İçeriğe atla

Tizi Vuzu (il)

Tizi Vuzu Vilayeti, Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.

3,568 km² yüzölçümündeki vilayetin nüfusu 1.167.000'dir. Vilayetin merkezi Tizi Vuzu şehridir.

Vilayetin daireleri

Tizi Vuzu Vilayeti 21 daireye ve 67 belediyeye ayrılmıştır.

  • Ouafic
  • Aïn El Hammam
  • Azazga
  • Boghni
  • Draâ El Mizan
  • Ouaguenoun
  • Larbaâ Nath Irathen
  • Azzefoun
  • Tigzirt
  • Bouzeguène
  • Béni Douala
  • Ouadhia
  • Maâtka
  • Béni Yenni
  • Mekla
  • Iferhounène
  • Tizi Rached
  • Tizi Gheni
  • Makouda
  • Tizi Ouzou

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Korno</span>

Korno, salyangoz kabuğu gibi kıvrımlı, bakır borudan yapılan, üflemeli bir çalgıdır. İtalyancada "boynuz" anlamına gelen "corno" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Antik Mısır'da, Antik Roma'da ve Mezopotamya'da boynuzdan yapılan ilk örnekleri, işaret vermek ve avcılara yol göstermek için kullanılırdı. Günümüzde bazı ülkelerde çobanlar ve sürek avlarında avcılar hala bu amaçla boynuz kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mediye (il)</span> Cezayirde bir vilayet

Mediye Vilayeti, Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

48 şehir;

<span class="mw-page-title-main">Hâşimoğulları (Hicaz)</span> Arap kraliyet ailesi

Hâşimoğulları veya Hâşimîler, Hüseyin bin Ali tarafından kurulan Arap ailesi. İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Benî Haşim ailesine bağlı bir Kureyş boyu olduğunu iddia etmektedirler. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır. I. Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Soprano</span>

Soprano, vokal tanımlı müzikte en tiz kadın veya genç erkek çocuk sesine verilen teknik bir isimdir. Çoğu zaman kadın vokalini tanımlamak için kullanılmasına rağmen aynı zamanda bir çalgı topluluğunda en ince sesleri veren müzik araçları için de kullanılabilir. Soprano vokal olan şahsın nefes kontrollerini sıkı tutması esas alınır. Detone olmamak temel madde olarak sayılabilir. Kelimelerin arasında girilen soprano ölçüsü ritimle birlikte dikkate alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan (il)</span>

Tlemsan Vilayeti, Cezayir'in kuzeybatısında yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Setif (il)</span>

Setif Vilayeti Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Muasker (il)</span> Cezayirdeki eyalet

Muaskar Vilayeti, Cezayir'in kuzeybatısında yer alan bir vilayet. 5,941 km² yüzölçümündeki vilayetin nüfusu 732.000'dir. Vilayetin merkezi Muaskar şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Vilayeti</span>

Cezayir Vilayeti (Arapça: ولاية الجزائر Vilâyetü'l-Cezâ'ir‎), Cezayir'in kuzeyinde, başkent Cezayir'in de içinde yer aldığı vilayettir.

<span class="mw-page-title-main">Basra Vilayeti</span>

Basra Vilayeti 1884 yılında kurulan Osmanlı Devleti vilayeti. Vilayetin merkezi Basra'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Vilayeti</span>

Bağdat Vilayeti, 1864 yılında çıkarılan Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile ortadan kaldırılan eyalet sistemi nedeniyle, aynı topraklardaki Bağdat Eyaleti yerine kurulan Osmanlı Devleti vilayetidir. Vilayetin merkezi Bağdat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Cüveyriye bint Haris</span> Muhammedin eşi

Cüveyriye bint-i Haris, İslam peygamberi Muhammed'in eşidir. Muhammed ile evlenmeden önce adı Berre idi. Muhammed tarafından kendisine "küçük kadın, kızcağız" anlamlarına gelen Cüveyriye adı verildi. Muhammed'den yedi hadis rivayet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tizi Vuzu</span>

Tizi Vuzu, Cezayir'in kuzeyinde bir şehir ve Tizi Vuzu Vilayeti'nin merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğundaki bir Vilayet

Hicaz Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1872 yılında kurulan bugün Hicaz bölgesini kapsayan bir vilayettir. 1899 yılında vilayetin yüzölçümü 250,000 kilometrekaredir. Hicaz Vilayeti'nin kuzeyinde Şam Vilayeti, güneyinde ise Yemen Vilayeti bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tizi Ouzou</span> Cezayirin Tizi Vuzu vilayeti, Tizi Vuzu ilçesinde yer alan bir şehir

Tizi Ouzou, Cezayir'in Tizi Vuzu vilayetinde yer alan ve Tizi Vuzu ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin toplam nüfusu 104.312'dir.

<span class="mw-page-title-main">Halile</span> bir tür vurmalı çalgı

Halile, bir tür vurmalı çalgıdır. Genellikle çift olarak kullanılır ve ince, yuvarlak şekilli olup ve çeşitli ebatlarda üretilir.

Kelb, Yemen menşeli büyük bir Kahtani Arap kabilesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir'de COVID-19 pandemisi</span>

Bu makale COVID-19 pandemisinin Cezayir'deki etkilerini belgelemektedir. 7 Nisan 2023 itibarıyla Cezayir'de koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 6.881 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 271.603 olduğu açıklandı. 182.894 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kabîliye</span> Cezayirde bir bölge

Kabîliye, Atlas Dağları'nın kuzeyinde, başkent Cezayir'in güneyindeki Mitice kesiminden Tunus sınırı yakınlarındaki Annâbe'ye (Bûne) kadar Akdeniz sahili boyunca içeriye doğru genişleyerek uzanan Berberi asıllı kabilelerin yaşadığı bölgedir; doğu kesimine Küçük Kabîliye, batı kesimine Büyük Kabîliye denir. Kabîliyye adı Arapça kabâil (kabileler) kelimesinin Batı dillerine yansımış şeklidir ve Berberi kabilelerini ifade eder. Özellikle Büyük Kabîliye, dağlık kesimler dışındaki arazisi sulak ve tarıma elverişli olduğundan ülkenin en kalabalık yeridir. Bölgedeki önemli şehirler Burc-Menâil, Dellis, Aynülhammâm, Kal'atü Benî Abbâs, Bicâye, Tizi Vuzu ve Cicelli'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lala Hatice</span>

Lala Hatice, Cezayir'in kuzeyinde bulunan bir dağdır. Dağ, Tizi Vuzu ilinde yer almaktadır ve Curcura Dağları'nın zirvesini oluşturmaktadır.