İçeriğe atla

Tobias Asser

Tobias Asser
Doğum28 Nisan 1838(1838-04-28)
Amsterdam, Hollanda
Ölüm29 Temmuz 1913
Lahey
Tanınma nedeniİlk Lahey Konferansı'nda Daimi Hakemlik Mahkemesi'nin kurulumu
Ödüller
Nobel Barış Ödülü (1911)

Tobias Michael Carel Asser (d. 28 Nisan 1838 – ö. 29 Temmuz 1913) Yahudi asıllı Hollandalı avukat ve hukukçudur. 1911 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Alfred Fried ile birlikte paylaşmıştır. Tobias Asser'e Nobel Ödülü, 1899 yılındaki Lahey Barış Konferansı'nda Daimi Hakemlik Mahkemesi'nin (PCA) kurulmasındaki rolü nedeniyle verilmiştir.

Yaşamı

Tobias Asser, Carel Daniel Asser'in (1813–85) oğlu ve Carel Asser'in (1780-1836) torunu olarak Amsterdam'da dünyaya geldi. Amsterdam Üniversitesi ve Leiden Üniversitesi hukuk eğitimi aldı ve Amsterdam Üniversitesi'nde hukuk profesörü oldu.

Asser, John Westlake ve Gustave Rolin-Jaequemyns ile birlikte Revue de Droit International et de Législation Comparée kurdu. Ayrıca, 1873 yılında Institut de Droit International kurucuları arasında yer aldı.[1]

1899 ve 1907 yıllarındaki her iki Lahey Barış Konferansı'nda Hollanda delegesi olarak katıldı.[1] İlk konferanstaki Daimi Hakemlik Mahkemesi'nin kurulması için gösterdiği çalışma nedeniyle 1911 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi oldu. 1902 yılında, ABD ve Meksika hükûmetleri arasındaki bir anlaşmazlıkta ilk tahkim duruşmasında görev aldı. Aynı zamanda Lahey Uluslararası Hukuk Akademisi'nin kurulmasında öncelik etti, ancak yaşamı kurumun kurulduğunu görmeye yetmedi.[1]

Ölümünden sonra Uluslararası bireysel ve kamu hukuku, Avrupa Hukuku ve Uluslararası Ticari anlaşmazlıklar hakkında çalışmalar yapan ve Asser'in anısına "Tobias Michael Carel Asser Enstitüsü" adı verilen bir araştırma enstitüsü kuruldu. "T.M.C. Asser Enstitüsü" hâlen Lahey, Hollanda'da faaliyet göstermektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b c "In Memoriam: T. M. C. Asser". American Journal of International Law. 8 (2). American Society of International Law. Nisan 1914. ss. 343-44. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed el-Baradey</span>

Muhammed el-Baradai,, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı, 2005 Nobel Barış Ödülü sahibi bir hukukçu. Haziran'daki 2013 Mısır Askerî darbesi sonrası, Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı yardımcısı seçildiyse de, 14 Ağustos 2013'te görevinden istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

(Baron) Philip John Noel-Baker, 1959 Nobel Barış Ödülünü alan İngiliz devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">René Cassin</span> Fransız hukukçu (1887 – 1976)

René Samuel Cassin Fransız mahkemesi jüri üyesi ve hukuk adamıdır. 1968 yılında insan haklarını savunmadaki katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Passy</span> Fransız siyasetçi

Frédéric Passy, Fransız iktisatçı.

Tahsin Bekir Balta, Türk hukukçu ve siyasetçi.

Şevket Müftügil, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Alfonso García Robles</span> Meksikalı diplomat ve siyasetçi

Alfonso García Robles, nükleer silahsızlanmayı savunan Meksikalı diplomat.1982 Nobel Barış Ödülü'nü İsveçli diplomat Alva Myrdal ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Gobat</span>

Charles Albert Gobat, İsviçreli yazar, eğitim yöneticisi ve 1902 yılında Élie Ducommun ile birlikte Nobel Barış Ödülü alan siyasetçi. Ödülü alma sebebi Ducommun ile birlikte Uluslararası Barış Bürosu'na liderlik etmesinden dolayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Üzümcü</span> Türk diplomat

Ahmet Üzümcü Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hukuk Enstitüsü</span> Uluslararası hukuk organizasyonu

Institut de droit international, dünyanın uluslararası hukuk alanında çalışan önde gelen avukatlarının üyesi olduğu, uluslararası hukukun gelişimini amaçlayan bir organizasyondur. Sloganı olan Latince justitia et pace sözü, "adalet ve barış" anlamına gelir. Enstitü 1904 yılında Nobel Barış Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Barış Bürosu</span>

Uluslararası Barış Bürosu, 1891 yılında kurulan dünyanın en eski barış örgütüdür. Barış konferansları için yapılan başvurular üzerinde çalışmak amacıyla, 13 Kasım 1891'de Roma'da yapılan 3. uluslararası Parlamentolar Arası Birlik konferansında kuruldu. Büronun yaptığı çalışmalar 1910 yılında Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Beernaert</span> Belçikanın 14. başbakanı

Auguste Marie François Beernaert Ekim 1884 ilâ Mart 1894 tarihleri arası görev yapmış Belçika'nın 14. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşlarının Nedenlerini ve Davranışları Soruşturma Uluslararası Komisyonu Raporu</span>

Balkan Savaşlarının Nedenlerini ve Davranışları Soruşturma Uluslararası Komisyonu Raporu, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı tarafından 1914'te Washington DC'de yayınlanan bir belgedir.

Abdulqawi Ahmed Yusuf, 2009'dan beri Uluslararası Adalet Divanı'nda görev yapan Somalili bir avukat ve yargıçtır. 2018'den 2021'e kadar mahkemenin başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Özel Hukuk Lahey Konferansı</span>

Hague Konferansı Özel Uluslararası Hukuku alanında faaliyet gösteren bir uluslararası kuruluştur. Bu kuruluş, çeşitli uluslararası sözleşmeleri, protokolleri ve yumuşak hukuk araçlarını yönetir.