İçeriğe atla

Toba-Fushimi Muharebesi

Toba-Fushimi Muharebesi
Boshin Savaşı
Encounter of Toba
Toba Çarpışması
Encounter of Tominomori
Tominomori Çarpışması
Encounter of Takasegawa
Takasegawa Çarpışması
Tarih27 Ocak 1868 - 31 Ocak 1868
Bölge
Kyoto ve Osaka arasındaki bölge
Sonuç Kesin imparatorluk zaferi
Taraflar
Satsuma
Chōshū
Tosa
sonra:
Yodo
Tsu
Tokugawa şogunluğu,
Aizu ,
Kuwana,
Takamatsu ,
Tsu ,
Matsuyama
Ōgaki
Komutanlar ve liderler
İmparator Meiji Şogun: Tokugawa Yoshinobu
Çatışan birlikler
Saigō Takamori
sonra: Hükümdar Komatsu Akihito
Takenaka Shigekata, Takigawa Tomoakira, Sakuma Nobuhisa, Matsudaira Sadaaki, Hayashi Yasusada, Sagawa Kanbei
Güçler
5,000 15,000
Kayıplar
Satsuma:
61 ölü + 124 yaralı[1]
Chōshū:
35 ölü + 106 yaralı[1]
Bakufu:
160 ölü +400 yaralı[1]
Aizu:
100 ölü + 150 yaralı[1]
Kuwana:
25 ölü + 60 yaralı[1]


Toba-Fushimi Muharebesi (鳥羽・伏見の戦い, Toba-Fushimi no Tatakai) Japonya'daki Boshin Savaşı sırasında İmparatorluk kuvvetleri ve Tokugawa Şogunluğu arasında gerçekleşti.Tokugawa Şogunluğu ve düşman kuvvetleri olan Chōshū, Satsuma ve Tosa'nın Kyoto'da çarpışması ile 27 Ocak 1868'de (Japon takvimine göre Keiō- 4.yıl, 1.ay ve 3.gün, ) savaş başladı.4 gün süren savaşın sonunda İmparatorluk kesin bir zafer kazandı.

Arka plan

4 Ocak 1868'de yeni İmparatorluk kuralları resmi olarak ilan edildi. Şogun Tokugawa Yoshinobu daha öncesinden istifade ederek İmparatorluk yetkilerini ve çıkarılacak yeni kanunları destekleyeceğini kabul etti bunun sonucunda da Tokugawa Şogunluğu sona erdi.Diğer yandan Yoshinobu'nun istifası hükûmetin tepesinde bir boşluk ortaya çıkmasına sebep olsa da, bulunduğu konumu korumayı sürdürdü.Gelişen yeni politik düzende de Tokugawa ailesinin söz sahibi olmaya devam etmesi Satsuma ve Chōshū tarafından kabul edilemezdi.

15 yaşındaki İmparator Meiji'nin danışma meclisi de emirlerin direkt olarak yürürlüğü girmesinden ve Tokugawa'nın yardımcı olmaya yönelik gösterdiği eğilimden gayet memnundu.Saigō Takamori ise meclis üyelerini Yoshinobu'nun topraklarına el koydukları için tehdit etmişti.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Totman, s;429

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Yoshinobu</span>

Tokugawa Yoşinobu , Meiji çağdaşlaşması öncesi Japonya'sının en önemli politikacılarından biridir. Japonya'nın son Şogunudur.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Saigō Takamori</span> Japon samuray, asker ve siyasetçi (1828-1877)

Saigo Takamori (西郷隆盛), Japon samuray, asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nogi Maresuke</span> Japon general (1849 – 1912)

Nogi Maresuke, Japon İmparatorluk Ordusunda generallik yapmış ve Rus - Japon Savaşı'nda önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edo Dönemi</span> Japon tarihi dönemi

Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Ordusu</span>

Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun kara kuvvetleri. "Kō Gun" veya "Koku Gun" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa şogunluğu</span>

Tokugawa Şoğunluğu ya da Tokugawa Bakufu, Tokugawa boyu mensupları yönetimindeki Doğu Ordusunun Sekigahara Muharebesi'ni kazanmasıyla kurulan Japon feodal devletiydi. Devletin var olduğu dönem başkente ithafen Edo Dönemi olarak anılır. Tokugawa Şogunluğuna Hristiyanlığa karşı başlatılan katı bir izolasyon (Sakoku) yönetimi damga vurmuştur. 1858 yılında Komodor Matthew C. Perry yönetimindeki Amerikan Donanması gemilerinin Japonya açıklarına gelerek şogunluğu dış dünya ile ticaret yapmaya zorlamasıyla Sakoku yönetimi son bulmuştur. Şogunluğun batılılar karşısında attığı geri adım sonucunda ülkedeki soyluların bir kısmı bu duruma tepki göstermiş ve sembolik konumda olan Japon İmparatoru'nun ülkeyi yönetmesini ve batılılara karşı bir siyaset izlemesini arzulamaya başlamışlardır. Bu soylu ve samuray hizbi sayesinde Boshin Savaşı patlak vermiş ve batılı tekniklerle hazırlanmış İmparatorluk Ordusu'nun şogunluk kuvvetlerini yenip Edo'ya girmeleriyle Tokugawa Şogunluğu son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ezo Cumhuriyeti</span>

Ezo Cumhuriyeti, günümüzde Asya kıtasında bulunan Japonya'ya ait olan Hokkaidō adası üzerinde Aralık 1868 ile Haziran 1869 yılları arasında var olan devlet.

<i>Shinsengumi</i>

Shinsengumi 1864 yılında Bakufu tarafından Japonya'daki Bakumatsu periyodu sırasında kurulan özel bir polis birliğidir.1869 yılına kadar aktif olarak görev aldı. Şogun temsilcilerini, imparatorluğun yabancı ülkeler ile ticaret ilişkilerinin gerçekleştirilmesini sağlayan, tartışmalı bir imparatorluk fermanının yayımlandığı sırada Kyoto'da korumak üzere kuruldu.Shinsengumi üyelerinin birçoğu Edo'dan bulunan kılıç okullarından gelen kişilerdi. Popüler kültürde cesur ve kararlı kahramanlar olarak gösterilmelerine rağmen tarihçiler tarafından merhametsiz katillerden oluşan bir birlik olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kondō Isami</span> Japon kılıç ustası ve Shinsenguminin komutanı

Kondō Isami, Japon kılıç ustası ve Shinsengumi'nin komutanı.

Tozama daimyo, Japon eski yöneticileri tarafından dışlanmış olarak görülen daimyolardır. Bu terim, Kamakura Dönemi'nde kullanılmaya başlandı. Edo Dönemi'nde de kullanılmaya devam edildi.

Sonnō jōi, İmparator'u yüceltip, yabancı işgalcileri ülkeden kovmayı savunan bir düşünce akımıdır. Edo dönemi'nin sonlarına doğru (Bakumatsu) Mitogaku ve Kokugaku gibi ulusal tarih çalışmalarını derinden etkilemiş, Meiji Restorasyonu döneminde yaygınlaşan bir siyasi slogan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Itoh Sukeyuki</span> Japon amiral (1843 – 1914)

Itō Sukeyuki Itō Sukeyuki; Itō Yūkō Meiji dönemi Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Mareşal Amiralidir..

<span class="mw-page-title-main">Katsura Tarō</span>

Katsura Tarō, 1901-1906, 1908-1911 ve 1912-1913 yılları arasında Japonya'nın altıncı başbakanı olarak görev yapan Japon asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sakamoto Ryōma</span> Japonyada Edo döneminden samuray

Sakamoto Ryōma, Japonya'da bakumatsu döneminde Tokugawa şogunluğunun devrilmesinde önemli rol oynayan bir Japon samuray idi.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Iesato</span> Japon siyasetçi (1863 – 1940)

Prens Tokugawa Iesato, Tokugawa şogunluğunun devrilmesinden sonra Tokugawa klanının ilk başkanıydı (Daimyo) ve Japonya'nın Meiji, Taishō ve erken Shōwa döneminde Japon siyaseti ve diplomasisinde önemli bir figürdü. Prens Tokugawa Japonya'yı temsil ettiği diplomatik gezileri sırasında yabancı ülkeleri ziyaret ettiğinde adını genellikle Prens Iyesato Tokugawa olarak sunmuştur. Prens Tokugawa, 30 yıl boyunca Japonya'nın üst meclisi olan Ulusal Diyet'in başkanlığını yürüttü. Tokugawa demokratik ilkeleri ve uluslararası iyi niyeti teşvik etti. Ancak 1940'taki ölümünden sonra Japon militanlar Japonya'yı İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver Güçlerine katılmaya zorladılar.