İçeriğe atla

Tokat Müzesi

Gök Medrese
Tokat Müzesi binasının dış görünümü
Tokat Müzesi iç görünüm

Tokat Müzesi; Tokat'ta kurulu, 2007 yılı itibarıyla 36253[1] eser sergilenen bir müzedir.

Sulusokak'ta, Takyeciler Camii'nin yanında bulunur.

Müze çalışmalarına 1926 yılında başlanmış, 1982 yılında halka açılmış, 2005 yılında da teşhir düzenlemesi yapılmıştır. Müze binası olarak kullanılan Gök Medrese, III. Gıyaseddin Keyhüsrev'in veziri Pervâne Muineddin tarafından 1277 yılında yaptırılmıştır.[1]

Müze arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği iki bölüme ayrılır. Büyük bir sikke koleksiyonu barındıran müze, Pazartesi hariç her gün 08.00-17.00 saatlerinde ziyaretçilere açıktır.

Anadolu'nun ilk açılan müzelerinden biri harf inkılâbından önce Arapça harfler tabelada bulunuyordu.[2] 1926’da kurulmuş bir tarih öğretmenimizin çabası ile Gökmedrese de başlamış. 16. yüzyıl Osmanlı eseri arastalı bedesteninde 2012 yılında taşındı müze. Müzede 40.000’den fazla eser mevcut tabi bunların hepsini sergileme şansı yok müzenin etnografik ve arkeolojik kısımları var arkeolojik kısmında çeşitli şekilde ele geçirilen bulunan eserler sergilenmektedir.[3] Roma eserleri çok Nadide ünik eserleri bulunmakta çok güzel bir sikke koleksiyonu var antik dönem eserleri var ayrıca özellikle bu müzede etnografya kısmında sergilenen kuran-ı Kerim var .Tokat merkezde 5-6 yıl oluyor ortaya çıkması. incelemelerde 1100lü yılıarın başı şu ana kadar Müslüman Türkler döneminde yazılmış en eski el yazması Kur’an-ı Kerim. Bu kuran kerim aynı zamanda satır altı meali yapılmış oldukça özel bir eseridir .müzede eski kalkolitik Osmanlı dönemine kadar pek çok eser bulunuyor[4]

Arastalı Bedesten

Mayıs 2012 tarihinden itibaren Arastalı Bedesten Tokat Müzesi olarak kullanılmaktadır. Arastalı Bedesten Tokat'taki ünlü Sulusokak’taki, Takyeciler Cami’nin doğusunda yer almaktadır. Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesinde bu bedesteni "Halep ve Bursa çarşıları gibi gayet tertip üzere kurulmuştur" şeklinde anlatmıştır. Arastalı Bedesten, İstanbul Kapalıçarşı'nın bedesten bölümünü anımsatmaktadır. Görülmeye değer bir mimari eser olan Arastalı Bedesten'ın kolonları ince harçla örülmüştür ve tonozlarındaki ustalığı son derece ileri düzeydedir. Bedestenin doğu ve batı bitişiğine birer arasta eklenmiş ve önemli bir yapı grubu oluşturulmuştur.

Tokat Yazmacılığı

Müzede Tokat yazmacılığına ilişkin örnekler ve el baskı tekniğine ilişkin görsel ögelerle desteklenmiş anlatımlar bulunmaktadır.

Roma Dönemi Mezar ve Lahitleri

Roma dönemi lahit parçası

Müzede Roma dönemine ait lahitler bulunmaktadır. Ayrıca Roma İmparatoru Jül Sezar'ın Zile'yi fethettiğinde söylediği iddia edilen ünlü "Veni Vidi Vici" (Geldim Gördüm Aldım) ifadesi ve ilgili savaş da çeşitli bilgi görselleri ile ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Tokat Yazmacılığı-El Baskı Tekniği

Kaynakça

  1. ^ a b "www.kultur.gov.tr". 3 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2010. 
  2. ^ il kültür ve turizm müdürlüğü arşivi
  3. ^ "Tokat Müze Müdürlüğü". kvmgm.ktb.gov.tr. 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  4. ^ "Tokat Müzesi". T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Arkeoloji Müzesi</span>

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep ili ve çevresinde bulunan tarihî sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Arkeoloji Müzesi</span>

Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak ilinde bulunan arkeolojik bir müzedir. 1967 yılında başlatılan müzenin inşaatı 1969 yılında bitirilmiştir. 23 Mayıs 1970 tarihinde teşhir tanzimi tamamlanan müze, Uşak Müze Müdürlüğü olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında tren istasyonu mevkiinde 14 bin 500 metrekare kapalı alana üzerine yeni bir müze binası inşasına başlamış ve dört yılın ardından 2016 yılında tamamlanmıştır. Yaklaşık 48 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 16 milyon liraya mal olan 3 katlı modern yeni müze binasının 2018 yılında teşhir ve tanzim çalışmalarının bitmesiyle tren istasyonu mevkiine taşınarak modern müzeler arasında yerini almıştır. Envanterinde yer alan 43.000 bin eser ve sikkeden 2.500'ü müze içerisinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Müzesi</span>

Burdur Müzesi, Burdur şehir merkezinde 57 binden fazla arkeoolojik ve etnoğrafik eserin sergilendiği müzedir. 1969 yılında ziyarete açılmıştır. Bulguroğlu (Pirkulzade) Mederesesi'nin kütüphane binasında ve bu tarihi bina ile aynı mimari görünümü taşıyan yeni ek binalarda hizmet vermektedir. 2008 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi olmaya aday olmuştur ve 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü almıştır.

Afyon Bolvadin Müzesi, Afyon'un Bolvadin ilçesinde yer alan, hem arkeolojik, hem etnografik eserlerin sergilendiği belediyeye ait karma bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Arkeoloji Müzesi</span> Hatayda bulunan Dünyanın en büyük mozaik müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya'da konumlanmış önemli bir kültürel kuruluştur. Antik döneme ait eşsiz eserlerin sergilendiği bu müze, 28 Aralık 2014 tarihinde kayda değer bir başarıya imza atmıştır: Dünya'nın en geniş mozaik sergileme alanına sahip olması. Bünyesinde barındırdığı zengin arkeolojik koleksiyon ile bu müze, antik çağın izlerini günümüze taşırken, ziyaretçilere benzersiz bir tarihî deneyim sunmaktadır. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir. 2023 yılında meydana gelen Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinde kısmen zarar gören müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan önlemler doğrultusunda ekstra güvenlik personeli ve kameralarla gözetim altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Müzesi</span>

Silifke Müzesi, Mersin ilinin Silifke ilçesinde yer alan ve en eski parçası MÖ 2700 tarihlenen müzedir. 20.677 esere ev sahipliği yapan müze, Almanya'daki Haßloch Müzesi ise kardeş müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi</span>

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi veya Amasya Müzesi, 1958 yılında Amasya'da kurulmuş etnografya, arkeoloji ve mumya müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan özel bir arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaris Kalesi</span>

Marmaris Kalesi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde yer alan tarihi kale. Kale, Osmanlı padişahı I. Süleyman tarafından Rodos seferi esnasında yeniden inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Müzesi</span>

Tarsus Müzesi Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Müzesi</span>

Sakarya Müzesi, Sakarya ili, Adapazarı ilçesi sınırlarındaki bir müzedir.

Ankara'da turizm; daha çok yerli turistlerin ziyaretleriyle yürümektedir ve büyük oranda kültür turizmine dayanmaktadır. Ankara, 2018 yılında 3,7 milyon ziyaretçi ile yerli turistlerin en çok konaklama yaptığı 5. Türk şehri olmuştur. Ayrıca turistik tesis ve yatak sayısı bakımından 81 il arasından 11. sırada yer almaktadır.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan müzedir. 1850 yılında inşa edilen, üç katlı bir geleneksel Beypazarı evine kurulmuş olan müze, kurucusu Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından Ankara Valiliği'ne devredilmiş ve 1977 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Müzenin denetimi, Etnografya Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karacasu Etnografya Müzesi</span> Türkiyenin Aydın ilinin Karacasu ilçesinde müze

Karacasu Etnografya Müzesi, Aydın ilinin Karacasu ilçe merkezinde bulunan, yörenin sosyokültürel tarihi hakkında bilgi veren eserlerin sergilendiği müze.