İçeriğe atla

Tolga Şirin

Tolga Şirin
Doğum7 Mayıs 1984 (40 yaşında)
İzmir, Türkiye
Eğitimİzmir Anadolu Lisesi (1995-2002)
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (2002-2006)
MeslekAvukat ve akademisyen

Tolga Şirin (d. 7 Mayıs 1984, İzmir), Türk avukat ve akademisyen. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku dersleri vermekte[1] ve T24 gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.[2]

Hakkında

Doç. Dr. Tolga Şirin, anayasa hukuku ve insan hakları uzmanıdır. İstanbul Barosu üyesidir.[3] Avrupa Konseyi uluslararası ve ulusal danışmanıdır.[4] Avrupa Takımı konuşmacısıdır.[5] Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği'nin kurucu üyelerindendir.[6]

T24 sitesinde,[7] Radikal[8] gazetesinde ve Güncel Hukuk dergisinde köşe yazıları yazmaktadır.

Karşılaştırmalı anayasa hukuku, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, anayasa yargısı, anayasa mahkemesine bireysel başvuru, nefret söylemi, ifade özgürlüğü, toplanma özgürülüğü, kişi özgürlüğü, din özgürlüğü, milliyetçilik, çevre hakkı ve laiklik üzerine çalışmaktadır.

2006-2008 yılları arasında İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi yürütme kurulu üyeliği yapmıştır.

Londra Birkbeck[9] ve Köln Üniversitelerinde[10] misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. Almanca ve İngilizce bilmektedir.

2010 yılı Kapani-Savcı İnsan Hakları Makale Yarışması'nın (Aybay Vakfı) birincisi ve TÜBİTAK Sosyal Bilimler programı bursiyeridir.

Kitapları

  • Tolga Şirin/Can Yalçın Armutcuoğlu, Sosyal Haklar, Tekin Yay., 2023.
  • Anayasa'dan Çıkış, İmge Yay., 2023.
  • Türkiye'de Düşüncenin Tutsaklığı - II: İfade Özgürlüğünün Yeşili, İstanbul: Tekin Yay., 2022.
  • Türkiye'de Düşüncenin Tutsaklığı - I: İfade Özgürlüğünün Grisi, İstanbul: Tekin Yay., 2021.
  • Necdet Umut Orcan ile birlikte (çev.), Alexander Hamilton/James Madison/John Jay, Federalist Yazılar, İstanbul: Runik Yay., 2021.
  • Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru El Kitabı, Ankara: Avrupa Konseyi Yay., 2018.
  • Özgürlük ve Güvenlik Hakkı, Ankara: Avrupa Konseyi Yay., 2018.
  • Karşılaştırmalı Anayasa Hukukunda Kanun Kavramı (İHAM, FAYM ve AYM), İstanbul: XII Levha Yay., 2018.
  • Tolga Şirin/Erkan Duymaz, Türkiye'de Din ve Vicdan Özgürlüğü Sorunlar Tespitler ve Çözüm Önerileri, Ankara: TBB, 2016.
  • Necdet Umut Orcan ile birlikte (çev.) James R. May ve Erin Daly, Dünyada Çevresel Anayasalcılık, 2015.
  • Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Bireysel Başvuru Hakkı, İstanbul: XII Levha Yay., 2015.
  • Çevre İnsan Devlet: Anayasa Üstüne Güncel Denemeler, İstanbul: Tekin Yay., 2015.
  • 30 Soruda Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü, İstanbul: XII Levha Yayınları, 2013.
  • Türkiye’de Anayasa Şikâyeti: İHAM ve Almanya Uygulamalarıyla Mukayeseli Bir İnceleme, İstanbul: XII Levha Yayınları, 2013.
  • Tolga Şirin/M. Fevzi Özlüer/Ilgın Özkaya-Özlüer/N.Sinan Odabaşı (ed.), Bolivya Anayasası: Hukuk, Demokrasi Özerklik, Ankara: Phoenix Yay., 2012.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  3. ^ "İstanbul Barosu - Baro Levhası". www.istanbulbarosu.org.tr. 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  4. ^ "Türkiye'de İnsan Hakları İçin Etkili Hukuk Yolları: Bireysel Başvuru Mekanizmasının 7. Yıldönümünde Uluslararası Konferans". Avrupa Konseyi Program Ofisi Ankara. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  5. ^ "Avrupa Takımı". AB Türkiye. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  6. ^ [1] 24 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Anayasa-Der üyeleri
  7. ^ "Tolga Şirin". T24. 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  8. ^ [2] Radikal gazetesi yazıları
  9. ^ [3] Birkbeck Üniversitesi
  10. ^ [4] 10 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Köln Üniversitesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anayasa</span> devleti yöneten temel ilkeler bütünü

Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir. Hans Kelsen'in normlar hiyerarşisine göre diğer bütün hukuki kurallardan ve yapılardan üstündür ve hiçbir kanun ve yapı anayasaya aykırı olamaz. Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir. Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir.

<span class="mw-page-title-main">Can Dündar</span> Türk gazeteci ve araştırmacı

Can Dündar, Türk araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı.

İbrahim Ömer Madra, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı, siyâset bilimci, radyo programcısı ve yazar. Ortak kurucularından olduğu Açık Radyo’nun genel yayın yönetmenidir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için çalışan bir iklim aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Zafer Tunaya</span> Türk hukukçu, akademisyen ve yazar

Tarık Zafer Tunaya,, Türk anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi</span> Avrupada insan haklarını ve temel özgürlükleri korumak amacıyla hazırlanan sözleşme

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, 4 Kasım 1950'de İnsan Hakları Bildirisinde bulunan hakları topluca güvence altına almak için Avrupa Konseyi üyelerinin üzerinde anlaştıkları metindir.

Yekta Güngör Özden, Türk hukukçu, yazar ve şair. Ankara Barosu Başkanlığı (1972-1974), Anayasa Mahkemesi Başkanlığı (1991-1998) ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı (1998-2000) yapmıştır.

Güney Dinç, hukukçu, yazar, insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Apaydın</span> Türk hukukçu (1924-2013)

Burhan Asri Apaydın, Türk hukukçudur.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tanör</span> Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar

Bülent Savaş Tanör, Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar.

Heinrich Böll Stiftung Derneği, İstanbul'da yerleşik olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Işıl Karakaş</span>

Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.

Öykü Didem Aydın,, romancı, yazar, akademisyen ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Robert Badinter</span> Fransız avukat ve siyasetçi (1928-2024)

Robert Badinter, Fransız avukat, akademisyen ve siyasetçi.

Türkiye'de vicdani ret, kanunlarda hak olarak tanınmadığı ve vicdani retçilerle ilgili özel bir düzenleme yapılmadığı için vicdani retçiler, diğer tüm askerlik çağına gelmiş erkek Türk vatandaşları ile aynı şekilde muamele görürler. Türkiye'de vicdani ret kararından sonra alınan cezaya rağmen askerlik görevi için çağrının ve silah altına alınma emrinin devam etmesi sebebiyle retçiler ya retlerinden vazgeçip askerlik görevini yerine getirmekteler ya da sivil itaatsizliğe devam etmekteler. Reddinde ısrar edenler ya firari olarak yaşamakta ya da silah altına alınmalarına rağmen verilen görevleri reddettikleri için askeri cezaevlerine atılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Zühtü Arslan</span> 18. T.C. Anayasa Mahkemesi Başkanı

Zühtü Arslan, Türk akademisyen ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin eski başkanı. Eski Polis Akademisi Başkanı ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesidir.

Prof. Dr. Zafer Gören, Türk akademisyen ve yazar. Anayasa hukuku profesörüdür. Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kanun Koyma Bilimi, Ceza-Ceza Usul Hukuku ve Kriminoloji kürsülerinde asistan ve öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Kaboğlu</span>

İbrahim Özden Kaboğlu, Türk anayasa hukukçusu, akademisyen ve siyasetçi. 2024 yılında İstanbul Barosu başkanı seçilmiştir.

Bireysel başvuru, temel hak ve özgürlükleri, kamu gücünün işlem, eylem ya da ihmali nedeniyle ihlâl edilen bireylerin diğer başvuru yollarını tükettikten sonra başvurdukları istisnai ve ikincil nitelikte bir hak arama yolu.

<span class="mw-page-title-main">Canan Arın</span> Türk hukukçu

Mevhibe Canan Arın, Türk avukat ve aktivist.