğuda Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı ile çevrilidir. Park, çok çeşitli ekosistemler ve biyolojik çeşitlilik için elverişli koşullar sunan, son derece parçalı, sağlam bir topoğrafya ile dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soomaa Millî Parkı</span>

Soomaa Millî Parkı, güneybatı Estonya'da bulunan bir milli parktır. Soomaa 1993 yılında kurulmuştur ve 390 km² alan kaplamaktadır. Soomaa, 1989'dan beri Önemli Kuş Alanı ve 1997'den beri korunan sulak alanlardan oluşan bir Ramsar alanı ve 2004'ten beri Natura 2000 alanıdır.

Bu liste, Arnavutluk'taki milli parkların bir listesidir ve 14 millî park ve bir deniz parkını içerir. Millî parklar 210.668,48 hektar (813,3955 sq mi) alan kaplar ve kabaca ülkenin %6.7'sini oluşturur. Milli parkların idaresi ve yönetimine ilişkin ulusal politika, Arnavutluk Çevre Bakanlığı tarafından uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Divjaka-Karavasta Millî Parkı</span>

Divjaka-Karavasta Millî Parkı, Batı Arnavutluk'ta, Adriyatik Denizi'ne yakın bir konumdaki Myzeqe Ovası boyunca uzanan bir milli parktır. Park, 222,3 kilometrekare (22.230 ha) alan kaplamaktadır ve sulak alanlar, tuz bataklıkları, kıyı çayırları, taşkın yatakları, ağaçlık alanlar, sazlıklar, ormanlar ve haliçler gibi dikkat çekici özelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Parkın önemi ve çeşitli kuş ve bitki türlerine ev sahipliği yapması nedeniyle, uluslararası öneme sahip önemli bir Kuş ve Bitki Alanı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi, Yeni Zelanda'da bulunan millî parkları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Gashi Nehri</span>

Gashi Nehri, Arnavutluk'un Kökes ilinde bulunan bir nehirdir. Nehir, Drin Nehri'nin bir yan kolu olup Prokletiye Dağları'nda Dobërdol Geçidi'nden başlayarak güneyde Tropoja havzasında Valbona Nehri'ne dökülmektedir.