İçeriğe atla

Tokugawa boyu

Tokugawa boyu simgesi (mon)

Tokugawa boyu (Japonca徳川氏、德川氏 Tokugawa-shi veya Tokugawa-uji), Japonya'nın güçlü daimyo ailelerinden biriydi. Boyun erken tarihi tam olarak bilinmemekte olup[1] İmparator Seiwa'nın soyundan geldikleri düşünülmekteydi ve Minamoto boyunun bir dalıydı. Boyun üyeleri 1603-1867 yılları arasında Japonya'yı yönettiler.

Aile üyeleri

Dış bağlantılar

  1. ^ "徳川家康展" (Japonca). Aichi Prefectural Library. 6 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Ieyasu</span>

Tokugawa İeyasu (徳川家康; d. 31 Ocak 1543 Okazaki Mikawa - ö. 22 Mayıs 1616 Suruga; Orta Çağ Japonya'sının en önemli shōgunlarından biri. Matsudaira Hirotada'nın oğlu. İlk Tokugawa shogunudur.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Yoshinobu</span>

Tokugawa Yoşinobu , Meiji çağdaşlaşması öncesi Japonya'sının en önemli politikacılarından biridir. Japonya'nın son Şogunudur.

<span class="mw-page-title-main">Sekigahara Muharebesi</span>

Sekigahara Meydan Muharebesi (Japonca: 関ヶ原の戦い Sekigahara no tatakai, 21 Ekim 1600'de gerçekleşen bir muhaberedir.

<i>Shōgun</i>

Shōgun, James Clavell'in The Asian Saga isimli seri altı romanının ilkidir. Roman 1600 yıllarında feodal Japonya'yı anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Edo Dönemi</span> Japon tarihi dönemi

Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matsue Kalesi</span>

Matsue Kalesi Japonya'nın Shimane ili'nde Matsue'de bulunan bir derebeyi kalesidir. "Kara Kale" veya "yağmur kuşu kalesi" olarak da adlandırılan yapı, en azından orijinal ahşap yapısının beton ile restorasyonu ile Japonya'da kalan Orta Çağ'a ait birkaç kaleden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa şogunluğu</span>

Tokugawa Şoğunluğu ya da Tokugawa Bakufu, Tokugawa boyu mensupları yönetimindeki Doğu Ordusunun Sekigahara Muharebesi'ni kazanmasıyla kurulan Japon feodal devletiydi. Devletin var olduğu dönem başkente ithafen Edo Dönemi olarak anılır. Tokugawa Şogunluğuna Hristiyanlığa karşı başlatılan katı bir izolasyon (Sakoku) yönetimi damga vurmuştur. 1858 yılında Komodor Matthew C. Perry yönetimindeki Amerikan Donanması gemilerinin Japonya açıklarına gelerek şogunluğu dış dünya ile ticaret yapmaya zorlamasıyla Sakoku yönetimi son bulmuştur. Şogunluğun batılılar karşısında attığı geri adım sonucunda ülkedeki soyluların bir kısmı bu duruma tepki göstermiş ve sembolik konumda olan Japon İmparatoru'nun ülkeyi yönetmesini ve batılılara karşı bir siyaset izlemesini arzulamaya başlamışlardır. Bu soylu ve samuray hizbi sayesinde Boshin Savaşı patlak vermiş ve batılı tekniklerle hazırlanmış İmparatorluk Ordusu'nun şogunluk kuvvetlerini yenip Edo'ya girmeleriyle Tokugawa Şogunluğu son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Iemochi</span>

Tokugawa Iemochi 1858 ile 1866 yılları arasında hizmet etmiş, Tokugawa Şogunluğu'nun 14. şogunudur. Komodor Perry komutası altındaki Amerikan Donanması'nın 1853 - 1854 yıllarında gerçekleştirdiği seferler sonucunda Japonya, ABD ile ilk büyük temasını gerçekleştirmiş ve bu temaslar yüzünden şogunluk döneminde ülke içinde pek çok iç karışıklık yaşanmıştır.Iemochi dönemi şogunluğun zayıflaması olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto boyu</span>

Minamoto boyu veya Genji (源氏), Japon millî samuray ve soylu ailesi idi.

Soga boyu, Asuka döneminde güçlü, Japon millî boyu idi. 5. ve 7. yüzyıllarda Büyük Omi'nin kabanesini tekelleştirdi ve ilk birçok ailesi intikal sırası ile hükûmet politikasını etkileyerek imparatorluk ailesine hakim oldu. Boy ayrıca Budizmin Japonya'ya yayılmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō boyu</span>

Hōjō boyu, Kamakura döneminde shikken (naip) unvanını kontrol eden, Japon millî boyu idi. Boy özellikle Zen Budizmi'ni teşvik etmiş ve Buşido'nun gelişimini sağlamış olup Japonya'nın Moğol istilalarına karşı başarılı direnişleri ile bilinir. Kamakura şogunluğunun yıkılmasından sonra Hōjō boyu devrildi ve yerine Ashikaga şogunluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Matsudaira boyu</span>

Matsudaira boyu ,, Japon millî samuray ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Okazaki Kalesi</span> Japonyada Edo döneminin sonunda Okazaki Beyliğinin daimyōsu Honda boyuna ev sahipliği yapmış kale

Okazaki Kalesi, Japonya'nın Okazaki kentinde bulunan bir kaledir. Kale, Edo döneminin sonunda Okazaki Beyliği'nin daimyōsu Honda boyuna ev sahipliği yapmış olup bununla birlikte kale daha çok Tokugawa Ieyasu ve Tokugawa boyu ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Imagawa boyu</span>

Imagawa boyu, Seiwa Genji kökenli, Japon millî askeri boyu idi. Boy dönemin en güçlü savaşçı boylarından biriydi. Boy, Minamoto boyunun bir kolu idi.

<span class="mw-page-title-main">Ii boyu</span>

Ii boyu, Tōtōmi vilayeti kökenli bir Japon boyu idi. Imagawa ailesinin istinat boyu idi ve sonra Mikawa vilayetinde Matsudaira boyuna geçti.

<span class="mw-page-title-main">Matsudaira Katamori</span>

Matsudaira Katamori, Edo döneminin sonları ve Meiji döneminin başlarında yaşamış bir Japon daimyō. Aizu Beyliği'nin dokuzuncu daimyōsu ve Kyoto Shugoshoku'su olup Boshin Savaşı sırasında, Aizu Beyliği'ni Tokugawa şogunluğu safında yeni Meiji hükûmetine karşı yönetti, ancak Aizu Muharebesi'nda ciddi şekilde mağlup edildi. Katamori'nin hayatı bağışlandı ve daha sonra Nikkō Tōshō-gū tapınağının baş kannushi'si oldu. Katamori ve üç erkek kardeşi Matsudaira Sadaaki, Tokugawa Yoshikatsu ve Tokugawa Mochiharu ile birlikte Meiji Restorasyonu sırasında oldukça etkili rollere sahipti ve dört Takasu kardeş olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Iemasa Tokugawa</span> Japon siyasetçi (1884 – 1963)

Iemasa Tokugawa, Japon diplomat ve siyasetçi. Tokugawa boyunun eski şogunluk şubesinin 17. kalıtsal başkanı olup Japonya'nın Sidney başkonsolosu, Kanada elçisi, 1937-1939 yılları arasında Japonya'nın Türkiye büyükelçisi ve 1946-1947 yılları arasında İmparatorluk Dieti Akranlar Meclisi'nin son başkanı olarak görev yaptı.

Japonya bayrakları listesi, Japonya tarafından tarih boyunca kullanılmış bayrakları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Yoshinao</span> Japon derebeyi/daimyō (1601 – 1650)

Tokugawa Yoshinao, Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon daimyō. Tokugawa Ieyasu'nun dokuzuncu oğlu olup Owari Beyliği'nin ilk daimyōsuydu.

<span class="mw-page-title-main">Aizuwakamatsu Kalesi</span>

Aizuwakamatsu Kalesi veya Tsuruga Kalesi , Japonya'nın Aizuwakamatsu kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 14. yüzyılda Ashina Naomori tarafından inşa edildi.