İçeriğe atla

Tolgahan Çoğulu

Tolgahan Çoğulu
Doğum1978 (45-46 yaşında)
Ankara
TarzlarCaz, geleneksel müzik, güncel müzik
MesleklerGitarist, besteci, aranjör, akademisyen
ÇalgılarGitar, Mikrotonal gitar
Müzik şirketiKalan Müzik, Ahenk Müzik
Resmî sitetolgahancogulu.com

Tolgahan Çoğulu (1978, Ankara), Türk müzisyen, gitarist, besteci ve akademisyen.

Kariyeri

1978 yılında Ankara'da doğan Tolgahan Çoğulu, 12 yaşından itibaren klasik gitar eğitimine başladı.

2001 yılında İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (MİAM) klasik gitar yüksek lisans programına giren Çoğulu, bu bölümde Soner Egesel ve Bekir Küçükay ile eğitimini sürdürdü. Yüksek lisans ve doktorasına da MİAM'da devam eden Çoğulu, 2010 yılında ‘Bağlama Tekniklerinin Klasik Gitar İcrasına Uyarlanması’ başlıklı doktora tezini tamamladı.[1] Tez, 2011 yılında Almanya’da VDM Publishing tarafından yayınlandı.[2] 2014 yılında İTÜ’de mikrotonal gitar bölümünü kurdu, bölüm bu alanda dünyada açılan ilk akademik kademe oldu. 2016 yılı boyunca Bristol Üniversitesi’nde ‘Mikrotonal Gitarda Tarihsel Akort Sistemleri’ başlığında araştırmalarına devam etti ve seminerler verdi.[3] 2015-2017 yılları arasında Würzburg Müzik Üniversitesi ile yaptığı ‘Mikrotonal Gitar için Repertuar Yaratma ve Sunma’ isimli proje DAAD tarafından desteklendi ve bu çerçevede mikrotonal gitar ve ensemble için 12 besteci eser yazdı.[4]

Bugüne kadar ayarlanabilir mikrotonal gitar ile üç albüm yayımlayan sanatıçının son albümü 2018 yılında çıkan solo çalışması Microtonal oldu.[5]

Profesör unvanına da sahip olan Çoğulu, halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde klasik ve mikrotonal gitar eğitimi vermektedir.[1]

Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar

Tolgahan Çoğulu, kendi tasarladığı ayarlanabilir mikrotonal gitar isimli enstrümanı 2008 yılında hayata geçirdi. İTÜ MİAM bölümü tarafından Profesör Dr. Şehvar Beşiroğlu gözetiminde yürütülen projenin finansmanı da aynı bölüm tarafından sağlandı. Gitarın ilk prototipi Ekrem Özkarpat tarafından yapıldı. Çoğulu, ayarlanabilir mikrotonal gitarın ilhamını René Lacote ve Walter Vogt'un gitar tasarımlarından aldığını belirtmektedir.[6][7] Ayarlanabilir mikrotonal gitar, 2014 yılında Atlanta’da Georgia Tech Üniversitesi’nde gerçekleşen Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı.[8][9]

Diskografisi

  • Atlas (2012, Kalan Müzik)
  • Microtonal Guitar Duo (2015, Tolgahan Çoğulu & Sinan Cem Eroğlu olarak, Kalan Müzik)
  • Microtonal (2018, Ahenk Müzik)
  • Amorphous (2021, Ahenk Müzik)

Kaynakça

  1. ^ a b "Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu". İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı. 30 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  2. ^ Çogulu, Tolgahan (2011). The Adaptation of Baglama Techniques Into Classical Guitar Performance: Contemporary Techniques, Etudes and Arrangements (İngilizce). VDM Publishing. ISBN 978-3-639-36823-9. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  3. ^ "March: Microtonal Guitar Music". www.bris.ac.uk. University of Bristol. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Forschungsprojekt Mikrotongitarre". Hochschule für Musik Würzburg (Almanca). 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  5. ^ Aytimur, Eray (5 Temmuz 2018). "Mikrotonlar olmadan bu toprakların müziğini çalamazsınız". Hürriyet Gazetesi. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar… Tolgahan Çoğulu :". Musiki Dergisi. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Adjustable Microtonal Guitars". microtonal-guitar (İngilizce). 18 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  8. ^ "2014 Winners". Guthman Musical Instrument Competition. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  9. ^ "ITU'lü akademisyenin buluşuna ABD'den ödül". Milliyet Gazetesi. 6 Mart 2014. 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Cemil</span> Türk müzisyen

Mesut Cemil Tel, Tamburi Cemil Bey’in oğludur. Bir ara “Tel” soyadını kullanmışsa da, kısa bir süre sonra bundan vazgeçmiştir. Çocukluk yılları babasının musiki çevresinde geçti. Babasından birkaç ders dışında musiki dersi almadı. İstanbul Sultanîsi'nde öğrenciyken, on üç yaşında Daniel-Fitzinger'den keman dersleri alarak Batı musikisi bilgileri öğrenmeye başladı; keman üzerindeki çalışmalarını daha sonra Aliye Berger'in eşi Karl Berger’den aldığı derslerle sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Mithat Özyılmazel, Türk müzisyen.

Perdesiz gitar, tarihi M.Ö. 5000'lere uzanan perdesiz lavta türü çalgı. Klasik gitar versiyonu, yaptığı müzikte Türk, Arap ve Acem makamlarını caz modlarıyla ve blues dizileriyle harmanlayan Erkan Oğur tarafından 1976'da icat edilmiştir. Perdesiz gitarın elektrik versiyonu, batı tampere sistemiyle ifade edilemeyen özel dizi ve makamları çalmak için değil, daha çok bu sisteme göre oluşturulan ve perde düzeninde elde edilemeyen ses renklerini yakalamak için oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pinhâni</span> Türk müzik grubu

Pinhâni, 5 Nisan 2004'te Zeynep Eylül Üçer ve Sinan Kaynakçı tarafından kurulan, alternatif rock türünde müzik yapan bir Türk müzik grubu. Aynı zamanda "Kavak Yelleri" adlı dizinin müziklerini de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıdkı Sezgin</span> Klasik Türk müziği bestekâr ve şarkıcı

Bekir Sıdkı Sezgin, Türk ses sanatçısı, bestekârdır. Son dönem klasik musiki üslubunun en önemli temsilcilerinden biriydi.

Esra Akdoğan İçöz, Türk Sanat Müziği şarkıcısı.

<i>Musiki Mecmuası</i>

Musiki Mecmuası, 1948 yılından bu yana İstanbul'da yayımlanmakta olan ve abonelik yoluyla okuyuculara ulaştırılan Türk Müziği dergisidir.

F. Özlem Yüksek, Türk şarkıcı, vokalist.

Meral Uğurlu, Türk Sanat Müziği yorumcusu.

<span class="mw-page-title-main">Mus2</span>

Mus2, Türk makam müziği ve mikrotonal müzik eserlerinin notaya alımı ve seslendirilmesi için geliştirilmiş bir müzik yazılımıdır. Diğer nota düzenleyici yazılımlardan farklı olarak, Mus2'de kullanıcı herhangi bir akort sisteminde nota yazabilir ve bu notaları doğru entonasyonla dinleyebilir. Mus2 ayrıca sade arayüzü ve kolay kullanımı ile de beğeni toplamış bir yazılımdır.

Ahmet Çalışır, Türk, Klasik Türk Musikisi bestekârı, ses sanatçısı, hâfız, Tasavvuf Mûsikisi topluluğu idarecisi ve yazardır.

Sinan Cem Eroğlu, müzisyen, besteci, aranjör, enstrümanisttir. Bağlama yapım ustası Kemal Eroğlu'nun oğludur.

Ali Rıza Şengel yahut Eyyubî Ali Rıza Bey, Klasik Türk müziği bestekârı ve hocası, nevbezen.

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi, İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 1999 yılında Dr. Erol Üçer ve İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer öncülüğünde kurulmuştur. Bölüm müdürü Doç. Dr. Yelda Özgen Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kamil Özler</span> Türk caz müzisyeni

Kamil Özler, Türk caz sanatçısı, gitar ve klarnet virtüözü, eğitmen.