İçeriğe atla

Tolga Çebi

Tolga Çebi (d. 20 Ekim 1973, Malatya), Türk besteci.

Çeşitli tiyatro topluluklarının oyunları için bestelediği 70 kadar oyun müziği ile tanınır. Bakırköy Belediye Tiyatroları|'nda müzik direktörlüğü olarak görev yapmıştır. Oyun Atölyesi için yaptığı oyun müziklerinden oluşan bir albüm çıkarmıştır.

Yaşamı

1973 yılında Malatya'da dünyaya geldi. İlköğrenim yıllarını Bursa ve Çanakkale'de geçirdi. Bu yıllarda kemani piyano, solfej dersleri aldı.[1] İlkokulun ardından konservatuvar sınavlarını kazandı, 11 yaşından itibaren Ankara Devlet Konservatuvarı’nda yatılı öğrenci olarak okudu.[1] Okul yıllarında tiyatro ile ilgilenmeye başladı. Konservatuvarın keman bölümünü 1995 yılında bitirdi.

Türkiye’nin çeşitli konser salonlarında solo, oda müziği ve orkestra ile konser ve resitaller veren sanatçı 1995'te Akdeniz Gençlik Senfoni Orkestrası'na seçilerek Fransa'ya gitti. Orkestra ile Hollanda, Fransa, Mısır ve Lübnan'da konserler verdi.[2]

1996-1999 yılları arasında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda görev yaptı. Bu kurumda keman bölümü başkanlığı, Yaylı Sazlar Ana Sanat Dalı başkanlığı yaptı.[2]

1999’da akademik çalışmayı bırakarak Çanakkale'deki çocukluk arkadaşlarının kurduğu “İhtiyaç Molası” adlı grupla ilk albümlerini çıkarmak üzere İstanbul'a gitti.[3] Birçok albümde keman çalarak, düzenleme yaparak ve prodüktör olarak yer aldı.[2]

Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan gelen teklif üzerine ilk defa Rumuz Goncagül oyununun müziklerini uyarlayan sanatçı, bu kurumda müzik direktörü olarak görev yaptı. Çebi, Bakırköy Belediye Tiyatroları'ndaki oyunların yanı sıra birçok tiyatro grubunun sahnelediği oyunların da müziklerini ve düzenlemelerini yaptı. Sezuan'ın İyi İnsanı oyun müziği ile Tiyatro…Tiyatro Dergisi’nin organize ettiği 2005 yılı Tiyatro Ödülleri’nde “En iyi müzik” ödülünü Cahit Berkay ile paylaştı;[4] Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın sahnelediği Tersine Dünya için yazdığı müzikle 2007 Afife Tiyatro Ödülleri'nde “Yılın En Başarılı Sahne Müziği” ödülünü[5] ve Tiyatro Tiyatro Dergisi’nin 2007 Yılı En İyi Oyun Müziği ödülünü, Shakespeare Müzikali ile 2010 Afife Ödülleri’nde En İyi Sahne Müziği ödülünü aldı.

Sanatçı, Oyun Atölyesi için yaptığı 7 oyunun müziklerini (‘Azrail’in Gözyaşları’, ‘Othello’, ‘Atinalı Timon’, ‘Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler’, ‘Testosteron’, ‘Macbeth’ ve ‘Don Juan’ın Gecesi’) “Favela” adlı 2 CD'lik bir albümde bir araya getirmiştir.[6]

Besteci, reklam cıngılı, film ve dizi müzikleri de yapmaktadır.[2]

Ödülleri

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Oyun Atölyesi Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay'ın kurduğu, İstanbul Moda'da bulunan özel tiyatro.

Cem İdiz, Türk müzisyen, besteci

<span class="mw-page-title-main">Bülent Emin Yarar</span> Türk oyuncu ve tiyatro yönetmeni

Bülent Emin Yarar, Türk oyuncu ve tiyatro yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Afife Tiyatro Ödülleri</span> Türkiyede düzenlenen tiyatro ödül töreni

Afife Tiyatro Ödülleri, tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına İstanbul'da 1996-1997 tiyatro sezonundan beri her yıl Yapı Kredi Bankası dağıtılan sanat ödülüdür.

5. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 5. Afife Jale Ödülleri, 2001 yılında, 12 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

7. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 7. Afife Jale Ödülleri, 2003 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

9. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 9. Afife Jale Ödülleri, 2005 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

11. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 11. Afife Jale Ödülleri, 2007 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

Ali Rıza Kubilay, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Can Atilla</span> Türk besteci, piyanist

Can Atilla,, Türk besteci, müzisyen.

13. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 13. Afife Jale Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2009 yılında verilen, 5 özel ödül ile 14 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 14 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 30 Mart 2009'da açıkladı. Oylama kurulun 19 Nisan'da yaptığı kapalı oylama sonucu kazanan adaylara ödülleri 20 Nisan 2009'da yapılan törenle verildi.

14. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 14. Afife Jale Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2010 yılında verilen, 5 özel ödül ile 14 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. Oylama kurulu İstanbul'da sahnelenen 100'e yakın oyunu seyrederek kazananları belirledi. Ödüller 26 Nisan'da yapılan bir törenle verildi.

15. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 15. Afife Jale Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2011 yılında verilen, 5 özel ödül ile 14 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 14 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 21 Mart 2011'de açıkladı. Ödüller 18 Nisan'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan bir törenle verildi. Töreni Korhan Abay sunarken, Tan Sağtürk de özel bir gösteri sahneledi.

16. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2012 yılında verilen, 3 özel ödül ile 15 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 15 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 2 Nisan 2012'de açıkladı. Ödüller 30 Nisan 2012'de Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan bir törenle verildi. Törende Broadway Cabaret özel bir performans sahneledi.

17. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2013 yılında verilen, 3 özel ödül ile 15 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 15 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 1 Nisan 2013'te açıkladı. Ödüller 29 Nisan 2013'te Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan bir törenle sahiplerine verildi.

<span class="mw-page-title-main">Tuluğ Tırpan</span>

Sabri Tuluğ Tırpan, çağdaş Türk müziği bestecisidir. Senfonik müzik, sahne müziği, caz müziği, film müziği alanlarında eserler vermektedir.

18. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2014 yılında verilen, 3 özel ödül ile 14 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 11 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 7 Nisan 2014'te açıkladı. Ödüller 28 Nisan'da Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan bir törenle sahiplerine verildi.

21. Afife Tiyatro Ödülleri veya sponsorluk anlaşması gereğince 21. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2017 yılında 11 ana ödül ve dört özel ödül olmak üzere 15 ayrı dalda verilmiş tiyatro ödülleridir.

22. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2018 yılında 11 ana ödül ve dört özel ödül olmak üzere 15 ayrı dalda verilen tiyatro ödülleridir.

Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Sahne Müziği Ödülü, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında, ödüllerin başlatıldığı 1997 yılından bu yana verilmekte olan ödüldür. O yıl sahnelenen oyunların orijinal müzikleri arasından en başarılı bulunan besteciye verilir. Diğer dallardaki ödüllerde olduğu gibi, bu ödülde de önce seçici kurulun belirlediği adaylar duyurulur. Bir süre sonra oylama kurulu, gizli oylama yöntemiyle kazananları belirler. Kazananlar, her sene yapılan ödül töreninde açıklanır.