İçeriğe atla

Tomas Lindahl

Tomas Lindahl
Tomas Lindahl Nobel takdim töreninde, 2015
DoğumTomas Robert Lindahl
28 Ocak 1938 (86 yaşında)
Stockholm, İsveç
Milliyetİsveç, vatandaşlık İngiliz
(Çift vatandaşlık)
Eğitim
Ödüller
Resmî sitecrick.ac.uk/research/a-z-researchers/emeritus-scientists/tomas-lindahl/
Kariyeri
Dalı
Çalıştığı kurumlar

Tomas Robert Lindahl FRS FMedSci[1] (d. 28 Ocak 1938) İsveç asıllı kanser araştırmalarında uzmanlaşmış İngiliz bilim insanı.[3]

2015 yılında, Amerikalı kimyager Paul Modrich ve Türk kimyager Aziz Sancar ile birlikte hasar gören hücrelerin DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran çalışmaları sayesinde Nobel Kimya Ödülü almaya hak kazandı.

Kaynakça

  1. ^ a b "Dr Tomas Lindahl FRS FMedSci". Londra: Academy of Medical Sciences. 8 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2015. 
  2. ^ Lindahl, Tomas (2013). "My Journey to DNA Repair". Genomics, Proteomics & Bioinformatics. 11 (1). ss. 2-7. doi:10.1016/j.gpb.2012.12.001. ISSN 1672-0229. 
  3. ^ "Emeritus Scientist - Tomas Lindahl". The Crick. 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DNA</span> Canlıların genetik bilgilerini barındıran molekül

Deoksiriboz nükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmaların ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca rolü bilgiyi uzun süre saklamasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır. Bazı DNA dizilerinin yapısal işlevleri vardır, diğerleri ise bu genetik bilginin ne şekilde kullanılacağının düzenlenmesine yararlar.

<span class="mw-page-title-main">DNA onarımı</span> Hücresel mekanizma

DNA onarımı, DNA moleküllerindeki hataları onarım mekanizmalarını tanımlamaktadır. İnsan hücrelerinde metabolik aktiviteler ve çevresel faktörler sonucu günde 1 milyon hücrenin zarar görmesi olasıdır. Bu etkenler, DNA'nın yapısını ve dahası diğer nesillere aktarılan genetik bilgiyi değiştirebilirler. Bu değişimler yararlı olabileceği gibi, ölümcül sonuçlara neden olabilecek kadar da zararlı olabilir. Bu yüzden, bütün canlı hücreleri, evrim süreçleri boyunca nesillere değişmeden aktarılması gereken DNA molekülünü koruma mekanizmaları geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tomáš Sivok</span>

Tomáš Sivok, stoper mevkiinde forma giyen Çek eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Alec Jeffreys</span> İngiliz genetikçi

Sir Alec John Jeffreys, İngiliz genetikçi. Özellikle DNA profillemesi çalışmalarıyla bilinen Jeffreys, günümüzde bu çalışmasıyla adli tıp tarihinin en önemli vakalarından birine imza atmıştır. Jeffreys bu yöntemiyle ayrıca babalık ve göç gibi tartışmalı durumları açığa kavuşturmuştur. Jeffreys, Leicester Üniversitesi'nde profesör olup, 26 Kasım 1992'den beri Leicester kentinin onursal hemşehrisidir. 1994 yılında bilime ve teknolojiye olan katkıları nedeniyle İngiliz Kraliyeti tarafından sir unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Calvin Kendall</span> Amerikalı kimyager (1886 – 1972)

Edward Calvin Kendall, Amerikalı kimyager. 1950 yılında Kendall, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü İsviçre'li kimyager Tadeus Reichstein ve Mayo Clinic hekimi Philip S. Hench ile birlikte adrenal bez hormonları ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandılar. Kendall sadece adrenal bez ile ilgilenmedi ayrıca tiroid bezinde üretilen tiroksin hormonunu da izole etmeyi başarmıştır. Ayrıca glutatyon ve kimyasal yapısı ile ilgili çalışmalar da yapmıştır. Kendall 1915 yılında Rebecca Kennedy ile evlendi ve ondan 4 çocuğu oldu. Kendall 1972 yılında New Jersey'de öldü.

Superettan İsveç'te oynanan ikinci düzey futbol ligidir. 16 takım yer almaktadır. Bir sezon Nisan'dan Kasım'a kadar sürer. Bir takım 30 maçta oynar ve toplam bir sezonda 240 maç oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sancar</span> Türk bilim insanı, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Aziz Sancar, Türk-Amerikalı doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2015 yılında, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımına ilişkin çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Paul Modrich</span>

Paul Modrich tam adı ile Paul Lawrence Modrich, Amerikalı akademisyen, biyokimyager ve bilim insanı. 2015 yılında DNA onarımı konusundaki mekaniksel çalışmaları nedeniyle İsveçli Tomas Lindahl ve Türk Aziz Sancar ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Henderson</span> İngiliz biyokimyacı, moleküler biyolog

Richard Henderson, İskoç moleküler biyolog ve biyofizikçi, ayrıca biyomolekül, elektron mikroskobunda öncü bilim insanı. Henderson, 2017 yılında Jacques Dubochet ve Joachim Frank ile birlikte Nobel Kimya Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carol V. Robinson</span>

Dame Carol Vivien Robinson, İngiliz kimyager ve Kraliyet Kimya Derneği Başkanı. Oxford Üniversitesi Fiziksel ve Teorik Kimya Laboratuvarı'nda Kraliyet Cemiyeti Araştırma profesörü, Dr Lee Fiziksel ve Teorik Kimya Profesörü ve Exeter College'da profesör asistanıdır. Daha önce Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Kütle Spektrometresi Profesörü idi.

Royal Society üyeliği "matematik, mühendislik bilimi ve tıp bilimi dahil olmak üzere doğal bilginin gelişmesine önemli bir katkı yapan Birleşik Krallık başta olmak üzere tüm Commonwealth ülkelerindeki bilim insanlarına açıktır. Üyeliğe seçilme akademik olarak hem kişiye hem de kişinin çalıştığı kuruma büyük bir prestij getirir.. Birleşik Krallık'taki bilim insanları için buraya üye olmak Nobel'den sonraki en büyük başarıdır.

Bu, 2001 yılında seçilen Royal Society üyelerinin listesidir.

Bu sayfada, 2014 yılında seçilen Kraliyet Cemiyeti üyeleri listesidir.

Bu sayfada, 2015 yılında seçilen Kraliyet Cemiyeti üyeleri listesidir.

Bu sayfada, 2020'de seçilen Royal Society üyeleri listelenmiştir.

Longstaff Ödülü, kimya biliminin ilerlemesine en çok katkıda bulunan Royal Society of Chemistry üyelerine verilen bir ödüldür. İlk defa 1881 yılında verilmeye başlandı, başlangıçta Chemical Society tarafından veriliyordu ve Longstaff Nişanı olarak biliniyordu.

Sör Simon Campbell, İngiliz kimyagerdir. Çalışmaları ile eczacılık endüstrisine büyük katkılar sağlamıştır.

Steven Victor Ley, Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Organik Kimya Profesörü. Cambridge Trinity College üyesi. Kraliyet Kimya Derneği (2000–2002) Başkanı. Ocak 2002'de Britanya İmparatorluk Nişanı verildi. 2011 yılında The Times tarafından "İngiliz bilimindeki en önemli 100 kişi" listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">David Phillips (kimyager)</span>

David Phillips,, fotokimya ve lazerler konusunda uzmanlaşmış İngiliz kimyagerdir. 2010'dan 2012'ye kadar Kraliyet Kimya Derneği'nin başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Peter J. Ratcliffe</span>

Sir Peter John Ratcliffe, FRS, FMedSci ,İngiliz nefrolog ve Nobel ödüllü bilim insanıdır. Oxford'daki John Radcliffe Hastanesi'nde klinisyen ve 2004'ten 2016'ya kadar Oxford Üniversitesi'nde Nuffield Klinik Tıp Bölümü Profesörü ve Klinik Tıp Bölümü başkanı olarak çalıştı. 2004'ten beri Oxford Magdalen College'ın bir üyesidir. 2016 yılında Francis Crick Enstitüsü'nde Klinik Araştırma Direktörü oldu. Oxford'da Ludwig Kanser Araştırmaları Enstitüsü üyesi ve Oxford Üniversitesi Hedef Keşif Enstitüsü Direktörü olarak görevini sürdürdü.