İçeriğe atla

Tokmok

Tokmok
Токмок
Burana kulesi
Burana kulesi
Tokmok bayrağı
Bayrak
Tokmok arması
Arma
ÜlkeKırgızistan Kırgızistan
İlÇuy İli
Nüfus
 (2009)
 • Toplam53.231

Tokmok (Kırgızca: Токмок, Tokmok; Rusça: Токмак/Tokmak). Kırgızistan'ın kuzeyinde yaklaşık 55000 (2009) nüfusa sahip bir şehirdir. Ülkenin başşehri Bişkek'in doğusundadır. Deniz seviyesinden 816 m yukarıdadır. 2004'ten 19 Nisan 2006'ya kadar Çuy İli'nin idare merkezidir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oyrat</span>

Oyratlar, Moğolistan'ın batısından Çin'in kuzeybatısına kadar olan bölgede yaşayan Moğol kavmidir.

<span class="mw-page-title-main">Soçi</span>

Soçi, Rusya'da, Krasnodar Kray'da kent. Kafkasya'ın batı kesiminin eteklerinde, Karadeniz kıyısında bulunur. Nüfus: 389,900 (2015). Nüfus 2002 sayımına göre artış göstermektedir. Bu nüfusu onu Rusya'nın en büyük tatil şehri yapar. Büyük Soçi bölgesi Kafkas Dağları ile Karadeniz arasındaki 145 km uzunluğundaki bir hattan oluşur. Kafkas Rivierası'nda yer alan Soçi, Rusya'da subtropikal iklimin nadir görüldüğü yerlerdendir. Yazları ılık ve yağışlı iken; kışlar serin ve yumuşak geçer. Karadeniz'in diğer bölgeleri gibi yıl boyu yağış eksik olmaz.

<span class="mw-page-title-main">2014 Kış Olimpiyatları</span>

2014 Kış Olimpiyatları, 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları. Böylece Rusya, Sovyetler Birliği'nden ayrıldığı 1991 yılı sonrasında ilk kez bir Olimpiyat'a ev sahipliği yapmış oldu. Rusya'nın başkenti Moskova ise Sovyetler Birliği döneminde 1980 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">This Is Our Night</span>

"This Is Our Night", Sakis Ruvas'ın seslendirdiği ve 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı temsil eden İngilizce şarkıdır.

Runet , Rusça konuşan internet kullanıcılarını tanımlayan isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın ilçeleri</span>

Kırgızistan'ın ilçeleri (rayonları):

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Rusya'daki şehirler listesidir. 2015 yılı itibarıyla Rusya'da 1.107 adet şehir bulunmaktadır. Şehirler, alfabetik dizinle gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Türk dilleri</span>

Sibirya grubu ya da Kuzey Türk dilleri Türk dillerinin bir koludur. Bu gruba ait sekiz dilin toplam konuşucu sayısı 700.000 civarındadır. Bu dilller doğu Türk dillerinden gelişmiştir. Göçebe yaşam şekli kapsamında kuzeye doğru göç edip Sibirya'ya yayılmışlardır.

İngiltere 19 yaş altı millî futbol takımı, İngiltere'yi 19 yaş altı uluslararası müsabakalarda temsil eden futbol takımı. İngiltere Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilmektedir. Takımın teknik direktörlüğünü Aidy Boothroyd yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2010 Avrupa Atletizm Şampiyonası</span>

2010 Avrupa Atletizm Şampiyonası, 27 Temmuz - 1 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılan 20. Avrupa Atletizm Şampiyonasıdır. Avrupa Atletizm Birliği'nin (EAA) denetiminde Barselona, İspanya'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çuy ilçesi</span>

Çuy İlçesi ; Kırgızistan'ın Çuy İli'ndeki ilçe.

İlyuşin, bir Rus uçak tasarımcısı ve üreticisidir. Kurum, 10 Ocak 1933 tarihinde kurulmuştur. Şirketin merkezi Moskova'nın Aeroport rayonunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluk Ordusu</span>

Rus İmparatorluk Ordusu, Rus İmparatorluğu'nun kara kuvvetleriydi. 1721 yılında I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu ilan etmesi sonucu kurulmuş olup 1917 Rus Devrimi'nden sonra lağvedildi.

Yinghuo-1, Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geliştirilen bir Mars uzay sondasıdır. Baykonur Uzay Üssü'nden 8 Kasım 2011 tarihinde Rus Fobos-Grunt sondası ile birlikte fırlatılmış olup CNSA tarafından Mars'ın yüzeyini, atmosferi, iyonosferini ve manyetik alanını inceleyerek yaklaşık iki yıl yörüngede kalmasını amaçlanmaktaydı. Ancak fırlatma işleminden kısa bir süre sonra, Fobos-Grunt'un Dünya yörüngesinden ayrılabilmesi için gerçekleşmesi gereken iki yanma gerçekleşmedi ve her iki sonda da yörüngede dolaştı. 17 Kasım 2011 tarihinde Çin devlet medyası Yinghuo-1'in kayıp olduğunu açıkladı. Yinghuo-1 ve Fobos-Grunt, bir süre yörüngede kaldıktan sonra, 15 Ocak 2012'de atmosfere giriş yaptılar ve sonunda Pasifik Okyanusu'nun üzerinde parçalara ayrıldılar.

<i>Soviet Life</i>

Soviet Life, The USSR veya günümüzdeki adıyla Russian Life Sovyetler Birliği'inde yayınlanan ve Sovyet yaşam tarzını anlatan aylık kültür dergisi idi. 64 sayfa ve renkli olarak basılan dergi ilk kez 1956 yılında basıldı. Günümüzde Russian Life adıyla özel sektörde yayınlanan dergi ABDli ve Rus çalışanlar tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rus mutfağı</span>

Rus mutfağı, Rusya'nın farklı pişirme geleneklerinin bir toplamıdır. Rus mutfağı, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Sibirya ve Uzak Doğu etkileri ile çeşitli olup temelleri, bol miktarda balık, domuz eti, kümes hayvanları, havyar, mantarlar, meyveler ve balın birleşimiyle, genellikle sert bir iklimde kırsal nüfusun köylü yiyecekleriyle atıldı. Çavdar, buğday, arpa ve darı mahsulleri, bol miktarda ekmek, krep, turta, tahıl, bira ve votka için gerekli malzemeleri sağlıyordu. Çorba ve güveçler, mevsimlik veya depolanabilir ürünler, balıklar ve etlere odaklanır. Bu tür yiyecekler, 20. yüzyıla kadar Rusların büyük çoğunluğunun temel malzemesi olarak kaldı. Sovyet mutfağının ise ayrı bir karakteri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki Yahudilerin tarihi</span>

Rusya'daki Yahudilerin ve tarihsel olarak onunla bağlantılı bölgelerin tarihi en az 1.500 yıl öncesine dayanıyor. Rusya'daki Yahudiler tarihsel olarak büyük bir dini diasporayı oluşturmuşlardır; Rus İmparatorluğu bir zamanlar dünyadaki en büyük Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapıyordu. Bu topraklarda, birçok farklı bölgedeki Aşkenazi Yahudi toplulukları gelişti ve modern Yahudiliğin en belirgin teolojik ve kültürel geleneklerinin çoğunu geliştirirken, aynı zamanda anti-Semitik ayrımcı politikalar ve zulüm dönemleriyle karşı karşıya kaldılar. Bazıları, 21. yüzyılın başından beri Rusya'daki Yahudi cemaatinde bir "rönesans" olduğunu belirttiler. Ve bugün, Rusya'nın Yahudi nüfusu hala Avrupa'nın en büyük Yahudi nüfusları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya coğrafyası</span>

Rusya coğrafyası, Rusya'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Rusya, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olup kuzey Avrasya'nın çoğunu kapsamakta ve Avrupa ile Kuzey Asya'nın geniş bir alanına yayılmaktadır.