İçeriğe atla

Togo'da İslam

Togo'nun kuzeyindeki cami

Togo'da İslam, toplam nüfusun %18'ini[1] yani üçte birinden fazlasını (%33) temsil etmektedir.[2] İslam Togo'ya Batı Afrika'nın çoğuyla hemen hemen aynı zamanlarda geldi. Togo'daki Müslümanların büyük çoğunluğu Maliki fıkıh mezhebine mensup Sünni, bir kısmı Ahmediyye ve Şii Müslümanlardır.

Tarih

İslam ilk olarak Sahra'nın güneyinde, tuz ve altın ticareti yoluyla Batı Afrika'ya tanıtıldı. İslamlaşmış Berberi ve Tuareg tüccarları Sahra ötesi ticaret yollarını dolaştı. Zaman geçtikçe, Müslüman din adamları ve alimler, yolculuklarında tüccarlara, inançlarını öğreterek ve yol boyunca ibadethaneler de açarak eşlik ettiler. Geleneksel olarak göçebe bir grup olan Hausa Mande ve Fulani, tüm Batı Afrika'yı dolaşarak Müslüman inançlarını günümüz Gine, Sierra Leone ve Liberya gibi yerlere götürmüştür.

Demografi

Togo'daki Müslümanların sayısına ilişkin tahminler kaynağa göre değişiklik göstermektedir. CIA World Factbook bu rakamı %20 olarak belirtir ve Pew Araştırma Merkezi'nin 2020 tahminine göre nüfusun %14'ü veya 1.020.000 kişi olduğu düşünülmektedir.[3]

Organizasyonlar

Togo Müslümanları Federasyonu ülkedeki en büyük Müslüman örgüttür. İslam'la ilgili meselelerle ilgilenir ve aşırılığı kınar.[4]

Önemli Müslümanlar

Kaynakça

  1. ^ "National Profiles". www.thearda.com. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  2. ^ Logo, Alphonse (17 Haziran 2015). "Togolese Muslims begin spiritual preparations for Ramadan". AA. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2021. 
  3. ^ "Religions in Togo | PEW-GRF". www.globalreligiousfutures.org. 3 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2022. 
  4. ^ "Muslims playing active role in Togo". Arab News. 22 Şubat 2013. 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Togo</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Togo, resmî adıyla Togo Cumhuriyeti, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Burkina Faso, doğuda Benin ve batıda Gana ile komşudur. Güneyde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi'ne kıyısı bulunur. Başkenti ülkenin güneybatı ucundaki Lomé'dir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusu ve 57.000 km²'lik yüzölçümüyle Afrika'nın en küçük ülkelerinden biridir. Gana ve Benin sınırları arasında ortalama uzaklığı yalnızca 115 km olan Togo ayrıca dünyanın en dar ülkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da İslam</span>

Kuzey Makedonya'da İslam, ülkede Hristiyanlık'tan sonra en çok takipçisi olan dindir. 2002 yılında yapılan nüfus sayımına göre 2.022.547 vatandaştan 674.015'i Müslümandır. Bu oran toplam nüfusun %33,33'ünü teşkil etmektedir. Bu oranlara göre Kuzey Makedonya; Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek ardından en fazla Müslüman vatandaşı barındıran 5. Avrupa ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te İslam</span>

İslam, Bosna-Hersek'teki en yaygın dindir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Bosna-Hersek fetihleri sonucu 15. ve 16. yüzyıllarda yerel nüfus İslam ile tanıştı. Müslümanlar, Bosna-Hersek'teki en büyük dini topluluktur (%51), diğer iki büyük grup, hepsi Bosnalı Sırplar olarak tanımlanan Doğu Ortodoks Hristiyanları (%31) ve neredeyse tamamı Bosnalı Hırvatlar olarak tanımlanan Katolikler'dir (%15).

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te İslam</span>

İsveç'te İslam, İsveç'teki İslam uygulamasının yanı sıra İsveç ile İslam dünyası arasındaki tarihsel bağları ifade eder. Vikinglerin İslam ile teması ilk olarak, Vikinglerin Orta Çağ İslam dünyasıyla ticaret yaptıkları 7. ve 10. yüzyılda yaşanmıştır.

Letonya'da Müslümanların varlığı ilk olarak 19. yüzyılda görüldü. Bu Müslümanlar çoğunlukla kendi iradeleri dışında Letonya'ya götürülen Tatarlar ve Türklerdir.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da İslam</span>

Beş yüzyıl süren Osmanlı yönetimi sırasında İslam Sırbistan'a yayılmıştır. Sırbistan'daki Müslümanlar çoğunlukla Boşnaklar, Arnavutlar, Romanlar, etnik Müslümanlar, Goralılar ve Sırplar gibi grupların üyelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg'da İslam</span>

Lüksemburg'daki Müslümanlar, Protestanlar, Ortodoks Hristiyanlar ve Yahudilerle birlikte bir azınlıktır. İslam, 2015'ten beri ülkede yasal olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda'da İslam</span>

İzlanda'da İslam bir azınlık dinidir. Pew Araştırma Merkezi, İzlanda'daki Müslümanların sayısının 10.000 asgari eşiğinin altında olduğunu tahmin etmiştir ve resmi istatistikler rakamı 1.300'ün altında veya toplam nüfusun yaklaşık %0.4'ü olarak göstermektedir.

Karadağ'da İslam Hristiyanlıktan sonra ülkedeki en büyük ikinci dindir. 2011 nüfus sayımına göre, Karadağ'daki 118.477 Müslüman toplam nüfusun %20'sini oluşturmaktadır. Karadağlı Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebe mensuptur. Pew Araştırma Merkezi'nin tahminine göre 2020 itibarıyla Müslümanların nüfusu 130.000'dir.

İskoçya'da İslam, İskoçya'daki İslam inancının tüm yönlerini içerir. İskoçya'da olduğu bilinen ilk Müslüman, 1858'den 1859'a kadar Edinburgh Üniversitesi'nde okuyan bir tıp öğrencisiydi. İskoçya'daki Müslümanların çoğu, 20. yüzyılın son on yıllarında göç etmiş ailelerin üyeleridir. 2022 nüfus sayımında, Müslümanlar İskoçya nüfusunun 2,2 sini (119,872) oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'da İslam</span>

Çek Cumhuriyeti'nde ülke nüfusunun %0,2'sini temsil eden tahmini 20.000 Müslüman yaşamaktadır bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da İslam</span>

Polonya'da sürekli bir İslam varlığı 14. yüzyılda başladı. Polonya'da İslam'ın başlangıcı, Lipka Tatarları ile ilişkilendirilir.

Kongo Cumhuriyeti, İslam'ın azınlık dini olduğu, ağırlıklı olarak Hristiyan bir ülkedir. Laikliği benimseyene ülke anayasası çerçevesinde Müslümanlar ülkede kendi dinlerini yaymakta ve ibadet yerleri inşa etmekte özgürdür.

Bahamalar ezici çoğunluğu Hristiyan olan bir ülkedir ve İslam'a inananlar çok küçük bir azınlıktır. Ülke anayasasının laik yapısı nedeniyle Müslümanlar ülkede din propagandası yapma ve ibadethane inşa etme özgürlüğüne sahiptirl. Nüfusun %!'inden daha azı islam inancına mensuptur.

2009 Pew Araştırma Merkezi raporuna göre Müslümanlar, Saint Lucia'daki nüfusun yaklaşık %0,1'ini oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kamerun'da İslam</span>

Kamerun, çoğunluğu Hristiyan olan bir ulustur ve İslam, 2020 itibarıyla toplam nüfusun yaklaşık %20,2'si tarafından uygulanan bir azınlık inancı durumundadır. Kamerunlu Müslümanların yaklaşık %27'si kendilerini Sünni, %2'si Ahmedi ve %3'ü Şii olarak tanımlarken, geri kalanların çoğunluğu kendilerini belirli bir grup veya mezhep ile ilişkilendirmemektedir.