İçeriğe atla

Tit for tat

Tit for Tat, "misilleme", "kısasa kısas" veya başka bir deyişle "zarar verici, kötü bir işe, eyleme, davranışa verilen aynı biçimdeki karşılık.", "yapılan bir kötülüğün aynısını, karşılık olarak, o kötülüğü yapan kimseye yapma." anlamına gelen bir İngiliz deyimidir.

İlk kez 16. yüzyılda kullanılmaya başlayan bu deyim, Tip for tap kelimesinden türemiştir.

Aynı zamanda Oyun Teorisinde oldukça etkili bir stratejidir. Bu stratejiyi kullanan bir temsilci önce işbirliği yapacak, ardından rakibinin önceki eylemini tekrarlayacaktır. Rakip bir önceki adımda işbirliği yaptıysa, temsilci de işbirliği yapacaktır. Yapmadıysa, temsilci de yapmayacaktır.

Oyun Kuramı

Tit for Tat, Tutsak İkilemi için bir strateji olarak etkili bir şekilde kullanılmıştır. Strateji ilk kez, Robert Axelrod tarafından 1980'li yıllarda düzenlenen iki turnuvada Anatol Rapoport tarafından tanıtıldı. Hem en basit stratejiydi hem de doğrudan rekabette en başarılısıydı.

Bu stratejiyi kullanan bir temsilci önce işbirliği yapacak, ardından rakibinin önceki eylemini tekrarlayacaktır. Rakip bir önceki adımda işbirliği yaptıysa, temsilci de işbirliği yapacaktır. Yapmadıysa, temsilci de yapmayacaktır.

Bu biyolojideki Karşılıklı Fedakarlığa benzer.

Tarihçe

Bu terim Kuzey İrlanda'da, İrlanda Cumhuriyetçileri ve Ulster Birlik Partisi destekçileri arasında artan Kısasa Kısas zihniyetini tanımlamak için kullanıldı. Somut bir örnek olarak, Provisional IRA tarafından gerçekleştirilen Red Lion Pub Bombalamasının ardından McGurk's Bar Bombalaması olayının gerçekleşmesi gösterilebilir. İki saldırı da sivilleri hedef alıyor.

Spesifik olarak, katliam saldırıları Protestan ve Katolik topluluklarının karşılıklı öldürülmesi etrafında yapılandırılacak, her iki toplum da şiddete genellikle ilgisiz kalacak. Bu mezhepçi zihniyet, Kuzey İrlanda toplumunun sözlüğüne "Tit for Tat bombings", (kısasa kısas bombalamalar) teriminin girmesine yol açtı.

Sonuçları

Adının düşmanca bir yapıyı vurgulamasına rağmen, büyük ölçüde işbirlikçi olan Tit for Tat stratejisinin başarısı birçok kişiyi şaşırtmayı başardı. Çeşitli ekipler tarafından üretilen stratejilere karşı iki yarışmada da kazandı. İlk yarışmadan sonra, Tit for Tat ile mücadele için özel olarak formüle edilen yeni stratejiler, birbirleriyle olumsuz etkileşimleri nedeniyle başarısız oldu. Yeni stratejilerin başarılı olabilmesi için hem Tit for Tat hem de diğer varyasyonlar göz önünde bulundurularak formüle edilmesi gerekiyordu.

Bu sonuç, Hobbes'in doğa durumu doktrinine dahil olan bireylerden beklenebilecek bireyci "red in tooth and claw 29 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." tabirinden ziyade, hayvan gruplarının (ve özellikle insan toplulukları) büyük ölçüde (veya tamamen) işbirliği içinde toplumlarda nasıl yaşamaya başladıkları hakkında fikir edinmemize olanak sağlar. Robert Axelrod, bunu ve özellikle İnsan Toplumu ve Siyasetin uygulanması konusunu The Evolution of Cooperation (İşbirliğinin Evrimi) adlı kitabında işlemiştir.

Ayrıca, Tit for Tat stratejisi, sosyal psikologlar ve sosyologlar için çatışmayı azaltmak için etkili tekniklerin araştırılmasında etkili olmuştur. Araştırmalar, bir süredir rekabet halinde olan bireylerin birbirlerine artık güvenmedikleri zaman, rekabeti tersine çeviren en etkili yöntemin Tit for Tat stratejisinin kullanılması olduğunu göstermiştir. Bireyler genellikle, kendi davranışlarını işbirliği yapan veya rekabet eden grup üyeleri tarafından sergilenen davranışlarla eşleştirme eğiliminde oldukları bir süreç olan davranışsal asimilasyona girerler. Bu nedenle, Tit for Tat stratejisi uygulandığında işbirliği ile başlarsa, işbirliği ortaya çıkar. Öte yandan, diğer taraf rekabet ederse, Tit for Tat stratejisi alternatif tarafın da rekabet etmesine yol açacaktır. Nihayetinde, karşı tarafın her eylemi, eşleşen bir yanıtla; rekabetle rekabetle, işbirliğine işbirliğiyle karşılanır.

Çatışma çözümü durumunda, Tit for Tat stratejisi birkaç nedenden dolayı etkilidir: Teknik net, kibar, kışkırtıcı ve bağışlayıcı olarak kabul edilir. Tanınabilir bir stratejidir. Onu kullananlar, beklenmedik durumları çabucak tanır ve davranışlarını buna göre belirler. Ayrıca, işbirliği ile başladığı ve yalnızca rekabete yanıt olarak kusurları olduğu için kibar olarak kabul edilir. Strateji ayrıca kışkırtabilir çünkü rekabet edenler için anında misilleme yapılır. Son olarak, rakip işbirliğine dayalı bir hareket yaparsa hemen işbirliğiyle karşılık verdiği için bağışlayıcıdır.

Tit for Tat stratejisinin sonuçları; çatışma araştırması, çözümü ve uygulamalı sosyal bilimin birçok yönü ile ilgili olmuştur.

Matematik

Örneğin, aşağıdaki sonsuz kez tekrarlanan tutsak ikilemi oyununu ele alalım:

C D
C 6, 6 2, 9
D 9, 2 3, 3

Tit for Tat stratejisi, diğer oyuncunun daha önce seçtiğini kopyalar. Oyuncular stratejiyi kullanarak işbirliği yaparlarsa (C, C) sonsuza kadar işbirliği yaparlar.

1 2 3 4 ...
p1 C C C C ...
p2 C C C C ...

Sapma aşağıdaki getiriyi sağlar (burada indirim faktörüdür):

Üstteki Geometrik Seri'si aşağıdaki ifadeyi verir.

Bir oyuncu rekabet (D) noktasına saparsa, bir sonraki turda cezalandırılır. Başlangıçta p1'in işbirliği yaptığı ve p2'nin rekabet ettiği sonuçlar aşağıdaki gibidir.

1 2 3 4 ...
p1 C D C D ...
p2 D C D C ...

Sapma aşağıdaki getiriyi sağlar:

İki Geometrik Seri'nin toplamı aşağıda verilmiştir.

Sapmanın getirisi işbirliğinden daha iyi değilse işbirliğini bekleyin.

İşbirliğine devam edilirse,

Rekabete devam edilirse,

Problemler

Robert Axelrod, stratejinin bazı doğrudan rekabet durumlarında optimal olduğunu ampirik olarak göstermiş olsa da, Tit for Tat oynayan iki ajan savunmasız kalmaya devam ediyor. Her iki oyuncunun da olayları yorumlamasında bir kerelik, tek bitlik bir hata, sonu gelmeyen bir "ölüm sarmalına" yol açabilir.

Eğer bir ajan hata yapar ve rakip işbirliği yaparsa, o zaman her iki ajan da dönüşümlü olarak işbirliği yapar ve hata yapar ve daha düşük bir getiri sağlar. Eğer her iki ajan da sürekli işbirliği yapsaydı. Bu durum, okul bahçesindeki kavgalardan iç ve bölgesel savaşlara kadar uzanan gerçek dünyadaki çatışmalarda sıklıkla ortaya çıkar. Bu sorunların nedeni, Tit for Tat'a, indirim oranı üzerinde bıçak sırtı koşulları dışında, bir alt oyun mükemmel dengesi olmamasıdır. Bu alt oyuna, Tit for Tat stratejilerini oynayan iki ajan tarafından doğrudan ulaşılamazken, bir stratejinin alt-oyunun mükemmel olması için tüm alt oyunlarda Nash dengesi olması gerekir. Ayrıca, ajanların sinyallerinde herhangi bir gürültüye izin verilirse bu alt oyuna ulaşılabilir. "Tit for Tat'a pişmanlık" olarak bilinen Tit for Tat alt-oyun mükemmel bir çeşidi, temel bir itibar mekanizması kullanılarak oluşturulabilir.

Örnek:

Sol Sağ
Üst (X, X) (0, 0)
Alt (0, 0) (−X, −X)

X = 0 olduğunu varsayalım. (Aşağı, Sol) veya (Yukarı, Sağ) öğesinden kârlı bir sapma yoktur. Bununla birlikte, X'in değeri ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir miktarda saparsa, denge artık geçerli değildir. Örneğin, X'in 0 yerine 0.000001 değeri varsa, yukarı sapmak kârlı hale gelir. Bu nedenle, denge çok tehlikelidir. Wikipedia makalesindeki kullanımında, bıçak ucu koşulları, çok nadiren, yalnızca belirli bir koşul karşılandığında ve örneğin X, belirli bir değere eşit olduğunda bir denge olduğu gerçeğine atıfta bulunur.

Bu sorunu azaltmak için Tit for Two Tats kullanılabilir; aşağıdaki açıklamaya bakın. "Bağışlama ile Tit for Tat" ölüm sarmalından kaçmak için benzer bir girişimdir. Rakip hata yaptığında, bu stratejiyi kullanan bir oyuncu ara sıra bir sonraki hamlede işbirliği yapacaktır. Bir oyuncunun işbirliği ile yanıt verme olasılığı, rakiplerin dizilişine bağlıdır.

Ayrıca, Tit for Tat stratejisinin toplam rekabetin olmadığı durumlarda optimal olmadığı kanıtlanmıştır. Örneğin, taraflar arkadaş olduğunda, bir oyuncunun diğer oyuncu tarafından ara sıra sapmalara rağmen her adımda işbirliği yapması arkadaşlık için en iyisi olabilir. Gerçek dünyadaki çoğu durum, Tit for Tat stratejisinin rekabetini kazandığı toplam rekabetten daha az rekabetçidir.

Tit for Tat, acımasız tetikleyiciden çok farklıdır, çünkü doğası gereği bağışlayıcıdır, çünkü rakip işbirliği yapmayı seçerse hemen işbirliğini üretir. Öte yandan, gaddar tetik en affetmeyen stratejidir, tek bir kusur bile oyuncunun oyunun geri kalanında gaddar tetik hatası kullanarak oynamasını sağlar.

Tit for Two Tats

Tit for Two Tats, Tit for Tat'a benzer ancak oyuncu misilleme yapmadan önce rakibin üzerinde anlaşmaya varılan stratejiden iki kez kaçmasına izin verir. Bu özellik, Tit for Tat stratejisini kullanan oyuncunun rakibe daha “bağışlayıcı” görünmesini sağlar.

Tit for Tat stratejisinde, bir rakip hata yaptığında, Tit for Tat oyuncusu bir sonraki hamlede hemen kaçarak yanıt verir. Bu, iki misilleme stratejisinin sürekli olarak birbirine sapmasına ve her iki oyuncu için de kötü bir sonuca yol açması gibi talihsiz bir sonuca sahiptir. Bir Tit for Two Tats oyuncusu için bir Tit for Tat, önceki örneğin "ölüm sarmalından" kaçınmanın bir yolu olarak ilk ilticanın rakipsiz kalmasına izin verecektir. Rakip üst üste iki kez hata yaparsa, Tit for Two Tats oyuncusu kaçarak cevap verecektir.

Bu strateji, Robert Axelrod tarafından RAND'daki ikinci bilgisayar simülasyonları sırasında ortaya atıldı. İlk deneyin sonuçlarını analiz ettikten sonra, bir katılımcı Tit for Two Tats stratejisi için baştan girmiş olsaydı, bunun diğer programlardan daha yüksek bir kümülatif puanla ortaya çıkacağını belirledi. Sonuç olarak, ikinci turnuvada kendisine yüksek beklentilerle girdi. Ne yazık ki, ikinci tura katılan ve son derece bağışlayıcı yapısından yararlanabilen programların daha agresif doğası nedeniyle, Tit for Two Tats, Tit for Tat stratejisinden önemli ölçüde daha kötü sonuç verdi.

Ayrıca akınız

Dış bağlantılar

https://www.wired.com/news/culture/0,1284,65317,00.html 8 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://www2.owen.vanderbilt.edu/mike.shor/Courses/GTheory/docs/Axelrod.html 29 Ağustos 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Belirsizlik ilkesi, Heisenberg belirsizlik ilkesi ya da Belirlenemezlik ilkesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yörünge</span> bir gökcisminin bir diğerinin kütleçekimi etkisi altında izlediği yola yörünge adı verilir

Gök mekaniğinde yörünge veya yörünge hareketi, bir gezegenin yıldız etrafındaki veya bir doğal uydunun gezegen etrafındaki veya bir gezegen, doğal uydu, asteroit veya lagrange noktası gibi uzaydaki bir nesne veya konum etrafındaki yapay uydunun izlediği kavisli bir yoldur. Yörünge, düzenli olarak tekrar eden bir yolu tanımlamakla birlikte, tekrar etmeyen bir yolu da ifade edebilir. Gezegenler ve uydular Kepler'in gezegensel hareket yasalarında tanımlandığı gibi, kütle merkezi elips biçiminde izledikleri yolun odak noktasında olacak şekilde yaklaşık olarak eliptik yörüngeleri takip ederler.

<span class="mw-page-title-main">İş (fizik)</span>

Fizikte, bir kuvvet bir cisim üzerine etki ettiğinde ve kuvvetin uygulama yönünde konum değişikliği olduğunda iş yaptığı söylenir. Örneğin, bir valizi yerden kaldırdığınızda, valiz üzerine yapılan iş kaldırıldığı yükseklik süresince ağırlığını kaldırmak için aldığı kuvvettir.

Termodinamiğin(Isıldevinimin) ikinci yasası, izole sistemlerin entropisinin asla azalamayacağını belirtir. Bunun sebebini izole sistemlerin termodinamik dengeden spontane olarak oluşmasıyla açıklar. Buna benzer olarak sürekli çalışan makinelerin ikinci kanunu imkânsızdır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci dereceden denklemler</span>

İkinci dereceden denklemler, derecesi 2 olan polinomların oluşturduğu denklemlerdir. Bu denklemlerin genel formu aşağıdaki gibidir

<span class="mw-page-title-main">Diskriminant</span>

Diskriminant matematik biliminde bir cebirsel kavramdır. Gerçel katsayılı ikinci derece polinom denklemlerin çözümü için kullanılır. İkinci dereceden büyük herhangi bir polinomun köklerinin bulunması için de bu kavram, köklerin toplamı için gereken ifadenin ve köklerin çarpımı için gereken ifadenin bulunması suretiyle genişletilmiştir. Bir polinom için çoklu köklerin varlığı veya yokluğu için gereken koşul da diskriminantın varlığı ve yokluğu ile bulunabilmektedir.

İstatistiksel ölçülerinin bilgisayar ile yapılan hesaplanmalarında varyans hesaplanması için kullanılan algoritmalar pratik sonuçlar elde edilmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Varyansın hesaplanması için işe yarar bilgisayar algoritmalarının tasarlanmasında ana sorun varyans formüllerinin veri kare toplamlarının hesaplanmasını gerektirmesindedir. Bu işlem yapılırken sayısal kararsızlık problemleri ve özellikle büyük veri değerleri bulunuyorsa aritmetik taşmalar problemleri ortaya çıkması çok muhtemeldir.

<span class="mw-page-title-main">Laplace denklemi</span>

Matematikte Laplace denklemi, özellikleri ilk defa Pierre-Simon Laplace tarafından çalışılmış bir kısmi diferansiyel denklemdir. Laplace denkleminin çözümleri, elektromanyetizma, astronomi ve akışkanlar dinamiği gibi birçok bilim alanında önemlidir çünkü çözümler bilhassa elektrik ve yerçekim potansiyeli ile akışkan potansiyelinin davranışını açıklar. Laplace denkleminin çözümlerinin genel teorisi aynı zamanda potansiyel teorisi olarak da bilinmektedir.

Matematikte Dini ve Dini-Lipschitz testleri, bir fonksiyonun Fourier serisinin bir noktada yakınsadığını kanıtlamak için kullanılabilen oldukça kesin testlerdir. Bu testler, Ulisse Dini ve Rudolf Lipschitz'in arkasından isimlendirilmiştir.

Sarsım, fizikte ivmenin değişme oranı, yani ivmenin zamana göre türevi, hızın zamana göre ikinci türevi ve konumun zamana göre üçüncü türevidir. Sarsım aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

ivme,
hız,
konum
zamana karşılık gelir.
<span class="mw-page-title-main">Eğim</span>

Matematikte bir doğrunun eğimi ya da gradyanı o doğrunun dikliğini, eğimliliğini belirtir. Daha büyük eğim, daha dik bir doğru demektir.

<span class="mw-page-title-main">Işıktan hızlı hareket</span>

Astronomide, ışıktan hızlı hareket bazı radyo galaksilerin, kuasarların ve yakın zamanda bazı galaktik kaynaklarda denilen mikrokuasarlarda görülen görünüşte ışıktan daha hızlı hareket olduğudur Bu kaynakların hepsi yüksek hızlarda kütlesinin fırlamasından sorumlu bir kara delik içerdiği düşünülmektedir.

Compton dalgaboyu bir parçacığın kuantum mekaniği özelliğidir. Compton dalgaboyu Arthur Compton tarafından elektronların foton saçılması olayı izah edilirken gösterilmiştir. Bir parçacığın Compton dalga boyu; enerjisi parçacığın durgun kütle enerjisine eşit olan fotonun dalgaboyuna eşittir. Parçacığın Compton dalgaboyu ( λ) şuna eşittir:

Mühendislikte sapma yapısal bir elementin bir yük altında açılı bir yerdeğişimine uğramasıdır. Bir açıyı veya mesafeyi tanımlanayabilir. Yansıma mesafesi yansıyan şeklin açısıyla doğrudan alakalıdır ve eğimin matematiksel fonksiyonunun integrali ile hesaplanabilir. Sapma standart formül ile hesaplanabilir(sadece yaygın kiriş şekillenimleri ve farklı konumlardaki yük kalıplarını verir.) ya da sanal çalışma, doğrudan bütünleme, Castiglana Metodu, Macaulay Metodu veya doğrudan katılık metodu kullanılabilir. Bir kiriş elementinin sapması genellikle Euler-Bernoulli eşitliği ile düzlem veya kabuk elementi ise düzlem veya kalıp teorisi ile hesaplanır. Sapmanın kullanımına örnek olarak bir yapı inşası gösterilebilir. Mimarlar ve mühendisler çeşitli uygulamalar için malzemeler seçerler. İskelet işleri için kullanılan kirişler sapma temel alınarak seçilir.

Lamb kayması, adını Willis Lamb'den alan, hidrojen atomunun kuantum elektrodinamiğindeki 2S1/2 ve 2P1/2 enerji düzeyleri arasındaki küçük farklılıktır. Dirac denklemine göre, 2S1/2 ve 2P1/2 orbitalleri (yörüngeleri) aynı enerjiye sahip olmalıdır. Ancak, boşluktaki elektronlar arasındaki etkileşim, 2S1/2 ve 2P1/2 enerji düzeylerinde küçük bir enerji değişimine sebep olur. Lamb ve Robert Retherford bu değişimi 1947'de ölçmüşlerdir ve bu ölçüm, ıraksamayı açıklamak için tekrar normalleştirme teorisine teşvik edici bir unsur olmuştur. Bu, Julian Schwinger, Richard Feynman, Ernst Stueckelberg ve Sin-Itiro Tomonaga tarafından geliştirilmiş modern kuantum elektrodinamiğinin müjdecisiydi. Lamb, 1955 yılında Lamb kayması ile ilgili keşiflerinden ötürü Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Fabry-Pérot interferometresi</span>

Optikte Fabry-Pérot interferometresi veya etalon, iki paralel yansıtıcı yüzeyden oluşan bir optik kovuktur. İnterferometre ismini cihazı 1899'ta geliştiren fizikçiler Charles Fabry ve Alfred Perot'tan almıştır. Cihazın diğer ismi olan etalon, Fransızca ölçme standartı anlamına gelen étalon kelimesinden gelmektedir.

Verlet entegrasyonu, Newton'un hareket denklemlerini uygulamak için kullanılan nümerik yöntemlerden biridir. Genellikle Moleküler dinamik simülasyonlarında parçacıkların bir sonraki zaman dilimindeki konumlarını belirlemek için kullanılır. Hız hesaplaması yerine sadece o anki konum, önceki konum ve o anki ivmeyi kullanan bu yöntem Euler yönteminden daha isabetlidir ve gerektirdiği işlem sayısı pek farklı değildir. İlk defa 1791 yılında Delambre tarafından kullanılmıştır ve o zamandan beri çok kez yeniden keşfedilmiştir: 1909'da Cowell and Crommelin tarafından Halley kuyruklu yıldızı'nın yörüngesini hesaplamak için veya 1907'de Carl Størmer tarafından manyetik alandaki elektrik yüklü parçacıkların yörüngesini incelemek için kullanılması gibi. Daha sonra 1960'larda Loup Verlet tarafından moleküler dinamikte kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Stokes sayısı</span>

Stokes sayısı (Stk), George Gabriel Stokes'un adını taşıyan ve parçacıkların bir akışkan akışı içerisinde süspansiyonda gösterdiği davranışı karakterize eden bir boyutsuz sayıdır. Stokes sayısı, bir parçacığın karakteristik zamanı ile akışın veya bir engelin karakteristik zamanı arasındaki oran olarak şu şekilde tanımlanır:

Trigonometrik fonksiyonların türevleri, trigonometrik bir fonksiyonun türevini yani bir değişkene göre değişim oranını bulmanın matematiksel sürecidir. Örneğin, sinüs fonksiyonunun türevi şeklinde yazılır, bu da sin(x) fonksiyonunun belirli bir açı x = a için değişim oranının o açının kosinüsü ile verildiği anlamına gelir.