İçeriğe atla

Tokugawa Ieharu

Tokugawa Ieharu
10.Tokugawa Şogunu
Yerine geldiğiTokugawa Ieshige
Yerine gelenTokugawa Ienari
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Haziran 1737
Ölüm 17 Eylül 1786 (49 yaşında)
Askerî hizmeti
Bağlılığı Tokugawa şogunluğu
Hizmet yılları 1760–1786
Rütbesi Şogun

Tokugawa Ieharu (徳川家治, 20 Haziran 1737 - 17 Eylül 1786 ) Tokugawa Şogunluğu'nun 10. şogunu ve Tokugawa Ieshige'nin en büyük oğlu.

İlgili Araştırma Makaleleri

18. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1701 ile 31 Aralık 1800 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Japon yeni</span> Japonya para birimi

Yen, Japonya para birimidir. 1 yen = 100 sen olup, artık sen birimi kullanılmamaktadır ve bu hala devam etmektedir. Günümüzde bu yen yani yeni olarak adlandırılır. Aynı zamanda Amerikan doları, Avro ve İngiliz Sterlini'nden sonra rezerv parası olarak geniş çapta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Ieyasu</span>

Tokugawa İeyasu (徳川家康; d. 31 Ocak 1543 Okazaki Mikawa - ö. 22 Mayıs 1616 Suruga; Orta Çağ Japonya'sının en önemli shōgunlarından biri. Matsudaira Hirotada'nın oğlu. İlk Tokugawa shogunudur.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Yoshinobu</span>

Tokugawa Yoşinobu , Meiji çağdaşlaşması öncesi Japonya'sının en önemli politikacılarından biridir. Japonya'nın son Şogunudur.

<span class="mw-page-title-main">Sekigahara Muharebesi</span>

Sekigahara Meydan Muharebesi (Japonca: 関ヶ原の戦い Sekigahara no tatakai, 21 Ekim 1600'de gerçekleşen bir muhaberedir.

<i>Kagemuşa</i>

Kagemuşa , Akira Kurosawa'nın 1980 yılına ait bir filmidir. Başlık, taklit eden kimse için kullanılan bir terimdir. Japon tarihinin savaş yılları döneminde geçmektedir ve düşman kumandanları, savunmasız klana saldırmaktan vazgeçirmek için ölü bir kumandanın kılığına girmesi öğretilen düşük-sınıftan bir suçlunun hikâyesini anlatır. 1575 Nagaşino Savaşı'nın doruğa ulaştığı yıllar ve Kagemuşa 'nın kılığına girdiği kumandan, daimyo Takeda Şingen temel alınarak çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edo Dönemi</span> Japon tarihi dönemi

Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şogun</span> japonlara özel rütbe

Şoğgun , Japonya'da bir askeri rütbe ve tarihsel unvandır. "General" kelimesinin Japoncada iki kanjisi vardır: "kumandan", "general" veya "amiral" anlamına gelen şoğ ve "ordular" veya "savaşçılar" anlamına gelen gun. Modern askeri seviyelendirme sistemindeki karşılığı Harekât Komutanı‘na eşittir. Unvan olarak Seii Taişoğgun'un (征夷大将軍) kısa biçimidir. Japon tarihindeki çeşitli zamanlardaki feodal yönetimdir ve 1867'de Tokugawa Yoşinobu'nun Meiji İmparatorluğu için feragat edişiyle son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osaka Seferi</span>

Osaka Seferi, 1614 - 1615 yılları arasından Osaka Kalesi ve civarında Toyotomi Hideyori'nin ordusu ile Tokugawa Ieyasu'nun ordusu arasında gerçekleştirilen kuşatma ve muharebeler. Başlıca Osaka Kış Seferi ile Osaka Yaz Seferi olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa şogunluğu</span>

Tokugawa Şoğunluğu ya da Tokugawa Bakufu, Tokugawa boyu mensupları yönetimindeki Doğu Ordusunun Sekigahara Muharebesi'ni kazanmasıyla kurulan Japon feodal devletiydi. Devletin var olduğu dönem başkente ithafen Edo Dönemi olarak anılır. Tokugawa Şogunluğuna Hristiyanlığa karşı başlatılan katı bir izolasyon (Sakoku) yönetimi damga vurmuştur. 1858 yılında Komodor Matthew C. Perry yönetimindeki Amerikan Donanması gemilerinin Japonya açıklarına gelerek şogunluğu dış dünya ile ticaret yapmaya zorlamasıyla Sakoku yönetimi son bulmuştur. Şogunluğun batılılar karşısında attığı geri adım sonucunda ülkedeki soyluların bir kısmı bu duruma tepki göstermiş ve sembolik konumda olan Japon İmparatoru'nun ülkeyi yönetmesini ve batılılara karşı bir siyaset izlemesini arzulamaya başlamışlardır. Bu soylu ve samuray hizbi sayesinde Boshin Savaşı patlak vermiş ve batılı tekniklerle hazırlanmış İmparatorluk Ordusu'nun şogunluk kuvvetlerini yenip Edo'ya girmeleriyle Tokugawa Şogunluğu son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa boyu</span>

Tokugawa boyu, Japonya'nın güçlü daimyo ailelerinden biriydi. Boyun erken tarihi tam olarak bilinmemekte olup İmparator Seiwa'nın soyundan geldikleri düşünülmekteydi ve Minamoto boyunun bir dalıydı. Boyun üyeleri 1603-1867 yılları arasında Japonya'yı yönettiler.

<span class="mw-page-title-main">Sengoku Dönemi</span>

Sengoku dönemi, Muromachi döneminde 1467-1603 yıllarını kapsayan dönemdir. Sengoku dönemi toplumsal ayaklanmalar, siyasal entrikalar ve askerî çatışmalar ile geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azuchi-Momoyama Dönemi</span>

Azuchi-Momoyama dönemi, Japonya tarihinde 1573-1603 yılları arasında Sengoku döneminin sonlarını kapsayan dönemdir. Azuchi-Momoyama döneminde Oda Nobunaga ve Toyotomi Hideyoshi'nin önderliğinde tüm Japonya birleştirildi ve daha sonra Sekigahara Muharebesi'nde Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğu kuruldu.

<i>Bakumatsu</i>

Bakumatsu, Edo döneminin son yıllarını kapsamaktadır. 1853-1867 yılları arasında Japonya sakoku adı verilen dış dünyadan yalnızlaşma politikasından vazgeçti ve Tokugawa şogunluğu yerini Meiji Hükümetine bırakmıştır. Bu dönemdeki en önemli ideolojik-politik bölünme Ishin shishi adlı imparator yanlısı milliyetçiler ile shinsengumi adlı şogunluk güçleri arasında idi.

<i>Sakoku</i>

Sakoku, Edo döneminde Japonya'nın dış dünyadan soyutlanma politikasıydı. Bu politika ile ülkeye yabancı uyrukluların girişini ve Japon uyrukluların ülkeye giriş ve çıkışını kısıtlamış olup ülkeye izinsiz giriş veya çıkışın cezası ölümdü. Bu politika Tokugawa şogunluğu döneminde Tokugawa Iemitsu zamanında 1633-1639 yıllarında uygulanmaya başlanmış ve Amerikalı Komodor Matthew C. Perry'nin Japonya'ya gelişi ile ülkenin Batı ticaretine açılmaya başlanmasından sonra resmi olarak 1866 yılına kadar uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hideyoshi</span>

Toyotomi Hideyoshi Sengoku döneminden bir daimyo, samuray, general ve politikacıydı. Hideyoshi aynı zamanda Japonya'nın ikinci büyük birleştiricisi olarak görülür. Kendisi lordundan, Oda Nobunaga'dan, sonra geldi ve Sengoku dönemine bir son verdi. Hideyoshi'nin yönetimi Azuchi-Momoyama dönemi olarak da adlandırılır. Momoyama adı Hideyoshi'nin kalesinden gelmektedir. Ölümünden sonra oğlu Toyotomi Hideyori Tokugawa Ieyasu tarafından yenilgiye uğratıldı ve Tokugawa ailesi Toyotomi hanedanının yerine geçti.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

Kaei, Japonya tarihinde Şubat 1848-Kasım 1854 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kōka'dan sonra gelmekte olup Ansei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōmei idi.