İçeriğe atla

Tohoku Üniversitesi

Tohoku Üniversitesi
Japonca東北大学
Üniversite yönetim binası
Harita
Kuruluş1907
TürDevlet
RektörSusumu Satomi
Öğretim üyeleri6.211 (2013)
Öğrenciler17.887 (2013)
Lisans öğrencileri11.003 (2013)
Lisansüstü öğrencileri4.169 (2013)
Doktora öğrencileri2.677 (2013)
Diğer öğrenciler38 (2013)
KonumSendai, Japonya
Okul renklerimor
Web sitesitohoku.ac.jp

Tohoku Üniversitesi (İngilizce: Tohoku University, Japonca: 東北大学 (東北大學) Japonya'nın Sendai kentinde bulunan bir kamu üniversitesidir. 2013 yılı verisine göre Üniversite'nin 10 fakültesi 15 okulu ve kayıtlı 17.887 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversitenin kuruluşundaki felsefesi araştırma önceliği ve açık-kapı politikasıdır.

Fakülteler

  • Hukuk
  • Mühendislik
  • Diş Hekimliği
  • Tıp
  • Eğitim
  • Sanat
  • Ekonomi
  • Fen
  • Eczacılık
  • Tarım
  • Mühendislik

Tarihi

1736'da Sendai'de bir tıp fakültesi (Meirin-Yokendo, 明倫養賢堂) açıldı. Okul birkaç kez yeniden düzenlenmişlerdir. Tohoku Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin öncüsüdür.

22 Haziran 1907'de eğitim kurumu İmparatorluk statüsünü almıştır. Tohoku Üniversitesi, Tokyo İmparatorluk Üniversitesi (1877) ve Kyoto İmparatorluk Üniversitesi'nden (1897) sonra Japonya'nın üçüncü İmparatorluk Üniversitesi oldu.

Üniversite, kuruluşundan bu yana, o zamanlar Tohoku Üniversitesi'ne erişimin kadınlara ve yabancılara açık olduğu anlamına gelen bir "açık kapı politikası" izlemiştir. Japonya'da böyle bir politika uygulayan ilk üniversiteydi.

Eylül 1907'de üniversite, Sapporo'da bir tarım departmanı kurdu. 1911'de Sendai'de bir doğa bilimleri fakültesi ve 1915'te bir tıp fakültesi açıldı. 1918'de ana kampüse çok uzak olan Ziraat Fakültesi Hokkaido İmparatorluk Üniversitesi'ne devredildi. 1919 yılında Mühendislik Fakültesi, 1922 yılında Hukuk ve Edebiyat Fakültesi açılmıştır.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra, 1947'de üniversitenin adı Tohoku Üniversitesi olarak değiştirildi. Yeni bir ziraat fakültesi açıldı. 1949'da hukuk ve edebiyat fakültesi hukuk, edebiyat ve ekonomi olmak üzere üçe ayrıldı. Daha sonra üniversite bünyesinde eğitim (1949), diş hekimliği (1965) ve farmakoloji (1972) fakülteleri oluşturulmuştur.

Anten Yagi-Uda

Üniversitenin dünya radyo mühendisliğinin gelişimine önemli bir katkısı, 1926'da çalışanları Shintaro Uda ve Hidetsugu Yagi tarafından üniversite duvarları içinde yapılan Yagi-Uda anteninin icadıydı. Yagi-Uda antenleri ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar, Almanlar, İngilizler ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından radar sistemlerinde yaygın olarak kullanıldı. Savaştan sonra, ev televizyon antenleri olarak yaygın bir gelişme gördüler.

Tohoku'da deprem

2011 Japonya depremi ve ardından gelen tsunaminin ardından, üniversite bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı. Ancak tahmini yeniden açılış tarihi bir sonraki Nisan ayının sonlarındaydı. Okyanus kıyısından en az 12 kilometre uzakta bulunan Aobayama, Katahira, Amamiya ve Kawauchi kampüsleri, pratik olarak tsunamiden etkilenmedi. Kampüsteki öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında bildirilen herhangi bir ölüm veya ciddi yaralanma olmamıştır. Ancak deprem hasarı 27 binanın kapanmasına ve milyonlarca dolarlık ekipman hasarına neden oldu. Üniversitede eğitim, Mayıs 2011'in başından itibaren her zamanki gibi yeniden başladı. Üniversite, bugüne kadar üniversite binalarının restorasyonu ve güçlendirilmesi için planlar geliştirmeye ve uygulamaya devam etmektedir. Radyoloji servisi, şehrin 100 kilometre güneyinde bulunan Fukushima nükleer santralindeki kazadan bu yana Sendai şehri genelindeki radyasyon seviyelerini periyodik olarak izledi. Şimdiye kadar, endişe verici düzeyde radyasyon tespit edilmedi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Osmangazi Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'deki bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi</span> Boluda kurulu devlet üniversitesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), 3 Temmuz 1992'de 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş ilk vakıf destekli devlet üniversitesidir. Üniversite Bolu'nun hayırsever iş insanı İzzet Baysal tarafından kurulan İzzet Baysal Vakfı tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Adnan Menderes Üniversitesi</span> Aydında kurulu devlet üniversitesi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), 1992 yılında Aydın'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 1992 yılında Tokat'ta kurulmuş bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi</span> Rizede kurulu devlet üniversitesi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılarak Rize ilinde açılan üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi</span> Erzincanda kurulu devlet üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 1976 tarihinde Atatürk Üniversitesi'ne bağlı kurulmuş, 1 Mart 2006 tarihinde 5467 sayılı kanun ile Erzincan'da üniversite halini almıştır. Üniversite, 12 fakülte, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 12 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite uluslararası alana da açılmış ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Karadeniz Üniversiteler Birliği, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Magna Charta ve Erasmus gibi programlara üye olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı ve Çelebi Holding işbirliğiyle Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamış yüksekokulunun bulunduğu Yalnızbağ Yerleşkesinde, Fokker F27 tipi bir uçak bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'de sadece 2 üniversitede bulunan Raylı Sistemler Programlarından biri de bu üniversitede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat Bozok Üniversitesi</span> Yozgatta kurulu devlet üniversitesi

Yozgat Bozok Üniversitesi, 1 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı yasayla, Yozgat'ta kurulmuş devlet üniversitesidir. Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlanarak Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Üniversitesi</span> Mısır, Kahirede bir devlet üniversitesi

Kahire Üniversitesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de yer alan bir devlet üniversitedir. 1908'de, Mısır Üniversitesi adıyla kurulmuştur. Üniversite kampüsü şehir içinde bulunmaktadır. Üniversitenin 200.000 öğrencisi vardır. Kahire Üniversitesi Avrupa tarzında kurulmuş bir sivil üniversitedir. Üniversite bu özelliğiyle bölgedeki diğer üniversitelere örnek teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Üniversitesi</span> Hong Kongda kurulu devlet üniversitesi

Hong Kong Üniversitesi Hong Kong'un en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Medeniyet Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ), 2010 yılında kurulan ve İstanbul'un Anadolu Yakası'nda konuşlanan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Demokrasi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Demokrasi Üniversitesi, 7 Eylül 2016 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 6745 sayılı kanunla kurulan devlet üniversitesidir. 2016 Türkiye askerî darbe girişiminin ardından kapatılan İzmir Üniversitesi'nin yerine kurulmuştur. Karabağlar ilçesinde bulunan üniversiteye yine bu ilçeye bağlı Uzundere'de yeni bir kampüs inşa edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi</span> Kuzey Makedonyada kurulu devlet üniversitesi

Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi veya Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Kuzey Makedonya'nın en büyük üniversitesidir. Üsküp'te bulunan üniversite ismini Slavların havarileri olarak kabul edilen ve Slav dilleri arasında yaygınca kullanılan kiril alfabesinin mucitleri olan büyük hristiyan teologları Kiril ve Metodius'dan almaktadır. Üniversite'nin 50,000 üzerinde öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.