İçeriğe atla

Tolga Tüzün

Tolga Tüzün
Doğum12 Nisan 1971 (53 yaşında)[1]
İstanbul, Türkiye
TarzlarDeneysel müzik, caz, elektronik müzik
MesleklerMüzisyen, besteci, ses tasarımcısı
ÇalgılarPiyano
Resmî sitetolgatuzun.net

Tolga Tüzün (d. 12 Nisan 1971, İstanbul), Türk müzisyen, besteci ve ses tasarımcısı.

Yaşamı

Çağdaş müzik bestecisi ve müzisyeni Tolga Tüzün, müzik eğitimine 11 yaşında piyano ile başladı.[2] Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünü bitirdikten sonra eğitimine İTÜ MİAM’da eğitimine devam etti. Bu bölümde bestecilik alanında Pieter Snapper ve Marc Wingate ile, orkestrasyon konusunda ise Hasan Uçarsu ve İlhan Usmanbaş’la çalışmalar yaptı. Bestecilik üzerine doktorasını New York’da yer alan CUNY Graduate Center’da tamamladı. Ayrıca Brian Ferneyhough, Roger Reynolds ve Joshua Fineberg gibi çağdaş besteci ve müzisyenlerin ustalık sınıflarına katıldı.[3]

Müzik kariyeri

Bugüne kadar çeşitli formlarda eserler besteleyen sanatçının büyük topluluk ve orkestra eserlerinin yanı sıra solo eserler, oda müziği ve elektro-akustik müzik eserleri de bulunmaktadır.[4] Sanatçının eserleri daha önce Amerika ve Avrupa’da çeşitli festivallerde farklı müzisyenler tarafından da icra edilmiştir. Tüzün, besteciliğin yanı sıra deneysel, caz ve elektronik müzik alanlarında tek başına veya başka sanatçılarla beraber konserler ve performanslar da sergilemektedir. Beraber sahne aldığı sanatçılar arasında Oğuz Büyükberber, Korhan Erel, Nora Krahl, Ned Mc Gowan, Bob Ostertag, Frank Gratkowski, Nicolas Crosse, Sam Briton, Anıl Eraslan gibi isimler yer almaktadır.[5]

2009 yılında Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestrası'nı kurulmasına öncülük etti. İBULork kısaltmasıyla anılan topluluk, 2014’te Venedik Bienali'ne konuk oldu,[6] İstanbul'da çeşitli konserler verdi.[7]

Ses tasarımı alanında da çalışmalar yapan Tüzün, çeşitli tiyatro oyunlarına ses tasarımcısı olarak katkıda bulundu.[8][9] 2019 yılında Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi'nde, sanatçı İnci Eviner'in Türkiye Pavyonu'nda sergilenen Biz, Başka Yerde isimli yapıtının ses tasarımını gerçekleştirdi.[10] Eser, 11 Mayıs – 24 Kasım 2019 tarihleri arasında Venedik Bienali kapsamında sergilendi.[11]

Akademik kariyeri

Tüzün, 2003 - 2005 yılları arasında Brooklyn College’da armoni ve kompozisyon dersleri verdi. Bunu takip eden iki yıl boyunca (2005-2006) IRCAM’da bestecilik ve elektronik müzik konularında çalıştı. Ayrıca çeşitli toplulu ve festivaller tarafından direktörlük ve danışmanlık vermek üzere çağırılmış, müzik teorisi ve elektroakustik müzik üzerine çeşitli uluslararası konferanslarda yer almış ve sunumlar da yapmıştır.

Profesör unvanına da sahip olan Tolga Tüzün, 2007 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde eğitim kadrosunda yer almakta ve elektronik müzik ve bestecilik derslerini vermektedir. 2010-2021 Yılları arasında üniversitenin müzik bölümü başkanlığı görevini üstlenmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Tolga Tüzün". Türk Sineması Araştırmaları. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  2. ^ Hatice Tuncer (31 Ocak 2010). "Sesin Özgürleştirici Gücü". Cumhuriyet Gazetesi. s. 15. []
  3. ^ "Bio". Tolgatuzun.net. 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Compositions". Tolgatuzun.net. 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Bilgi Müzik - Etkinlikler Listesi". İstanbul Bilgi Üniversitesi. 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  6. ^ a b "Tolga Tüzün: 'Ben bir ses işçisiyim'". Akşam Gazetesi. 2 Eylül 2013. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Genç Besteciler Yeni Yapıtlar: Sesin Yolculuğu-4". Musiki Dergisi. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Tiyatro festivalinde müzik dolu oyunlar". Habertürk. 6 Kasım 2019. 1 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 
  9. ^ "Fulya Peker'in Yeni Oyunu "Maldoror" 13 Nisan'da Prömiyer Yapıyor". Tiyatro Dergisi. 7 Nisan 2019. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  10. ^ "Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Açılıyor". Mimarizm. 6 Mayıs 2019. 16 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 
  11. ^ "Tolga Tüzün'ün ses tasarımı Venedik Bienali 58'inci Uluslararası Sanat Sergisi'nde". Demirören Haber Ajansı. 12 Mayıs 2019. 1 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ayşe Sibel Tüzün, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. Pop müzik sanatçısı olan sanatçı opera ve batı müziği eğitimi almış, şarkılarını jazz, rock ve pop standartlarına göre seslendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BaBa ZuLa</span> Türk müzik grubu

BaBa ZuLa, 1996'da Mehmet Levent Akman, Murat Ertel ve Emre Onel tarafından kurulan müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Sanat Vakfı</span> kültür sanat vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Nejat Eczacıbaşı önderliğinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakfın temel amaçları İstanbul'u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Bienali</span>

Venedik Bienali, İtalya'nın Venedik kentinde iki yılda bir gerçekleştirilen, önde gelen güncel sanat sergisidir. Venedik Film Festivali'ni ve Venedik Mimarlık Bienali'ni de bünyesinde barındırır. Sanat bienali iki yıl arayla tek sayıyla biten yıllarda yapılırken mimarlık bienali çift yıllarda yapılır. 1999'da "Uluslararası Güncel Dans Festivali" de kurulmuştur.

Can Aksel Akın bestekâr.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

Tolga Zafer Özdemir, Türk senfonik müzik bestecisi ve müzikolog.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

Ömür Tokgöz Türk seramik sanatçısı.

Mehmet Can Özer, Türk besteci, ses mühendisi ve akademisyendir.

Beral Madra, Türk sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü.

Füsun Onur, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Bienali Türkiye Pavyonu</span>

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, her yıl dönüşümlü olarak sanat ve mimarlık sergileri düzenleyen ve ulusal temsil modelini benimseyen Venedik Bienali’nde 1991 yılından beri Türkiye’yi temsil eden sergi mekânıdır. Türkiye Pavyonu’nu 2007 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) düzenlemektedir. Sanat bienali için Türkiye Pavyonu'na davet edilecek sanatçı ve sanatçıları belirleyecek küratör, iki yılda bir değişen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu tarafından önerilir. Mimarlık bienalinde sergilenecek projeler içinse, 2016 yılından beri ulusal bir açık çağrı yapılmakta, bu çağrıya başvuruların seçici kurul tarafından iki aşamalı değerlendirmesi sonucunda pavyonda sergilenecek proje belirlenmektedir. Bienal, her yıl mayıs ayında açılır.

<span class="mw-page-title-main">Zorlu PSM</span> Performans Sanatları Merkezi

Zorlu Performans Sanatları Merkezi veya kısaltılmış ismiyle Zorlu PSM, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Zorlu Center kompleksinin içinde yer alan çok amaçlı bir sanat ve kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Selen Gülün</span>

Selen Gülün, Türk caz müzisyeni, piyanist, şarkıcı, besteci ve akademisyen.

Gülçin Kültür Şahin, tiyatro ve sinema oyuncusu.

Eugene Ali Perret, Türk-Amerikalı caz müzisyeni.

Halit Turgay, Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.

İstanbul Dans Tiyatrosu (İDT+)'nun kurucu ve yaratıcı üyeleri, Geyvan McMillen, Dilara Akay, Sernaz Demirel ve Tan Temel, kendi sosyal ve kültürel ortamlarından yola çıkarak özgün sanat dillerini araştırıp sunmaktadır. Topluluğun Sanat Yönetmeni Geyvan McMillen, Türkiye'de modern dansın 35 yıldır gelişmesinde öncülük yapmış ve Devlet Opera ve Baleleri bünyesinde çalışmıştır. Ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi Modern Dans Programı'nın da kurucusudur.