Nokul, nukul (نقل) mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça. Türkiye'de lokum, lokul gibi farklı isimlerle adlandırılan hamur işidir. Rulo şeklinde yapılması en ayırt edici özelliğidir. Haşhaşlı, tahinli fındıklı, sakızlı türleri de mevcuttur. Bayram sofralarının vazgeçilmezlerindendir.
Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir. Türkiye ve Yunanistan'da yenir.
Cevizli sucuk, Köme,veya Orcik, kökeni Gürcistan olup Gürcü ve Anadolu mutfağında önemli yere sahip olan mum şekilli tatlıdır. Gürcü mutfağında özellikle yeni yılda ve bayramlarda tüketilir.
Çörek, az yağlı, yumurtalı, bazı çeşitleri şekerli bazıları ise tuzlu, gevrekçe bir hamur işi türü. En bilinen örnekleri ay ve paskalya çörekleridir. Kahramanmaraş şehrine ait olan Maraş Çöreği coğrafi işaret almıştır.
Çerkes peyniri, kaynayan sütün peynir altı suyu, sirke ya da limon ile mayalanması ve sepette süzülmesi ile elde edilir. Çerkes tuzsuz peyniri taze ve kurutulmuş olmak üzere iki çeşidi vardır. Füme çerkes peyniri kurutulmuş peynir yapıldıktan sonra, odun ateşinin közlerinden bir miktar yukarıda asılarak ısı ve is ile kurutulur bu şekilde bozulmadan uzun süre dayanabilmektedir. Krem veya açık sarı bir renge sahiptir.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli’de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir. Son yıllarda tahin helva sanayinde şeker yerine glikoz oranı yüksek fruktoz oranı düşük mısır şurupları, yağ ve proteini bağlayıcı çeşitli katkılar kullanılmaktadır.
Kulîce (کلیچه), Kiliçe çöreği bir çeşit simit veya çörektir. Ahmed Eflâkî’nin Menâkıbü’l Ârifîn adlı eserinden Selçuklu Anadolusu’nda kulîce(کلیچه) ,(simîd)(سميد) tüketildiği anlaşılmaktadır.
Amasya çöreği buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir. Nohut mayası ile mayalanarak yapılır. Malzemesi, buğday unu, ceviz içi, tereyağı, nohut suyu, tuz, yumurta sarısı, toz şeker, sıvı yağdır. Amasya Çöreği 24.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tokat ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Tokat ekmeği 17.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kül çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Yağlı çörek, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Bayram çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Maraş çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Yivli gürgen merdane üretimde kullanılır. Maraş çöreği 13.06.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Parmak çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Kaymaklı çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Nevşehir Kaymaklı Çöreği 10.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Devrek kömeci, bir çeşit çörektir. Malzemeleri un, su, süt, yoğurt, tuz, yumurta, sıvı yağ, dövülmüş ceviz içi; üzerine sürmek için yumurta sarısı, çörek otu, susamdır.
Yağlı, bir çeşit çörektir.
Yoğurtmaç, bir çeşit çörektir.
Kalecik çöreği buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir. İçerisinde ceviz ve yenibahar baharatı bulunur. Ankara Kalecik çöreği 07.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Burmalı çörek buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir.