İçeriğe atla

Tokyo Rose

Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığının elemanları tarafından sorgulanan Iva Toguri D'Aquino

Tokyo Rose (anlam: "Tokyo Gülü"), II. Dünya Savaşı sırasında Pasifik Cephesi'nde Japon İmparatorluğu'nun güdümündeki Radyo Tokyo (günümüzde NHK World Radio Japan) tarafından Müttefik kuvvetlere karşı yapılan propaganda yayınlarda İngilizce ile anons yapan yaklaşık yirmi kadar kadın spikere Müttefik Kuvvetlerin taktıkları lakap. "Tokyo Rose" ismi hiçbir japon yayıncı tarafından kullanılmamıştır.

Birçok kadın yayıncı farklı takma adlarla ve farklı şehirlerde - Şanghay, Tokyo, Manila - çalıştı. Bunlardan sadece Iva Toguri D'Aquino kendisinin Tokyo Rose'lardan biri olduğunu itiraf etti.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span>

Uzak Doğu Uluslararası Askerî Mahkemesi veya Tokyo Savaş Suçları Mahkemesi, II. Dünya Savaşı sonrasında İmparator Hirohito ve Prens Asaka dışındaki tüm Japon yetkililerinin yargılandığı, Başbakan Hideki Tojo ve üst düzey komutanların idam cezasına çarptırıldıkları uluslararası mahkemedir. Yargılamalar 3 Mayıs 1946'da başlamış ve 12 Kasım 1948'de sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Douglas MacArthur</span> Amerikalı general (1880 – 1964)

Douglas MacArthur, II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Cephesi'ndeki Müttefik kuvvetlere komuta eden Amerikalı 5-yıldızlı "Ordu Generali". Savaş sonrasında Japonya'daki Müttefik işgal kuvvetlerinin komutanı olarak bu ülkeyi yönetmiş ve Kore Savaşı'nın ilk dokuz ayında Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin komutanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Shueisha</span>

Şūeişa (集英社), Tokyo'da kurulu büyük bir yayıncılık şirketidir. 1925 yılında Japon yayıncı Şogakukan'ın eğlence üzerine bir bölümü olarak kurulmuştur. Sonraki yıl ayrılan Şūeişa bağımsız bir şirket haline gelmiştir. Şūeişa'nın Jump Comic dergileri kısmı manga üzerine odaklı büyük bir yayıncılıktır.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi Muharebesi</span>

Mercan Denizi Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Yeni Gine'deki stratejik Port Moresby'ye doğru ilerleyen Japon kuvvetlerinin püskürtülmesiyle sonuçlanan hava ve deniz çarpışması.

<span class="mw-page-title-main">Kingorō Hashimoto</span>

Kingorō Hashimoto , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin topçu albayı, emekli olduktan sonra Büyük Japonya Gençlik Partisi Başkanı ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Yoshijirō Umezu</span> Japon general (1882 – 1949)

Yoshijirō Umezu , Japon asker.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

Yarasa Rouge ilk olarak Sonic Adventure 2 oyununda ortaya çıkan Sonic the Hedgehog video oyunu serisine mensup kurgusal karakterdir. Görünüm açısından Beyaz kürklü, ten rengi cilde ve Turkuaz gözlere sahip antropomorfik bir Yarasadır. Seride Askeri Güç ve Uluslararası Güvenlik Organizasyonu olarak görev yapan GUN‘a bağlı olarak çalışan bir Casustur. GUN mensubu olarak görev yapmadığı zamanlarda Hazine Avcılığı yapar. Hazine Avcılığı yaparken öncelikli hedefi, seride sahibi olan kişiye zaman ve mekan değişimi yeteneği başta olmak üzere önemli güçler temin eden Kaos Zümrütleridir.Diğer Kirpi Sonic Oyun Serisi karakterlerle ilişkisi değişkenlik gösterir. Serinin Sonic Heroes adlı oyununda Kirpi Shadow ve E-123 Omega ile aynı takımda bulunmuştur ve daha sonraki oyunlar da dahil olmak üzere bu iki karakterle Müttefik bir çizgi izlemiştir. Kirpi Sonic, Amy Rose, Miles “Tails” Prower adlı karakterlerle çıkar ilişkisi doğrultusunda bir çizgi izlerken Echidna Knuckles karakteriyle uzmanlık ve ilgi alanlarının benzer olması sebebiyle sürekli bir rekabet halindedir.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (Japonya)</span> Müttefiklerin Japonyayı işgali sırasında General Douglas MacArthurun sahip olduğu ünvan

Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı, II. Dünya Savaşının ardından Japonya'nın işgali sırasında ABD Generali Douglas MacArthur'ın işgal ettiği konum. Müttefik Kuvvetler bünyesinde buna benzer komutanlıklar olsa da MacArthur'un yetkileri çerçevesinde yetkili olan başka bir komutan bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sugamo Hapishanesi</span> hapishane

Sugamo Hapishanesi, Japonya’nın başkenti Tokyo’da Ikebukuro semtinde bulunan hapishane.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Anayasası</span>

Japonya Anayasası, Japonya’nın 1947 yılından itibaren temel kuruluş belgesidir. Anayasa, parlamenter yönetim biçimini kabul eder ve temel insan haklarını garanti altına alır. Buna göre Japon İmparatoru “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Bu yüzden diğer kraliyet ailelerinde olduğu gibi devletin başı değildir. Anayasaya aynı zamanda “Barış Anayasası” denmesinin sebebi 9.maddesinde açıkça savaşın uluslararası sorunların bir çözüm yolu olarak reddedilmesidir. Anayasa II. Dünya Savaşı'nın ardından ülke ABD işgali altındayken yazılmış ve Japonya’nın önceki askeri monarşi olan yönetim sistemi liberal demokrasiyle değiştirilmiştir. Belge hâlen geçerliliğini korumaktadır ve kabul edilmesinden sonra önemli bir değişiklik yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leyte Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının Pasifik Cephesinde bir muharebe

Leyte Muharebesi, Filipinler'de bulunan Leyte Adası üzerinde 20 Ekim 1944 ile 31 Aralık 1944 tarihleri arasında gerçekleşen İkinci Dünya Savaşı Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir.

NHK, Japonya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 6 Ağustos 1926 tarihinde Tokyo, Osaka ve Nagoya istasyonlarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japonyanın askerî gücü

Japon Öz Savunma Kuvvetleri (JSDF), Japonya'nın de facto silahlı kuvvetlerdir. Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuş olup Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır ve başbakanın başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yokosuka</span> Şehir: Kanagawa Prefecture, Japonya

Yokosuka, Japonya'nın Kanagawa prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir, prefektörlüğün güneydoğusunda, Miura Yarımadası'nın ortasında ve Tokyo ve Sagami körfezlerinin arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 100.7 km² olan şehrin nüfusu 1 Haziran 2012 itibarı ile 414,960'tır.

<span class="mw-page-title-main">Fussa</span> Japonyanın Tokyo metropolünde bulunan bir şehir

Fussa, Japonya'nın Tokyo metropolünde bulunan bir şehirdir. Şehir Tokyo metropolünün orta batı kesiminde yer almaktadır. Yüzölçümü 10.24 km² olan şehrin nüfusu 1 Şubat 2016 tarihi itibarı ile 58,393'tür. Fussa 1 Temmuz 1970 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.