İçeriğe atla

Toksik megakolon

Toksik megakolon
Micrograph of pseudomembranous colitis
Micrograph of psödomembranöz kolit, toksik megakolonun bir sebebi. H&E boyama.
UzmanlıkGastroenteroloji
BelirtilerKarında şişlik, Karın ağrısı, Ateş, Çarpıntı, Şok, İshal.[1]
KomplikasyonSeptik Şok, bağırsağın delinmesi
Risk faktörüKronik bağırsak hastalığı
PrognozÖlümcül Tedavisiz

Toksik megakolon, akut bir kolon distansiyonu şeklidir.[2] Karın şişkinliği ve bazen ateş, karın ağrısı veya şokun eşlik ettiği çok genişlemiş bir kolon (megakolon) ile karakterizedir.

Toksik megakolon genellikle ülseratif kolit ve daha nadiren Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalığının ve psödomembranöz kolite yol açan Clostridium difficile enfeksiyonları dahil olmak üzere bazı kolon enfeksiyonlarının bir komplikasyonudur . Diğer megakolon formları mevcuttur ve doğuştan olabilir. Entamoeba histolytica ve Shigella'dan da kaynaklanabildiği gibi loperamid kullanımından da kaynaklanabilir.

Belirti ve bulgular

Septik şok belirtileri görülebilir. Fizik muayenede karında hassasiyet ve olası bağırsak seslerinin kaybı olabilir. Karın radyografisi kolon genişlemesini gösterir. Beyaz kan hücresi sayısı genellikle yükselir. Şiddetli sepsis, hipotermi veya lökopeni ile kendini gösterebilir.[]

Komplikasyonlar

Şiddetli karın ağrısı gelişirse, özellikle ateş,çarpıntı, karında hassasiyet, kanlı ishal, sık ishal veya ağrılı bağırsak hareketleri eşlik ediyorsa, acil müdahale gerekir.

Genişlemiş kolonu yırtıp peritonit ve septik şoka neden olabileceğinden kolonoskopi kontrendikedir.

Patofizyoloji

Ülseratif kolitli bir hastada toksik megakolon
Toksik megakolonu gösteren patolojik bir örnek

Patolojik süreç, koruyucu mukozal bariyeri parçalayan ve muskularis propria'yı açığa çıkaran bilinmeyen toksinlerle kolon duvarında iltihaplanma ve hasarı içerir.[4] Miyenterik pleksusta gangliyon hücrelerinin nispi yıkımı ve sinir liflerinin şişmesi ile birlikte kolonik kas sisteminde hasar vardır.[4] Bu, düz kas tonusu ve motilite kaybı ile kolonun hastalıklı bölümünün neredeyse tamamen felç olmasına neden olur.[4] Bu, sepsis, bağırsak kanaması veya serbest perforasyon ve spontan dekompresyon dahil olmak üzere nispi fekal staz nedeniyle kolonda basınç arttığından daha fazla komplikasyona yol açabilir.[4]

Teşhis

Karın röntgeni Hava-sıvı seviyesi özelliği gösterilebilir veya hasta stabil ise Kontrastlı BT Taraması yapılabilir.

Tedavi

Tedavinin amacı bağırsakta basıncı azaltmak ve yutulan havanın bağırsağı daha fazla şişirmesini önlemektir. Dekompresyon sağlanamazsa veya hasta 24 saat içinde düzelmezse, kolektomi (kolonun tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması) gerekir. Ameliyat gerektiğinde önerilen prosedür, uç ileostomili bir subtotal kolektomidir.[5] Sıvı ve elektrolit değişimi, dehidrasyon ve şoku önlemeye yardımcı olur. Megakolon aktif inflamatuar bağırsak hastalığından kaynaklanmışsa, kolondaki inflamatuar reaksiyonu baskılamak için kortikosteroid kullanımı gereke bilir. Sepsisi önlemek için antibiyotik verilebilir.[6]

Klinik Seyir

Durum düzelmezse, ölüm riski belirgindir. Konservatif tedaviye zayıf yanıt olması durumunda, genellikle bir kolektomi gerekir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Toxic Megacolon". hopkinsmedicline. Johns Hopkins. 19 Kasım 2019. 24 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Dorland's Medical Dictionary'de "Toxic megacolon"
  3. ^ Panos (December 1993). "Toxic megacolon: The knee-elbow position relieves bowel distension". Gut. 34 (12): 1726-7. doi:10.1136/gut.34.12.1726. PMC 1374472 $2. PMID 8282262. 
  4. ^ a b c d Michael B (1980). "Toxic megacolon complicating Crohn's Colitis". Ann. Surg. 191 (1): 75-80. doi:10.1097/00000658-198001000-00015. PMC 1344622 $2. PMID 7352781. 
  5. ^ "Surgical Management of Clostridium difficile Colitis". Clinics in Colon and Rectal Surgery. 25 (4): 204-9. December 2012. doi:10.1055/s-0032-1329390. PMC 3577611 $2. PMID 24294121.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ Autenrieth (August 2011). "Toxic megacolon". Inflammatory Bowel Diseases. 18 (3): 584-91. doi:10.1002/ibd.21847. PMID 22009735. 
  7. ^ Benchimol (June 2008). "Toxic megacolon in children with inflammatory bowel disease: Clinical and radiographic characteristics". The American Journal of Gastroenterology. 103 (6): 1524-31. doi:10.1111/j.1572-0241.2008.01807.x. PMID 18510624. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnce bağırsak</span> Gastrointestinal sistemde yer alan bir organ

İnce bağırsak, sindirim kanalının mide ile kalın bağırsak arasındaki kısmıdır. Beş yaşından büyük insanlarda boyu 5–6 m arasındadır. Üç kısma ayrılır: duodenum, jejunum ve ileum. Mideden gıdalar duodenuma pilor veya pilorik sfinkter diye adlandırılan bir kas ile girerler. Daha sonra ince bağırsak boyunca peristaltizm olarak adlandırılan kas kasılmaları ile hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Gastroenterit</span> mide ve/veya ince bağırsak iltihabı ile karakterize tıbbi durum

Gastroenterit veya mide-bağırsak iltihabı (gastroenteritis), mide ("gastro"-) ve ince bağırsak’ı ("entero"-) içeren mide bağırsak kanalı’nın iltihabı ("-itis") ile karakterize olan ve ishal, kusma, karın ağrısı ile krampa sebep olan bir tıbbi durumdur. Mide iltihabından gastro, mide mikrobu ve mide virüsü olarak da bahsedilmiştir. Grip ile ilgisi olmamasına rağmen mide gribi ve gastrik grip olarak da adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İshal</span> gevşek veya sıvı bağırsak hareketleri

İshal veya diyare, bir günde en az üç kez gevşek, sıvı veya sulu bağırsak hareketlerinin olması durumudur. Genellikle birkaç gün sürer ve sıvı kaybı nedeniyle dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon belirtileri genellikle cildin normal gerginliğini kaybetmesi ve sinirli davranışlarla başlar. Bu durum daha şiddetli hale geldikçe idrara çıkmada azalma, cilt renginde kayıp, hızlı kalp atışı ve yanıt vermede azalmaya kadar ilerleyebilir. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde gevşek ancak sulu olmayan dışkı normaldir.

<span class="mw-page-title-main">Ülseratif kolit</span> Kalın bağırsakta ülsere neden olan iltihaplı bağırsak hastalığı

Ülseratif kolit (UK), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBH)'nın bir şeklidir. Ülseratif kolit ülserler ve açık yaralar ile seyreden, kalın bağırsakları tutan bir kolittir. Aktif hastalığın ana belirtisi genellikle aşamalı bir başlangıç gösteren ısrarlı kanla karışık diyaredir. IBH sıklıkla sıkıntılı ama daha az önemli olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kolit</span> kolon veya kalın bağırsak iltihabı

Kolit, kalın bağırsağın (kolon) şişmesi veya iltihaplanmasıdır. Kolit akut ve kendi kendini sınırlayan veya uzun süreli olabilir. Genel olarak sindirim hastalıkları kategorisine girer.

<span class="mw-page-title-main">Bulantı</span> tıbbi semptom veya durum

Bulantı veya mide bulantısı bazen kusma dürtüsü olarak algılanan yaygın bir huzursuzluk ve rahatsızlık hissidir. Ağrılı olmamakla birlikte, uzun sürmesi halinde zayıflatıcı bir semptom olabilir ve göğüste, karında veya boğazın arkasında rahatsızlık hissi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kabızlık</span> dışkının seyrek veya zor tahliyesi ile karakterize bağırsak işlev bozukluğu

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin seyrekleşmesine veya dışkılamanın zor olmasına neden olan bağırsak işlev bozukluğudur. Dışkı genellikle sert ve kurudur. Diğer semptomlar arasında karın ağrısı, şişkinlik ve sanki dışkılama tam olarak tamamlanmamış gibi bir his yer alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Baş ağrısı</span> rahatsızlık

Baş ağrısı, başta ve bazen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrı. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından muzdarip olurlar.

<span class="mw-page-title-main">İrritabl bağırsak sendromu</span> Hastalık

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) veya huzursuz bağırsak sendromu. Teşhis edilen farklı bir hastalığın olmaması durumunda, kesintili abdominal ağrı, kasılma ve ishal kombinasyonu ya da kriz şeklinde bunların yaşanması durumunda ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Metronidazol</span> kimyasal bileşik

Metronidazol bir nitroimidazol türevi antibiyotiktir. Anaerob bakteriler ve protozoaların neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılır. İlk ve ileri evredeki Clostridium difficile enfeksiyonu için ilk seçilen ilaçtır. Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kolonoskopi</span>

Kolonoskopi, kalın bağırsağın makattan girilerek, sakinleştirici ilaç (sedasyon) veya anestezi altında bir fiberoptik kamera ile monitör altında incelenmesi. Kolonoskopi işleminden bir gün önce hastaya müshil ilacı verilerek bağırsak temizliği veya bağırsak hazırlığı yapılır. Kolonoskopi uygulaması sırasında hastalar anestezi ile uyutulduğu veya sakinleştirici verildiği için ağrı ve acı hissetmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Divertiküler bağırsak hastalığı</span>

Divertiküler hastalık veya diğer adı ile divertiküloz kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıfladığı belirli alanlarda dışarıya doğru cepleşmesi veya fıtıklaşmasıdır. En sık olarak bağırsak içi basıncın artmasına bağlı olarak, kalın bağırsağın nispeten makata yakın olan ‘sigmoid kolon’ adlı bölümünde görülürler. Genellikle 40 yaştan sonra yaşla orantılı olarak artarak görülürler.

<span class="mw-page-title-main">Saccharomyces boulardii</span> mantar türü

Saccharomyces boulardii ilk olarak 1923 yılında Fransız bilim adamı Henri Boulard tarafından liçi ve mangostan meyve kabuğundan izole edilen tropikal bir mayadır. İlk raporlar farklı taksonomik, metabolik ve genetik özellikler iddia etse de S. boulardii genetik olarak S. cerevisiae suşlarının bir gruplamasıdır, >%99 genomik akrabalığı paylaşır ve S. cerevisiae var. boulardii sinonimini verir.

İltihabi inflamatuvar ya da bilinen adıyla bağırsak hastalığı (İBH) veya bağırsak iltihaplanması, bağırsaklarda bir grup enflamatuar koşulların oluştuğu hastalık. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit ana iki türüdür. Ülseratif kolit kalın bağırsak ve rektumu etkilerken, Crohn hastalığı bağırsakların yanında ağız, sindirim borusu, mide ve anüsü de etkileyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Karın ağrısı</span> mide ağrıları

Karın ağrısı, ciddi ve ciddi olmayan tıbbi durumlarla ilişkili olabilen bir semptomdur.

<span class="mw-page-title-main">Kapsül endoskopi</span>

Kapsül endoskopi tıbbi teşhiste kullanılan ve gastrointestinal sistem iç görüntülerini kaydetmek için kullanılan bir prosedürdür. Daha yeni teknolojiler hem biyopsi alabilir hem de tüm gastrointestinal sistemin belirli yerlerine ilaç salabilir 21 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Kapsül, biraz daha büyük olmasına rağmen, standart bir farmasötik kapsüle benzer ve küçük bir kamera ve bir batarya ile çalışan bir dizi LED içerir. Bir hasta kapsülü yuttuktan sonra, hasta tarafından taşınan taşınabilir bir kayıt cihazına bağlı bir dizi alıcıya kablosuz olarak iletilen saniyede birkaç görüntü alarak gastrointestinal sistem boyunca geçer. Kapsül endoskopisinin birincil kullanımı, kolonoskopi veya özofagogastroduodenoskopi (EGD) gibi diğer endoskopi türleri tarafından görülemeyen ince bağırsak alanlarını incelemektir.

<i>Clostridioides difficile</i> enfeksiyonu C. difficile bakterisinin neden olduğu hastalık

Clostridium difficile enfeksiyonu olarak da bilinen Clostridioides difficile enfeksiyonu, spor oluşturan bakteri Clostridioides difficile'ye bağlı semptomatik bir enfeksiyondur. Belirtileri arasında sulu ishal, ateş, bulantı ve karın ağrısı yer alır. Antibiyotikle ilişkili ishal vakalarının yaklaşık %20'sini oluşturur. Antibiyotikler bağırsak mikrobiyotasında zararlı değişikliklere katkıda bulunabilir; özellikle kısa zincirli yağ asidi emilimini azaltarak ozmotik veya sulu ishale neden olurlar. Komplikasyonlar arasında psödomembranöz kolit, toksik megakolon, kolon perforasyonu ve sepsis yer alabilir.

Mosaprid, seçici bir 5HT4 agonisti olarak işlev gören gastroprokinetik bir ajandır. Mosaprid'in M1 olarak bilinen ana aktif metaboliti ayrıca insanlarda mide-bağırsak kanalının tamamı boyunca mide boşalmasını hızlandıran bir 5HT3 antagonisti olarak işlev görür ve gastrit, gastroözofageal reflü, fonksiyonel dispepsi ve irritabl bağırsak sendromu tedavisinde kullanılır. Yemeklerden en az bir saat önce veya yemekten iki saat sonra alınması tavsiye edilir.

Lemierre sendromu, iç şah damarının enfeksiyöz tromboflebitidir. Çoğu zaman genç, sağlıklı yetişkinlerde bakteriyel boğaz ağrısının bir komplikasyonu olarak gelişir. Tromboflebit ciddi bir durumdur ve kanda bakteri veya septik emboli gibi başka sistemik komplikasyonlara yol açabilir.

<i>Clostridioides difficile</i> bakteri türü

Clostridioides difficile ciddi ishal enfeksiyonlarına neden olduğu bilinen bir bakteridir ve kolon kanserine de neden olabilir. C. difficile veya C. diff olarak da bilinir ve spor oluşturan Gram-pozitif bir bakteri türüdür. Clostridioides türleri anaerobik, hareketli bakterilerdir, doğada her yerde bulunurlar ve özellikle toprakta yaygındırlar. Vejetatif hücreleri çubuk şeklinde, pleomorfiktir ve çiftler ya da kısa zincirler halinde bulunur. Mikroskop altında, terminal uçlarında bir çıkıntıya sahip uzun, düzensiz hücreler olarak görünürler. Gram boyama altında, C. difficile hücreleri Gram-pozitiftir ve oksijen yokluğunda insan vücut sıcaklığında kanlı agarda optimum büyüme gösterir. C. difficile katalaz- ve süperoksit dismutaz-negatiftir ve üç tip toksin üretir: enterotoksin A, sitotoksin B ve Clostridioides difficile transferaz. Stres koşulları altında bakteri, aktif bakterilerin tolere edemediği aşırı koşulları tolere edebilen sporlar üretir.