Tokat Müzesi
Tokat Müzesi; Tokat'ta kurulu, 2007 yılı itibarıyla 36253[1] eser sergilenen bir müzedir.
Sulusokak'ta, Takyeciler Camii'nin yanında bulunur.
Müze çalışmalarına 1926 yılında başlanmış, 1982 yılında halka açılmış, 2005 yılında da teşhir düzenlemesi yapılmıştır. Müze binası olarak kullanılan Gök Medrese, III. Gıyaseddin Keyhüsrev'in veziri Pervâne Muineddin tarafından 1277 yılında yaptırılmıştır.[1]
Müze arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği iki bölüme ayrılır. Büyük bir sikke koleksiyonu barındıran müze, Pazartesi hariç her gün 08.00-17.00 saatlerinde ziyaretçilere açıktır.
Anadolu'nun ilk açılan müzelerinden biri harf inkılâbından önce Arapça harfler tabelada bulunuyordu.[2] 1926’da kurulmuş bir tarih öğretmenimizin çabası ile Gökmedrese de başlamış. 16. yüzyıl Osmanlı eseri arastalı bedesteninde 2012 yılında taşındı müze. Müzede 40.000’den fazla eser mevcut tabi bunların hepsini sergileme şansı yok müzenin etnografik ve arkeolojik kısımları var arkeolojik kısmında çeşitli şekilde ele geçirilen bulunan eserler sergilenmektedir.[3] Roma eserleri çok Nadide ünik eserleri bulunmakta çok güzel bir sikke koleksiyonu var antik dönem eserleri var ayrıca özellikle bu müzede etnografya kısmında sergilenen kuran-ı Kerim var .Tokat merkezde 5-6 yıl oluyor ortaya çıkması. incelemelerde 1100lü yılıarın başı şu ana kadar Müslüman Türkler döneminde yazılmış en eski el yazması Kur’an-ı Kerim. Bu kuran kerim aynı zamanda satır altı meali yapılmış oldukça özel bir eseridir .müzede eski kalkolitik Osmanlı dönemine kadar pek çok eser bulunuyor[4]
Arastalı Bedesten
Mayıs 2012 tarihinden itibaren Arastalı Bedesten Tokat Müzesi olarak kullanılmaktadır. Arastalı Bedesten Tokat'taki ünlü Sulusokak’taki, Takyeciler Cami’nin doğusunda yer almaktadır. Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesinde bu bedesteni "Halep ve Bursa çarşıları gibi gayet tertip üzere kurulmuştur" şeklinde anlatmıştır. Arastalı Bedesten, İstanbul Kapalıçarşı'nın bedesten bölümünü anımsatmaktadır. Görülmeye değer bir mimari eser olan Arastalı Bedesten'ın kolonları ince harçla örülmüştür ve tonozlarındaki ustalığı son derece ileri düzeydedir. Bedestenin doğu ve batı bitişiğine birer arasta eklenmiş ve önemli bir yapı grubu oluşturulmuştur.
Tokat Yazmacılığı
Müzede Tokat yazmacılığına ilişkin örnekler ve el baskı tekniğine ilişkin görsel ögelerle desteklenmiş anlatımlar bulunmaktadır.
Roma Dönemi Mezar ve Lahitleri
Müzede Roma dönemine ait lahitler bulunmaktadır. Ayrıca Roma İmparatoru Jül Sezar'ın Zile'yi fethettiğinde söylediği iddia edilen ünlü "Veni Vidi Vici" (Geldim Gördüm Aldım) ifadesi ve ilgili savaş da çeşitli bilgi görselleri ile ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.
Kaynakça
- ^ a b "www.kultur.gov.tr". 3 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2010.
- ^ il kültür ve turizm müdürlüğü arşivi
- ^ "Tokat Müze Müdürlüğü". kvmgm.ktb.gov.tr. 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023.
- ^ "Tokat Müzesi". T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023.