İçeriğe atla

Tom DeMarco

Tom DeMarco
Doğum20 Ağustos 1940 (84 yaşında)
Hazleton, Pennsylvania
VatandaşlıkAmerika Birleşik Devletleri
EğitimCornell University, Columbia University, University of Paris
ÖdüllerStevens Award (1999)
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarBell Labs

Tom DeMarco (20 Ağustos 1940 doğumlu) Amerikalı bir yazılım mühendisi, yazar ve yazılım mühendisliği konularında danışmandır. 1970'lerde yapılandırılmış analizin ilk geliştiricisidir.

Erken dönem ve eğitim

Tom DeMarco Hazleton, Pennsylvania'da doğdu. Cornell Üniversitesi'nden Elektrik Mühendisliği alanında lisans derecesi, Columbia Üniversitesi'nden yüksek lisans ve Sorbonne'daki Paris Üniversitesi'nden bir diploma aldı.[1]

Kariyeri

DeMarco, 1963 yılında Bell Telefon Laboratuvarlarında çalışmaya başladı ve burada dünyanın her yerindeki telefon ofislerine kurulan ilk büyük ölçekli Elektronik Anahtarlama Sistemini geliştirmek için ESS-1 projesine katıldı. Daha sonra 1960'larda bir Fransız BT danışmanlık firmasında çalışmaya başladı ve burada Paris'teki La Villette'deki yeni ticari ürün pazarı için bir konveyör sistemi geliştirmesi ve 1970'lerde İsveç, Hollanda, Fransa ve New York'ta çevrimiçi bankacılık sistemlerinin geliştirilmesi üzerinde çalıştı.

1970'lerde DeMarco, yazılım mühendisliğinde yapılandırılmış analiz ve yapılandırılmış tasarımın geliştirilmesinde önemli figürlerden biriydi. Ocak 1978'de, bu alanda önemli bir kilometre taşı olan Yapılandırılmış Analiz ve Sistem Spesifikasyonu[2] kitabını yayınladı.

1980'lerde Tim Lister, Stephen McMenamin, John F. Palmer, James Robertson ve Suzanne Robertson ile New York'ta danışmanlık firması "The Atlantic Systems Guild" i kurdu. Firma başlangıçta Tim Lister'in eşi Wendy Eachan'ın sahibi olduğu Dorset House Publishing ile ofislerini paylaştı. Şirketleri, yazılım geliştirme yöntemleri ve yönetimi konusunda uzmanlaşmış New York ve Londra merkezli bir danışmanlık şirketine dönüştü. [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (June 2013)">alıntı gerekli</span> ] DeMarco Amerika, Avrupa, Afrika, Avustralya ve Uzak Doğu'da ders vermiş ve danışmanlık yapmıştır.[3] Ayrıca video oyunu yayıncısı Bethesda Softworks'ün ana şirketi olan ZeniMax Media için teknik danışman olarak görev yaptı.[4]

Yayınları

DeMarco proje yönetimi ve yazılım geliştirme üzerine dokuz kitap ve 100'den fazla makale yazmıştır. Bunlardan bazıları:[5]

Kaynakça

  1. ^ "Tom DeMarco". The Atlantic Systems Guild. 2013. 12 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2013. 
  2. ^ Structured Analysis and System Specification. Yourdon. 1978. ISBN 978-0-917072-07-9. 
  3. ^ "Tom DeMarco". Dorset House Publishing. 24 Ocak 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2013. 
  4. ^ "ZeniMax Media Profile-Technical Advisory Board". ZeniMax.com. 2001. 8 Ekim 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2016. 
  5. ^ Tom DeMarco 3 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. List of publications from the DBLP Bibliography Server.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Max Weber</span> Alman sosyolog

Max Weber, Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı. Modern antipozitivistik toplumbilimi incelemesinin öncüsü olduğu düşünülür. Sosyolojiyi yöntem bilimsel olgunluğa eriştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik yönetimi</span>

Mühendislik Yönetimi, mühendislik ilkelerinin iş dünyasına ve örgütsel pratiklere uygulanmasıyla ilgili çok disiplinli bir alandır.

Yazılım ölçümü, bir yazılımın herhangi bir niteliğinin ya da o yazılımın teknik özelliklerinin (specification) bir ölçümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Robertson</span> Amerikalı basketbolcu

Oscar Palmer Robertson, lakabıyla "The Big O" veya O-Train, National Basketball Association'da (NBA) Cincinnati Royals ve Milwaukee Bucks formalarını giymiş Amerikalı eski profesyonel basketbolcu. Oyun kurucu pozisyonunda oynayan Robertson, 14 sezonda 12 kez All-Star, 11 kez NBA Yılın En İyi Beşi takımlarına seçildi ve bir kez MVP ödülünü kazandı. 1962 yılında NBA tarihinde bir sezon boyunca triple-double ortalaması tutturan ilk oyuncu oldu. 1970-71 NBA sezonunda Bucks'a ilk NBA şampiyonluğunu getiren takımın kilit oyuncularından biriydi. Oyunculuk kariyeri, özellikle lise ve üniversite yıllarında ırkçılıkla boğuştu.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

Proje planlama proje ortamında ilerlemeyi planlamak ve daha sonra rapor etmek için Gantt çizelgeleri gibi programların kullanımıyla ilgili olan proje yönetimi

<span class="mw-page-title-main">Winston W. Royce</span>

Winston Walker Royce, Austin, Teksas'taki Lockheed Yazılım Teknoloji Merkezi'nde yöneticilik yapmış olan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Fowler</span>

Martin Fowler, nesne yönelimli analiz ve tasarım, UML, kalıplar ve ekstrem programlama dahil çevik yazılım geliştirme metodolojilerinde uzmanlaşmış, yazılım geliştirme konusunda İngiliz bir yazılım geliştiricisi, uluslararası konuşmacı ve yazardır.

Michael Anthony Jackson, İngiliz bilgisayar bilimcisi ve Londra, İngiltere'de bağımsız bilgisayar danışmanıdır. Aynı zamanda Birleşik Krallık'taki Açık Üniversite'de misafir araştırma profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jim Lehrer</span> Amerikalı yazar (1934 – 2020)

James Charles Lehrer Amerikalı gazeteci, romancı, senarist ve oyun yazarı. Lehrer, PBS NewsHour'un yönetici editörü ve haber spikeri rolüyle bilinmektedir. 1988 ve 2012 yılları arasında ABD başkanlık seçim kampanyaları sırasında televizyondaki oniki başkanlık tartışmasında moderatörlük yapmıştır. Tarih ve siyasete olan ilgi alanlarının yanı sıra, bir haberci olarak deneyiminden yararlanarak çok sayıda kurgu ve kurgusal olmayan kitap yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Tek sorumluluk ilkesi</span>

Tek sorumluluk ilkesi (TSİ), "Bir birimin sadece bir etkene karşı sorumlu olması gerektiği" şeklinde bir bilgisayar programlama ilkesidir. Etken terimi, birimde değişiklik gerektiren bir küme için kullanılır.